Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 28. jan. 2021

TV Slovenija 1 • Čet, 28. jan.

Na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta kulturni zavodi pripravljajo številne dogodke, pri Založbi ZRC pa je izšla knjiga Sonjin dnevnik. Pogovarjali smo se s prevajalcem dr. Jašo Drnovškom. V novih prostorih galerije Ravnikar razstavlja Ivana Bajec, o novi plošči pa z glasbenikom Damirjem Mazrekom.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. David Urankar bo skupaj z Matejo Ulaga najprej poskrbel za zdrav zajtrk, nato pa vas povabil k ogledu dobrodelnega virtualnega stand upa za dveletno deklico Laro. Kolegi iz športnega uredništva pripravljajo prispevke pred tekmami svetovnega pokala v smučarskih tekih v Falunu, z nami v studiu bo Miha Šimenc. Svetovali bomo o pravicah in prejemkih družine ter odkrivali mite in resnice o kofeinu. V rubriki Te male živali pa bomo predstavili eksotične ljubljenčke bradate agame. Zanimive vsebine pripravljajo tudi naši koprski in mariborski kolegi.

Dokumentarni film nam poleg bogastva slovenskih narečij, ki se organizirano ohranjajo predvsem v okviru folklorne zapuščine, razkriva tisto bolj življenjsko, bolj aktualno in predvsem mladim razumljivejšo a precej redko rabo narečij v popularni glasbi.
Z izbranimi glasbeniki kot so RUDI BUČAR, ANA PUPEDAN, BAKALINA, KLINCI, EMKEJ IN VLADO KRESLIN smo se podali na slikovit potep po Sloveniji (Obala, Kras, Tolminski griči, Bela krajina, Štajerska, Prekmurje) ter skozi rabo narečij v popularni glasbi (pop rock, rap, trap, kantavtorstvo …) spoznali pestrost slovenskega jezika, ki – kot pravi etnolog in kulturni antropolog dr. RAJKO MURŠIČ, živi in se ohranja ravno z narečnim govorom. Izziv »narečnega kolaža« so sporočila, ki jih glasbeniki iz različnih koncev Slovenije preko telefona »podajajo« v svojih narečjih – se bodo razumeli med sabo?

Pia Ani razkrije svojo skrivnostno preteklost. Jaka se sprijazni z dejstvom, da mora za nekaj dni v bolnico na preiskave, zaradi česar je Marija v velikih skrbeh. Gaber bi rad izvedel več o ljudeh s katerimi posluje, a Ištvan molči. Dr. Vasja se v Anini odsotnosti vtihotapi v njeno stanovanje po skriti paket.

Slovenski gozdovi so narodovo naravno bogastvo, ki ga želimo ohraniti za prihodnje rodove. Zato so ujme, ki so v zadnjem desetletju prizadele gozd v Sloveniji, resno opozorilo, da bodo prilagoditve v gozdnih sestojih nujne. Gozdarska stroka vodi raziskave, ki dajejo že prve odgovore na vprašanja, kako pomagati gozdu v njegovem prilagajanju neizogibnim spremembam temperature in vlažnosti, močnim vetrovom in vodnim ujmam. Oddaja predstavi projekt LIFEGENMON, v katerem strokovnjaki Gozdarskega inštituta Slovenije spremljajo genetsko raznolikost jelke in bukve in ugotavljajo, kako to pestrost ohraniti in uporabiti v prid gozdu. V prihodnosti bo predvsem bukev, kraljica slovenskega gozda, nadomestila občutljivo smreko na rastiščih, kjer je z gotovostjo pričakovati ostrejše razmere zaradi sprememb podnebja.

Ob napovedani ponovni vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše se v zakulisju državnega zbora preštevajo in iščejo manjkajoče poslanske glasove. Kako tečejo neformalni pogovori? Katere oblike izsiljevanja in pritiskov na poslance se pojavljajo? Kakšnih groženj in blatenja so deležni poslanci, če razmišljajo drugače od vodstev svojih strank? Kako je bilo s prestopi poslancev v preteklosti? Pa tudi o načinih nadziranja in discipliniranja poslancev, naj glasujejo tako, kot od njih zahteva vodstvo stranke. Z nekdanjimi poslanci o izkušnjah političnih kriz. Oddaja Moje mnenje z Mojco Šetinc Pašek 27. 1. na drugem programu TV Slovenija.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dopisnik švicarske televizije Christof Franzen se po desetih letih dela v Moskvi vrača domov, a si za konec zada izziv. Kot popotnik, ki ga tokrat ne zanima visoka politika, se poda na goro Elbrus, razišče Bajkalsko jezero in Sibirijo in si privošči še petje božičnih pesmi z izvrstnim zborom v Sankt Peterburgu.

3. del: Sibirska odisejada
Sibirija je surova, hladna in divja. In predvsem velika. Christof Franzen se poda na odisejado v to neprijazno pokrajino in obišče nomadske pastirje severnih jelenov na robu civilizacije.

Priznanje za narodnosti. Za leto 2020 ga je prejela Marjana Fodor.
Letošnji načrti Državne slovenske samouprave. Ob naložbah želijo prirejati tudi dogodke.
Spomin na Avgusta Pavla. V preteklih petnajstih letih so ga ohranjali Slovenci in Madžari.

Kedves Nézőink, a mai Nagyító alatt című adásunk a hungarikumokról szól.

Drage gledalke in gledalci, tema današnje oddaje Pod drobnogledom so hungarikumi.

15:35
Otroški program: Op!

Mandi in Pipi čuvata prijateljev grad in njegovo čredo ovac. Kosmatinke so zelo živahne in venomer silijo v hišo. Na srečo se iz čudnega jajca izvali zmajček, ki jim hitro pokaže, kaj je red.

Milanov razred vadi za gledališko predstavo. Učiteljica jim razdeli vloge in Milan igra viteza, ki naj bi kraljični Julči izpovedal ljubezen. Sprva mu je zelo nerodno, na koncu pa se v vlogo odlično vživi.

Manja s konjem Baronom, racakom Petrom in backom Karlijem pripravlja predstavo. Vaje so naporne in nihče ni zadovoljen s svojo vlogo. Ko naj bi se predstava začela, pa Karli izgine ...

Muk in Lucijan kolesarita okoli sveta. Spoznavata nove kraje in ljudi. Sta najboljša prijatelja in se veliko pogovarjata. Muk je radoživ in drzen, Lucijan pa previden in skrben. V njunih pogovorih je veliko modrosti in vedno tudi humorja.

Nejko in Zana bosta imela zanimivo šolo smejanja. Menite, da takšne šole ni? Morda pa obstaja… Da se ne bo samo smejalo, sta povabila v goste pravega učitelja Miho Ribiča, ki bo izvedel in razložil znanstveni poskus.

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V pristanišču v Kopru se morje najgloblje pri nas zajeda v celino, zato je to odličen strateški položaj za pristanišče. Toda pretovarjanje in skladiščenje tovora zelo obremenjujeta tla, in ta v Kopru za pristanišče niso najprimernejša. Kako je potekala njegova gradnja?
Prva ladja je v Luki Koper pristala leta 1958. Od takrat se je pristanišče za nekajkrat povečalo in lani so tam privezali kar 1703 ladje. Koprska luka pa se bo še širila. Kako in kdaj bodo zgradili nov pomol?
Kakšen pa je vpliv pristanišča na življenje v morju? Pričakovali bi, da pristaniška dejavnost negativno vpliva na tamkajšnje živali in rastline, a so raziskave pokazale prav nasprotno.

Si lahko predstavljamo življenje v državi brez pravice do pitne vode, brez volilne pravice ob dopolnjenem 18. letu starosti ali brez pravice do socialne varnosti? Ustava je temeljni dokument vsake države. Slovensko je Državni zbor ratificiral 23. 12. 1991, zato na ta dan vsako leto praznujemo dan ustavnosti. Letos pa bo svojo tridesetletnico obeležilo tudi Ustavno sodišče RS. Več o Ustavi in ustavnosti pa v oddaji Na kratko!

Živa in Vid bi rada na najlepši kraj, toda ne moreta se odločiti, kateri od dveh bi jima bil bolj všeč. Ker predolgo omahujeta, zamudita vse lepo.

Dobrodošli v Trala trali – svet Muzikalčkov.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Tarči o delitvi denarja nevladnim organizacijam, ki je zadnje dni še bolj razdelila politike. Podrobno smo pregledali zadnji razpis, ki je sprožil burne odzive. Kdo vse je dobil denar, kakšne dejavnosti je ponudil? Je financiranje nevladnih organizacij povezano s tem, kdo je na oblasti?
V Globusu o razblinjenih sanjah arabske pomladi. Kakšno upanje je podžigalo protestnike pred desetletjem in kaj je revolucija v resnici prinesla?
V Točki preloma: Kako je slovenski ekipi za ptičjo hišico uspelo zbrati več kot 4 milijone evrov in kako se pripravlja na proizvodnjo? Pa tudi - kako trajnostna so slovenska podjetja?

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

Nocoj v Kulturi med drugim tudi; v Škucu v Ljubljani razstava Tadeja Vaukmana z naslovom Ne kažite tega mojemu otroku, reportaža iz snemanja filma Zbudi me, režiserja Marka Šantiča in o filmu The Marksman z Leeamom Neesonom v glavni vlogi.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Osmi dan bomo preverili, kakšno vlogo imajo zasebne zbirke v mednarodnem sistemu sodobne umetnosti, kako vstopajo v javnost, kako zbiratelji podpirajo umetnike in organiziranje velikih razstav. Ta vprašanja med drugim naslavlja razstava Ko ste v dvomu, pojdite v muzej v ljubljanskem Mestnem muzeju, ki na ogled postavlja več kot 100 umetniških del iz petih evropskih zasebnih zbirk. Katere kulturne in socialne dejavnosti so potekale v Avtonomni Tovarni Rog in čemu bodo namenjeni prostori v prenovljenem ustvarjalnem središču Center Rog?
Izpraznitev in začetek rušenja nekdanje tovarne Rog pomenita konec za številne kulturne, športne in socialne dejavnosti, ki so se v okviru Avtonomne Tovarne Rog odvijale v teh prostorih, od koncertov do izobraževanja ranljivih družbenih skupin. Mestna občina Ljubljana želi v prenovljeni stavbi vzpostaviti novo ustvarjalno središče. Ali bodo v Centru Rog dobili prostor tudi nekdanji uporabniki, pa za zdaj ostaja odprto vprašanje. Spomnili se bomo tudi Mire Furlan, ene najpomembnejših hrvaških gledaliških in filmskih igralk, katere prezgodnja smrt je pretresla številne. Zaslovela je v osemdesetih letih, ko je ustvarila nekaj izjemnih vlog v filmih Kiklopi, Za srečo so potrebni trije in Oče na službeni poti Emirja Kustorice. Zaradi političnih razmer se je preselila v ZDA, kjer je nadaljevala na gledaliških odrih New Yorka in Los Angelesa. Širša javnost jo pozna po vlogah v televizijskih nadaljevankah Babilon 5 in Skrivnostni otok.

Dokumentarni film se osredotoča na zlato obdobje Dunaja – na začetek nove dobe, ki sta jo v umetniškem smislu najbolj zaznamovala Klimt, prvak dunajske secesije, in Schiele, ki se je po Klimtu zgledoval. Film nas popelje od kavarn, muzejev in galerij, Klimtovega ateljeja, Freudove hiše, mesta Neulengbach, kjer je Schiele živel, Ravene, kamor je Klimt redno potoval, ter do Nove galerije v New Yorku.
Ko se je leta 1918 končala prva svetovna vojna, se je na Dunaju zaključevala zlata doba. 31. oktobra tega leta je, le nekaj mesecev po uspešni prvi razstavi, za posledicami španske gripe umrl komaj 28-letni Egon Schiele. Le malo pred njim je umrl tudi Gustav Klimt. Za seboj sta pustila velikanski ustvarjalni opus in se za vedno zapisala med najvidnejša umetnika slikarstva.

KLIMT & SCHIELE: EROS AND PSYCHE / Italija / 2018
scenarij: Arianna Marelli
režija: Michele Mally

V pristanišču v Kopru se morje najgloblje pri nas zajeda v celino, zato je to odličen strateški položaj za pristanišče. Toda pretovarjanje in skladiščenje tovora zelo obremenjujeta tla, in ta v Kopru za pristanišče niso najprimernejša. Kako je potekala njegova gradnja?
Prva ladja je v Luki Koper pristala leta 1958. Od takrat se je pristanišče za nekajkrat povečalo in lani so tam privezali kar 1703 ladje. Koprska luka pa se bo še širila. Kako in kdaj bodo zgradili nov pomol?
Kakšen pa je vpliv pristanišča na življenje v morju? Pričakovali bi, da pristaniška dejavnost negativno vpliva na tamkajšnje živali in rastline, a so raziskave pokazale prav nasprotno.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov