Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 26. avg. 2022

TV Slovenija 1 • Pet, 26. avg.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro bo z vami tudi v poletnih mesecih! Pripravili smo izbor najbolj zanimivih in odmevnih tem, ki smo jih predstavili gledalcem v letošnji sezoni. Tudi poleti nas lahko spremljate vsak delovnik med 7.00 in 9.00!
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do vrtičkarskih in prehranskih nasvetov.

Danes je šolski praznik. Prva nagrada na srečelovu je vožnja z balonom. Zadela jo je Pepa!

Mladiči se morajo naučiti tudi skrivati. Andrej si ogleda, kako koatiji sledijo mami na varno v gozd. Mama gaga zamoti volka, da se njeni mladički lahko umaknejo. Velikousti ostrižnik pa je najbolj nenavaden med vsemi: njegovi mladiči se skrivajo v njegovih ustih.

Tudi Vranka bi rada odplula z gusarji. Sabljezobega prepriča, da jo sprejme na krov kot kuharico, staršem pa pusti sporočilo. Ko ladja že izpluje, starša prestrašena pritečeta v pristanišče in Vranka si premisli. Raje skoči na kopno in ostane z njima.

Pikec končno pluje s Temno damo. Ko se izkrcajo na Opičjem otoku, je edini, ki se lahko skozi špranjo prebije v grad, kjer je skrit zaklad. Ko že vsi obupajo, da ga bodo še kdaj videli, se pojavi na stolpu s kupi zlata za Sabljezobega. Tako postane pravi član Sabljezobove posadke.

Gospod Leopold se spomni trenutkov, ko je prišel k njemu Johnny. Otroci se spopadejo z letalniki in jih premagajo. Policija zaloti agentko Hewesovo med kršenjem posesti. Samorog, ki ga je hotela ujeti, žal pogine – odvrže rog in izgine. Toda otroci ugotovijo, da jim je samorog v resnici pustil darilo.

Poraba in proizvodnja električne energije se spreminjata. Lani smo največ električne energije porabili 2. decembra, najmanj pa 3. maja. V Sloveniji električno energijo proizvajajo jedrska elektrarna v Krškem, tri termoelektrarne, 22 hidroelektrarn, približno 11.990 sončnih elektrarn in dve vetrnici. Porablja pa jo pet velikih odjemalcev, 108.736 poslovnih odjemalcev in 855.039 gospodinjstev.
Kako je mogoče, da imamo električno energijo vedno na voljo? Za uravnavanje enakosti med porabo in proizvodnjo skrbi naš elektroenergetski sistem. Kaj se zgodi, če poraba električne energije naraste?

Predstavili bomo malo širško krajino na severu kontinenta Afrika natančneje Magreb, po arabsko zahod. Najbolj vsakdanje živilo v Magrebu je pšenica znana pod imenom kuskus, mi bomo dodali zraven še mesno jed in sicer kebab žepke.

Odkrivanje neznane Slovenije s pomočjo stolpov začenjamo na našem skrajnem vzhodu, z obiskom razglednega stolpa Vinarium nad Lendavo, ki ga domačini imenujejo tudi “prekmurski Eifflov stolp”. V centru mesta, ki se ponaša z imenom svetovne prestolnice bograča, bomo obiskali znameniti Bogračfest.
Razgledni stolp stoji tudi na “prekmurskem Triglavu”, na vrhu 418 metrov visokega Sotinskega brega, najvišji točki na Goričkem, gričevnati pokrajini, ki slovi po najboljšem bučnem olju. Prepričali se bomo, zakaj je temu tako. V Žusmu na Kozjanskem pa bo razgledni stolp, poimenovan Stolp ljubezni, končno postal vreden svojega imena, saj se bo na njegovem vrhu zaročil mlad par.

Priznani slovenski bioterapevt in športni trener Marjan Ogorevc živi na Malem vrhu v tesni povezanosti z naravo in v sozvočju z letnimi časi.

Dokumentarni portret sledi njegovi pripovedi o zemlji, ki je dar življenja in o naravi, ki je vir zdravja. Narava je inteligentna in od nje se lahko vedno učimo. Smisel življenja vidi Ogorevc v razvoju človekove zavesti. Čeprav človeška evolucija poteka spontano, se mu zdi, da je kljub tehnološkemu napredku začela nazadovati. Prav Marjanove delavnice samozdravljenja, kot je na primer tista na otoku Ižu, povezovanje z zdravniki uradne medicine in uspešna sodelovanja z vrhunskimi športniki, na primer s Primožem Kozmusom, dobitnikom zlate olimpijske medalje v metu kladiva, atletinjo Brigito Langerholc in drugimi, pričajo o tem, da je civilizacijske vzorce možno spremeniti in da imamo v sebi moč, ki nas zdravi in nam bogati življenje.
Marjana Ogorevc je zagovornik nove paradigme, ki pravi, da nismo žrtve ampak da tvorno sodelujemo pri kreiranju našega življenja. Če smo pasivni, se za nas in v našem imenu odločajo drugi. Ko to ugotovimo, je že prepozno. Imamo moč, da stvari spremenimo.
Dokumentarni portret je posnet po scenariju Nataše Kelhar, direktor fotografije je bil Rado Likon, skladatelj Andraž Polič, montaža in režija pa je bila v rokah Jasne Hribernik. Producent filma je White Balance, nastal je s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, koproducenta RTV Slovenija in v sodelovanju z Mednarodno atletsko zvezo.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dolgo je veljalo, da so človekovi možgani poveljujoče središče celotnega telesa in da drugi organi le sledijo njihovim ukazom. A nova znanstvena dognanja kažejo, da je lahko tudi obratno in da naše telo deluje kot pravo družbeno omrežje. Med različnimi deli, sistemi in organi poteka nenehna in učinkovita izmenjava informacij. Organi komunicirajo med seboj in uravnavajo svoje delovanje tudi brez posredovanja možganov.

THE BODY, MIRACLES OF THE INNER SOCIAL NETWORKS / NOTRE CORPS, CE RÉSEAU SOCIAL / Francija, Japonska / 2020 / Režija: Pierre-Francois Gaudry

Izguba sluha je najpogostejša prirojena bolezen. Tudi starši, ki slišijo, imajo lahko otroka, ki ne sliši. To se zgodi, če oba od staršev preneseta otroku recesivni gen, ki povzroča gluhost. Zato smo pogledali, kako potekajo genetske preiskave, saj strokovnjaki poudarjajo, da je vedno pomembno odkriti vzrok izgube sluha. Tako se lahko napove potek bolezni, predvsem pa določijo smiselni postopki zdravljenja in rehabilitacije pacienta. Več v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini, v kateri boste spoznali tudi Slovenca, ki je v enem dnevu prišel od podvodnega triglava na Triglav. Glejte nas v soboto, 26. marca, ob predvidoma 14.30, na Prvem programu Televizije Slovenija.

Az adás tartalma:

- központi ünnepség a magyar államalapítás napja alkalmából Dobronakon;
- augusztus 20-i ünnepi megemlékezés Lendván;
- 6. Muravidéki Vágta;
- Ízes Muravidék: a bográcsgulyás.

Vsebina oddaje:

- osrednja spominska slovesnost ob dnevu madžarske državnosti v Dobrovniku;
- spominska slovesnost ob 20. avgustu v Lendavi;
- 6. Pomurski galop;
- Okusi Prekmurja: bograč.

Lucy zanima, ali je tečna. Linus ji pritrdi, hkrati pa ji pove, da je to normalno. Ker nihče ni zmeraj prijeten. Snoopy javka in stoka, ko dobi pismo. Charlie Brown ugotovi, da mu ga je napisala neka Lila.

Tokratna Osvežilna fronta bo prepirljiva, vendar ne v pravem pomenu besede. V Žličkanju svetujejo, kako se izogniti prepiru, Rok v kvikijih razmišlja o tem, kako se zrelo prepirati. Vid se je na terenu srečal z ustvarjalci gledališke predstave Svoje usode krojači, v epskem filmu so zbrali nekaj najbolj epskih pretepaških scen, v Kviki kvizu pa sta na vprašanja o prepiru odgovarjala Peter in Jernej.

Infodrom je velik navdušenec nad prostim časom in ugotavljamo, da je tudi vam všeč, če lahko sami izbirate, kaj bi počeli. Super je, če z najboljšim prijateljem obiskujemo isti krožek, a nič zato, če gremo na kakšno dejavnost sami. Tam bomo gotovo spoznali zanimive ljudi, ki jih zanimajo enake reči. Pri izbiri se je dobro tudi posvetovati s starši, ker so cene krožkov različne, družinska malha pa ni brez dna. V vsakem primeru pa je dobro izbrati vsaj eno zanimivo dejavnost, ki nas bo razveseljevala, pravijo tudi znane osebnosti. Mladi iz Šentvida pri Stični se denimo zelo radi zadržujejo v doživljajskem parku Cukarca. Mladi iz Kranja pa vsaj enkrat letno združijo tradicijo z ročnimi spretnostmi in ustvarijo prave plavajoče svečnike. Dvanajstletni Lovro je s prijatelji v prostem času ustvaril spletno stran E-fairytales, s katero so si prislužili nagrado na podjetniškem tekmovanju Popri. Anej in Luka ustvarjata z lesom, Klara in Karlos pa vesta, da se je treba, če smo sami doma, držati pravil, ki so jih postavili starši.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Starši so tisti, ki dajejo (ali pa ne) otrokom občutek varnosti in sprejetosti. Večina staršev je prepričana, da so svojim otrokom dali vse, kar so potrebovali, čas pa pokaže, da to morda ne drži vedno. Odnosi s starejšimi otroki se skrhajo, ponekod celo prekinejo. In tako se starši zatikamo v odnosu s svojimi odraslimi otroki. Danica Vidmar, gostja v studiu, je spoznala, kako neopremljena je bila za zdravo partnerstvo in starševstvo in kako je bila obremenjena z vzorci, ki jih je prenesla iz svoje družinske skrinje. Težko je dati nekaj, česar sami kot otroci nismo prejeli. Ko se je Danica izvila iz materinskega krča in občutka krivde, je spoznala tudi, da njen “vse”, ki ga je želela dajati hčerama, še zdaleč ni bil “vse” ter da se z občutki krivde in neustreznosti ne da graditi pristnih odnosov. Kako postaviti nove temelje odnosa med starši in odraslimi otroki? Kako se bomo vedli v novih vlogah, kako bomo upoštevali meje drug drugega, kako bomo kot odrasli ljudje spoštovali enakovrednost in enakopravnost drug drugega? Oblikovanje novih odnosov z odraslimi otroki ni stvar enega odkritega pogovora, kot pravi Danica, temveč je proces, v katerem so vzponi in padci, pot je dolga ter ima ovinke, a vedno se je vredno podati nanjo. Svoj pogled na odnos z mamo bo v oddaji podala tudi Daničina hčerka Ana, svoja spoznanja pa bo z nami delila še ena mama, ki prav tako išče pot do odraslega sina, s katerim imata že nekaj let pretrgane stike.

Jagodka ob reki najde prekrasen svetleč kamen. Skavtku je tako všeč, da ga hoče zase. Ukani svojo sestrico, da mu ga podari v zameno za 'čarobni kostanj', ki izpolnjuje želje. A Jagodkine želje se ne uresničijo.

Grška kulinarika je izjemno barvita, pestra, zdrava in okusna. Je tudi temelj drugih evropskih kuhinj, poznali so jo že stari Rimljani. Grška solata, Tazdiki mesni kaneloni bodo nam in upam, da tudi vam ''teknili '' v pravi grški družbi.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Pogledali bomo na festival Mladi levi, kjer je na sporedu predstava Krog Neje Tomšič in Nonument group. V Galeriji muzeja Lendava so pripravili 50. mednarodno likovno kolonijo odlivanja v bron, obiskali pa smo tudi razstavo 0.22 Damijana Kracine v Društvu likovnih umetnikov Ljubljana. Postavili smo se tudi pred oder letnega vrta Gale hale, kjer nocoj hrumi muzika Finala klubskega maratona 2022.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Oddaja z narodno-zabavno glasbo Poletni pozdrav predstavlja legende domače glasbe, mlade talente ter ansamble, ki se potegujejo za nastop na festivalu Slovenska polka in valček, ki bo 9. septembra. To poletje izbiramo med devetimi polkami, za finale jih bomo določili 5. Sodelujejo ansambli Marcela IN, Chicas, Cik-Cak kvintet, Akordi, Lesarji, Šentjanci, Topliška pomlad, Sladki greh in ansambel Tomaža Rota. Voditeljica je Darja Gajšek, urednik Andrej Hofer, režiserji pa Marjan Kučej, Urška Žnidaršič in Špela Kuclar.
V oddaji sodeluje družinski ansambel Zeme, ki bo postregel s čarovniškimi triki in jodlanjem. Zadnjo priložnost za uvrstitev na festival SPV imajo Marcela IN, Lesarji in ansambel Tomaža Rota. Novo skladbo Kot nekoč bo predstavila Brigita Šuler, v studiu pa so še nagrajenci s Festivala pod Pohorjem - ansambel Posluh ter skupina Stil iz Velenja. Mlad talent bo razkrila Ema Bačič. Voditeljica je Darja Gajšek.

Marko Sluga – ekonomist in pravnik, športnik, zbiratelj. Delal je po vsem svetu, predvsem na področju računalništva. S športom se ukvarja že od mladosti. Treniral je rokomet, tenis, namizni tenis. Njegova velika ljubezen je atletika. Še posebej se ji posveča zdaj, ko je veteran. Je državni rekorder v skoku v višino v svoji kategoriji. Rad ima umetnost. Pohvali se lahko z izjemno zbirko bidermajerskega pohištva in umetniških slik.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Klasika R. W. Fassbinderja z izjemno Hanno Schygulla v vlogi pokončne ženske, ki sestavlja razbite koščke svojega življenja v povojni Nemčiji.

Maria se leta 1943 poroči z vojakom Hermannom Braunom, s katerim preživi le pol dneva in eno noč, preden se Hermann vrne na fronto. Po koncu vojne Maria prejme obvestilo o njegovi smrti. Denar začne služiti kot prostitutka, a v srcu ostane zvesta pokojnemu možu. Nekega dne pa se Hermann pojavi na vratih njene sobe in jo zaloti z ameriškim vojakom Billom. Med moškima se vname pretep, Maria pa v imenu ljubezni do moža Billa ubije. Hermann je tako presunjen nad njenim dejanjem, da prevzame krivdo za umor in odide v zapor. Maria nato zapelje bogatega industrialca Karla Oswalda in obogati. Oswald želi Mario zase in Hermannu ponudi celotno dediščino pod pogojem, da pozabi na Mario. Hermann stežka privoli in po odsluženi kazni odide v Kanado. Po Oswaldovi smrti se par vnovič sestane ...

Izvirni naslov: DIE EHE DER MARIA BRAUN / Nemški film, 1979 / Režija: Rainer Werner Fassbinder / Scenarij: Pea Fröhlich, Peter Märthesheimer / Igrajo: Hanna Schygulla, Klaus Löwitsch, Ivan Desny

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Pogledali bomo na festival Mladi levi, kjer je na sporedu predstava Krog Neje Tomšič in Nonument group. V Galeriji muzeja Lendava so pripravili 50. mednarodno likovno kolonijo odlivanja v bron, obiskali pa smo tudi razstavo 0.22 Damijana Kracine v Društvu likovnih umetnikov Ljubljana. Postavili smo se tudi pred oder letnega vrta Gale hale, kjer nocoj hrumi muzika Finala klubskega maratona 2022.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov