Slani bučni kolački

Sestavine:
- 260 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- pol žličke soli
- 75 g masla
- 50 g rezin pancete
- 50 g naribanega sira
- 250 g gostega bučnega pireja
- jajce
- in še ostra moka za delovno površino

Pečico vklopimo na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Rezine pancete narežemo na manjše kose in jih v ponvi prav na hitro popečemo, da zadiši.
V posodo damo moko, sol, pecilni prašek in maslo v koščkih. Vse sestavine pomešamo in s prsti maslo z moko zmanemo v kosmiče. Potem dodamo še sir in panceto ter premešamo.
Dodamo bučni pire in jajce, enakomerno premešamo v gladko in precej mehko testo.
Delovno površino bogato potresemo z ostro moko, nanjo zvrnemo testo iz posode in kar z rokami potlačimo na prst debelo/visoko.
Z okroglim (nazobčanim) modelčkom za piškote izrežemo kolačke, jih narazen polagamo na pekač. Ostanke testa spravimo skupaj in znova izrežemo kolačke, da porabimo vse.
Pekač porinemo v segreto pečico in pečemo 15 - 20 minut, da lepo porjavijo

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Pekoča juha iz buče hokaido

Sestavine:
- malo maščobe za peko
- 2 lista lovorja
- 1- 2 cm svežega pekočega feferona ali suhega po okusu
- 2 žlički karija
- žlička mletega ingverja
- sol, poper
- 600 g mesa buče (npr. buča hokaido)
- 1,5 l vode
- po želji brizg soka limone

Bučo olupimo in narežemo na večje kose. Čebulo in feferon narežemo in stresemo v lonec. Dodamo maščobo, lovor, kari, ingver in prepražimo. Zdaj dodamo bučo, popražimo, nato zalijemo s toliko vode, da pokrije vse sestavine. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in nad šibkim ognjem kuhamo dalje 10 minut, da se buča zmehča.

Iz juhe odstranimo lovor, prilijemo nekaj vode in zelenjavo v loncu pretlačimo s paličnim mešalnikom. Prilijemo toliko vode, kot je potrebujemo, nato juho solimo, po okusu popramo in dodatno začinimo. Po želji vmešamo brizg limone.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Bučni sok

Sestavine:
- 2,5 dl jabolčnega soka/jabolčne čežane in nekaj vode
- skodelica bučnega pireja
- 4 žlice medu ali javorovega sirupa ali sladkorja
- žlička mletega cimeta
- četrt žličke muškatnega oreščka
- četrt žličke mletega ingverja
- 1/8 žličke mletih klinčkov

V mešalnik ali posodo damo bučni pire, začimbe in postopno med mešanjem prilivamo jabolčni sok. Za hladno pijačo napitek ohladimo, nato pred serviranjem premešamo in nalijemo v kozarce. Za topel napitek pa mešanico segrejemo do mlačnega.
Opomba: Mešanica začimb za ta napitek je pravzaprav klasična mešanica začimb za večino sladkih bučnih jedi (za kruh, pito in piškote). Lahko si jo zmešamo v večji količini in shranimo, da bo vedno pri roki.
Različica: Gostota soka je odvisna od gostote bučnega pireja. Za običajno gost pire iz pečene buče je opisano razmerje zelo primerno, vendar pa si ga lahko prilagodimo po svojih željah in razredčimo še z nekaj jabolčnega soka. Odlično se ujame tudi z breskovim sokom – predvsem za tiste, ki imajo predsodek pred bučami. Bučni sok je na videz podoben soku breskev.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro