Kaiser je lahko zadovoljen z zmago, ne pa z izidom, kajti stranka je izgubila občuten odstotek podpore. Foto: BoBo
Kaiser je lahko zadovoljen z zmago, ne pa z izidom, kajti stranka je izgubila občuten odstotek podpore. Foto: BoBo

Koroškim socialdemokratom je sicer s slabimi 39 odstotki glasov uspelo ubraniti prvo mesto, vendar pa bodo v deželnem zboru imeli 15 mandatov, tri manj kot doslej.

"V stranki se bomo seveda pogovorili, kaj moramo spremeniti, kljub temu pa imamo mandat, da vstopimo v koalicijska pogajanja z drugimi strankami," je dejal predsednik stranke Peter Kaiser.

Sorodna novica Na avstrijskem Koroškem zmagali socialdemokrati, izvoljen tudi Smrtnik

Na drugo mesto so se uvrstili svobodnjaki, na tretje ljudska stranka, na četrto mesto Ekipa Koroška lista Köfer. V deželni zbor pa se je na tej listi uspelo uvrstiti koroškemu Slovencu Francu Jožefu Smrtniku. "Mislim, da je to spet nova zgodovina, ki jo pišemo koroški Slovenci. Zahvaljujem se Kögerju, da mi je dal to možnost kot koroškemu Slovencu. Uspel nam je neki nov način politike. V svoji stranki se bom zavzemal za pravice manjšine južne Koroške in našega podeželja," je dejal.

Zelenim ni uspelo prestopiti 5-odstotnega volilnega praga. Nosilka liste je Olga Voglauer. "Zeleni smo si želeli biti del koroškega deželnega zbora, to je žalostno za ves naš tim."

Kaiser je že napovedal koalicijska pogajanja, odprtih možnosti je več, najverjetnejša pa je koalicija med socialdemokratsko in ljudsko stranko.

Na volitvah je približno 430.000 volilnih upravičencev odločalo o sestavi 36-članskega deželnega parlamenta. Volitve na avstrijskem Koroškem so druge v nizu deželnih volitev v Avstriji letos. Prve so bile konec januarja deželne volitve v Spodnji Avstriji, 23. aprila pa bodo svoje predstavnike v deželni zbor izbirali še na Solnograškem.

Volitve na avstrijskem Koroškem
Na avstrijskem Koroškem zmaga socialdemokratov