Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Tuje serije in dokumentarci - Arhiv

Fritjof, nemška otroška igrano-dokumentarna serija, 2/8

Deček Fritjof z družino živi v ribiški vasici na Norveškem. Po nemški zasedbi se za Norvežane začne obdobje pomanjkanja in lakote. Desetletni Fritjof se upre nemškim vojakom. Grozi mu, da ga bodo poslali v delovno taborišče, zato mu ne preostane drugega, kakor da z mamo in sestrico čez morje pobegne na Švedsko.

Trol v kletki, norveška otroška nadaljevanka, 32. del

Caroline pobegne od doma in se zateče k Larsu in prijateljem. Pove jim nekaj več o tem, kaj zmorejo troli, oni pa obljubijo, da jo bodo pospremili v gozd. Medtem Torill doma sprejme župana, ki ji, navdušen nad njeno odločnostjo in energijo, ponudi mesto njegove stalne svetovalke.

Telovadni nastop, norveška otroška nadaljevanka, 31. del

Anna mora nastopiti s telovadkami, zato se prijatelji domislijo, da bodo, preden bo na vrsti, sprožili požarni alarm. Načrt se sfiži, znova pa se razplamti tudi nesoglasje med Torill in Caroline, ki se le stežka obvladuje in taji, da je trol.

Sporočilo v steklenici I.: Kokos, norveška dokumentarna serija za otroke

Najpomembnejša rastlina na Tikopii je kokos. Tu jedo kokosovo meso, stiskajo kokosovo mleko, žgejo njegove lupine in iz vej gradijo hiše. Tudi kadar hočejo kaj sladkega, pozobajo malo kokosa.

Sporočilo v steklenici I.: Šola, norveška dokumentarna serija za otroke

Tudi na malem tihomorskem otoku vam šola ne uide. Ivi gre vsak dan v šolo, nato pa se uči brati in pisati v svojem jeziku še doma. Dvakrat na teden k pouku obleče posebno oblačilo iz lubja, tapo.

Vojna in jaz: Anton, nemška otroška igrano-dokumentarna serija, 1/8

Desetletni Anton živi v Nemčiji. Noče biti izjema in se želi priključiti Hitlerjevi mladini. Oče noče, da bi se sin družil z nacisti, vendar Anton najde pot. Misli, da lahko tovarišem zaupa, po napadu na Jude septembra leta 1939 pa spozna, kaj je resnični cilj Hitlerjevih nacistov in kako bridko se je motil.

Zombi Lars: Raje bi bil mrtev, norveška otroška nadaljevanka, 29. del

Ravnateljica Tess predstavi kot čarovnico, ki se zna obvladati, in skupaj prepričata župana, da je označevanje tujcev slabo in bi povzročilo le še več izpadov. Anna odkrije, da je Lars še v mestu in živi pri Henniki, a je razočarana, da je tako malodušen. Ker se bo moral znova seliti, se počuti kot mrtev in žal mu je, da si je dovolil biti živ.

Izzivalci, EBU dokumentarni film: Toma, glasbeni improvizator

Desetletni Toma iz Hrvaške igra saksofon in rad improvizira. Pridruži se delavnici Sound Factory, kjer otroci za ustvarjanje glasbe poleg pravih glasbil uporabljajo tudi lestve, gobe in druge predmete. Toma se veseli, da se bo naučil improvizirati in na koncertu slišal in izvedel, kako nastajajo zvočni učinki. Poleg glasbe pa Toma veseli tudi snemanje in objavljanje videov na Youtubu. Nima veliko naročnikov, zato si zastavi cilj, da jih bo do konca poletja pridobil 100.000. Mu bo uspelo?

Izzivalci, EBU dokumentarni film: Fetije in njena prihodnost

Fetije je dekle, doma v Bruslju. Vsako poletje z družino obišče sorodnike v Albaniji, saj od tam izhajata njena starša. Že dolgo si želi sodelovati na tradicionalni albanski poroki, kjer bi lahko zaplesala v tradicionalni noši. To poletje se ji bodo sanje uresničile. Poročil se bo njen bratranec, zato Fetije že pridno vadi za ples. Poroka njenih staršev je bila dogovorjena, a sama si take poroke ne želi. O tem se pogovarja tudi s starši. Film pripoveduje o prihodnosti mladega dekleta, ki že zelo dobro ve, kaj hoče. Deklica med dvema državama, razpeta med dvoje običajev.

Izzivalci, EBU dokumentarni film: Deskar Jonas

Jonas ima enajst let in je doma v Švici. Njegova največja strast je deskanje na snegu, najbolj pa blesti v disciplini snežni žleb. V tej sezoni ima pomemben cilj: želi si zmagati na državnem prvenstvu. Na tekmovanju bi rad pokazal tudi posebno figuro, ki jo je zagnano vadil, a na dan prvenstva so vremenske razmere v gorah zelo slabe. Starši mu odsvetujejo, da bi izvedel trik, ki bi mu pomagal do zmage. Se bo vseeno odločil zanj in ali mu bo uspelo stopiti na najvišjo stopničko?

Izzivalci, EBU dokumentarni film: Kamnosek Svit

Svit je star deset let in doma v osrčju slovenskega Krasa. Obiskuje krožek kamnoseštva, med poletnimi počitnicami pa si želi iz kamna sam izklesati netopirja. Rad tudi raziskuje naravo. Pred njim je nekaj izzivov. Moral bo poiskati primeren kamen, pripraviti natančno skico za klesanje, po več podatkov o netopirjih pa se bo s svojim vzornikom podal v jamo. Upa, da bo lahko netopirje tudi opazoval. Kamna ni lahko obdelovati; nespretni kamnosek ga lahko z enim samim udarcem z dletom zdrobi, to pa pomeni, da mora začeti vse znova. Glede na to, da Svit še nima veliko izkušenj, upa, da mu bo med počitnicami uspelo izklesati lep izdelek in tako pozdraviti nov zarod netopirjev, ki se bodo skotili v centru klasičnega krasa.

Izzivalci, EBU dokumentarni film: Jane in njena mavrična družina

Jane je stara dvanajst let in prihaja iz Nemčije. Njena starša sta se pred letom dni ločila, ker se je njena mama zaljubila v drugo žensko. Jane se je šele čez čas navadila, da izmenoma živi en teden pri očetu in en teden z mamo in njeno novo partnerico. A odločena je, da bo družino obdržala povezano. Podpira mamino izbiro in se celo namerava udeležiti parade ponosa. Za vse družinske člane pripravi klavirski koncert, prvikrat na koncertnem klavirju. Želi si, da bi bila navzoča vsa družina, tudi nova partnerja staršev.

Ronaldo proti Falcu

Ronalda in Falca izberejo za nasprotnika v boksarskem dvoboju. Ronaldo je prepričan, da bo zelo težko premagal svojega večnega nasprotnika. Toda starka v njihovi stolpnici mu skuša pomagati po svojih močeh…

Pesem iz oblakov, kratki dokumentarni film iz Slovenije

Neverjetna zgodba govori o izjemnjem fantu Andražu, ki je s srcem in dušo predan glasbi. Njegova strast so orgle, v katere se je zaljubil ob prvih zvokih, ki jih je slišal v župnjiski cerkvi. Ne le, da se je orgle sam naučil igrati, za ta inštrument je zložil tudi več lastnih skladb. Andraževe največje sanje pa so, da bi v domači garaži izdelal svoje lastne orgle. Bo dvanajstletniku uspelo izdelati glasbilo, ki je od vseh inštrumentov v najbolj zapleteno.

Leon in Jan - mlada kmetovalca

V ospredju novega dokumentarnega filma je 12 letni Leon iz Destrnika pri Ptuju. S prijateljem Janom, tudi starim 12 let, obdelujeta lasten zelenjavni vrt! Kaj vrt, celo njivo imata zase! Načrtujeta, da bosta vse pridelke na koncu tudi prodala, in to na pravi tržnici s posebnim imenom pridelovalca. Snemanje je potekalo od aprila do konca junija, toliko časa je namreč potekalo delo: najprej oranje in rahljanje ter priprave zemlje, nato izbira poljščin… Sledi saditev in sejanje, …pa čakanje ter opazovanje, zalivanje, če je zemlja izsušena… Končno sledi pobiranje pridelkov, čiščenje in priprava le-teh za prodajo, pot na tržnico in … prodajanje! Tudi to je posebna spretnost, ki se je Leon in Jan tudi hitro naučita. Še bosta prišla in prihodnje leto bosta spet vrtnarila! Ob njuni nevsakdanji dejavnosti spoznamo še Leonovo družino in življenje ter delo na kmetiji. … In kako lepo je, če lahko uresničuješ svoje sanje. Naša filmska zgodba beleži, kako dobro Leonu in Janu to uspeva, saj je vrtnarjenje njuna strast.

Moja draga teža, kratki dokumentarni film

Lani si je Aleksander zlomil nogo. Zaradi mirovanja je pridobil kar nekaj kilogramov. Ampak za uspešno zdravljenje bi bilo potrebno izgubiti nekaj kilogramov. Poletni kamp je namenjen prav takšnim težavam. Dule, ki je tudi prišel skupaj z Aleksandrom, pa mora pridobiti kakšen kilogram, ker je presuh. Fanta takoj postaneta res pravi par!

Anže, kratki dokumentarni film iz Slovenije

Anže je na prvi pogled tipičen enajstletnik, ki se rad druži in igra s svojimi vrstniki, obiskuje šolo, ima rad glasbo, živali, šport…, ima tudi najboljšega prijatelja Smiljana! Ko sta se spoznala, je bil Smiljan prepričan, da Anže ne more biti dober prijatelj, saj je bil molčeč, deloval je odmaknjeno in vzvišeno … Potem pa je Smiljan izvedel za Anžetovo posebnost in pričel ga je spoznavati s popolnoma druge plati: Anže je namreč aktivni športnik. Prav nič vsakdanjega športa si ni izbral: trenira in tekmuje v hitrostnem rolanju! Kar ima večina nas za razvedrilo, pomeni Anžetu tekmovalno udejstvovanje. Zbral je že veliko pokalov in priznanj, zato se zdaj pripravlja na največji izziv: rolerski polmaraton! 21 kilometrov je najdaljša preizkušnja in za to so potrebne posebne priprave. Še dobro, da je trener kar njegov oče, sotekmovalec pa tudi njegov brat Gal. Bo Anže kos temu izzivu? Bomo videli, vsekakor pa ga bodo na tekmi v Zagrebu spodbujali prav vsi domači!

Emanuel iz Evrope, kratki dokumentarni film iz Slovenije

Emanuel je 11 letni fantič, ki živi v pisani družini v kateri govorijo kar tri jezike: francosko, italijansko in angleško. Oče Guido je Italijan, mama Dominique je Belgijka, 6 letni bratec Luis je zase prepričan, da je Anglež, ker je bil rojen v Angliji in je tam živel celih pet let. Emanuel zase pravi, da je Belgijec, ker ima belgijski potni list in ker tako hoče njegova mama. Rodil se je v Italiji, nato živel v Belgiji in v Angliji, sedaj živi v Sloveniji, kjer ima veliko prijateljev. Preden se je preselil, ga je bilo strah, da v slovenskih kinematografih ne predvajajo dobrih filmov. Slovenija se mu je na zemljevidu zdela zelo majhna. Vzrok stalnih selitev je očetova služba. Trenutno ne vedo ali bodo ostali v Sloveniji še eno leto ali pa se bodo preselili, verjetno v Bruselj. Emanuel se rad druži s slovenskimi prijatelji. Njegov najboljši prijatelj pa je Japonec Toši. Najboljši zato, ker je dober po srcu. Emanuel je vajen sprememb in je izredno prilagodljiv otrok, spremembe mu predstavljajo izziv in odkrivanje novega. Verjetno je pravi predstavnik bodočih generacij evropskih otrok.

1 2