Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Božena

Božena je biografska nadaljevanka o najslavnejši češki pisateljici, pesnici in urednici Boženi Němcovi, rojeni kot Barbora Novotná (4. 2. 1820–1. 1. 1862). Bila je začetnica češke realistične povesti, njeno najbolj znano delo je povest Babica (češ. Babička).
Skromno mladost je preživljala v bližini mesteca Ratiborce, oboževala je nemško književnost in glasbo. Ko je bila stara sedemnajst let, so ji našli moža, Josefa Nemca, ki je bil petnajst let starejši od nje, a z dobro službo. Bil je zaveden Čeh, pogumen, odločen in samozavesten, večkrat je imel težave z nadrejenimi. Zakon z Boženo je bil razburkan. Leta 1842 sta se preselila v Prago, kjer se je njeno življenje zelo spremenilo. Poglobila se je v študij češkega jezika, šeg in navad, vključila se je v krog intelektualcev, spoznala številne pesnike in pisatelje in imela ljubezensko afero.
V zakonu z Josefom so se jima rodili štirje otroci. Ko je mož izgubil službo, so trpeli pomanjkanje, hud udarec je bila smrt petnajstletnega sina. Umrla je v Pragi, odtujena od moža in v revščini.

BOŽENA / Češka republika / 2021
Scenarij: Martina Komárková, Hana Wlodarczyková
Režija: Lenka Wimmerová
V glavnih vlogah: Anna Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Martin Mysicka, Krystof Hádek, Václav Matejovský

Zadnje oddaje

Nazaj
Naprej
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov