Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 3. jun. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 3. jun.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Dve leti vlade Roberta Goloba, sočasno pa kampanja za evropske volitve in 3 referendume. Komu kaže bolje, koliko domače notranjepolitično dogajanje vpliva na evropsko kampanjo? O tem teden pred volilno nedeljo s političnimi komentatorji in novinarji Urošem Esihom, Dejanom Steinbuchom, Aljažem Bitencem Pengovom.

Rija pričakuje obisk nove prijateljice Suzane. Rada bi bila najboljša gostiteljica, zato se uri v vsem, kar počno najboljši prijatelji. Najbolj nestrpno pričakuje čajanko s piškoti. Ko pride Suzana, je Krokodil odveč. A tudi Krokodil si najde najboljšo prijateljico in lažje kot Rija doseže škatlo s piškoti. Zdaj so vsi vabljeni, da se mu pridružijo na čajanki.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Serija televizijskih portretov prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Gre za deset kratkominutnih zgodb, ki jih je poznavalka zgodovine Darinka Kladnik spletla v zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o bolj ali manj poznanih a pomembnih zgodovinskih osebnostih.
Namen miniatur je poleg obogatitve programa tudi izobraževanje o družbeni in kulturni preteklosti prostora, v katerem živimo.

Življenje nas neizogibno postavi pred različne preizkušnje, ki lahko pridejo v različnih oblikah. Soočanje z njimi zahteva pogum, odpornost, pogosto tudi pomoč drugih in predvsem ljubezen. Da ta premaga vse, nas je učila tudi Manca Košir. Kako jima ta njena lekcija in predvsem njena ljubezen pomaga pri premagovanju težkih trenutkov, nam bosta razkrili njeni hčeri, Ladeja Godina Košir in Tina Košir.
Obiskali smo zakonca Slavko in Iztoka Ilicha, ki je ob našem obisku iskreno spregovoril o spopadanju z ženino boleznijo in o sprejemanju njunega novega načina življenja, Marjetka Gregorc pa nam je zaupala, kako išče pot do svojega odraslega sina, s katerim sta že pred leti prekinila stike.
Nekaj usmeritev, kako se spoprijeti z najtežjimi življenjskimi preizkušnjami, bo z nami delila tudi psihologinja in doktorica psihoterapevtskih znanosti Tjaša M. Kos.
Ob zaključku oddaje bomo prisluhnili še intimni izpovedi Doris Kukovičič, mame, ki je morala sprejeti nesprejemljivo, smrt sina Matica. »Ne bom pustila žalosti, da me zlomi,« je obljubila Maticu. Odnos z njim se ni končal in tudi ne pogovori z njim. Doris mu redno piše pisma, nekatera so zdaj izšla tudi v knjigi.

V oddaji raziskujemo različne poglede na tek in maraton. Ugotavljamo, da je tek priljubljena oblika rekreacije, saj je naš način življenja preveč sedeč. Obenem pa s sogovorniki razmišljamo, ali je tek lahko tudi beg od samega sebe in skrbi, ter raziskujemo, koliko je vpet v širši družbeni kontekst skrbi za zdravje v negotovih družbenih razmerah, ki od posameznikov zahtevajo nenehno pripravljenost in tekmovalnost. Odgovarjamo tudi na vprašanje maratona in nagibov, zaradi katerih se ljudje odločajo zanj, kdo je tipični maratonec in kako na to vplivajo družbena omrežja, dotaknemo pa se tudi emancipacije žensk, ki se v vse večjem številu udeležujejo maratona.

Scenaristka Katja Stamboldžioski
Režiserka Maja Križnik

V tokratnem Intervjuju bo Jože Možina gostil izjemno zdravnico, znanstvenico ter podjetnico, prof. dr. Metko Zorc. Gostja bo govorila o svoji izjemni karierni poti, ki jo je vodila od Švice in ZDA do centra Favaloro v Buenos Airesu, kjer je imela možnost delati z največjimi strokovnjaki – kirurgi s področja bolezni srca in ožilja. Vse to svoje znanje uporablja pri svojem delu v medicinskem centru Medicor, ki je največja zasebna bolnišnica v državi z vrhunskimi rezultati pri zdravljenju. Medicor po njenih besedah za od 20 do 30 odstotkov ceneje opravlja iste operacije kot dve javni bolnišnici. Spregovorila je tudi o primeru smrti bolnice, ki je bil nedavno problematiziran, in pojasnila svojo plat tragičnega dogodka. V nadaljevanju je omenila tudi problem javnega zdravstva, ki je po njenem posledica slabe organizacije in velikega vpliva dobaviteljev zdravstvene opreme. Je zagovornica ustanovitve tretje medicinske fakultete na Primorskem pa tudi odločna nasprotnica predčasnega končanja življenja. O tem v oddaji zelo osebno prizadeto govori: "Sem absolutna nasprotnica evtanazije, nisem še videla človeka, ki bi si želel umreti – kljub temu da je bil na smrt bolan. Bila sem priča številnim odhajanjem, tudi moje tete, izjemne zdravnice pediatrinje. Prizadeta od kapi je govorila, da hoče umreti, a ko je prišel tisti trenutek, me je držala za roko in rekla: Hočem živeti!" Dr. Zorčeva pozna številne kolege po svetu, npr. v Kanadi, ki zaradi uvedbe evtanazije zelo trpijo. Meni, da je že debata o tem velik pritisk na starejše in bolne. "Včasih ima bolnik slab dan in reče 'Ne maram živeti'. To izkoriščati in ponuditi evtanazijo je za mene grozljivo," zaključi zdravnica dr. Metka Zorc.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Kako vdihniti novo življenje odsluženim predmetom, ki bi sicer končali na smetišču ali v razrezu? Dokumentarni film nas popelje na različne konce sveta, med ljudi, ki na različne načine skrbijo za ponovno uporabo odpadnega železja: ljubiteljski kipar z ameriškega podeželja ustvarja kipe iz starega kmečkega orodja in strojev, korejski arhitekt v stavbe vgrajuje ogromne dele zarjavelih tovornih ladij, po katere se odpravi celo v Španijo. V predmestju Bangkoka ljudje prebivajo v razpadajočih trupih potniških letal in turistom ogled tega nenavadnega pokopališča tudi zaračunajo. Britanec, ki je obnovil že 2000 nekoč priljubljenih rdečih telefonskih govorilnic, pa ugotavlja, da ljudje hrepenijo po trajnejših predmetih, ki za mnoge predstavljajo zanesljivost in varnost.

SCRAP / Kanada / 2022 / Režija: Stacey Tenenbaum

Gost v oddaji je Martin Moschitz, vodja novega gledališče z imenom Teater Rampa, ki so ga ustanovili oktobra 2022 in deluje kot samostojno društvo s sedežem v Celovcu. Cilj gledališča je, da se uveljavi kot slovensko poklicno gledališče na Koroškem in to z inovativnimi, družbeno-kritičnimi, modernimi kot tudi klasičnimi uprizoritvami v slovenskem in nemškem jeziku. Obenem pa Teater Rampa obiskuje s produkcijami za otroke in mladino slovenske in dvojezične šole na Koroškem. Nahajajo se v prostorih novega slovenskega interkulturnega prireditvenega centra iKULT.

Zbor Kluba slovenskih študentov na Dunaju je nastopil ob slovesnem odprtju Dunajskih festivalskih tednov. Člani kluba na Dunaju so bili povabljeni v skladu z geslom festivala – cilj je bil na odru mestne hiše predstaviti raznolikost Avstrije.
V Fotografskem muzeju v Mariboru so odprli razstavo graške umetnice Barbare Hammer, ki se z različnimi tehnikami ustvarjanja posveča zgodovini Južne železnice.
Velikanske lutke in pevska zbora Slovenske gimnazije so ob 50-letnici lutkovnega gledališča koroških Slovenk in Slovencev zasedli mestno gledališče v Celovcu.
Bo Slovenski atletski klub zmagal v boju za prvaka? V športnem parku v Welzeneggu je tokrat v gosteh vodilna ekipa iz Treibacha, ki tri kroge pred koncem vodi točko pred Vrbo.
Spletna stran: http://slovenci.orf.at

Christoph se vse raje druži z Ariane. Odkrivata, da imata veliko skupnega. Ariane bi rada poglobila odnos s Christophom, zato predlaga zmenek v romantični koči. Nenadoma pa izbruhne požar …
Franzi pred Timom ne more več prikrivati Nadjine skrivnosti, zato mu pove, da je imela splav. Tim komaj lahko skrije, kako ga je novica pretresla. Bolj kot kdaj prej mu je jasno, kako neznosno trpi, ker se mora še vedno pretvarjati, da je Boris. Kako dolgo bo še zdržal?
Steffena pretrese, ko vidi, da se je oče zlomil, in kmalu izve, zakaj. Žalosten o tem pripoveduje Franzi, ta pa mu reče, naj očeta ne pusti na cedilu. Se bo Steffen približal Dirku?
Alfons in Hildegard zagotovita Franzi in Steffenu, da se bosta zavzela za izdelavo jabolčnika, tudi če bosta prodala pivovarno. Kmalu zatem Sonnbichlerjeva pričaka veselo presenečenje: obišče ju nečakinja Vanessa.
Lucy in Bela dobita od Wernerja naročilo in prevzameta oglaševanje Bavarskega poslovnega teka. Navdušena se lotita dela in kupita brezpilotnik, s katerim bosta posnela film. Toda med poskusnim poletom se zgodi nesreča …

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Egon ne more puliti korenja tako zlahka kot očka. Ajda ga takoj podraži, da je šibek kot mravljica. Pa kaj še, si misli Egon. Gotovo je tudi on tako močan kot medved. Močan morda ne, pa se lahko z očkom kosa po pameti? Seveda!

V 11. oddaji, na predzadnji dan starega leta, združimo moči s kolegi iz Kaj dogaja? in priredimo pravo silvestrsko zabavo. Pojemo novoletno pesem Brihtni, prirejeno na MRFYjevo Prjatučki. Za napetost in praznično vzdušje poskrbijo še navijači ter brihtneži David, Jakob in Jan iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (rumeni) ter Ana, Anže in Miloš iz OŠ Gornja Radgona (vijolični). Vprašanja tokrat začinijo hitro leteči Rok, počasni Franček, strupene rastline, matematični izzivi s popusti, kri in sladkost torte iz beljakov, za prebijanje skozi ovire labirinta pa je potrebna odeja. Za koga je odločilno zadnje vprašanje in kdo je spretnejši z lončki, Eva, Nina in Mihael iz OŠ Žiri ali Lina, Niki in Vitan iz III OŠ Celje, izveste v Malih sivih celicah.

Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

glasba Dušan Žiberna in Mitja Prijatelj/besedilo Peter Lovšin

Koliko resnice glavnega mesta je upovedanega v verzih Pankrtov! Kaj pomeni vzklik Lublana je bulana za samorefleksijo glavnega mesta? Ljubljana je v skladbah nastopala kot bela Ljubljana, pošminkana dama, kot mesto lepih žensk, kakršno je opisal tudi Lojze Kovačič v Prišlekih - potem pa pridejo Pankrti in vse razsujejo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

"Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?" To je vprašanje, na katero bodo volivci lahko odgovarjali 9. junija. Zakaj obkrožiti ZA in zakaj PROTI? Argumente bodo predstavili prijavljeni organizatorji referendumske kampanje, ki so izrazili interes za sodelovanje v oddaji. Voditeljica bo Tanja Starič.

V oddaji Osmi dan smo se pogovarjali s palestinsko-britanskim arhitektom Antoinom Raffoulom, ki je nedavno obiskal festival Svobodna Palestina. Med drugim je spregovoril o tako imenovanem urbicidu, prostorski različici genocida, pa tudi o bogati kulturni dediščini Palestine. Predstavljamo igralsko pot Branka Šturbeja, letošnjega prejemnika Borštnikovega prstana, osrednje slovenske nagrade za igralske dosežke. Obiskali smo veliko razstavo filmskega opusa Karpa Godine v Kinoteki. Gre za ustvarjalca, ki je pomembno zaznamoval slovensko, jugoslovansko in svetovno kinematografijo, njegova dela pa še danes navdihujejo mlajše generacije. Ogledali smo si skupinsko fotografsko razstavo Iz oči v oči, ki v središče postavlja motiv portreta. Razstava 25 fotografov je nastala ob dvajsetletnici Galerije Fotografija. Udeležili smo se tudi festivala ljubiteljev fantazije in znanstvene fantastike Na meji nevidnega in se z mladimi avtoricami žanrske literature pogovarjali o njihovem ustvarjanju. Prisluhnili smo še priljubljenemu trobentaču Ibrahimu Maaloufu, ki je nedavno navdušil na Drugi godbi.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Bili smo na gradbišču in pogledali, kako napreduje gradnja centra Rotovž v Mariboru, obiskali smo tudi razstavi Ernsta Fuchsa na lendavskem gradu in Zorana Šimunovića v ljubljanski galeriji Zala. Več tudi o restavriranem prvencu Tomaža Pengova Odpotovanja, ki je izšel ob 50. obletnici prve izdaje vinilne plošče, in dokumentarnem filmu V odmevu nekega stranišča Matevža Ovna Breclja.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

ep. 4: Pisarna
Franz Kafka je bil v poklicnem življenju cenjen pravnik v Delavskem zavarovalnem zavodu. Bil je strokovnjak na svojem področju in nadrejeni so ga izjemno spoštovali. On sam je imel službo za duhamorno tlako, ki mu pije moči in mu odžira čas za pisanje. V njej so ga čustveno zaznamovali vojni invalidi in tudi sam se je hotel priglasiti v vojsko, vendar mu je vodstvo zavarovalnice to preprečilo, češ da je za zavod nepogrešljiv. Tudi po vojni je ostal v zavarovalnici, pri njem pa so se že začeli kazati zametki pozneje usodne tuberkuloze.

KAFKA / Avstrija, Nemčija / 2023
Scenarij: Daniel Kehlmann
Režija: David Schalko
V glavnih vlogah: Joel Basman, David Kross, Nicholas Ofczarek, David Kross, Liv Lisa Fries

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov