Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

S-prehodi • trasmissioni

S-prehodi S-prehodi: Gašper Malej, prevajalec

24.11.2022

Italijanski pisatelj Italo Calvino je po vzoru bratov Grimm leta 1956 pripravil obsežno zbirko italijanskih ljudskih pravljic. Ob stoti obletnici avtorjevega rojstva naposled dobivamo tudi v slovenščini celoten prevod te bogate in raznolike pripovedovalske klasike - 200 zgodb v dveh knjigah. Delo, izdano pri založbi Mladinska knjiga, je nastalo v prevodu tokratnega gosta naše oddaje, Gašperja Maleja.

S-prehodi Skozi narečja v Istri z dialektologinjo dr. Suzano Todorović

07.10.2021

Pri nas ima skorajda vsaka vas svoj glas. Zaradi številnih hribov, gozdov, rek in težko prehodnih območij, je slovensko ozemlje geografsko zelo pestro, še bolj pestri pa so tudi zato jeziki in kultura. V Istri se vsaj od 7. stoletja dalje prepletata 2 jezikovni tradiciji - slovanska in romanska. Dragoceno ljudsko in jezikovno izročilo raziskuje dialektologinja dr. Suzana Todorović, s katero se bomo sprehodili skozi istrsko krajino/vasi in mesta.

S-prehodi Amir Muratović in film Idealna mesta

29.04.2021

V Furlanski nižini se lahko v krogu štiridesetih kilometrov sprehodimo skozi pet mest; Oglej, Gradišče ob Soči, Palmanovo, Torviscoso in Novo Gorico, ki v sebi nosijo idejo idealnega mesta, tako je tudi naslovljen najnovejši dokumentarni film režiserja Amirja Muratovića. Skupaj z njim bomo spoznali Idealna mesta.

S-prehodi Obnovljivi viri energije

22.04.2021

Za dosego zastavljenih dolgoročnih ciljev na področju obnovljivih virov energije bo Slovenija morala zelo omejiti rabo fosilnih goriv in vlagati v obnovljive vire energije. To predstavlja velik izziv pri proizvodnji in distribuciji električne energije, v načinih ogrevanja in v prometu. O strategijah, ki se že izvajajo in ki so usklajene z Evropsko Unijo, bosta spregovorila Blaž Košorok, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Republike Slovenije in Boštjan Mljač, namestnik direktorja pri Goriški Lokalni Energetski Agenciji.

S-prehodi Čezmejno zborovsko delovanje v pandemičnem obdobju

15.04.2021

Kulturno delovanje je v času pandemije okrnjeno tako na profesionalni kot na ljubiteljski ravni. Zborovsko delovanje ubira nove, spletne poti, pevke in pevci se ne predajo. V oddaji S-prehodi bomo spoznali dejavnosti dveh zborov, Vokalne skupine Glasbene matice VIKRA in goriške Dekliške vokalne skupine Bodeča Neža.

S-prehodi Dušan Jelinčič, tržaški pisatelj

08.04.2021

Pri tržaški založbi Mladika je izšel nov kratki roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca izpod peresa pisatelja in novinarja Dušana Jelinčiča. V oddaji S-prehodi bomo zaobjeli njegovo obsežno pisateljsko delo in ga spoznali tudi kot navdušenega alpinista in ljubitelja narave.

S-prehodi Vesna Benedetič, ilustratorka

01.04.2021

Umetnost je kulturni in družbeni pojav, preko katerega lahko razlagamo svet in nam obenem dovoli spoznavanje in izražanje samega sebe. V oddaji S-prehodi bomo zaobjeli obširno 30-letno umetniško delo vsestranske umetnice Vesne Benedetič, ki jo čez mejo otroci poznajo od malih nog dalje.

S-prehodi Zeleni viri energije

25.03.2021

V tokratni oddaji vam predstavimo primere dobre prakse uporabe zelenih virov energije, skupaj z gosti pa razpravljamo tudi o tem, kako lahko skupaj z evropskimi projekti pospešimo tovrsten način razmišljanja in delovanja znotraj Slovenije in tudi navzven, skupaj s partnerji pri evropskih projektih.

S-prehodi Protipoplavna zaščita

18.03.2021

V Sloveniji je bil v več krajih presežen dosedanji februarski temperaturni rekord. V priobalnih mestih so se že pred tem pogosteje oglašale sirene, ki so naznanjale nevarnost poplav, podobno kot v sosednjih Benetkah, kjer je mesto pred poplavami prvič branil sistem Mose oziroma Mojzes, na katerega so čakali desetletja. Z upravljanjem poplavne ogroženosti na porečju reke Vipave in na ostalih čezmejnih porečjih pa se ukvarja tudi evropski projekt VISFRIM, ki povezuje Italijo in Slovenijo.

S-prehodi Naši možgani - dr. Uroš Marušič

11.03.2021

Spoznavali bomo delovanje možganov, z najnovejšo tehnologijo in umetno inteligenco pa ves svet pridobiva še dodatne dimenzije razumevanja človeške inteligence. Dr. Uroš Marušič je v okviru Inštituta za kineziološke raziskave Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper) uspešno zasnoval in prijavil projekt TwinBrain, s katerim bodo pod njegovim vodstvom in s pomočjo tujih partnerjev poglobili znanja s področja nevroloških znanosti.

S-prehodi mag. Neda Rusjan Bric, režiserka in igralka

04.03.2021

Da ustvarjalnost ne pozna meja, je dokazala nedavno, ko je z ekipo osvojila Evropo in obe Gorici na en mah postavila na zemljevid Evrope. V Gorico in Gorico, ki ju povezuje unikaten trg, bo še naprej pretakala svojo bogato ustvarjalnost, ki jo je gojila kot avtorica dramskih predlog, pisateljica, režiserka in igralka. Projekt GO 2025 je kot češnjica na torti na ustvarjalni poti mag. Nede Rusjan Bric.

S-prehodi S-prehodi: Vinska povezovanja

25.02.2021

Leto 2020 bilo je za mnoge pridelovalce vina posebej zahtevno zaradi razmer, ki vladajo doma in v svetu. Predsednica Društva vinogradnikov Slovenske Istre Ingrid Mahnič ostaja optimistična, prav tako enolog in vinogradnik iz Oslavja Sašo Radikon, čigar vino so do zaprtja stregli v najboljših restavracijah sveta.

Pagina 1 di 20
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov