Cene električne energije na evropskih borzah so oktobra nekoliko padle, od novembra dalje znova dosegajo rekorde v rasti. Glede na april so se cene terminskih pogodb za pasovno energijo, to je pogodb za zakup elektrike v letu 2022, na madžarski borzi HUDEX povišale kar za 346 odstotkov. »Cene za dobavo električne energije za naslednje četrtletje pa so od 100 do 150 odstotkov višje, kot so bile lani. To se bo prej ali slej odrazilo tudi na položnicah gospodinjstev,« je prepričan Bojan Ivanc z Gospodarske zbornice Slovenije. Po najnovejših podatkih statističnega urada se je to že zgodilo, saj so bile cene elektrike za gospodinjske odjemalce v tretjem četrtletju letošnjega leta povprečno za 5 % višje kot v drugem.

Po najnovejših podatkih statističnega urada so bile cene elektrike za gospodinjske odjemalce v tretjem četrtletju letošnjega leta povprečno za 5 % višje kot v drugem. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Po najnovejših podatkih statističnega urada so bile cene elektrike za gospodinjske odjemalce v tretjem četrtletju letošnjega leta povprečno za 5 % višje kot v drugem. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Kdo bo dražil in za koliko?

Novembra je cene za 12 odstotkov dvignila Energetika Ljubljana, s 1. decembrom pa je za okoli 30 % elektriko podražil Petrol. »Podražitev je napovedala tudi Energija plus, ki je za nove odjemalce že dvignila cene s 1. decembrom,« je pojasnila direktorica Agencije za energijo Duška Godina. Kot so pojasnili pri Energiji plus, bo mesečna položnica za njihove gospodinjske odjemalce od novega leta v povprečju višja za okoli osem evrov, kupcem posebnih paketov pa zagotavljajo nespremenjene cene. Pri podjetju ECE bodo za zdajšnje gospodinjske kupce ohranili nespremenjene cene še vsaj v januarju in februarju prihodnjega leta. Višje cene, ne pa tudi, koliko višje, je napovedalo podjetje E3, iz podjetja Elektro energija pa so sporočili le, da do konca leta cen ne bodo dvigali. Podjetje Gen-I cen za gospodinjske odjemalce ne bo povišalo vsaj do poletja. »Glavno vlogo pri oblikovanju cen imajo zakupi, torej to, ali so podjetja pravočasno poskrbela za dovolj velike zakupe in dovolj dolgo ročnost. To je ključni razlog za razlike med ponudniki,« je povedala Godina.

Med najcenejšim in najdražjim ponudnikom 65 % razlike v ceni

Primerjali smo cene letnega odjema električne energije za značilnega gospodinjskega odjemalca z obračunsko močjo 7kW in porabo 4000 kWh oz. povprečno ceno mesečne položnice v višini 55. Za primerjavo cen smo vzeli najcenejšo ponudbo, ki jo ima vsak dobavitelj na voljo, podatke pa smo dobili na spletni strani Agencije za energijo. Podatki so dostopni na spletni strani http://primerjalnik.agen-rs.si/index.php?/kalkulatorelektrika/kalkulator/action/PredstavitevRezultatov/.
Trenutno med 16 dobavitelji električne energije gospodinjskim odjemalcem najcenejšo elektriko ponuja podjetje Gen-I, sledita Telekom, ki z novim letom elektrike ne bo več dobavljal, in Sonce energija. Okoli 700 evrov na leto stane gospodinjski odjem pri podjetjih ECE in Petrol, najdražji ponudnik pa je Energija gas and power, kjer na letni ravni zaračunajo kar 65 odstotkov več od najcenejšega ponudnika. Zato na Zvezi potrošnikov Slovenije priporočajo, da vsako leto preverite cene dobaviteljev in ga v kolikor ugotovite, da obstaja cenejša ponudba tudi zamenjate. Opozarjajo še, da bodite pozorni, kdaj se izteče akcija, če ste k njej pristopili – dobavitelj vas na to praviloma ne bo opozoril, ampak vas bo premaknil na dražji redni cenik.

Postopek zamenjave dobavitelja lahko traja deset dni

Okoli 13 tisoč uporabnikov, ki jim je Telekom Slovenije zadnjih pet let zagotavljal električno energijo, je čez noč ostalo brez ponudnika. S 1. 1. 2022 ta namreč ne bo več dobavljal energije. Pri Telekomu pojasnjujejo, da so od leta 2016 dosegli le dvoodstotni tržni delež, kar je premalo. Poleg tega se konec leta izteče petletna pogodba o sodelovanju pri nakupu električne energije, ki je zaradi racionalizacije poslovanja ne bodo podaljšali. Po podatkih sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO) jih je 7000 dobavitelja že zamenjalo, preostali pa se morajo hitro znajti, saj postopek lahko traja več dni. »Odjemalec mora izbrati, izpolniti obrazec za pogodbo, urediti razmerja. Potem ko je ta vložena v informacijski sistem, traja od 3 do 8 dni, da se zamenjava izvede,« je pojasnil Bogomil Jelenc iz podjetja SODO. Brez elektrike sicer ne bo ostal noben Telekomov odjemalec, a gospodinjstva, ki do konca leta ne bodo uredila pogodbe z novim ponudnikom, bodo uvrščena v sistem zasilne oskrbe, ki je precej dražji. »Ta cena je za 55 % višja, od najugodnejšega dobavitelja ta trenutek pa celo za 400 %.« Nekdanjim Telekomovim odjemalcem so pomoč že ponudila nekatera druga energetska podjetja. Podjetje Gen-I je sporočilo, da jim je pripravljeno ponuditi enake cene dobave elektrike, kot jih zagotavlja svojim odjemalcem. Da sprejemata nove stranke, sta sporočila tudi Petrol in Energija plus.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija