Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 7. jan. 2022

TV Slovenija 1 • Pet, 7. jan.

Nocoj v Kulturi: Recenzija filma Don’t look up, ki bi ga lahko prevedli - Ne glejte v nebo, razstava Katastrofa in priložnost: Ljubljana pred potresom in po njem v mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani in noviteta Stripburgerja Knjiga z jajčki Kaje Avberšek.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Kompetence so ključno gonilo uspeha. So naš največji kapital za prihodnost ter pogoj za uspešno poslovno in zasebno življenje. Zdi se, da se v današnji, močno tekmovalni družbi pojem kompetence ne samo čedalje pogosteje pojavlja, ampak je tudi vse pomembnejši. Kaj pravzaprav so kompetence in ali so res tako pomembne za uspeh v življenju? Na vprašanja kompetentno odgovarjajo sociolog, psiholog in pedagog.

Čuvaji, reševalci, terapevti, pomočniki, človekovi najboljši prijatelji pa tudi biomedicinski modeli. Psi rešujejo človeška življenja tudi s sodelovanjem v kliničnih raziskavah odkrivanja bolezni in razvoja zdravil. S psi si delimo skupno okolje, zato so nekateri okoljski vplivi enaki za nas in pse. Delimo si tudi nekatere povzročitelje bolezni. Približno 60 bolezni je takih, ki se prenašajo s človeka na psa in obratno.
Psi zbolevajo za rakom, artritisom, sladkorno in Alzheimerjevo boleznijo. Raziskave o boleznih pri psih pomagajo razumeti več o poteku in zdravljenju bolezni pri ljudeh. Kakšna je razlika med poskusno živaljo in biomedicinskim modelom? Zakaj je prav pes dober biomedicinski model in ne katera druga žival? Katere bolezni pri psih so že tako dobro raziskane, da se lahko najde podobnosti tudi pri ljudeh?

Vsi poznamo klasično lazanjo. Zagotovo pa še niste pripravili lazanje iz gomolja zelene, raguja iz bikovega repa, mlade špinače, pokovke, ajdove kaše in hrenovega sladoleda. V oddaji vam razkrijemo recept za lazanjo na kubik. Dober tek!

Film Pragozd Krokar predstavi največji pragozdni rezervat v Sloveniji, bukov pragozd Krokar na slemenu Borovške gore. Lani je bil vpisan na UNESCOV Seznam svetovne naravne dediščine kot starodaven in prvinski bukov gozd s posebno univerzalno vrednostjo. Odmaknjen visoko nad dolino Kolpe ta pragozd obstaja že vse od časa pred ledenimi dobami. To so pokazale genetske raziskave v evropskih bukovih gozdovih in primerjave med rezultati teh raziskav. Pragozd Krokar je zato eno od izjemno redkih ledenodobnih zatočišč bukve, ki se je po ledenih dobah razširila z jugozahodnega obrobja Alp po vsej srednji Evropi.

V Globusu o ukrajinskem strahu pred Rusijo, ruskem strahu pred zvezo NATO in ameriškem žuganju uradni Moskvi. Kako resna je grožnja ruske invazije v Ukrajino in kako resno v Rusiji jemljejo ameriške grožnje s sankcijami?

Kateri so največji izzivi gospodarstva v novem letu? Bo inflacija začasna ali dolgotrajna? Kako bo na gospodarsko okrevanje vplivalo kar troje volitev? Kaj prinaša koncept odrasti?

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Sir Ralph je imel v parku napad in je začasno nastanjen pri Meldrumovih. Prepričan je, da ga hoče njegova žena zastrupiti in zato mora Ivy vse preizkusiti, preden zaužije on, vključno z uspavalnimi tabletami. Ali bo Alfova znanka uspela prepričati gospo Lipton, da je njegova žena? Alf še vedno služi s prodajanjem kolačev, ki jih peče gospa Lipton in ko spozna prevaro, je čisto iz sebe.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

Če bi radi komunicirali s svojim dojenčkom že pred njegovim prvim rojstnim dnevom, lahko poskusite z učenjem znakovnega jezika za malčke, t. i. baby signs. Dojenčki si kretnje veliko hitreje zapomnijo in naučijo kot pa izgovorjene besede. Zato je znakovno sporazumevanje preprost in naraven način komunikacije z otrokom, še preden spregovori. Več o tej metodi, ki jo že dvajset let poznajo skoraj povsod po svetu, boste izvedeli v tokratni Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu v soboto, 20. novembra, ob predvidoma 14.30, na Prvem programu Televizije Slovenija.

Az adás tartalma:

- újabb támogatások a Muravidéki gazdaságfejlesztési program keretében;
- a Lendvai Galéria és Múzeum tervei 2022-ben;
- a muravidéki magyar ifjúsági szervezetek 2022-es tervei;
- megjelent a szlovéniai magyarok évkönyve, a Naptár;
- Hagyományőrző: az analóg fényképezés.

Vsebina oddaje:

- znani rezultati razpisa Programa za razvoj prekmurskega gospodarstva;
- načrti Zavoda Galerija-Muzej Lendava za leto 2022;
- načrti mladinskih organizacijah na našem območju za leto 2022;
- izšel je Naptár, zbornik prekmurskih Madžarov;
- rubrika Naša dediščina: analogno fotografiranje.

Olga je besna, ker Marjetka in Apolon prelepo plešeta skupaj. Zahteva, da se tudi Štefan nauči plesnih korakov. Ko se sršen upre, ga Olga nažene iz graščine. Njegovo edino upanje sta Apolon in Vladek, ki se na vso moč trudita najti pravi ples zanj.

Naveličan, da ga Lud neprestano ponižuje, Nob zapusti druščino. Tib predlaga, naj se Nob igra z njim, a Tamtam najboljšega prijatelja noče deliti. Med Nobom in Tamtamom se zakrešejo iskre.

Za trenerje spuščanja po progi z bobom je konec delovnega dneva. Čas je za zabavo in ribjo pojedino.

Po Basimovi zaslugi ekipa zdaj ve, kdo je eden od članov tolpe. Potrebujejo samo še ime. Morena obišče Pietra, da bi ublažila napetost, ki vlada med njima, odkar sta se skoraj poljubila. Toda njun pogovor se navsezadnje konča s poljubom, ki sta mu od daleč priča Flo in Soufian.

Flo spozna, da ni ravnala prav, zato iz učiteljevega poštnega predala poskusi izbrisati oddani projekt. Kenza je besna nanjo in na Basima, toda vseeno se odloči, da bo še naprej pomagala Kapucarju. Soufian je videl, da sta se Pieter in Mrena poljubila, zato se hoče maščevati. Skuje načrt, ki Kapucarja in njegovo ekipo popelje naravnost v past.

Novo leto je spet prineslo novosti na področju koronskih ukrepov, v Infodromu pa nas je zanimalo, kaj to pomeni za vas. Izvedeli boste še, da smo lahko dobrodelni tudi pri frizerju. Če se po praznikih sprašujete, kam z odsluženim naravnim prazničnim drevescem, imamo za vas nekaj predlogov. Pri tem nam lahko, če verjamete ali ne, pomagajo tudi kozice. V Infogromu smo izvedeli, kako bodo mladi iz OŠ Livada praznovali pravoslavni božič, skupaj z učenci Osnovne šole Miška Kranjca smo se udeležili posebnega maratona in pisali za pravice. Za konec pa smo skupaj z Reljo preizkušali meje gibčnosti in najrazličnejših dejavnosti.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:20
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zdravnica, otorinolaringologinja Monika Wigand se počuti doma tako na Bavarskem, kjer zdaj živi, kot v Pirni in Dresdnu na Saškem, kjer je odraščala. Hrepenenje po zahodu je bilo vedno prisotno, toda ona ne bi nikoli zbežala. Usoda ji je namenila drugačno pot. Na kongresu zdravnikov v Rostocku je leta 1986 spoznala svojega bodočega moža, profesorja medicine iz Erlangna.
Po več kot 30 letih vnovične združitve Nemčije se ji je na njenem nostalgičnem potovanju po Saški pridružila ekipa Bavarske televizije in prisluhnila njeni zgodbi.

avtorica BIRGIT MUTH
snemalec OLIVER PRILLER
montažer TOM BIEDERSTAEDT
produkcija BAVARSKA TELEVIZIJA

Od 5. septembra do 15. oktobra so potekali Evropski dnevi judovske kulture. Pri nas pod pokroviteljstvom Sinagoge Maribor.
V Ljubljani so prireditve potekale v Judovskem kulturnem centru, kjer so tudi letos podprli evropski projekt »Spotikavci«.
Pred pročelji hiš izgnanih judovskih družin so postavili sedem novih spominskih tlakovcev.

Humanitarno društvo ADRA Slovenija se že vse od leta 2012 posveča programu »Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki«.
Razpisali pa so tudi natečaj z naslovom »Govoreči mehurčki«. Mlade vabijo, da v obliki stripov oblikujejo svoja sporočila na temo varovanja okolja in trajnostnega razvoja.

Živali navdušeno spremljajo največjo tekmo vseh časov v namiznem tenisu med Jonom in psom Bitzerjem, zato ne opazijo lačnega lisjaka, ki ga žogica sploh ne zanima.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zimski pozdrav je oddaja narodno-zabavne glasbe, ki bo gostila aktualne predstavnike te glasbene zvrsti, legende, zakonske pare, mlade in neuveljavljene skupine ter posameznike. V prvi oddaji nastopajo Kvintet Dori, posebej iz Berlina pride v studiu župnik Dori, sodelovali pa bodo še Dejan Krajnc (Dogaja) z družino ter Alenka Gotar z možem Anžetom Šuštarjem. Premierno bomo slišali tri valčke za festival Slovenska polka in valček 2022: izvedli jih bodo Firbci, Srčni muzikanti in Mladi asi.

Svet zanju ni prevelik, adrenalin in poslanstvo pa kar kličeta, da se jima odzoveta: mladi vloger Bit in njegov brat se podajata na pot po vseh kontinentih in doživljata svojevrstne dogodivščine ter širita pozitivno energijo. Da se pišeta Sever, je morda naključje...ali pa tudi ne. Pot ju vodi tako na sever kot na jug, tako na vzhod kot na zahod. Odvisno, s kakšne perspektive gledamo na situacijo. Eno pa je zanesljivo: njuna pot je "odbita"!
Peripetije na letališču so le svojevrsten uvod v nepozabno dogodivščino naših junakov Bita in Anžeta,
ki spoznavata Cancun, njegovo zgodovino in kilometrske plaže, obenem pa se soočata s tanko ločnico med prestižem ter kruto realnostjo in bedo.
Na JZ obiščeta eno najbolj znanih naravnih mehiških znamenitosti Cenote. Prečkata Las Coloados,
ki slovi po solinah roza barve in flamingih. Prvi del se zaključi v mestu Valladolid, ki s svojo tipično
arhitekturo pusti prav prijeten vtis.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi o novi premieri v Gledališču Koper z naslovom Indijc gre v Bronx, predstavili vam bomo zgodbo sodobnega umetniškega nakita E2rd gold- oblikovalke Bojane Kovačič Zemljič, bili pa smo tudi na razstavi Adrijana Praznika z naslovom Where our hearts have led us v Mglc Švicariji.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Lirična klasika o ljubezenskem trikotniku v času gospodarske krize v Ameriki, z naravnost božansko fotografijo Néstorja Almendrosa.

Amerika v času gospodarske krize. Bill je vročekrven delavec, ki se nekega dne v tovarni v Chicagu spre z delodajalcem in ga ubije. Z dekletom Abby prebegneta na podeželje, kjer kot številni brezposelni delavci iščeta zaposlitev. Najdeta jo pri bogatem kmetu v času žetve. Da bi prikrila svoji identiteti, se pretvarjata, da sta brat in sestra. Kmet se zaljubi v Abby. Sčasoma se izkaže, da je na smrt bolan. Bill prepriča Abby, naj se s kmetom poroči, da bi po njegovi smrti pobrala vse njegovo premoženje.

Direktor fotografije Néstor Almendros je film snemal v naravni svetlobi, da bi se izognil učinku izumetničenosti. Tako je večina filma posneta v času t. i. "zlate ure" ali "magic hour", poimenovane po svetlobi, ki se pojavi za kratek čas po sončnem zahodu in tik pred sončnim vzhodom. »Nebo je osvetljeno, vendar sonca ni več. Svetloba je mehka in čarobna. Zaradi nje smo lahko snemali le okoli 20 minut na dan, vendar se je vse izplačalo na ekranu,« je dejal eden od najznamenitejših direktorjev fotografije, ki je sodeloval tudi z avtorji francoskega novega vala.

Izvirni naslov: DAYS OF HEAVEN
Ameriški film, 1978
Režija in scenarij: Terrence Malick
Fotografija: Néstor Almendros
Igrajo: Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov