Turbulenca bratu

Napovednik

Po uspešnih desetih letih Turbulence bomo še zadnjič z vami 19. decembra 2018!

Beri dalje

O ljubosumju

30.5.2018

»Ljubosumje je za romantiko kot sol za hrano. Malo lahko izboljša okus, preveč lahko pokvari užitek, v določenih okoliščinah pa je smrtno nevarno.« Maya Angelou  

Ljubosumje seveda ni čustvo, ki bi bilo povezano izključno z romantičnimi odnosi. Ljubosumni smo lahko tudi na prijatelja, sestro ali brata, celo na starše. Gre za kompleksno čustvo, ki bi ga lahko na kratko razčlenili na  strah pred izgubo pomembne osebe zaradi nekoga tretjega,  sum ali jezo zaradi domnevne izdaje, nizko samozavest in žalost zaradi domnevne izgube, negotovost in osamljenost in ne nazadnje nezaupanje.  

Psihologi pravijo, da malo ljubosumja ne škodi, lahko celo koristi. Lahko ga razumemo kot opomnik, da naš partner ali prijatelj ni samoumeven – da se torej v odnosu bolj potrudimo. Lahko nas motivira, da izboljšamo tiste lastnosti, s katerimi nismo zadovoljni.  

Drugače pa je, kadar gre za tako imenovano bolezensko ljubosumje ali Othellov kompleks. Takrat je ljubosumja preprosto preveč in ga navadno tudi ni mogoče rešiti samo z odkritim pogovorom in razumevanjem med partnerjema. Nenehna sumničavost in preverjanje, celo prepoved socialnih stikov, običajno vodita v razpad odnosa in prekinitev stikov. Nemalo pa je tudi zločinov, pri katerih se je kot glavni motiv pojavilo prav to čustvo. Ljubosumje je, kot je zapisala ameriška pisateljica Maya Angelou, zares lahko tudi smrtno nevarno.  


Anketa

Je uspeh vedno odvisen samo od nas samih?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.