Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 12. jun. 2024

TV Slovenija 1 • Sre, 12. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Bili smo na podelitvi nagrad Slovenskega arheološkega društva. Odpravili smo se tudi na 20. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Bili smo na snemanju novega filma Marka Naberšnika Belo se pere na devetdeset. Predstavili pa vam bomo tudi celovečerni prvenec ameriške režiserke Ishane Shyamalan, triler Opazovalci.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ernest najde ploščo s čarabjovsko glasbo, ki jo vedno znova posluša, kadar se mu toži po domu. A Celestinca in nečaki gospe Tulipan je ne prenesejo več. V šali mu mladička izmakneta ploščo, toda šala se izjalovi in Ernest konča v nezavesti. Ko se zbudi, ne zna več igrati na svoja glasbila!

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

V tokratni Dnevni sobi bomo z avtorico in pripovedovalko Ireno Cerar vabili v naravo, ki je svojo ljubezen do zgodb in pohajkovanja pred leti uresničila v seriji družinskih izletniških vodnikov, raziskovala je slovenske pokrajine in našla ob tem veliko zanimivih, tudi pravljičnih poti, še vedno pa je najraje v naravi. V zadnjem obdobju o naravi veliko piše, svojo pozornost pa namenja zlasti doživljanju narave.

Pogovor bo vodila Meta Ornik.

Leon se odpravlja na sprejemni izpit pri slavnem ruskem profesorju klavirja. Vsa družina ga podpira. Na usodni preizkus ga spremljata Dana in Polona. Pred avdicijo se Leon na prvi pogled zaljubi v tekmico Kristino in na nastopu odpove. Pomaga mu Dana, katere šarm in simpatične izmišljotine očarajo profesorja. Ta Leonu omogoči še eno priložnost.

Sašo je tetovator, gorski reševalec in glasbenik, ki se bojuje s strahovi ter si prizadeva za samozavest in sprejetost.

Sašo Dudić je tetovator, gorski reševalec, glasbenik. Vsaka dejavnost prikazuje del njegovega boja s strahovi ter prizadevanje za rast samozavesti in za sprejetost. Poskuša odpreti razpravo o duševnem zdravju. Bodo ljudje prisluhnili?

Zakaj je kljub rekordni volilni udeležbi zmagal Janšev SDS, kaj Janša s tem sporoča Anžetu Logarju in nam, zakaj se jedrna Evropa »refašizira« in zakaj bi stranke, ki so slavile na evropskih volitvah, po drugi svetovni vojni v Evropi prepovedali, bosta pojasnila antropologinja dr. Vesna Vuk Godina in filozof dr. Boris Vezjak. Kdo bo gradil javna najemna stanovanja, za katera bo država v prihodnjih desetih letih namenila milijardo, kdo jih bo delil, kdo jih bo lahko dobil, koliko bo stal najem, za koliko časa jih bo mogoče najeti in ali jih bo mogoče »er-bi-en-bijati« *, pa bo pojasnil dr. Klemen Ploštajner, državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost.

Kulturne vojne, zloraba umetne inteligence in tehnologije, naraščajoča neenakost, polarizacija družbe in nezaupanje v institucije zaznamujejo mnoge državne volitve. Letošnje leto je zgodovinsko, saj bo svojo demokratično pravico do glasovanja v 72 državah sveta lahko uveljavilo 3,7 milijarde ljudi, kar polovica odraslih Zemljanov. Kakšni so novi voditelji? Kakšen bo novi evropski parlament?

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Rodos je med najbolj obiskanimi grškimi otoki, a vendarle ponuja še veliko neodkritega in pozabljenega. V prestolnici se bomo sprehodili po nekdanjem viteškem domovanju, se prebili čez del namakalnega sistema, ki so ga na otoku postavili nekdanji okupatorji, Italijani, in spoznali že zadnje predstavnike rodoških konjev, eno najmanjših konjskih pasem sveta, ki ji grozi izumrtje.

V oddaji Osmi dan smo se pogovarjali s palestinsko-britanskim arhitektom Antoinom Raffoulom, ki je nedavno obiskal festival Svobodna Palestina. Med drugim je spregovoril o tako imenovanem urbicidu, prostorski različici genocida, pa tudi o bogati kulturni dediščini Palestine. Predstavljamo igralsko pot Branka Šturbeja, letošnjega prejemnika Borštnikovega prstana, osrednje slovenske nagrade za igralske dosežke. Obiskali smo veliko razstavo filmskega opusa Karpa Godine v Kinoteki. Gre za ustvarjalca, ki je pomembno zaznamoval slovensko, jugoslovansko in svetovno kinematografijo, njegova dela pa še danes navdihujejo mlajše generacije. Ogledali smo si skupinsko fotografsko razstavo Iz oči v oči, ki v središče postavlja motiv portreta. Razstava 25 fotografov je nastala ob dvajsetletnici Galerije Fotografija. Udeležili smo se tudi festivala ljubiteljev fantazije in znanstvene fantastike Na meji nevidnega in se z mladimi avtoricami žanrske literature pogovarjali o njihovem ustvarjanju. Prisluhnili smo še priljubljenemu trobentaču Ibrahimu Maaloufu, ki je nedavno navdušil na Drugi godbi.

Az adás tartalma:

- Mézes nap Kapcán;
- kaszálóverseny és falunap Felsőlakosban;
- gyalogtúra Hodostól Pincéig;
- Mineštrijada Pincemajorban;
- Gazda(g)ság: a lótartás költségei.

Vsebina oddaje:

- Medeni dan na Kapci;
- tekmovanje v košnji in vaški dan v Gornjem Lakošu;
- pohod od Hodoša do Pinc;
- Mineštrijada v Pince Marofu;
- Gospodarstvo-bogastvo: stroški konjereje.

Franzi in Tim preživita noč skupaj in sta v sedmih nebesih. Toda Timu ne dajo miru Nadjine zadnje besede. Svoje dvome zaupa Paulu.
Paul ne ve, kaj je pičilo Vanesso, da ga je poljubila. Odgovor ima Bela: očitno se je Vanessa zagledala vanj.
Linda se pobota s Christophom. Povabi ga na pozni zajtrk in mu pove, da bi srčno rada spoznala tudi Ariane. Para se po začetni zadregi odlično ujameta in preživita prijetno dopoldne. Toda kmalu za tem Christoph doživi neljubo presenečenje …
Robert in Eva se trudita spet zbližati, a razdalja med njima se zdi nepremostljiva.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Ko Cofek sliši Joži improvizirati na trobento, se odloči, da bo vse počel po sprotnem navdihu: hodil bo po rokah, jedel nenavadne jedi, pomil posodo ... Spreminjanje navad je zelo zabavno!

Robotek Boti se znajde sredi travnatega skalovja. Opazi požrešnega Teptavka, ki lomasti naokrog in hrusta skale. Z Botijem zgrmita v jamo. Požrešni Teptavko pohrusta tudi vse kristale z jamskih zidov in na koncu še Botija. Od preobilice hrane rigne, in Boti je spet prost.

Matej Avanzo je zaljubljen v košarko; v povezavi z njo je bil že vse razen sodnika – igralec, trener, direktor, predsednik, novinar, vodja prizorišč, raziskovalec in še kaj. V poslovnem svetu je predvsem zaljubljenec v športni marketing in kreativec od glave do peta, pravi. Njegovo podjetje Spontanzo in zagnana ekipa, v kateri je pet rednih sodelavcev, se ukvarja z organizacijo dogodkov vseh vrst, od najpomembnejših tekmovanj in priprav vrhunskih športnikov do projektov zunaj športa, denimo predstav in koncertov na največjih slovenskih prizoriščih. V podjetju so razvili tudi blagovno znamko rekvizitov za timbildinge, imenovano SportFun. Avanzo, po izobrazbi diplomirani socialni delavec, je bil leta 2020 tudi pobudnik akcije Botrstvo v športu, humanitarnega projekta, ki se je v štirih letih odlično razvil, še večji zagon pa dobil s poslovilno tekmo Gorana Dragića in projektom Noč zmaja, ki ga organizirata podjetje Spontanzo in Fundacija Gorana Dragića. Dogodek, na katerem se bodo zbrala največja imena svetovne košarke, bomo 23. in 24. avgusta lahko spremljali tudi na programih RTV Slovenija.

Več kot pol stoletja že živimo s televizijo. Ta danes v svetu natrpanih urnikov, hitrega življenjskega ritma in hipnega iskanja zadovoljstva, tudi z ogledom avdiovizualnih vsebin, tekmuje s številnimi drugimi mediji in vrstami zaslonov. Televizija se širi v digitalni prostor, ki jo hkrati mestoma tudi izpodriva, spreminjajo se njene pojavne oblike in zvrsti, v prihodnjih letih pa bo zelo pomembno, kako bo nanjo vplival pospešen razvoj umetne inteligence. Kako dolgo bomo še gledali tako imenovano linearno televizijo, torej televizijski program v živo? Kakšna je sodobna televizija in kakšni so trendi v svetu? O tem smo v Dnevni sobi govorili s Klemnom Dvornikom, filmskim režiserjem in scenaristom, docentom na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in predsednikom Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev. Z njim se je pogovarjala novinarka Helena Ponudič.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Izvrstna glasbena drama o neukročeni mladenki iz Glasgowa, ki sanja o karieri v svetu country glasbe. V glavni vlogi blesti Jessie Buckley.

22-letna Rose-Lynn pride po letu dni iz zapora, vendar se ni spremenila in želi nadaljevati prejšnjo pot – torej postati country pevka. Nekako je pozabila, da ima dva otroka, mlajša od 10 let, za katera skrbi njena mama, ali pa je to skrb preprosto preložila na čas po izpolnitvi svojih sanj.

Družinskih zadev seveda ne more urediti brez dogovora z mamo Marion. Srečanje prelaga in prelaga, ampak tako se samo izogiba neizbežnemu. Ko se končno srečata, je njun odnos, milo rečeno, hladen. Rose-Lynn se počuti, kot da je iz enega zapora prišla v drugega. Mama ji govori, naj si najde stalno službo, Rose-Lynn pa želi samo peti. Skleneta kompromis in Rose-Lynn se zaposli kot čistilka pri družini iz bogatega dela mesta. Med delom rada prepeva, slišita jo otroka in na njen talent opozorita svojo mater Susannah. Prijazna gospa z dobrimi zvezami jo poveže s slovitim radijskim voditeljem in uspeh je na vidiku. Ampak do Nashvilla vodi dolga in trnova pot.

Originalni naslov: WILD ROSE
Leto produkcije: 2018
Država: koprodukcija
Žanr: glasbena drama
Režija: Tom Harper
Scenarij: Nicole Taylor
Igrajo: Jessie Buckley, Sophie Okonedo, Julie Walters, James Harkness

Serija TV vinjet prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

V Ljubljani rojena Vela Nigrin je postala slavna v Beogradu. „Njena samonikla umetnost je cvetela kot redek in nežen rododendron na granitu trde volje,« so zapisali kritiki. Z odlično igro in lepoto je odprla vrata vsem slovenskim igralkam, ki jih je zamikala tujina.

V oddaji Svetovno tokrat o afriški umetnosti, katere dela od konca 19. stoletja hranijo mnogi zahodni muzeji. Tja so prispela med evropskim kolonializmom in danes je v zahodnih muzejih več kot 90 odstotkov afriške kulturne dediščine, ki je navdihnila mnoge evropske umetnike. Šele nedavno pa so posamezne evropske države začele vračati artefakte izvornim državam, veliko jih je bilo namreč nasilno odvzetih in ukradenih.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Gost oddaje bo pisatelj, pesnik in dramatik Peter Rezman, ki bo spregovoril o povezanosti svojega opusa s tematiko rudarskega življenja. V mladosti je bil kot jamski elektrikar več let zaposlen v velenjskem premogovniku in tako spoznaval utrip rudnika, ki je postal prizorišče dogajanja večine njegovih del. Leta 1985 je napisal pesniški prvenec Pesmi iz premoga, trinajst let kasneje pa knjigo poezije Družmirje, v kateri se je dotaknil tematike izginjajočih vasi, ki jih je v Šaleški dolini povzročilo intenzivno odkopavanje premoga. Pisatelj bo obudil spomin na desetletje, ko se je kot član Zelenih Slovenije posvečal ekologiji, in spregovoril o današnjih okoljskih problemih Šaleške doline. Tematiko magične moči jame nad rudarji je opisal v knjigi zgodb Skok iz kože, v romanu Zahod jame pa se je poglobil v duševnost rudarja, ki zaman opozarja na pomanjkljivo varnost pri odkopavanju premoga. Predstavil bo tudi svoji najnovejši deli – knjigo zgodb Velunja in pesniško zbirko Stare pesmi pišem.

Pogovor je pripravila Alenka Zor Simoniti.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov