Turbulenca bratu

Napovednik

Po uspešnih desetih letih Turbulence bomo v zadnji oddaji govorili o uspehu. Je ta odvisen od nas samih ali drugih? Kaj pomeni biti uspešen? Smo uspešni v primerjavi z drugimi ali ko smo sami boljši, ko premagamo sebe? O uspehu, denarju, slavi, ugledu, zavisti, vzponih in padcih, malih in velikih zmagah, tudi z gosti: glasbenico, ki je veliko mednarodno nagrado dobila že pri 16 tih, doktorjem psihologije, ki stvari razloži enostavno in zanimivo, ter filozofom, ki obvlada tudi gledališko improvizacijo.

Beri dalje
Turbulenca

Kakšna je verjetnost, da ...

12.12.2018

Pred več kot 300 leti so v župniji Vroclav na Poljskem verjeli, da številki 49 in 63 prinašata nesrečo. Še več, da pomenita najverjetnejšo starost, pri kateri boš umrl. Župnik je bil odločen, da bo dokazal, da gre samo za vraževerje. Zbral je vse podatke o starosti umrlih prebivalcev in prosil nekatere ugledne matematike tistega časa, da mu pomagajo pri dokazovanju. Odzval se je angleški matematik in astronom Edmund Halley, v sodobnem času najbolj znan po tem, da njegovo ime nosi komet. Halley je prvi v zgodovini dokazal, da se verjetnost za smrt povečuje s starostjo. Od takrat je verjetnost osnova za izračun življenjskega zavarovanja.  

To je le ena od prvih sistematičnih obravnav verjetnosti. Moderna teorija verjetnosti ima svoje korenine še pri računanju dobitkov pri igrah na srečo. Francoski matematik Blaise Pascal je celo avtor ene od iger na srečo – rulete.  

Verjetnost je še danes povezana z igrami na srečo in računanjem zavarovanj. Teorija verjetnosti je del matematike in pravi, da je verjetnost rezultat razmerja med vsemi možnimi dogodki in ugodnimi dogodki. Verjetnost je ključna pri fiziki, v kvantni mehaniki. Verjetnost pa je tudi del našega vsakdanjega življenja – je del procesa odločanja, del napovedovanja vremena, vpeta je v tveganje, povezana pa je tudi z naključji.
Anketa

Je verjetnost lahko tudi subjektivna, neodvisna od matematičnega računa?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.