Ragu jajčevcev s kremno polento

Izjemno okusna jed, ki nas crklja z vsakim novim grižljajem. Kremno masleno polento postrežemo skupaj z ragujem iz jajčevcev. Osnova za ragu je sofrito, paradižnikova omaka, jajčevci, šampinjoni, cimet, muškatni orešček in praženi mandlji.

Količina: 4 osebe / Čas kuhanja: 45 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za polento:
- 120 g polente
- 500 ml jušne osnove
- 100 ml smetane
- 30 g masla
- sol in poper po okusu

Sestavine za ragu:
- olje za cvrtje
- 300 g jajčevca
- 3 žlice olivnega olja
- ½ čebule
- majhen korenček
- steblo zelene (10 cm)
- 250 g šampinjonov
- 400 ml paradižnikove mezge
- 2 lovorova lista
- ščepec cimeta
- ščepec muškatnega oreščka
- ½ žličke origana
- žlička sladkorja
- ¼ žličke soli
- ščepec čilija v prahu

V ponev nalijemo olje za cvrtje do 1 cm višine in ga segrejemo.
Jajčevec narežemo na 2-3 cm velike kocke in ga ocvremo v vročem olju. Jajčevec cvremo 5-8 minut, da dobi rahlo rjavo barvo. Ocvrte jajčevce položimo na krožnik obložen s papirnatimi brisačkami, da popivnajo odvečno maščobo.
Čebulo, korenje in zeleno na drobno sesekljamo. Če imamo na voljo multipraktik, lahko vse skupaj sesekljamo kar v njem.
V drugi ponvi segrejemo olivno olje in na srednjem ognju prepražimo sesekljano zelenjavo. Pražimo jo 8-10 minut in vmes jo večkrat premešamo, da ne porjavi.
Šampinjone narežemo na četrtine in jih dodamo k praženi zelenjavi. Šampinjone pražimo slabih 5 minut, da spustijo vodo.
Nato dodamo lovorova lista, cimet, muškatni orešček, origano, sladkor, sol in čili. Premešamo in prilijemo paradižnikovo mezgo.
V omako dodamo ocvrte jajčevce in kuhamo še 10 minut pri nizkem ognju. Občasno premešamo.
Vmes skuhamo kremno polento.
V loncu zavremo zelenjavno jušno osnovo, nato zmanjšamo ogenj in vanjo stresemo polento. Polento vseskozi mešamo in ko se začne gostiti dodamo na kocke narezano maslo. Ko je maslo v celoti vmešano prilijemo še smetano za kuhanje. Kuhamo 2-3 minute, pri nizkem ognju, nato jo odstavimo.
Ragu postrežemo skupaj s kremno polento.

Foto: Sašo Šketa
Foto: Sašo Šketa

Solata z jajčevci in testeninami

Bogata solata je sestavljena iz mini peresnikov, jajčevci kuhani na pari, sladko koruzo, feta sirom in svežim peteršiljem. Solatna polivka je pripravljena s svežim česnom, balzamičnim kisom, olivnim oljem in sojino omako.

Sestavine za solato:
- 300-400 g jajčevca
- 120 g testenin
- 140 g sladke koruze
- 90 g pora
- 80 g redkvic

Sestavine za solatni preliv:
- 4 stroki česna
- 2 žlici sojine omake
- žlica balzamičnega kisa
- 2 žlici limoninega soka
- 50 ml olivnega olja
- šop svežega peteršilja ali bazilike
- 60 g feta sira

Jajčevec narežemo na 1 cm debele kolute, ki jih nato narežemo na 1 cm debele trakove. Jajčevec solimo, premešamo in ga prestavimo v posodo za paro.
V lonec nalijemo vodo za dva prsta višine in jo zavremo. Nato na lonec položimo posodo z jajčevci in jo pokrijemo s pokrovko.
Jajčevce kuhamo 10 minut nato jih odstavimo.
Vmes skuhamo testenine v vreli slani vodi. Kuhamo jih po navodilih z embalaže. Kuhane testenine odcedimo in prestavimo v večjo skledo.
K testeninam dodamo odcejeno sladko koruzo, jajčevce, na tanke kolute narezan por in redkvice.
V skodelici zmešamo sesekljan česen, sojino omako, balzamični kis in limonin sok. Nato počasi prilivamo olivno olje in vmes neprestano mešamo z metlico.
Solato prelijemo s prelivom, dodamo sesekljan peteršilj in dobro premešamo.

Čez solato nadrobimo feta sir in postrežemo.

Foto: Sašo Šketa
Foto: Sašo Šketa

Pečeni jajčevci z rižem

V pečici zapečemo marinirane polovice jajčevcev ter jih postrežemo s prilogo jasminovega riža, vloženih artičok, oliv, pinjol in svežih zelišč.

Količina: 4 osebe / Čas kuhanja: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za pečene jajčevce:
- 2 jajčevca
- 3 stroki česna
- ½ žličke mlete kumine
- ½ žličke čilija
- ½ žličke soli
- 80 ml olivnega olja

Sestavine za riž:
- 250 g kuhanega riža jasmin
- 120 g artičok vloženih v olju
- 100 g razkoščičenih oliv
- 2 žlički kaper
- 30 g pinjol
- sol in poper po okusu
- svež peteršilj
- 4 žlice kisle smetane

Pečico segrejemo na 200 °C in obložimo pladenj s papirjem za peko.
Jajčevca po dolžini prerežemo na pol. V vsako odprto polovico jajčevca naredimo globoke diagonalne zareze z nožem. Pazimo, da ne prebodemo kože.
V skodelici zmešamo na drobno sesekljane stroke česna, mleto kumino, čili, sol in olivno olje.
Vsako polovico jajčevca premažemo z začinjenim oljem. Enakomerno porabimo vso olje.
Jajčevce položimo na pekač s kožo na dnu in jih postavimo v ogreto pečico. Pečemo jih 40 minut, na srednji višini in brez ventilacije.
Vmes pripravimo prilogo z rižem.
V ponvi segrejemo žlico olivnega olja in nanj stresemo na grobo narezane artičoke, na kolute narezane olive in drobno sesekljane kapre. Mešamo in pražimo 2-3 minuti.
Nato dodamo jasminov riž, premešamo in pražimo še par minut. Ko se začne riž prijemati ponve, ga odstavimo.
Čez pečene polovice jajčevcev položimo riž, čez potresemo popražene pinjole in svež peteršilj. Poleg postrežemo še žlico kisle smetane, ki poveže vse okuse.

Foto: Sašo Šketa
Foto: Sašo Šketa