Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Aktualno

Tednik Tednik

3. 5. 2021

Izgubljena generacija. Osamitev: ko zdrav zboli. Boj z vetrnico. Gasilci smo! Dragocene slovenske pasme.

Dragocene slovenske pasme

3. 5. 2021

Kraški ovčar, krškopoljski prašič, štajerska kokoš, to so tri izmed 14 slovenskih avtohtonih pasem domačih živali. Kar sedem jih je resno ogroženih, to pomeni, da so tik pred izumrtjem. Na Biotehniški fakulteti v zadnjih letih sicer shranjujejo njihov genski material, a pomembno je predvsem spodbujati kmete, da se namesto za modernejše pasme odločajo za slovenske avtohtone. Te so zaradi prilagojenosti okolju tudi bolj zdrave. Anka Pirš.

Gasilci smo!

3. 5. 2021

Jutri goduje Sveti Florjan, zavetnik gasilcev. V Sloveniji imamo 1340 prostovoljnih gasilskih društev in trinajst poklicnih gasilskih enot. Postati gasilec je želja mnogih otrok, a gasilec ne more biti vsak; to ni delo, ampak poslanstvo, ki terja veliko požrtvovalnosti, nesebičnosti, znanja in poguma. A gasilci - in seveda tudi gasilke - ne gasijo le ognja, ljudem priskočijo na pomoč ob najrazličnejših težavah. Dan z gasilci je preživela novinarka Erna Petrač Barborič.

Boj z vetrnico

3. 5. 2021

Se bo na Pohorju zavrtela prva vetrna elektrarna? Krajani zaselka Kalše v Občini Slovenska Bistrica so na nogah; nad vasjo, le 150 metrov od prvih hiš želi zasebni investitor postaviti vetrno elektrarno, ki bo visoka 125 metrov. Boj za vetrnico in proti njej poteka že nekaj časa, o njej so odločali celo na referendumu, investitor čaka na gradbeno dovoljenje, krajani opozarjajo, da gradnje vetrne elektrarne ne bodo dovolili. Boštjan Veselič Golob.

Osamitev: ko zdrav zboli

3. 5. 2021

Tudi starostniki so velike žrtve epidemije. V domovih za starejše je umrla skoraj polovica vseh umrlih s covidom 19 pri nas. Rdeče in sive cone so se v številnih domovih izkazale za neustrezne, zaposlenih je premalo, osamitev je pustila resne posledice. Na zakon o dolgotrajni oskrbi čakamo že več kot 15 let, vlada obljublja 5 novih domov, a denarja je premalo. Nevladne organizacije opozarjajo na diskriminacijo in sprašujejo: Koliko je sploh vredno življenje starejših? Anja Šter.

Izgubljena generacija

3. 5. 2021

Po več mesecih študija na daljavo so se študenti vrnili na fakultete, a le deloma, saj bo študijski proces še vedno potekal okrnjeno. Sicer med študenti že pošteno vre. S pisnim pozivom so se obrnili tudi na vlado: "Smo izgubljena generacija," so zapisali, "ena izmed najbolj zapostavljenih skupin brez perspektive." Sporočajo, da so se zaradi zaprtja fakultet in študentskih domov znašli v brezizhodnem položaju, številni med njimi tudi v hudih psihičnih in finančnih stiskah. Nejc Furlan.

Več

Članki

Nazaj
Naprej
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov