Turbulenca bratu

Napovednik

Po uspešnih desetih letih Turbulence bomo še zadnjič z vami 19. decembra 2018!

Beri dalje

Ptice v mestu

25.4.2018

Kadar slišimo besedo ekosistem, zagotovo ne pomislimo najprej na mesto. Pa vendar se v mestih oblikujejo tako imenovani urbani ekosistemi. Življenjska okolja torej, v katerih poleg človeka živijo tudi živalske in rastlinske vrste.

Med živalmi, ki so se sposobne prilagoditi temu novemu ekosistemu, so tudi ptice. V Ljubljani, torej slovenskem glavnem mestu, so opazili kar 268 različnih ptičjih vrst. To je več kot polovica vseh vrst, ki se pojavljajo v Sloveniji. Zakaj je ptičji svet v Ljubljani tako bogat?

Mesto leži na selitvenih poteh ptic, poleg tega je to staro mesto – ptice so se življenju s človekom prilagajale že v rimski Emoni. Dandanes živi v Ljubljani približno enako število ptic, kot je tu človeških prebivalcev, približno 300.000. Največ je domačih vrabcev, sledijo domači golobi in kosi ter velike sinice. Na petem mestu so sive vrane. Mesto je raznovrsten ekosistem. Vodna telesa – od reke, ki teče skozi mesto, do umetnih bajerjev – zagotavljajo življenjski prostor denimo racam mlakaricam, labodom grbcem in tukalicam. Na strehah visokih stavb gnezdijo rumenonogi galebi, tisti, ki sicer gnezdijo v skalnih stenah ob morski obali. V zadnjem času pa se v mesta priseljujejo tudi plenilske vrste ptic, kot sta sokol selec in kragulj, ki plenita domače golobe in sive vrane.  

 

Vir: Tome, Davorin, Al Vrezec in Dejan Bordjan. 2013. Ptice Ljubljane in okolice. Ljubljana: Mestna občina Ljubljana.  


Anketa

Je uspeh vedno odvisen samo od nas samih?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.