Hruške z gozdnimi sadeži in meringo (meden preliv z orehi)

Sestavine za dve osebi:
- dve hruški
- 2 dcl belega vina (polsladko)
- 10 g gozdnih sadežev
- 2 beljaka
- 150 g sladkorja
- 0,6 dcl vode
- med
- celi orehi
- cimet

Hruške prerežemo na pol, olupimo in izkoščičimo. Postavimo v kozico, zalijemo z vinom in dodamo cimet. Kuhamo na zmernem ognju.

Med tem časom se lotimo priprave meringe in nadeva iz gozdnih sadežev. Za meringo naredimo iz beljakov gost sneg. Vodo zavremo in mu dodamo sladkor, da dobimo gost sirup. Temperatura sirupa ne sme presegati 116 C°. Sirup počasi dodajamo v kompakten sneg. Za brizganje uporabimo dresirno vrečko.
Gozdne sadeže prepražimo v ponvi, da dobimo gosto marmelado. Med praženjem lahko dodamo še malce rdečega vina.

Ko je hruška kuhana (mora biti mehka), jo vzamemo iz pečice. Vino prelijemo v ponvico in ga na hitro še pokuhamo. Dodamo med in orehe. Vse skupaj kuhamo še toliko časa, da se nam naredi gosta omaka.
Pečene hruške serviramo na krožnik. Izdolbino napolnimo z gozdnimi sadeži. Z dresirno vrečko nabrizgamo meringo.
Meringo narahlo »požgemo«, da dobimo lepo rjavo barvo. Vse skupaj prelijemo z medeno omako in orehi.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Pečena jabolka z vinskim šodojem in karameliziranimi lešniki

Sestavine za eno osebo:
- 1 jabolko
- 2 dcl belega vina
- 100 g mascarpone
- 20 g sladkorja
- 50 g mletih orehov
- rozine
- cimet
- lešniki
- sladkor

Vinski šodo:
- limona
- 4 rumenjaki
- 40 g sladkorja
- 1 dcl suhega belega vina

Jabolko operemo in ji z posebnim rezilom odstranimo sredinski del. Jabolko postavimo v pekač in jo pečemo približno 45 minut na 180 C°.
Mascarpone, rozine, orehe in rum zmešamo v gost nadev in ga shranimo v dresirno vrečko, s katero bomo kasneje nadev nabrizgali v pečeno jabolko.
Iz rumenjakov in sladkorja naredimo na vroči vodni kopeli gosto jajčno kremo v katero počasi dolivamo belo vino. Na koncu dodamo še malce limonine lupinice.
Iz sladkorja naredimo karamelo in jo prelijemo čez prepražene lešnike. Ohlajeno karamelo skupaj z lešniki zdrobimo v poljubne koščke.
jabolko položimo na krožnik. Sredino jabolka napolnimo z nadevom. Prelijemo z vinskim šodojem. Na koncu dodamo še karamelizirane lešnike.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Kakijeva pita

Testo:
- 250 g moke
- 60 g mletega sladkorja
- 1 ščepec soli
- 160 g hladnega masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak

Nadev:
- 550 g zrelih kakijev
- 60 g sladkorja
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- 80 g drobtin
- 50 g ostre moke
- 10 g masla za pekač

Iz zgoraj navedenih sestavin, naredimo krhko testo. Moko, sladkor in sol dobro premešamo, dodamo maslo in vse skupaj nežno premešamo. Ko dobimo drobtinam podobno teksturo, dodamo še jajce in rumenjak. Sestavimo zgnetemo, da dobimo kompaktno testo. Testo zavijemo v pvc folijo in ga postavimo v hladilnik za 30 minut.
Testo razvaljamo (2-3mm) in ga položimo v namaščen pekač. Pred pečenjem, testo prebodemo z vilico, ga prekrijemo z peki papirjem po katerem smo razporedili fižolova zrna.
Pečemo 10 minut na 180°C.
Kaki operemo, odstranimo koščice, ter ga narežemo na kocke. Posujemo z sladkorjem, vanilijo, drobtinami in moko. Z nadevom prekrijemo testo in postavimo v pečico še za približno 25 minut.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro