Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 26. feb. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 26. feb.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Predsednica republike je razpisala volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Potekale bodo 9. junija. Takrat bodo volivci izbirali 9 evropskih poslancev s 5-letnim mandatom, enega več kot do zdaj. Zaradi mednarodnih razmer, vojne v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, pa tudi energetske krize in visoke inflacije v Uniji nekateri napovedujejo prelomne volitve. Več o tem z gostoma, evropskima poslancema Ljudmilo Novak in Klemnom Grošljem.

Rija in Krokodil se gresta sankat. Na strmi vzpetini srečata Borisa, ki ju povabi na tekmovanje, a Rijo je strah. Za vse krivi Krokodila in ga spodi s sani. Ko bi se mu rada opravičila, je Krokodil že zamrznjen kip, ki leži v snegu. Nežno ga strese. Krokodil od sunka začne drseti! Zaleti se v Rijo in skupaj ju nese po hribčku navzdol kot na saneh! Prijatelja zmagata.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Revna deklica je živela sama, ker sta ji umrla mama in oče. Sredi hude zime ji je zmanjkalo dračja, pa se je odpravila ponj v gozd.
Na poti je naletela na votlino, ki je prej ni nikdar opazila. Vstopila je in ob kamniti mizi zagledala velikega moža z ogromnimi brki, dolgo brado ter krono na glavi. Prav gotovo je bil kralj – kralj Matjaž! Tudi vojaki so ležali naokoli in… spali, kot je spal sam veliki kralj.
Med nabiranjem sena s tal je po nesreči zagrabila konjsko verigo, jo potegnila, da se je vse zatreslo in kralj ter njegovi vojaki so se prebudili.
Deklica se je prestrašila in brž stekla ven ter nazaj domov. Ko pa je razgrnila predpasnik, v njem ni bilo več sena, ampak suho zlato!
Odslej je deklica živela srečno in brez skrbi!
Marsikdo je še potem iskal votlino, a je ni našel!
Srečati kralja Matjaža pač ni enostavno: želeti si je treba, da bi se vrnil in priti k votlini na zadnji dan starega leta, ne da bi vedeli, da ste tam!

Tekma tarčagola se zavleče in Nerode zaprejo igrišče. Ekipa Tinpo poskrbi za okusno rešitev, da se lahko igrajo tri tekme hkrati!

Do cmokcev priplava skrivnostni okrogli predmet. Pobliže si ga ogledajo in odkrijejo, da je zelo lahek in lahko lebdi ter da je zelo zabavno, če si ga podajajo.

Ljubozver je izbran za sodnika pri ocenjevanju pridelkov, a ne ve, koga bi razglasil za zmagovalca.

Oskar izgubi Petra, svoj najljubši kamen. Zakaj se Ela nenadoma tako nenavadno obnaša?

Nekega jutra v Ki-Ki-Dojev gozd prileti čuden ptič – Superdo. Našemljen je v stilu super-herojev in leti s pomočjo škornjev na reaktivni pogon. S pomočjo nevarne goljufije in priliznjenega šarma povsem osvoji srca gozdnih prebivalcev. Zdi se, da je Princ Ki-Ki-Do postal povsem odveč v lastnem gozdu.

Živele so nekoč mravlje, ki so bile strašansko pridne. V starem votlem hrastu sredi travnika na robu temnega gozda so si postavile veliko mravljišče, ki je imelo toliko majhnih sobic, kolikor je bilo mravelj. Sredi mravljišča je bila dvorana, v kateri je na svojem prestolu sedela kraljica in skrbela, da je delo potekalo tako, kot je prav.
Celo poletje so se mravlje vsako jutro odpravile na travnik, kjer so do mraka pridno nabirale travne bilke, nosile na kup dišeče cvetne lističe, kopale iz zemlje užitne koreninice in v želodove kapice nabirale sladki cvetni nektar. Ko je začelo sonce zahajati, so si naložile nabrano na hrbte in se v ravni vrsti odpravile nazaj domov. Nabrane dobrote so spravljale v veliko shrambo, da bi imele tudi pozimi kaj jesti...

Ana bi se rada naučila nemško, da bi se lažje sporazumevala s svojo sestrično Klaro, ki živi v Nemčiji. Na srečo ima prijatelja Petra, ki odrašča v dvojezični družini in zna nemško ter slovensko. V prvi epizodi se odpravita v živalski vrt in spoznavata živali, v nemščini in slovenščini.

Začetne lekcije tujega jezika so po navadi namenjene hrani in pijači, zato si Ana in Peter tokrat privoščila učenje kar ob slastnem zajtrku. Marmelada, maslo, jogurt, mleko … so besede, ki jih spoznavata, in jezikovni zajtrk jima prav tekne.

Kenza zamoti Dorien, da se Pieter lahko izmuzne od doma. Tako se člani ekipe lahko podajo na lov za Rdečo kapico, vlomilcem, ki krade po soseski. Z njihovo pomočjo ga policija le ujame. Pieter gre na trg, da bi bil s Soufianom, toda ta je že šel domov, pričaka pa ga Soufianovo dekle Morena.

Člane ekipe hudo potre novica, da so Rdečo kapico izpustili. Kenza odkrije, kako Rdeča kapica ugotovi, kdaj je stanovanje prazno in kje bo udaril naslednjič. Tokrat je ekipa pripravljena. Vlomilec se poškoduje, toda kljub temu mu uspe uiti.

Mladinska romantična komedija o prvi ljubezni in film ceste z retro pridihom iz 80. let

Josh se v zadnjem letniku gimnazije poteguje za pozornost določenega dekleta, a boji se, da mu bo za prvi poljub kmalu zmanjkalo časa. Matura je tik za vogalom! Zato načrtuje velik zmenek: povabi jo na koncert njune najljubše skupine na oddaljenem glasbenem festivalu. A da bi prišel na koncert, mora na cesto in ker si ne upa sam voziti, na zmenek povabi tudi svojo najboljšo prijateljico in prijatelja. Čustva v najstnikih se na cesti razvnamejo – a na precej drugačen način, kot je Josh pričakoval.

Izvirni naslov: THIS IS THE YEAR / Ameriški film, 2020 / Režija: David Henrie / Igrajo: Jeff Garlin, Vanessa Marano, Gregg Sulkin

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Avtorji poljudnoznanstvene dokumentarne serije obiščejo deževni gozd Bornea, puščavo Namib, dolino Luangwa v Afriki, Galapaške otoke, Patagonijo in Aljasko. Gledalcem približajo življenje na zadnjih koščkih našega planeta, ki jih še lahko imenujemo rajska. To so odročna življenjska okolja, kjer pogosto vladajo skrajne vremenske razmere, a so ravno zato ostala nedotaknjena.

6. del: Aljaska – poslednja ameriška divjina
Na jugovzhodu Aljaske se razprostira hladni raj, kjer uspeva najbogatejši deževni gozd zmernega pasu. V njem živi verjetno največ rjavih medvedov na svetu. Čez poletje si morajo nabrati dovolj zalog, da lahko prespijo dolgo zimo, nekatere druge živali, denimo orli in kolibriji, pa se pred mrazom raje umaknejo v toplejše južne kraje.

EDEN: UNTAMED PLANET / Velika Britanija, ZDA, Kitajska / 2021 / režija: Emma Fraser

Kakšni so slovenski obrazi Gorice in kako se prepletajo različne jezikovno etnične stvarnosti?
To nam razkriva vodnik izdan pri goriški Zvezi slovenskih kulturnih društev.
Z nami bodo zaslužni za izdajo priročnika, ki ga bodo predstavili v luči prihajajočega EPK. Vabljeni k ogledu.

V prostorih avstrijskega parlamenta na Dunaju so odprli razstavo Spuren. Sledi. Gre za skupinsko razstavo, ki jo povezuje skupna tema: deportacija slovenskih družin na Koroškem.
Otroška gledališka skupina SPD Bilka Bilčovs je s posebnimi senčnimi učinki predstavila priljubljeno in poučno pravljico bratov Grimm Mizica, pogrni se.
Izučeni mizar Jozi Metschina z Gore pri Šentilju že leta zbira naplavine in iz njih oblikuje umetelne lesene skulpture.
Sredi priprav na spomladanski del nogometnega prvenstva v koroški ligi in podligi sta se v športnem parku v Welzeneggu na prijateljski tekmi pomerila Slovenski atletski klub in DSG Sele.
Na družinski kmetiji Moro dajejo velik poudarek ekološki pridelavi kakovostnega sadja in vina. Ob pokušnji vin pa se obeta tudi posebno doživljanje likovne umetnosti.
http://slovenci.orf.at

Jessica si nekoliko po svoje predstavlja poroko v narodni noši in pokaže poročno obleko Sonnbichlerjevima. Dirk trdi, da hoče Lindo nazaj, zato je ta zmedena. Mu bo spet nasedla? Koga bi hipotetično najprej rešila iz gorečega avtomobila, Dirka ali Andréja? Tim povabi Franzi na večerjo in Franzi naposled le privoli, čeprav jo Lucy prepričuje, da se Tim ne bo nikoli spremenil.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Oskar je neutolažljiv, izgubil je svojo najljubšo sličico kapitana Superfrča. Jo bo našla Ela?

Tako zraste ... je animirana serija skozi katero otroci spoznavajo različne živalske vrste in njihov življenjski cikel. V vsaki epizodi lahko spremljamo in opazujemo žival od rojstva, do odraslosti. Na koncu glavni lik spozna sorodno dušo in tako se cikel spet sklene. Serija je namenjena predšolskim otrokom, ki v tem obdobju radi opazujejo živali in naravo okoli njih. Zgodbo otroci spremljajo skozi rime Ferija Lainščka ter interpretacijo Aleša Valiča.

V 20. oddajo vstopimo s prestopom leta in spopadom uma med Nikoma in Markom iz OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana (rumeni) ter Sofijo, Mihom in Davidom iz OŠ Toma Brejca Kamnik (vijolični). V Hitrih celicah tekmovalci spreminjajo barve kot kuhan rak, premagujejo vojne in ustvarjajo umetne materiale. Vrnejo se v zgodovino Malih sivih celic in hitijo skozi blodnjak labirinta. Rumeni se korak za korakom sprehodijo po glavnih mestih Evrope, vijolični pa se razmigajo na parterju. Kdo se poda na stol četrtfinala in kdo podre letošnji rekord v Hitrih lončkih, OŠ Korena (Bine, Tia, Iva) ali OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (Nikolai, Luka, Jakob), razkrivajo Male sive celice.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Avtorja glasbe Rado Simoniti in Fran Venturini
Avtor besedila: Lev Svetek


Prvi prizori oddaje se bodo pričeli z razgledom s Križne gore nad Colom, ki je navdahnil tudi avtorja besedila Leva Svetka-Zorina februarja leta 1944. Pesem je leta 1968 uglasbil in z avtorjevo odobritvijo priredil skladatelj Rado Simoniti za proslavo ob 25. obletnici splošne primorske vstaje ob padcu fašizma. Za refren je uporabil melodijo refrena pesmi Bazovica skladatelja Frana Edvarda Venturinija in tako pesmi povezal. Z dirigentom in skladateljem Patrikom Greblom bo tekla beseda o himnični glasbi in o tem, kako bi lahko Vstajenje Primorske vzporedili z drugimi primorskimi in slovenskimi rodoljubnimi in uporniškimi pesmimi.
S sogovornico zgodovinarko dr. Kajo Širok pa bomo osvetlili zgodovinske proces, kakšno je zgodovinsko ozadje Rapalske pogodbe in kako so njene določbe vplivale na razvoj Primorske.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

Vsak ponedeljek zvečer vas na prvem programu Televizije Slovenija znova vabimo v družbo dolgoletnega voditelja Studia City, Marcela Štefančiča. Vrača se na prepoznavni voditeljski stol, z novo polurno oddajo Marcel, ki bo brezkompromisno in z ostrim pridihom z enim ali več sogovorniki poglobljeno, udarno in analitično načenjala najbolj aktualne in tudi provokativne teme. Gledalci oddaje lahko pričakujejo nepopustljive pogovore, v katerih bodo na drugačen način postavljena vprašanja, ki so nujna za razumevanje zakulisnega dogajanja in analizo družbenih procesov.

Podkasti o glasbi, knjigah, filmih, slavnih osebnostih, osebni rasti ali težavah malih državljanov postajajo vse bolj priljubljeni tudi pri nas. Spremlja jih skoraj tretjina Slovencev. Raziskali smo, kdo jih ustvarja, kje je meja med medijem in vsebinami vplivnežev, kdo z njimi služi in zakaj jih uporabljajo tudi politiki. Nestrpne, celo nasilne odzive pa je v družbi sprožila postavitev spomenika v obliki črke Ć v Parku izbrisanih v Ljubljani. Obiskali smo razstavo o nastanku spomenika ter odzivih nanj in se o njegovi simboliki pogovarjali z avtorji. Umetnostna galerija Maribor praznuje 70. obletnico ustanovitve in postavitve prve razstave v historični stavbi na Strossmayerjevi. Ob tej obletnici je ponovno na ogled stalna zbirka, ki je sicer zaradi prostorske stiske v depojih. V nemški prestolnici pa se je končal 74. mednarodni filmski festival Berlinale. V glavnem tekmovalnem programu za zlatega in srebrne medvede je bilo 20 filmov. Predstavljamo nagrajence.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V Galeriji ŠKUC smo si ogledali začetek projekta 02_2024, ki se bo prihodnje leto zaključil z razstavo. Pozornost usmerjamo tudi na Ano Pusar Jerič, ki je prejela operno nagrado Sama Smerkolja. Opozarjamo na projekcije kratkih filmov nedavno umrlega legendarnega filmarja Filipa Robarja Dorina, nikakor pa ne pozabimo na tri nove dele televizijske serije Kdo se boji slovenščine?, scenaristka in režiserka Maja Pavlin se tokrat ukvarja z dvojezičnostjo med mladimi.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Gabriele d'Annunzio (12. 3. 1863–1. 3. 1938) je bil italijanski pesnik, pisatelj, dramatik, vojak, politik, domoljub. Pomembno mesto v literaturi je imel predvsem v letih od 1889 do 1910, dobil je vzdevek Il Vate (pesnik prerok), v politiki pa je bil dejaven od leta 1914 do 1924.

Film prikazuje zadnja leta njegovega življenja, ki jih preživlja v svojem dvorcu in se bori proti zatiranju. Odločen je, da se nikoli ne bo odrekel svoji svobodi in da se nikoli ne bo pridružil fašistični stranki. Mussolini ga spoštuje, a se ga hkrati boji in ve, da mora imeti d'Annunzia pod nadzorom. Zato k njemu pošlje mladega Giovannija Cominija.

IL CATTIVO POETA / The Bad Poet / Italija / 2020
Scenarij in režija: Gianluca Jodice
V glavnih vlogah: Sergio Castellitto, Francesco Patanè, Tommaso Ragno, Clotilde Courau, Fausto Russo Alesi, Massimiliano Rossi, Elena Bucci, Lidiya Liberman, Janina Rudenska, Lino Musella, Antonio Piovanelli, Paolo Graziosi

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov