Zgodba romantične kriminalke se začne z Michelom, mladim nepridipravom, ki je pravkar ukradel avto in ustrelil policista, ki ga je preganjal.

Na begu pred policijo poišče ameriško ljubimko Patricio, ki na ulicah Pariza prodaja časopis New York Herald Tribune.

Dekle ga skrije v svojem stanovanju in Michel jo poskuša prepričati, da skupaj prebegneta v Italijo. Patricia mu pove, da je noseča.

Med policijskim zaslišanjem izve za njegova dejanja. Izda ga policiji in mu pove, kaj je storila. Michela med poskusom pobega ustreli policija, a teče, dokler mu ne zmanjka sape.

V tej klasiki francoskega novega vala v glavnih vlogah nastopata Jean-Paul Belmondo in Jean Seberg. Foto: Beauregard
V tej klasiki francoskega novega vala v glavnih vlogah nastopata Jean-Paul Belmondo in Jean Seberg. Foto: Beauregard

Režiser Jean-Luc Godard se je proslavil z nenavadno montažno tehniko presenetljivih rezov, ki je bila prvič uporabljena v filmu.

Režiser se je odločil za tedaj nenavadno potezo, da igrani film posname kot reportažo ali dokumentarec, s kamero iz roke in z naravno osvetljavo.

Za snemanje na lokacijah v Parizu ni pridobil dovoljenj, zato je pogosto improviziral in nekatere prizore posnel kar skozi niše poštnih zabojnikov.

Izvirni naslov: À BOUT DE SOUFFLE

Francoski film, 1960 / Režija: Jean-Luc Godard / Scenarij: François Truffaut / Igrajo: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger