Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Za devetimi gorami O pastirčku in debeli uši

1. 3. 2024

Nekoč je živel nečimrn in skop grof. Nekega dne si je z glave sčesal uš. Uš je bila tako velika, da jo je zaprl v stekleno posodo in jo še naprej redil. Sčasoma je postala ogromna, zato so jo hlapci zaklali in naredili iz nje slanino. »Kdor ugane, iz česa je ta slanina, » pravi grof, » dobi nagrado in še z mojo hčerjo se bo lahko poročil!« Za uganko je izvedel tudi mladi pastir. Odločil se,d a se bo še on preizkusil v ugibanju. Na pot je vzel zdravilno mast in z njo pomagal miši, čebeli in volku. Zaradi njegove dobrote se ga je še naprej držala sreča, slišal je pravilen odgovor in ga edini tudi povedal. Grof je bil osupel, revnemu pastirju vendar ne bo dal za ženo svoje hčere! Mladenič je dobil dodatno nalogo in tudi to rešil, saj sta mu pomagali čebela in miš. Objestni grof je revnega fanta spodil z gradu, a zdaj je mladeniču prišel na pomoč volk. S celim krdelom so zdirjali nad grad in prestrašili grofa tako, da je revež izdihnil.

Za devetimi gorami Kača pod kamnom

29. 2. 2024

Pri Poličarju in Poličarici je zmanjkalo moke. Da ne bosta lačna, je žena moža poslala v mlin. Poličar si je na ramo zadel vrečo in odšel na pot. Vodila ga je tudi čez velik gozd in sredi gozda si je želel odpočiti. Sedel je na velik kamen. Nenadoma je zaslišal stokanje in vpitje. Kamen je odvalil vstran. Pod njim je ležala ogromna kača, presrečna, da ji je s tem rešil življenje. V zahvalo pa ga je ogromna žival želela pičiti. Poličar se je tega ustrašil, pomoč pa je našel v treh živalih, ki so prišli mimo. Kača je pristala na to, da odločitev o tem prepustita trem živalim, ki so prišle mimo. Pes in konj podpreta kačo, lisica pa kmetu obljubila pomoč, če ji bo dal domače kokoši. Rade volje je kmet pristal na to. Lisica je torej kačo prelisičila in jo pripravila do tega, da se je zopet zvila v klobčič, Poličar pa je kamen prekucnil čeznjo. Nato je nadaljeval pot do mlinarja, lisica pa je stekla do kmetije. Poličarica jo je že na daleč opazila in spodila, tako da lisica ni nikoli dobila kokoši. Zato se še danes vrača h tej hiši.

Animiranka Zakaj ima zajec preklano ustnico

28. 2. 2024

Nekoč je živel zajček, ki se je vsega na tem svetu bal. Skrival se je v detelji na robu gozda. Če se je iz krošnje oglasila kukavica, ali če je veter utrgal porumenel list, je zajček zatrepetal od strahu in se je potuhnil v deteljo, kolikor je bilo mogoče globoko. Nekega dne se je zajček odločil, da ima dovolj strahu in da tako res ne more več živeti. Odpravil se je globoko v gozd. Legel je pod košato bukev, zaprl je oči in čakal, da pride ponj botra smrt. »Zajček! Ej, zajček!«, se je nenadoma oglasilo iz krošnje. Tam je sedela vrana. »Kaj se pa to pravi, zajček, poležavati pod drevesom sredi belega dne!« »Saj ne poležavam. Pred strahom se skrivam. Pa vem da me bo kmalu spet ujel. Vsega se bojim, mene se pa ne boji nihče. Zato sem se ulegel pod drevo in se odločil, da to žalostno življenje končam.«...

Z kot Zofka J kot jezikoslovec

9. 12. 2023

Nejko in Ada sta dobila posebno Zofkino nalogo. Sestaviti morata sporočilo. Kakšno in za koga? Sploh pa nista našla še nobene besede. Kje se skrivajo? Zagotovo v rešitvi na uganko. Spoznajte črko J in poklic jezikoslovca!

Z kot Zofka Slovar

9. 12. 2023

Kaj pomeni beseda »žaljezen«? In kaj »zobogled«? Jakob in Julija sta odprla laboratorij, v katerem raziskujeta črke in izumljata nove besede. D kot dobrodošli v njuno družbo! Tudi vi iz črk sestavite čisto svojo besedo in ji določite pomen.

Z kot Zofka Jezikoslovec

9. 12. 2023

Zofka je skrila besede, Nejko in Ada pa jih iščeta. Prva beseda, ki sta jo našla, je »mižek«. Ali to pomeni, da morata mižati? Še dobro, da je ob Zofko prišel dr. Kozma Ahačič. Po poklicu je J kot jezikoslovec, zato se rad druži z besedami. D kot družite se z jezikavo zofkasto druščino tudi vi!

Z kot Zofka Besede na I

2. 12. 2023

Jakob in Julija predstavljata besede na črko I. Je med njimi tudi igrača? Kaj pa izum? Preverite in razmislite, katere besede na I poznate vi … Naštejte in preštejte jih!

Z kot Zofka Besede na H

25. 11. 2023

Neva in Mila predstavljata besede na črko H. Je med njimi tudi hiša? Kaj pa hladilnik? Preverite in razmislite, katere besede na H poznate vi … Naštejte in preštejte jih!

Z kot Zofka Besede na G

18. 11. 2023

Neva in Mila predstavljata besede na črko G. Je med njimi tudi godalo? Kaj pa glasba? Preverite in razmislite, katere besede na G poznate vi … Naštejte in preštejte jih!

Z kot Zofka Besede na F

11. 11. 2023

Jakob in Ajda predstavljata besede na črko F. Je med njimi tudi frizura? Preverite in razmislite, katere besede na F poznate vi … Naštejte in preštejte jih!

Z kot Zofka Besede na E

4. 11. 2023

Jakob in Ajda predstavljata besede na črko E. Je med njimi tudi elektrika? Preverite in razmislite, katere besede na E poznate vi … Naštejte in preštejte jih!

Z kot Zofka Beseda na C in Č

21. 10. 2023

Tibor in Neža predstavljata besede na črki C in Č. Sta med njimi tudi copat in čebela? Preverite in razmislite, katere besede na C in Č poznate vi … Naštejte in preštejte jih!

Studio Kriškraš Igrajmo se knjižnico in knjigarno

21. 10. 2023

Vita hišico na igrišču spremeni v knjižnico in knjigarno. Kako to stori in kakšna so pravila obnašanja v knjižnici? Preverimo!

Studio Kriškraš Vita navdušuje z branjem

21. 10. 2023

Vita je izjemno iznajdljiva bralka, saj bere skoraj povsod. Kakšne knjige ima raje? Ali je tudi sama že napisala kakšno? Poglejmo!

Infodrom Frankfurtski sejem

20. 10. 2023

Vsakoletni knjižni sejem v nemškem mestu Frankfurt je največji na svetu. Letos traja od 17. do 22. oktobra in tokrat je častna gostja Slovenija.

Z kot Zofka Besede na B

14. 10. 2023

Tibor in Neža predstavljata besede na črko B. Je med njimi tudi babica? Preverite in razmislite, katere besede na B poznate vi … Naštejte in preštejte jih!

Z kot Zofka Besede na A

7. 10. 2023

Tibor in Neža predstavljata besede na črko A. Je med njimi tudi astronom? Preverite in razmislite, katere besede na A poznate vi … Naštejte in preštejte jih!

Infodrom Medgeneracijsko branje

22. 9. 2023

Medtem ko vi spremljate Infodrom, nekateri učenci z Osnovne šole Pod Goro Slovenske Konjice že hodijo proti sosednjemu Lambrechtovemu domu, kjer bivajo starostniki. Z njimi bodo preživeli večer ob branju knjig. Vse do 8. oktobra traja namreč nacionalni mesec skupnega branja, ki letos vključuje tudi akcijo, poimenovano »Pokloni čas, polepšaj dan«, mladi bralci iz Konjic pa že več let sodelujejo tudi pri bralni znački, ki spodbuja medgeneracijsko branje.

Čebelice Tomaž Pengov - Drevo

19. 9. 2023

Pripoveduje: Matija Vastl Življenje je pesem. Prisluhnimo kamnu, prisluhnimo reki, prisluhnimo ptici, ki razprostira čudovita krila. Borček in Matija bosta prisluhnila pesmi drevesa iz prav posebne knjige, iz čebelice. Drevo bosta opazovala v vseh letnih časih in ga poskušala začutiti. Za piko na i nam bo Matija čudovito pesem drevesa izvabil iz trobente.

Infodrom Infogrom o slengu

24. 2. 2023

Kar 40 odstotkov učencev na svetu nima dostopa do izobraževanja v jeziku, ki ga ti najbolje govorijo ali razumejo. V torek je bil mednarodni dan maternih jezikov, zato smo učence iz Osnovne šole Ankaran vprašali, s katerimi slengovskimi besedami se najraje sporazumevajo. Infogrom. Infodrom je informativna oddaja za mlade, ki je na sporedu ob petkih ob 16.35 na prvem programu TV Slovenija.

Stran 1 od 4
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov