Dunja Zdouc je bila na svetovnem prvenstvu pred tem najvišje lani na desetem mestu na indvidualni tekmi. Foto: Reuters
Dunja Zdouc je bila na svetovnem prvenstvu pred tem najvišje lani na desetem mestu na indvidualni tekmi. Foto: Reuters

Za srebrno avstrijsko ekipo jo je osvojila koroška Slovenka Dunja Zdouc. Za 27-letnico je to največji uspeh do zdaj.

Zdoučeva, rojena januarja 1994 v Celovcu, živi s starši v Radišah na avstrijskem Koroškem. Doma govorijo v slovenskem narečju in v njem je odgovarjala tudi novinarjem, ki so jo obkrožili po koncu sredine tekme na Rudnem polju. "Pokljuko malo dojemam kot domače prizorišče. Sem ponosna koroška Slovenka, zelo rada sem tukaj," je dejala.

Prvo zlato Norvežanom, slovenska štafeta 16.

Srebrna medalja v mešanih štafetah na Pokljuki je njen največji uspeh doslej, prej je osvajala odličja na mednarodnih tekmovanjih nižje ravni, na lanskem svetovnem prvenstvu v Anterselvi pa je bil njen najboljši dosežek deseto mesto na 15-kilometrski posamični tekmi. "Še nikoli nisem imela kolajne na svetovnem prvenstvu, zato bom uživala v uspehu. Že prej nisem bila pod pritiskom, zdaj pa lahko res samo uživam," je dejala Zdoučeva.

Je članica športnega društva DSG Sele-Zell, z biatlonom pa se ukvarja od leta 2009. Po osvojeni srebrni medalji na uvodni tekmi svetovnega prvenstva ni mogla skrivati navdušenja.

"Zelo sem srečna, smejim se na vsa usta," je dejala. Priznala je, da ni bilo preprosto, a poudarila, da so imeli super material. "Tudi moje streljanje je bilo 1A. Zelo sem srečna. Pravzaprav je letelo kot po 'žnurci'."

Pokljuko pozna in rada je na tam. Pogreša pa družino in prijatelje, ki bi jo v drugačnih časih, če bi epidemiološke razmere to dopuščale, zagotovo prišli spodbujat s tribun zasnežene Pokljuke.