Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Male sive celice OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana in OŠ Toma Brejca Kamnik

26. 2. 2024

V 20. oddajo vstopimo s prestopom leta in spopadom uma med Nikoma in Markom iz OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana (rumeni) ter Sofio, Mihom in Davidom iz OŠ Toma Brejca Kamnik (vijolični). V Hitrih celicah tekmovalci spreminjajo barve kot kuhan rak, premagujejo vojne in ustvarjajo umetne materiale. Vrnejo se v zgodovino Malih sivih celic in hitijo skozi blodnjak labirinta. Rumeni se korak za korakom sprehodijo po glavnih mestih Evrope, vijolični pa se razmigajo na parterju. Kdo se poda na stol četrtfinala in kdo podre letošnji rekord v Hitrih lončkih, OŠ Korena (Bine, Tia, Iva) ali OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (Nikolai, Luka, Jakob), razkrivajo Male sive celice. Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Male sive celice Hitri lončki: OŠ Korena in OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava

26. 2. 2024

Prste si že ogrevajo tekmovalci iz OŠ Korena in OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava. Navijači, ste pripravljeni? Začnimo!

Male sive celice Hitre celice #20

26. 2. 2024

Nizu soglasnikov dodajte samoglasnike in se poigrajte s presledki, tako da boste dobili vsebinsko ustrezne besede, imena ali fraze. Tokratni vsebinski sklopi: 1. Biti rdeč kot … 2. Vojne, ki so se dogajale na območju Slovenije 3. Umetni materiali - Vir: Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino

Male sive celice Gimnastika in telovadno orodje

26. 2. 2024

Nina in Marko sta na tekmovanju iz športne gimnastike osvojila zlato medaljo na enakem tekmovalnem orodju, vsak v svoji kategoriji. Na katerem? a) na konju z ročaji b) na parterju c) na bradlji d) na gredi

Male sive celice Možganski labirint: OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana in OŠ Toma Brejca Kamnik

26. 2. 2024

Tekmovalci iz ekip OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana in OŠ Toma Brejca Kamnik so našli besedi BLODNJAK in LABIRINT. Najdeš ti še kakšno?

Male sive celice Možganski labirint in zgodovinski trenutek

26. 2. 2024

Pojdimo malo v zgodovino Malih sivih celic. Možganski labirint je z nami že kar nekaj sezon in je priljubljena rubrika. Kot veste, gre za kompleksno nalogo fizičnega napora ter sodelovanja v ekipi. Pa vas zanima, kako so se ga lotile prve ekipe? Po ogledu prispevka ste lahko opazili, da so tekmovalci sprva po labirintu hodili in se sklanjali po črke. Nato pa je po nekaj snemanjih šel član ene ekipe na vse štiri in »spopad« z labirintom ni bil nikoli več takšen kot na začetku. Zdaj pa vprašanje: Čému smo bili (v prenesenem pomenu) priča v trenutku, ko je šel v labirintu prvi tekmovalec oziroma tekmovalka na vse štiri? a) Kolumbovemu jajcu b) Darwinovemu ptiču c) Arhimedovemu vijaku d) Platonovi votlini

Male sive celice Razgled na Karavanke iz Šobca

26. 2. 2024

Jan se je z družino odpravil na počitnice v kamp Šobec. Pogledal je na sever, kjer se je pred njim odprl čudovit razgled na Karavanke. Opazil pa je tudi visoko goro na fotografiji. Katera gora je to? a) Stol b) Jalovec c) Grintovec d) Mangart

Male sive celice Zahajanje polne lune

26. 2. 2024

Nela iz Sežane doma opazuje, kako zahaja polna luna. Ob katerem delu dneva to počne? a) zjutraj b) opoldne c) zvečer d) opolnoči

Male sive celice Prebrane celice: Asterix: Poglavarjeva hči

26. 2. 2024

Asterix je zelo dobro poznana komična stripovska serija, ki je postavljena v čas 50. let pred našim štetjem, ko so vladali Rimljani. Ampak ne Galcem. Slednji so bili neuklonljivi, takšna pa je tudi Poglavarjeva hči. Več o njej izveste od Jasne in Elle. Dobro poslušaj prispevek! Vprašanje iz področja Razumevanje sporočila se glasi: Zgodba stripa je postavljena v galsko vas, v kateri imamo tako novo kot staro generacijo junakov, ki imajo svoje poglede na življenje v vasici. Kaj strip sporoča z likoma sinov kovača in ribiča? a) Treba je slediti drugim. b) Treba je upoštevati družbena pravila. c) Treba je nadaljevati pot, ki so jo utrli starši. d) Treba je najti svojo pot v življenju. AVTOR: JEAN YVES FERRI, DIDIER CONRAD ZALOŽBA: GRLICA

Male sive celice Algoritmično mišljenje: glavna mesta evropskih držav od severa do juga

26. 2. 2024

Razvrstite glavna mesta evropskih držav od severa do juga. Vir: Ministrstvo za digitalno preobrazbo Omogoča: Inovatio d.o.o.

Male sive celice Najtežje opravilo za humanoidnega robota

26. 2. 2024

Humanoidni roboti posnemajo človeško anatomijo in so običajno sestavljeni iz trupa, glave, rok in nog, kar jim omogoča izvajanje človeških gibov. Kaj od naslednjega je najtežje opravilo za humanoidnega robota? a) dvigovanje obeh rok b) obračanje glave c) lovljenje ravnotežja d) ples

Jaz sem Ana, ich bin Peter Hrana in pijača, 2/5

26. 2. 2024

Začetne lekcije tujega jezika so po navadi namenjene hrani in pijači, zato si Ana in Peter tokrat privoščila učenje kar ob slastnem zajtrku. Marmelada, maslo, jogurt, mleko … so besede, ki jih spoznavata, in jezikovni zajtrk jima prav tekne.

Jaz sem Ana, ich bin Peter Živali

26. 2. 2024

Ana bi se rada naučila nemško, da bi se lažje sporazumevala s svojo sestrično Klaro, ki živi v Nemčiji. Na srečo ima prijatelja Petra, ki odrašča v dvojezični družini in zna nemško ter slovensko. V prvi epizodi se odpravita v živalski vrt in spoznavata živali, v nemščini in slovenščini.

Infodrom Dve leti vojne v Ukrajini

23. 2. 2024

V zadnjih mesecih veliko poročamo o vojni v Gazi, a tudi drugod po svetu so nemiri. V soboto bo že dve leti, odkar je Rusija napadla Ukrajino. Posledice vojne so najhujše za prebivalce te države, njen vpliv pa seže daleč čez njene meje, tudi do nas. Na območjih, kjer se odvijajo spopadi, so otroci v zadnjih dveh letih skoraj 7 mesecev preživeli v zakloniščih, 40 odstotkov otrok v državi zaradi pomanjkanja ustreznih prostorov nima dostopa do nadaljnjega izobraževanja. Poglejmo, kaj se po dveh letih vojne dogaja v Ukrajini.

Infodrom Mnenja osnovnošolcev o novi beli knjigi

23. 2. 2024

Poročali smo že o novi beli knjigi, ki jo pripravljajo strokovnjaki. To je nekakšen skupek novih usmeritev za vaše šolanje, za katere sicer ni določeno, ali bodo sploh začele veljati in kdaj. Strokovnjaki se z vami o tej prenovi niso pogovarjali, smo se pa mi, in sicer z učenci z Osnovne šole Hinka Smrekarja, ki so našli razloge za in proti nekaterim predlogom.

Infodrom Vizualna poezija s Katjo Gorečan

23. 2. 2024

Obiskali smo Knjižnico Jurij Vega v Dolu pri Ljubljani, kjer smo skupaj s pesnico in pisateljico Katjo Gorečan in mladimi ustvarjali vizualno poezijo.

Infodrom Pogum

23. 2. 2024

O dnevu, ko so premagali svoje strahove in ugotovili, da zmorejo, če so le dovolj vztrajni in pogumni, so nam povedali tudi učenci z Osnovne šole Bršljin. Infogrom.

Infodrom Kaj dela pomočnik ali pomočnica ravnatelja?

23. 2. 2024

V Infodromu smo se že pogovarjali o tem, kaj delajo ravnatelji in ravnateljice, tokrat pa se bomo posvetili njihovim pomočnikom in pomočnicam. Obiskali smo Osnovno šolo Spodnja Šiška v Ljubljani in se o tem pozanimali pri učencih in seveda pri pomočnici Nini Bradić.

Infodrom Infodrom

23. 2. 2024

Ni ga čez dobre počitnice! Za nekatere izmed vas se končujejo, za druge pa so se šele začele. Ene in druge pa gotovo razganja od energije in ustvarjalnosti, zato smo Infodrom danes začeli s sproščeno delavnico vizualne poezije. Pot nas je peljala tudi v Ukrajino. Jutri bo namreč natanko dve leti, odkar jo je napadla ruska vojska. Poizvedeli smo več o trenutnih razmerah in za vas pripravili pregled dogajanja. Z učenci z Osnovne šole Spodnja Šiška v Ljubljani smo skupaj spoznali poklic pomočnika ali pomočnice ravnatelja. Učenci z Osnovne šole Bršljin pa so nam zaupali, kdaj v življenju so se počutili zares močne.

MMF - Mladi Mojstri Financ Tolarji, 4/8

23. 2. 2024

Tomova babica Mlade mojstre financ najame, da ji pospravijo garažo. Ti ob tem v garaži najdejo ogromno tolarskih bankovcev. S tem je povezana tudi njihova nova naloga – raziskati morajo zgodovino tolarjev v Muzeju Banke Slovenije. Vendar tam niso sami. Jih bodo prehiteli tekmeci iz a-razreda?

Stran 1 od 380
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov