Račka z medenimi hruškami, suhimi slivami in kostanjem

Sestavine:
- 2 račja fileja
- 500g račje masti
- 4 žlice soli
- 2 stroka česna
- Rožmarin
- Timijan

Medena omaka:
- 3 žlice medu
- 2 dcl belega vina
- 2 hruški
- pest suhih sliv brez koščic
- pest kuhanega in olupljenega kostanja

Račko posolimo in popopramo. Začinimo z rožmarinom in timijanom. Račko skupaj z račjo mastjo, vstavimo v vrečko za vakumiranje in položimo v pečico. Pečico nastavimo na 60° in kuhamo dve uri.
Medtem pripravimo sladko medeno omako. Očiščeno hruško in suhe slive skuhamo v belem vinu. Dodamo še tri žlice medu. Kuhamo cca. 15 minut. Proti

koncu dodamo še kuhan kostanj. Po dveh urah vzamemo račko iz vrečke in jo obrišemo. Račko položimo na srednje vročo ponev. Najprej jo pečemo na strani kjer je koža. Zapečemo do zlatorjave barve.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Mešane gobe na žaru s panceto, kostanjem, orehi in skuto

Sestavine:
- 400 g svežih gob
- 250 g mladega sira
- 8 tankih rezin pancete
- 200 g kuhanega in olupljenega kostanja
- 4 pesti sveže berivke
- 50g orehov
- sol
- poper
- oljčno olje
- balzamični kis
- šopek svežega peteršilja

Berivko operemo in dobro osušimo. Kostanj skuhamo in olupimo.
Gobe očistimo in narežemo na rezine. Na oljčnem olju jih zlato rjavo opečemo, solimo in popramo.
Mlad sir na hitro popečemo. Berivko začinimo s soljo, oljčnim oljem, balzamičnim kisom, dodamo tudi na grobo nasekljan peteršilj.

Položimo na krožnik, nanjo pa pečene jurčke, kostanj, mlad sir in tanke rezine popečene pancete. Po vrhu potrosimo še z orehi.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Slani štrukelj iz kostanjev

Sestavine:
Vlečeno testo:
- 350g gladke moke
- 1 jajce
- malo soli
- 2 žlici olja
- 150ml mlačne vode
- 1 žlica kisa
- olje za premaz

Nadev:
- 500 g kuhanega kostanja
- Sol
- Timijan
- Majaron
- 300 g pasirane skute

V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo razžvrkljano jajce. Prilijemo olje in mlačno vodo, ki smo jo zmešali s soljo in kisom. Sestavine s prsti dobro premešamo, da se sprimejo skupaj in dobimo grobo testo.
Testo nato z rokami gnetemo toliko časa, da postane povsem mehko, gladko in elastično ter se ne oprijemlje rok. Če je preveč suho, prilijemo še malo vode. Ugneteno testo oblikujemo hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo s pogreto skledo in pri sobni temperaturi pustimo počivati 30 do 60 minut.
Kostanj kuhamo skupaj z soljo, majaronom in timijanom. Kuhan kostanj olupimo in naredimo pire. Pire zmešamo skupaj s pasirano skuto. Kot alternativo, lahko uporabimo tudi skuto ali kakšen svež sir.
Spočito testo na kuhinjskem čim bolj tanko razvlečemo. To storimo tako, da pod testo damo eno ali obe roki, nato pa ga s hrbtno stranjo rok počasi in previdno vlečemo od sredine proti robu, proti sebi, da dobimo na sredini primerno tanko testo. Debel rob ob straneh obrežemo.
Nadev namažemo po testu in ga s pomočjo kuhinjskega serveta zvijemo. Štrukelj skupaj s servetom kuhamo v slanem kropu 30 minut.
Kuhan štrukelj narežemo in postrežemo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro