Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Duhovno - Arhiv

Ozare Ozare

Ne živite v preteklosti, ne sanjarite o prihodnosti. Osredotočite svoj um na sedanji trenutek. "Vedno imam pred očmi Gospoda; ker je na moji desnici, ne bom omahnil" (Ps 16,8) Razmišlja Hana Košan

6. junij 2020

Duhovni utrip Blagoslov motoristov

Blagoslov motoristov; sočutje v času pandemije. Ob začetku motoristične sezone je Leon Novak, škof evangeličanske cerkve v Sloveniji v cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti blagoslovil motoristke in motoriste. O sočutju in bližini v času pandemije so spregovorili predstavniki Mednarodne krščanske skupnosti in Humanitarnega društva ADRA Slovenija. Njihovi prostovoljci in sodelavci so v težkih časih pomagali ljudem v stiski, tudi migrantom.

6. junij 2020

Duhovni utrip Bližina v času epidemije

V Mednarodni krščanski skupnosti so v času epidemije ostali povezani prek spleta. Posvetili so se molitvi in pomoči ljudem v stiski.

6. junij 2020

Duhovni utrip Blagoslov motoristov

Ob začetku motoristične sezone je Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji podelil blagoslov motoristkam in motoristom.

6. junij 2020

Duhovni utrip Pomoč migrantom

ADRA Slovenija s preglednim in strokovnim delovanjem vrača ljudem dostojanstvo. Vedno se trudijo pomagati povsod, kjer opazijo potrebe.

6. junij 2020

Duhovni utrip Sočutje v času pandemije

V humanitarnem društvu ADRA Slovenija so po zgledu svetovne mreže ADRA že od samega začetka epidemije koronavirusne bolezni 19 dejavni v boju za njeno zajezitev ter vključeni v pomoč potrebnim.

6. junij 2020

Obzorja duha Cerkev je ženska

Ali je ženska res nosilka lepote, harmonije in poezije v družbo in Cerkev, kar pravi papež Frančišek? V posebni oddaji na binkošti. Na binkošti je Božja Mati Marija skupaj z apostoli pričakala darove Svetega Duha. Ali je ženska res nosilka harmonije, lepote in poezije, kot pravi papež Frančišek, in ima zato posebno vlogo v družini, družbi in Cerkvi? Kdo pa so sodelavke papeža Frančiška, ženske, vključene v delo Svetega sedeža? Katere ženske zaznamujejo delovanje Katoliške cerkve pri nas ? O tem v posebni oddaji Obzorja duha.

31. maj 2020

Prenos bogoslužij Binkoštna sv. maša iz mariborske stolnice

Binkoštna sveta maša iz mariborske stolnice. Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl

31. maj 2020

Ozare Ozare

Tisoč sveč lahko prižgemo z eno sveč, pa se njen plamen zato ne zmanjša. Tudi sreče ni nikoli manj, če jo delimo. "Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogelni kamen."(Ps 118,22) Razmišlja Davorin Buher

30. maj 2020

Duhovni utrip Ramazanski bajram

Bajramska molitev v Islamski skupnosti v RS Z našo kamero smo v nedeljo, 24. maja zabeležili bajramsko molitev, ki so jo ob koncu postnega meseca pripravili v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani. Zaradi ukrepov za preprečitev širjenja okužbe z novim virusom je potekala v ožjem krogu predstavnikov Islamske skupnosti v Sloveniji.

30. maj 2020

Obzorja duha Božje okolje

Božje okolje je revija, ki skuša gledati na svet skozi krščansko duhovnost in odgovarjati na vprašanja sodobnega časa.

24. maj 2020

Obzorja duha Prenosi nedeljskih bogoslužij v času pandemije

Ob razglasitvi epidemije, smo se odzvali tudi televizijci in že s prvo nedeljo po razglasitvi epidemije začeli prenose bogoslužij.

24. maj 2020

Obzorja duha Etika in živali

V času pandemije je bila domača žival marsikomu edini stik z drugim živim bitjem. Ali z živalmi ravnamo etično? V času pandemije je bila domača žival marsikomu edini stik z drugim živim bitjem. Prvič v zgodovini človeštva imamo toliko hišnih ljubljenčkov in toliko rejnih živali. Martin M. Lintner v knjigi Človek in ljube živali opozarja na etiko ravnanja z živalmi. 18. maja je minilo sto let od rojstva papeža Janeza Pavla II. Prvi papež iz Vzhodne Evrope je prinesel v Cerkev in svet nov veter; zavzemal se je za to, da bi Evropa dihala z obema polovicama pljuč. Po Televiziji Slovenija ste lahko v zadnjih tednih vsako nedeljo spremljali mašo iz mariborske stolnice - prenose sta pripravljali stolna župnija in naša mariborska ekipa. Vsebinsko in oblikovno prenovljena revija Božje okolje vabi k poglobitvi vere in pričevanju o upanju.

24. maj 2020

Obzorja duha 100. obletnica rojstva papeža Janeza Pavla II.

Janez Pavel II. je 16. oktobra 1978 postal prvi neitalijanski papež po 455 letih in tudi prvi naslednik apostola Petra slovanskega rodu. Bil je eden najbolj priljubljenih papežev v zgodovini Katoliške cerkve.

24. maj 2020

Obzorja duha Etika ravnanja z živalmi

Na podlagi sodobnega teološkega, filozofskega in etičnega razmisleka je danes vedno bolj jasno, da živali ne obstajajo zaradi človeka, ampak imajo svojo lastno vrednost in jih ne bi smeli poljubno izkoriščati. Poleg nepravilnega razumevanja človekovega gospodovanja živalim na naš odnos do živali vpliva tudi potrošniška miselnost.

24. maj 2020

Obzorja duha Božji pogled na živali

Človek in živali sobivajo na različne načine skozi celotno zgodovino. Odnos in tudi odvisnost od živali sta se spreminjala, v zadnjem času pa tudi ogrozila številne živalske vrste in posledično ogrožata tudi človeka. Krščansko gledanje na živali ima svoje temelje v svetopisemskem poročilu o stvarjanju sveta v prvem poglavju 1. Mojzesove knjige.

24. maj 2020

Obzorja duha Kolumna o knjigi Človek in ljube živali

Moralni teolog dr. Roman Globokar je predstavil sporočilo knjige avtorja Martina Lintnerja z naslovom Človek in ljube živali. Knjiga zapolnjuje vrzel na področju krščanske etike živali. Čeprav se v družbi veliko govori o položaju živali in človekovem odnosu do njih, je bila Katoliška cerkev do teme predolgo zadržana in se ni odzvala na aktualne izzive. Lintner predstavlja temo s teološkega vidika, predvsem na podlagi svetopisemskega nauka o stvarjenju sveta in eshatološke dovršitve sveta. Hkrati opozori tudi na sodobno filozofsko in etično refleksijo človekovega odnosa do živali.

24. maj 2020

Prenos bogoslužij Sveta maša iz mariborske stolnice

Sveta maša iz mariborske stolnice. Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl.

24. maj 2020

Ozare Ozare

Začetek modrosti je poimenovati stvari z njihovim pravim imenom. "Poslušaj, GOSPOD, moj glas, s katerim kličem, izkaži mi milost in me usliši!" (Ps 24.7) Razmišlja Hana Košan

23. maj 2020

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov