Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 28. feb. 2021

TV Slovenija 1 • Ned, 28. feb.

07:00
Živ žav

Milan se z učiteljem smučanja uči deskati na snegu. Ta ga povabi na tekmovanje, na katerem pa Milan prepričljivo zasede – zadnje mesto. To ga zelo potre, dokler mu ne dopovedo, da je šele začetnik in da se je kljub temu dobro odrezal.

Lojzek in Pika z barko plujeta po morju in malo manjka, da ne nasedeta na skali blizu otočka. Da se kaj takega ne bi pripetilo še komu drugemu, Lojzek nariše svetilnik, ki ga je videti daleč na širnem morju.

Ava, Riko in Teo v gozdu srečajo pujska, ki se nenavadno obnaša – v glavo si je vtepel, da je pišče. Riku se zdi to tako zanimivo, da sprejme nenavadno stavo. Jo bo dobil?

Ko Tinka pride iz šole, ugotovi, da je Žverca polil njeno risbo. Iz majhnega prepirčka se razvije hud prepir!

Pipi Mandiju splete pulover. Mandi ga je zelo vesel, a kaj ko ga v njem vse srbi. Ker noče prizadeti Pipija, se skrivaj praska in uprizori pravi ples, takrat pa tudi Pipi spozna, kako neprijetno je tičati v puloverju.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Jurij in Pavel preživita dan na plaži. Tam srečata strašno hobotnico. Pa je res tako strašna?

Niko je očaran nad tem, da vsi domiselno uporabijo smeti, zato poskuša na enak način pomagati Nupiju.

Mišo ustvarja umetnino Drevo ptic. Manjka mu le še slika rdečečopaste klepetavke. Mucika prijatelje z avtom odpelje na Polje ptic pevk, kjer pa jih v zasedi čaka strašilo Barnaba.

Papagaj Jernej z nagajanjem poskuša prikriti, da izgublja perje.

Pepa in Olja ugotovita, da morajo odrasli ves dan delati, otroci pa se igrajo, da delajo v trgovini. A to je vseeno težko delo.

Mali Timotej spušča zmaja. Vrvica se zatakne za komet. Timoteja in njegovega prijatelja lenivca odnese na veličastno potovanje v kraljestvo kometov.

Mavgli je odločen, da bo šel živet na svoje. Čeprav se Balu ne strinja, se Mavgli odpravi iskat prostor za svoj novi dom. Na poti spozna malega rdečega himalajskega pando, ki mu je ime Ponja.

Pavlinca si za igro s Kalimerom sposodi očkova očala. Ponesreči jih polomi, a tega očku ne upa povedati. Gospod Peterlin poskuša dostaviti pakete, pa se brez očal kar naprej moti. Prijatelji skušajo pakete vrniti pravim lastnikom, Pavlinčinemu očetu pa poiskati nova očala.

Pošasti sestavljajo ladjice na balonski pogon. Ker veliko čofotajo, mora Pikica nenadoma na stranišče. Ker se boji vprašati za dovoljenje, se ji zgodi nesreča. Na srečo ji gospa Vitorog pokaže, kako pomembno je prositi za pomoč odrasle.

Vid med skakanjem po poskočni gobi pristane na najvišji veji drevesa. Živa in Toni ga hočeta rešiti, na koncu pa sprevidita, da jima ne preostane drugega, kakor da splezata na drevo in z Vidom za večno ostaneta na veji.

Nejko bi rad šel na pohod. Prijatelji mu dajo veliko nasvetov in izletniške opreme, ki naj jo vzame s sabo. Nejko mora zdaj nositi težak nahrbtnik. Šibi se pod njegovo težo in se komaj prebije mimo znaka za Podlesje. Odloči se, da se bo kar tam utaboril.

Mračni ne more leteti, saj misli, da si je poškodoval krilo. Zahteva, da njegovi pajdaši odslej ne letijo, temveč hodijo. Toda poglavar štora je lahko le tak, ki leti. Bosta Betka in Apolon Mračnemu znova vlila samozavest, da bo zaprhutal s krili?

Pes Bitzer pomaga kmetu prenavljati njegovo staro barko, a takoj ko ji obrne hrbet, ovce in pujsi prizorišče spremenijo v pustolovsko gusarsko igro.

Dinozavrska ženitev
Dana na vrtu odkrije nenavadno gnezdo in pred njim sinornitozavra. Samček je zgradil dom, da bi privabil samico. Ko ga še okrasi in zapoje ljubezensko pesem, končno osvoji družico.

Izgubljenček
Gospa Currie izgubi psička svojega vnuka. Obupana ga išče po soseski in Dana ji takoj priskoči na pomoč. Ta dan se druži s skupino troodonov, ki so zelo dobri lovci. Gotovo bi znali izslediti izgubljenega psička.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Dar ne sestoji iz tega, kar je bilo storjeno ali podarjeno, marveč iz namena darovalca.
(Seneka)

Razmišlja Katja Kotnik

Starejši so nenadomestljivi v življenju posameznika, družine in družbe. Zato je papež Frančišek napovedal svetovni dan starih staršev in ostarelih.

»Starost je milost, poslanstvo, je poklicanost,« tako je konec januarja pri opoldanskem nagovoru dejal papež Frančišek in napovedal, da bo četrta nedelja v juliju svetovni dan starih staršev in ostarelih.
Starejši so zelo pomembni v življenju posameznika, družine in družbe. Afriški pregovor pravi: »Ko umre star človek, je to tako, kot bi zgorela knjižnica.« Tudi za pravoslavje je značilno, da vero na otroke prenašajo babice. Vse to velja tudi za nas.

V Srbski pravoslavni cerkvi so na zboru izvolili novega patriarha.
Ekumenska skupina Svetovnega molitvenega dneva žensk tudi pri nas za prvi petek v marcu pripravlja molitev za ženske majhne otroške države Vanuatu v Tihem oceanu.
V dnevnem centru koprske Škofijske karitas v Bertokih najdejo dom in toplo besedo brezdomci.
Blizu v trpljenju, ki je del življenja, nam želi biti tudi duhovnik, urednik in pisatelj Božo Rustja, ki je izdal novo knjigo V preizkušnji mi bodi blizu, Gospod.

Ob koncu februarja se je začela kampanja za oddajo zbirnih vlog za ukrepe kmetijske politike. To je tudi čas, ko se mladi odločajo za nadaljevanje izobraževanja na srednjih šolah in fakultetah. Bili smo na srednji in višji kmetijski šoli v Šentjurju. Naša ekipa se je udeležila letošnje licitacije vrednejšega lesa na Koroškem. Predstavljamo tudi nekaj vsebinskih poudarkov 14. simpozija Slovenskega agronomskega društva.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Številni pašniki v okolici Palčje vasi pri Pivki so postali prostor razvoja novih tehnologij mladega študenta zoologije Timoteja Kovača. Biološka raznolikost prostora obeta prirejo visoko kakovostnega mesa. Timotej je prepričan, da je živinoreja del zaključenega naravnega kroga.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tanja Žagar nam je s svojo 9-člansko inštrumentalno skupino, v kateri je osrčje sestavljala skupina Avantura, in s tremi spremljevalnimi pevkami pripravila vrhunski spektakel, primerljiv s svetovnimi šovi. Prav vsako skladbo je namreč podkrepila še s plesnimi točkami v sodelovanju z Mystique show group, Jaydance studio in plesalci Gregorja Cesarja, v katerih pa je sama odigrala vlogo prve plesalke. Poleg odlične glasbene in plesne izvedbe nam je postregla tudi z dovršeno kostumografijo, preoblekla se je namreč kar 9 krat, za katero je poskrbel njen dolgoletni kostumograf in soplesalec šova Zvezde plešejo Matevž Ogorelec. Kot edina slovenska izvajalka, ki ji je uspela preobrazba iz članice najstniške dekliške skupine v samostojno izvajalko, je Tanja svojo 20. obletnico tako tudi izpeljala. Samostojno in brez posebnih gostov. V dobre dve uri trajajočem šovu je predstavila nekaj novih pesmi z aktualnega albuma »Carica« in zapela tudi svoje velike uspešnice.

Sladko-grenka dramedija o dveh razigranih boemih in njuni hčerki, ki hrepeni po umirjenem družinskem življenju.

Majhna deklica Chloé ima zelo nenavadno življenje. Njeni starši življenje zajemajo z veliko žlico in po svetu potujejo kot nomadi. Njen oče je duhovit človek, ki hčeri nenehno buri domišljijo, njena mama jo ima neznansko rada. A Chloé vseeno ni čisto zadovoljna, saj si na svetu ne želi nič bolj od tega, da bi se ustalili v enem kraju, kjer bi lahko odvrgla sidro, našla prijatelje in obiskovala šolo. A staršev v kaj takega ne more prepričati. Za življenje v nenehnem gibanju imajo dober razlog, ki se razkrije šele na koncu filma.

Izvirni naslov: FELICITÀ / Francoski film, 2020 / Režija, scenarij: Bruno Merle / Igrajo: Pio Marmaï, Rita Merle, Camille Rutherford

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Zadnjo nedeljsko popoldne v mesecu februarju nas spremi družba edinstvenega igralca, posebneža v družbi in delavca v kulturi Matjaža Javšnika. Pesem s katero nas bo predstavila na festivalu Pesem Evrovizije nam bo predstavila Ana Soklič. Ob Jožetovem omizju se že veselimo dobrih komentarjev pevke Tine Marinšek in igralca Kondija Pižorna. Na glasbenem odru pa bomo slišali izvrsten harmonikarski duet Miha Debevca in Dejana Kušerja ter pesem Kam? Simona Vadnjala. Spomladansko razpoložen nas pozdravlja in zabava Magic Aleksander, iskrivi Modrostniki, objela nas bo Srčna novica, kdo pa bo izzvan z rap izzivom, razkrijemo v oddaji.

Ko Krilček postane v razredu preveč nemiren, se učiteljica odloči, da se mora na tekmi naučiti kaj o športnem obnašanju. Krilček se nameni, da bo zmagal, kmalu pa odkrije, da dobri športni pošasti ne gre le za zmago.

Mali Timotej igra flavto za prijatelja žerjava, ki strašno rad pleše in se vrti. Kmalu pa ugotovita, da ni edini tak: plešejo namreč tudi Zemlja, Luna, planeti, Sonce in vse zvezde.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Lila in Elena sta stari šestnajst let. Pravkar poročena Lila je prevzela možev priimek, a ima občutek, da je izgubila lastno identiteto. Elena je vzorna dijakinja, vendar ni nikjer srečna in sproščena. Med počitnicami na Ischii se dekleti srečata s starim prijateljem Ninom Sarratorejem in dogodek spremeni odnos med glavnima junakinjama. Njuni življenjski poti se vedno bolj oddaljujeta. Lila postane spretna prodajalka čevljev v središču Neaplja, Elena nadaljuje šolanje in se pripravlja na naslednji korak. Čaka jo študij na univerzi v Pisi.

1. del: Novi priimek
Lila in Stefano se odpravita na medene tedne, a je njuno potovanje polno napetosti, saj Lila možu ne more odpustiti, da se je spajdašil s Solarovimi. Stefano sklene, da jo bo spametoval, zlepa ali zgrda. Antonio je jezen na Eleno, ker je na svatbi kazala pretirano zanimanje za Nina Sarratoreja, a ga Elena nazadnje prepriča, da bi rada nadaljevala razmerje z njim. Zadeve se znova zapletejo, ko Antonio dobi naborno vpisnico. Elena se pri Lili pozanima, kako bi mu lahko pomagala, da se izogne vojaščini, in izkaže se, da bi mu pri tem lahko pomagala brata Solara.

L'AMICA GENIALE (II.) / My Brilliant Friend (II.) / Italija / 2019
scenarij: Saverio Costanzo, Elena Ferrante, Laura Paolucci, Francesco Piccolo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Giovanni Amura, Gennaro Di Stefano, Francesco Serpico, Alessio Gallo, Valentina Acca, Anna Rita Vitolo

Prof. dr. Tanja Rener je zaslužna profesorica univerze v Ljubljani, profesorica za sociologijo družin in sociologijo spolov, raziskovalka na področju študij mladine in ženskih študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Bila je nacionalna koordinatorica za študije mladine in študije spolov pri Svetu Evrope. Na podiplomskem študiju predava o utopistikah, o alternativnih možnostih družbenega razvoja.
Pogovor bo usmerjen v družbo, ki je dolgo negovala patriarhalen družinski model, in bo načenjal vprašanja, kako je v naši družbi s predsodki in stereotipi o spolu in spolni usmerjenosti in ali prepoznavamo prezrte in tudi stigmatizirane družinske oblike in vloge. Kakšni so kadri današnjega časa in sistema in ali še vedno prevladujejo politični koncepti, zgrajeni na grobem individualizmu in ne več na politiki množic?
Čas je več kot primeren za pogovor s sociologinjo, ki se ukvarja tudi s pravicami žensk. 8. marec je pred vrati.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:15
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Stoletja se je zasavska dolina razvijala na plečih rudarjev. V srcu rudarskih revirjev ima svoj dom tudi glasbena skupina Orlek.

Ime so si nadeli po hribu Orlek na obrobju Zagorja, kjer vadijo že 30 let. Skoraj vseh devet članov skupine je potomcev rudarjev, duša Orlekov – Vlado Poredoš pa je v Zagorje priženjeni Prekmurec. Morda je ravno zato opazil in čutno ubesedil težaški vsakdan zasavskega delavskega razreda. Ena najlepših pesmi vseh časov, posvečena knapom, je njihova Adijo, knapi.
Skozi film se z glasbo Orekov prepletajo trpki, a z obešenjaškim humorjem prežeti spomini nekdanjega rudarja Jožeta Potokarja – Cvrča, ki svoje rudarske preteklosti ne bi spremenil za nobeno ceno: »Knapovšna je knapovšna – ni ti dala nč, dala ti je pa vse. Nardila te je človeka.« In res je – solidarnost se je rodila med rudarji. Izrazit občutek za sočloveka in kritičen pogled na družbeno dogajanje veje tudi iz prepoznavnih Zasavcev, katerih skupni imenovalec so rudarske korenine in sodelovanje z Orleki: režiser in animator Dušan Kastelic, plesni koreograf Branko Potočan, zasedba Koala Voice …
Socialno občutljiva in angažirana besedila na eni strani ter živahen folk rock, katerega glavni sestavini sta virtuozna harmonika in udarna pihalna sekcija na drugi, zrcalijo vso kompleksnost življenja v Zasavju. Brezkompromisni in neposredni – ljudski Orleki so tragiko in bolečino zasavskih rudarjev prelili v glasbo, ki so jo ponesli v svet; devetčlanska zasedba iz Zagorja se je z instrumenti podala po skoraj vseh celinah sveta. V 30-letni karieri so osvojili srca koncertnih navdušencev od ZDA in Južne Amerike prek Evrope in Rusije do Kitajske ter celo Avstralije in Nove Zelandije, pri tem pa srčni Zasavci ne delajo razlik med koncerti v velikih dvoranah in spontanimi uličnimi nastopi. Gre za pristnost, ki prepriča.

23:30
Za lahko noč

Šentjanževo je pesem Josipa Murna - Aleksandrova, pesnika slovenske moderne, ki v skrivnostnem času ob poletnem sončnem obratu z impresionistično poetiko poveže sodobnega duha s staro obredno tradicijo. Z zvezdami, ki se prižigajo, in kresnicami, ki vzletajo v poletno noč, že na začetku poveže nebo in zemljo tako jasno in preprosto, da to osupne in prešine tudi sodobnega bralca. Uglasbitev poezije je delo Janeza Dovča, skladbo izvaja kolektiv Sounds of Slovenia, ki povezuje izvrstne glasbenice in glasbenike, soliste, članice in člane mnogih slovenskih zasedb.

Vedun je ansambel za staro in meditativno glasbo ter kanalizirani zdravilni zvok z glasbili in pesmimi ljudstev sveta. Ime je ansambel prevzel iz slovanske dediščine, pomeni pa tistega, ki lahko zdravi dušo in telo tudi z besedami, torej z glasovi, vokali, konzonanti, zvoki, toni, šumi, ropotom ..., ki sestavljajo zvočni jezik ali zvočno orodje za širitev zavesti. Skupina, ki deluje pod vodstvom Mire Omerzel - Mirit, uporablja različne glasovne tehnike ter glasbila in zvočila iz svetovne dediščine.
Tako se duhovna modrost skorajda pozabljenega izročila spet srečuje s potrebami, duhovnim prebujanjem in iskanjem sodobnega človeka.

Simfonični orkester RTV Slovenija je pod vodstvom gostujočega katalonskega dirigenta zaigral prikupni skladbi dveh velikih skladateljev francoske impresionistične glasbe. Claude Debussy je Malo suito napisal za klavir štiriročno, za orkester pa jo je priredil skladateljev prijatelj Henri Büsser. Prav tako je orkestralno suito petih otroških skladb z naslovom Moja mati gos Maurice Ravel priredil po svojem prvotnem zapisu za klavir štiriročno. Skladbi izražata sorodno impresionistično glasbeno slikovitost in pripovednost.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov