Martinov kruh z merlotom

Sestavine:
- ½ kg bele moke
- ½ kockice kvasa
- 0,5 dcl olivnega olja
- 0,5 dcl stopljenega masla
- 2 dcl črnega vina
- 1,5 dcl vode
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica soli
- 1 žlica mešanih semen
- 2 žlici stopljenega masla za premaz

V posodo za vzhajanje presejemo moko, na eno stran damo nadrobljen kvas in sladkor, na drugo stran pa sol. Dodamo stopljeno maslo, vino in vodo ter olivno olje ter zamesimo gladko testo.

V testo lahko dodamo tudi kakšno suho sadje (npr. slive, jabolka, orehe). Ko je testo vzhajano, ga še enkrat pregnetemo, nato pa ga damo v pomaščen pekač, premažemo z maslom in posujemo s semeni.



Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Roladica račjih prs z mesnim nadevom, papriko in porom

Sestavine:
- 2 kosa račjih prsi
- 1 pečenica
- sol in poper
- 3 dag paprike
- 3 dag pora

Račja prsa z nožem razpremo v metuljčkasto obliko in potolčemo, tako da dobimo večji kos mesa.

Vse skupaj posolimo in popramo, v sredino pa nadevamo maso od pečenice, dodamo zelenjavo in zavijemo v alufolijo. Pečemo v pečici 20-30 minut na 200 °C.




Krema rdečega zelja

Sestavine:
- 2 žici olja
- 1 žlica sladkorja
- ½ nasekljane čebule
- 2 stroka česna
- 1 kg rdečega zelja
- ščep kumine
- jušna osnova
- ½ žličke gustina
- sok ene mandarine
- sol in poper
- lovorjev list

Olje segrejemo in dodamo sladkor, tako da dobimo karamel, nato dodamo sesekljano čebulo, malo popražimo in dodamo še česen, da zadiši. Dodamo narezano rdeče zelje, kumino, lovorjev list, sok mandarine, jušno osnovo ter dušimo. Po potrebi še solimo in popramo ter dodamo malo škroba, zmešanega s hladno vodo, da se vse skupaj poveže.

V blenderju zmiksamo gladko kremo.






Sotirano korenje z rožmarinom

Sestavine:
- maslo
- korenje
- rožmarin
- sol in poper
- malo sladkorja

Korenje narežemo na palčke ter ga na stopljenem maslu popražimo in začinimo.





Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Pesina kašota s slanino, jabolki in pečenimi kostanji

Sestavine:
- maslo
- 20 dag pire
- 1 dcl smetane za kuhanje
- ½ jabolka
- 10 dag slanine
- strok česna
- parmezan
- 1 pest kostanja

Na maslu popražimo slanino ter dodamo česen. Zalijemo s smetano za kuhanje ter kuhano in zmiksano peso ter dodamo še parmezan.

Vse skupaj zavremo ter dodamo kuhano piro, na kocke narezana jabolka ter pečen kostanj. Solimo ter popramo in postrežemo kot rižoto.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro