Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Po podatkih ministrstva za delo so na zavodu za zaposlovanje tujim državljanom lani izdali 46.264 soglasij in delovnih dovoljenj. Najbolj primanjkuje delavcev v transportu, gradbeništvu, gostinstvu in zdravstveni negi. Največ delavcev migrantov prihaja z območja nekdanje Jugoslavije, sledijo Rusija, Ukrajina in Kitajska. "Na področju migracij je bilo leta 2020 rešenih več kot 5977 postopkov, leta 2019 čez 6600, kar je trikrat več kot leta 2016," je povedala načelnica upravne enote Kranj Metka Knific Zaletelj. Tudi na upravnih enotah Jesenice, Krško, Slovenj Gradec, Koper in Murska Sobota so zaznali povečanje števila vlog tujcev za delo in prebivanje. Ob tem pa opozarjajo, da je le četrtina oddanih vlog popolnih. Načelnica upravne enote Kranj meni, da so k temu pripomogle okoliščine ob epidemiji, ki so spremenile način dela na upravnih enotah. "V preteklosti so stranke vlagale prošnje na upravnih enotah, zato so dobile takoj povratno informacijo glede morebitnih dopolnitev, zdaj pa to počnejo po elektronski ali navadni pošti. Ker so vloge največkrat nepopolne, se postopek s tem zavleče," je povedala načelnica Knific Zaletelj.

Na odobritev popolnih vlog se čaka tudi petkrat dlje od zakonsko določenega roka

Tudi če je vloga popolna, tuji delavci na rešitev čakajo veliko dlje od po zakonu določenega tridesetdnevnega roka. Državljanka Rusije, ki smo jo srečali pred upravno enoto Ljubljana, nam je povedala, da je v Sloveniji leto dni, da je pred petimi meseci oddala vlogo za enotno dovoljenje za prebivanje in delo, a odgovora še vedno ni dobila. Podobno povedo pooblaščenci, ki tujcem pomagajo pri oddaji vlog na upravni enoti Ljubljana. V Skupini Agado delodajalcem urejanje dovoljenja za prebivanje in delo tujcev zaračunajo 500 evrov, trenutno na rešitev vloge čakajo šest mesecev ali več. "Nemalokrat se nam zgodi, da v tem času delavci odstopijo od dogovora z delodajalcem, ker preprosto ne morejo tako dolgo čakati," je pojasnila Vesna Marić iz podjetja Agado. "Od popolno oddane vloge do prvega odziva upravne enote minejo meseci. Po nekaj mesecih pa rečejo, da je treba vlogo dopolniti s tekočimi plačnimi listami zadnjih treh mesecev, pa še z zavarovanjem, ker je poteklo. Poteklo pa je zato, ker vloge niso pravočasno obravnavali," je svojo izkušnjo povedal vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić, ki meni, da se tujci zaradi tega vrtijo v začaranem krogu, saj po dopolnitvi vloge ta znova pristane na koncu seznama.

Telefoni zvonijo v prazno

Tujci sprašujejo, zakaj njihove vloge še niso rešene, a odgovorov ne dobijo, saj telefon na upravni enoti Ljubljana zvoni v prazno. "Dejansko jih ne moremo dobiti na telefon, na e-pošto ne odgovarjajo. Kolaps sistema, bi jaz temu rekla," pove Marićeva. Odvetnik Matic Urankar iz odvetniške pisarne Senica, kjer največkrat pomagajo direktorjem večjih družb, ki pridejo v Slovenijo in morajo pridobiti delovno dovoljenje, temu pritrjuje in dodaja, da na elektronska sporočila sicer odgovarjajo, ampak traja nedopustno dolgo. Vzrok je kadrovska stiska, pravijo na upravni enoti Kranj. Na njihovem oddelku za tujce trenutno dela deset svetovalcev, potrebovali pa bi jih vsaj še enkrat toliko, da bi lahko pokrili zaostanke. "Potem bi pa lahko s tretjino tega kadra sproti urejali zadeve," je prepričana načelnica upravne enote Kranj. V Ljubljani so razmere podobne. "Po naših informacijah je polovica kadra na oddelku za tujce na upravni enoti Ljubljana odšla. Število vlog pa se vztrajno veča. Za razpad sistema ne krivim svetovalcev, ampak odgovorne osebe nad njimi, torej načelnika in ministra za javno upravo," je povedal Goran Lukić. Kako zelo pomembno je, da tisti, ki se odločajo, vedo, da so za vsako oddano vlogo življenjske zgodbe in da so nekateri ljudje dobesedno onemogočeni, sploh v postopkih podaljševanja, ker trajajo zadeve tako dolgo, pa opozarja odvetnik Matija Urankar. "Imamo primer očeta, ki bolnega otroka ne more peljati na preglede, ker nima urejene registracije avta, te pa nima, ker njegova vloga še vedno čaka na obravnavo na upravni enoti," je povedal Lukić.

Ker na upravnih enotah ne zmorejo opraviti dela, cveti črni trg

Tuji delavci v času, ko čakajo na podaljšanje vloge, ne smejo zapustiti države. "V tem času dobijo potrdilo, ki tujcu dovoljuje, da v času, ko je vloga procesirana za podaljševanje, biva na območju Republike Slovenije, ne omogoča pa mu, da na podlagi tega potrdila zapusti državo. Če bi jo, bi mu vloga propadla. Težava je, da so ljudje tako ujetniki," opozarja Urankar in dodaja, da pri tem ne gre le za tistega, ki zaproša za dovoljenje, pogosto je od tega odvisna vsa družina. Nekateri med čakanjem na podaljšanje vloge izgubijo službo, še posebej, če delajo v transportu, saj v tem času ne morejo opravljati čezmejnih prevozov. Slovenijo zaradi dolgotrajnih postopkov zapuščajo tudi vlagatelji, iz lastnih izkušenj pove Urankar: "Zavlačevanje oziroma predolgo reševanje teh zadev državi povzroči veliko škode." Poleg kadrovskih okrepitev so potrebne tudi sistemske rešitve, soglašajo sogovorniki. Zaradi dolgotrajnih postopkov namreč cveti črni trg. "Ogromno delavcev prihaja k nam in povejo: delodajalec mi je 700 evrov odbil od plače ali pa sem mu moral dati na roke, ker mi je rekel, da mi bo v primeru, če ne plačam, ukinil dovoljenje in bom moral nazaj v Bosno," opozarja Lukić, ki je prepričan, da je vse posledica tega, da odgovorne osebe na upravnih enotah in pri ministrstvu za javno upravo ne staknejo glav in uredijo tega, za kar so plačane – poskrbijo za ustrezno organizacijo dela in dovolj kadra na upravnih enotah. Dokler bo tako, bodo komercialni ponudniki in kriminalci od tega imeli korist, je še kritičen Lukić.