Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Za velike - Arhiv

Firbcologi O zgodovini, starih igračah in Vodnikovem letu

Alisa, vse najboljše! Juhu! In za darilo dobiš – copate. Hm, kakšni starinski copati. Iz katerega stoletja pa so? A greste z mano na potovanje skozi čas, jih povabi Pia. Medtem ko Firbcologi potujejo skozi različne zgodovinske preobleke, se Kaja in Zoja v Muzeju igrata s starimi igračami, Amar in Jaša K. spoznavata delo Valentina Vodnika, Gašper in Jaša O. pa pogumno raziskujeta, kaj je koncentracijsko taborišče. Gremo v zgodovino!

7. julij 2020

Infodrom Infodrom, poletje 2020: Prosti čas

V poletnem Infodromu smo se tokrat posvetili prostemu času, ki ga je med počitnicami na pretek. Najprej nas je zanimalo, ali je med počitnicami morda treba kaj postoriti tudi za šolo. Če nimate idej, kaj početi, pa vam bodo različni Infodromovci predlagali kar nekaj dejavnosti za prosti čas: lahko se naučite obdelovati vrtiček, klekljati, plesti, kuhati in celo pripravljati sladoled.

3. julij 2020

Infodrom Infodrom, poletje 2020: Portreti

Tudi med počitnicami bo Infodrom z vami s svojimi posebnimi oddajami. Skupaj se bomo spomnili najrazličnejših tem. Najprej so na vrsti Infodromovci. Predstavljamo uspešno plezalko Saro Čopar, odlično pevko Doro ter Brino, ki obožuje vse vrste športov, najraje pa plava. Tine predstavi svojo kameleonko Kamilo, Marija Laura in Ana Paula pa povesta, zakaj sta se iz Venezuele preselili v Slovenijo.

26. junij 2020

Infodrom Infodrom

V zadnjem Infodromu osme sezone sta se Mateji pridružila mlada voditelja Tim in Brina. Ker bodo letos poletne počitnice za vse tudi vsaj malo koronapočitnice, smo raziskali pravila koronaletovanj. To je še posebej pomembno, ker se je v nekaterih državah že začel drugi val epidemije novega koronavirusa, saj je število bolnikov ponovno naraslo. Zavrteli smo globus in preverili, kaj se dogaja. V Infogromu nas je zanimalo, kaj bodo mladi iz OŠ Mokronog počeli med počitnicami, otroška poročevalka Živa je srečala svojo najljubšo pisateljico Deso Muck, Lev pa opozarja, da je mačke treba sterilizirati. Vabimo vas, da do naslednje sezone spremljate posebne oddaje poletnega Infodroma.

19. junij 2020

Infodrom Zapuščene muce

Poleti, ko boste več zunaj, kje v gozdu, na travniku, se lahko zgodi, da boste našli mlade mucke, ki nimajo lastnika. Predlagam, da skupaj s starši pokličete v najbližje zavetišče ali pa kakšno društvo za zaščito živali. To so nam povedali pri Zmačkanih ...

19. junij 2020

Infodrom Desa Muck in poročevalka Živa

Vedno bliže smo počitnicam, lenarjenju, nabijanju žoge, zafrkavanju simpatij ... in branju knjig. Tudi Desinih ...

19. junij 2020

Infodrom Korona ponovno

Zaščitni ukrepi so v državi sicer zrahljani, prehajamo lahko meje, a od danes velja nekaj novih pravil. To pa zato, ker se je v nekaterih državah na Balkanskem polotoku ponovno povečalo število bolnih in okuženih. Tam so spet uvedli tudi nekatere stroge ukrepe.

19. junij 2020

Infodrom Infogrom

Kako se bodo mladi to poletje zabavali in porabili turistične bone? Osmošolci iz Mokronoga in Infogrom!

19. junij 2020

Infodrom Pocitnice

Počitnice so pred vrati, poletje pa bo vsaj malo tudi koronapoletje. Tina in Neža pa sta se pozanimali, kaj vse bo letos še drugače ...

19. junij 2020

Slovenski film Duhec, mladinski celovečerni film

Ruševine starega gradu so otrokom najljubši kraj za igro – poleg računalnika, seveda. Jon, Tina in njen mlajši brat Peter obiskujejo kraj vsak dan in se spoprijateljijo tudi s tamkajšnjim priložnostnim prebivalcem, lokalnim posebnežem Matjažem Mirodolom. A v prostorih razpadajočega gradu se godijo nenavadne reči. Otrokom radovednost ne da miru. Raziskujejo in raziskujejo, in ko nekega dne skoraj odprejo težka železna vrata v grajske kletne prostore, Peter nesrečno pade in si zlomi roko. To je povod, da starši otrokom prepovejo zadrževanje v okolici gradu in hkrati iščejo primeren način za odstranitev ruševin. Pa ne bo šlo tako zlahka. Izkaže se, da je grad poln skrivnosti, dogajati se pričnejo nenavadne reči in marsikdo ne ve več zagotovo, kaj je res in kaj ne… Otroci počasi začenjajo razkrivati, za kaj v resnici gre, pri tem pa jim priskoči na pomoč skrivnostni deček. Starinar, ki v svoji brezmejni pohlepnosti grabi dragocenosti z gradu, tudi ni kos skrivnostnim dogajanjem in konča v bolnišnici. Poleg otrok pa je prav posebnež Matjaž tisti, ki lahko poskrbi za ohranitev kulturne znamenitosti, kar večstoletne ruševino prav gotovo so. Izkaže se, da je skrivna klet bivališče njegovih plemenitih prednikov. Le-ti se ustrašijo, da bodo pregnani iz svojega domovanja, kar pomeni, da bodo obsojeni na večno lebdenje v vesolju... Le kdo bi si tega želel? Mali duhec Hrabroslav je vedno bolj navezan na tuzemske vrstnike: Jona, Tino in Petra. Polni vragolij pripravijo odličen načrt za rešitev Hrabroslavove družine in njihovega domovanja. Seveda si ne morejo kaj, da ne bi izkoristili sposobnosti oživljanja domišljije… ; kar omogoči veliko, zabavno zmedo, kos pa so ji le otroci in tisti, ki vsaj malce verjamejo v fantazijo. Po eksploziji se vse stvari postavijo na glavo. Grad in stolp sta dokončno porušena. Brez domovanja ostanejo tako vsi:duhovi iz grajske kleti in klošar Matjaž, ki se znajde celo zaporu. V tej kritični situaciji postanejo otroci pravi mojstri reševanja – seveda, pod vodstvom in veliko pomočjo duhca Hrabroslava! Z zvijačo pridejo do vseh potrebnih podatkov, spravijo v zapor hudobnega starinarja, Matjaža pa rešijo iz zapora. Jonova mama je pravnica in z lahkoto dokaže njegovo nedolžnost. In nenazadnje: duhovi so rešeni! Jon zgradi v računalniškem programu pravi grad. Navidezna resničnost bo pravo domovanje za prav tako navidezno plemenitaško družino Mirodolskih. Duhovi so pomirjeni, svet se lahko vrti naprej!

14. junij 2020

Infodrom Infodrom

V Infodromu smo poizvedeli, kako se bodo od šole poslovili devetošolci iz Osnovne šole Franceta Prešerna v Mariboru. Valeta bo letos malo drugačna. V Infogromu nas je zanimalo, kako so učenci iz Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica spremljali informacije o koronavirusu, saj se je v mednarodni razsikavi, v kateri so sodelovali mladi iz 42 držav, tudi iz Slovenije, izkazalo, da so bili tisti, ki so bili o koronadogajanju dobro obveščeni, zaradi tega manj zaskrbljeni. Več kot 60 odstotkov učencev po svetu še ostaja doma, saj so v 129 državah šole še vedno zaprte. Otroški poročevalec Patrik, ki trenira nogomet, se je srečal s svojim vzornikom Rokom Kronavetrom, pojasnili pa smo tudi, kako lahko sodelujete pri projektu Noč ima svojo moč: ta bo posvečen opazovanju in raziskovanju divjih kostanjev.

12. junij 2020

Infodrom Vesti

Ena od slabih posledic novega koronavirusa je tudi povečanje otroškega dela. Od jutri pa boste v Postojnski jami lahko videli tri od 21-ih mladičkov človeških ribic, ki so se uspešno razvile v jamskem laboratoriju.

12. junij 2020

Infodrom Raziskovanje kostanjev

Na hitro bomo zavrteli čas naprej: zadnji letošnji novembrski petek, na Evropsko noč raziskovalcev, bodo vrata odprle ustanove, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem. Pri nas se že pripravljamo na projekt Noč ima svojo moč: ta bo posvečen opazovanju in raziskovanju divjih kostanjev - sodelujete lahko tudi vi.

12. junij 2020

Infodrom Porocevalec Patrik

Začelo se je 27. kólo prve slovenske nogometne lige, ta konec tedna še brez navijačev na tekmovanjih. Od ponedeljka, ko bo ponovno dovoljeno zbiranje do 500 ljudi, pa boste lahko za svoje stiskali pesti tudi ob igrišču. Otroški poročevalec Patrik navija za Maribor, zato se je pred nedeljsko tekmo proti Aluminiju srečal s svojim vzornikom.

12. junij 2020

Infodrom Po svetu

Kaj pa se z novim virusom dogaja po svetu? Razmere v Evropi se umirjajo, okuženih je vsak dan manj. Žal pa število potrjenih okužb zelo hitro narašča v Braziliji, Peruju, ZDA in Rusiji, Nova Zelandija pa je prva država, v kateri nimajo več nobene. Otroci tam so spet v šolah. A malo več kot 60 odstotkov učencev po svetu še vedno ostaja doma, saj so v 129-ih državah šole še vedno zaprte.

12. junij 2020

Infodrom Valeta

Devetošolci se že pripravljate na slovo od osnovne šole. A ker je letošnji nebodigatreba, preprečil slavnostne valete, ste učenci iznašli drugačne načine, da se še zadnjič podružite s sošolci in učitelji. Zadnji šolski dan tako čaka okoli 18.000 devetošolcev. In nanj se pripravljajo tudi na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Mariboru.

12. junij 2020

Infodrom Informacije za otroke

V mednarodni raziskavi, v kateri so sodelovali mladi iz 42-ih držav, tudi iz Slovenije, so ugotovili, da ste bili tisti, ki ste bili o koronadogajanju dobro obveščeni, zaradi tega manj zaskrbljeni. Mladi iz držav, kjer imajo informativne oddaje kot je Infodrom, so se torej počutili bolje.

12. junij 2020

Male sive celice 25 let oddaje Male sive celice

Že 25 let oddaja Male sive celice živi s sloganom Znanje je neskončno. Četrt stoletja bomo proslavili s spretnostno-inteligentnimi igrami. Se zabavali s tekmovalci in razglasili najboljšega. Letošnje leto je zelo posebno tudi zato, ker sezono končujemo s četrtfinalom in imamo osem zmagovalnih ekip.

6. junij 2020

Male sive celice 25 let MSC: pantomima

Še ena igra za tekmovalce, primerna za današnje razmere - pantomima. Nik jo obožuje. Predvsem rad ugiba. Cilj igre je, da v svoji skupini čim hitreje uganete vsa skrita gesla. Začnimo!

6. junij 2020

Male sive celice 25 let MSC: voščila

Ob našem jubilejnem rojstnem dnevu ste nam mnogi poslali čestitke - hvala vsem!???????????????????????????????????????? Obljubljamo, da se bomo z vami trudili še naprej - Male sive celice do neskončnosti ????????♾????!

6. junij 2020

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov