Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 16. apr. 2020

TV Slovenija 2 • Čet, 16. apr.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

08:00
Otroški program: Op!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Šviga gre prvič sama v trgovino. Bo našla pravo pot? Prijatelji ji pomagajo in iščejo načine, da se ne bi izgubila? Bodo bolj priročni kamenčki ali vrvica na tački? Morda se po nasvet zatečemo k deklici Evi, strokovnjakinji za najbolj zavite poti.

Ko se kuhinjski pult spremeni v travnik, se otroka presenečeno sprašujeta, kaj je zdaj to in kaj se da iz teh rastlin pripraviti. Brez Cmoka ne gre. Pokličeta ga in priprava okusne solate se prične. Cmokova iznajdljivost je neskončna. Poleg okusne solate se pojavi še ocvrt posušen bezeg.

Kdo živi v tem okolju? Kdo ima tako zanimiv rep in takšna velika ušesa, neskončno dolg vrat in nešteto število nog? Zabavajte se z uganjevanjem živali! Spoznajte jo, naučite se jo narisati in se z njo igrajte skrivalnice!
Živalska uganka je igrivo spoznavanje osnovnih živalskih zanimivosti, namenjeno najmlajši skupini gledalcev, otrokom od 4. – 6. leta starosti. V tretjem sklopu sklopu Živalskih ugank se bomo srečali z medvedom, kamelo, kokoško, polžem in lastovko.

Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

12:20
Otroški program: Op!

Mandija in Pipija ponoči obišče duh in v njuni dnevni sobi igra saksofon. Mandi in Pipi se najprej ustrašita, nato pa se prepustita njegovi glasbi in mu pomagata, da nastopi na koncertu.

Dežuje, Rija in Krokodil se zato igrata notri. Rija najde stare lesene kocke. Rija in Krokodil postavita vsak svoj stolp. Krokodil nehote zruši Rijinega. Rija se razjezi. Rada bi se maščevala. Zruši Krokodilov stolp. Rija nazadnje spozna, da je bolje odpustiti in sodelovati.

Capko bi rad izdal svoj časopis, zato postane poročevalec ... Ker ne najde vznemirljivih zgodb, si jih izmisli kar sam. Nad neresničnimi zgodbami v novem časopisu so vsi zelo razočarani.

Iz hiše gospe Tulipan se zaslišijo kriki ... V stanovanju je zagledala podgano. Ali je res podgana ali le nagajiva miš?

Je ptica? Je medved? Je Živalski čira čara! Ugibanje je zabavno. Vam je velik rilec znan? Kaj pa črno bela dlaka? In kaj menite o malčku, ki se plazi naokrog zelo počasi? Škatlica vam pomaga z namigi. Korak za korakom ugotovite katera žival se skriva v njej.

Govoreči Tom postane nova carska varuška Govorečemu Žigiju. Izkaže se, da je naloga težja, kot si je predstavljal.

Dreusova pošlje učitelja Keesa na dopust, da bi v miru uredil hišo po navodilih patronažne službe. Delo mu ne gre najbolje od rok in skrbi ga za učence, ki trpijo pod železno pestjo ravnateljice Dreusove, povrhu vsega pa še pozabi na zmenek z Marie-Louise.

Ob 100-obletnici Narodne galerije v Ljubljani je nastal film o simbolnem pomenu naše osrednje galerije nekoč in danes.

Spoznali bomo razmere ob ustanovitvi akropole slovenskih lepih umetnosti in najvišje umetnostne ustanove naroda, kot so jo poimenovali ustanovitelji, in jih primerjali z drugimi evropskimi narodi in njihovo muzejsko tradicijo. V filmski pripovedi predstavljamo današnjo zbirko, dogodke, poklice in delo z obiskovalci v Narodni galeriji, obiskali pa smo tudi Prago ter iskali povezave med našo in češko Narodno galerijo. Naslov dokumentarnega filma Razkošje lepega je povezan z zakoncema Malešič iz Kamnika, ki nas bosta, kot člana Društva prijateljev Narodne galerije in navdušenca nad lepim, popeljala v svet umetnosti prek svoje življenjske zgodbe in spominov.

Film je nastal po scenaristični predlogi Andreja Dobleharja in v režiji Aleša Žemlje. Direktor fotografije je bil Bernard Perme.

Slovenski pozdrav DOMA nastaja s pomočjo posnetkov, ki jih glasbeniki pošiljajo od doma. Tokrat smo na daljavo obiskali tudi nekaj domov za starejše in izpolnili nekaj glasbenih želja. V velikonočnem času nas bo pozdravil tudi župnik iz Srednje vasi v Bohinju Martin Golob. Darja Gajšek doma pripravlja velikonočna jedila, oddajo v studiu povezuje Blaž Švab.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Slovenska hokejska reprezentanca je lani na SP skupine IA odpotovala z željo, da bi si ponovno izborila nastop v elitni diviziji svetovnega hokeja. Prvi nasprotnik so bili gostitelji Kazahstanci.

Orlando postane malce ljubosumen na Angelicinega zdravnika, ko jo sliši, da med spanjem izgovarja njegovo ime: Sebastiano. Laurin novi fant Emanuele pelje Lauro in Umberta v šolo. Ljubosumni Umberto si ne more kaj, da ne bi kritiziral njegove vožnje. Beo pokličeta učiteljica in psihologinja, da bi ji ponudili oporo zaradi materine bolezni. To jo razbesni in se znese nad nesrečnim občudovalcem. Pietro mora zavrniti ponudbo za stanovanje, ker nima denarja. Toda Nunzia najde rešitev. Valeria je še vedno besna na Rito, zato noče z njo na aminocentezo.

19:00
Otroški program: Op!

Firbcologinje so vzhičene, ker bo Lina dobila bratca ali sestrico. Gašper in Izabela si ogledata, kako je videti dojenček v trebuhu. Tudi drugi tereni so že zasedeni: Alisa in Mia vozita motokros, Zarja in Naja pa si nadeneta maski in zaplešeta afriški ples. Potem pride še Pia, ki pravi, da gre v svoj šotor in želi mir. In s sabo povabi le dekleta. Saj ne, da bi fantje želeli v krog za dekleta, ampak vseeno … To ni fer!

V današnji oddaji nam bo škrat Tukitam predstavil drevo, ki se imenuje vrba žalujka in raste ponavadi ob vodi. Bibamica in Bibatone sta se namreč ustrašila nečesa belega, ki je kot strahec letelo po zraku. Pa ni bil noben strah, le bel puh, ki ovija vrbin plod - ko odpade, ga veter nosi po zraku... Škrat bo tokrat povedal tudi veliko zanimivega o puhu na ostalem drevju. Le prisluhnite ....

Lesorez je najstarejša zvrst grafike. Strokovno jo imenujejo tudi ksilografija, po grški besedi ksilos.
V delavnici lesoreza v Portorožu se zberejo učenci iz OŠ Elvire Vatovec iz Prada, srednješolke iz koprske gimnazije ter članice slikarske delavnice Andragoškega društva Morje (Univerza za tretje obdobje v Izoli). Pomešani med seboj prvič v življenju ustvarjajo čisto prave lesoreze.

Ta grafična tehnika ni preprosta, a pod vodstvom kustosinje Nives Marvin, likovne pedagoginje Ksenije Pfeifer in grafika Franca Vecchiet-a se seznanijo s celotnim postopkom izdelave grafike – od skice do odtisa matrice…
Nastanejo prave male umetnine.

Nish Kumar in Joel Dommett, ki zase pravita, da sta skupaj ravno za enega pravega moškega, se bosta tudi v drugi sezoni dokumentarne serije Prvinska preizkušnja odpravila po svetu in se družila z ljudmi, ki opravljajo zahtevna, naporna in nevarna dela, od borcev suma na Japonskem do argentinskih gavčev, ter spoznavala njihovo kulturo in način življenja.

3. del: Argentina
Nish in Joel se bosta tokrat podala v Argentino, kjer bosta preverila, kako pogumna, možata in sposobna sta v primerjavi z gavči, slovitimi jezdeci iz južnoameriških pamp. Gavči že stoletja zganjajo živino po pampah ter so simbol in narodni ponos Argentine. Prijatelja se bosta morala naučiti jahati in loviti z lasom, da bosta lahko konec tedna pomagala gnati čredo na ranč. Ker pa gavči slovijo tudi po romantiki, bosta za povrh še zaplesala.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Četrta Avtomobilnost, ki smo jo posneli v karanteni, bo povzela najbolj občutne trende, ki se v svetu avtomobilizma odvijajo z okoljskega vidika. Hibridni avtomobili so ta hip najbolj aktualna izboljšava klasično gnanih avtomobilov. Čeprav so hibridi z nami že več kot dvajset let, nam njihove osnove še danes niso jasne, zato smo jih preizkusili skupaj z gledalci. Prihajajo pa tudi blagi hibridi, ti svoje prihranke in višjo udobnost vožnje zagotavljajo s pomočjo 48-voltne tehnologije, o njej bomo govorili s Volkswagnovim inženirjem, ki je zasnoval motorje težko pričakovanega avta, ki prihaja na slovenske ceste. Potovali bomo tudi v prihodnost, v dobo mobilnostnih storitev, osnovna zanje bo trend, ki ga žargonsko imenujemo “big data”, v pogovoru s Toyotinim podpredsednikom spoznamo, kako se ta kaže v avtomobilizmu.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Vsaka pomlad prinese s sabo pravi naval barvitosti v naravi. Znaki prebujajočega se novega življenjskega cikla nas težko pustijo ravnodušne in vsi ti življenja polni odtenki so nam lahko povod za nove začetke tudi v naših bivališčih. Danes boste med drugim dobili nekaj dobrih nasvetov, kako svojim stenam vdahniti novo življenje in svoj dom osvežiti z novimi barvami.
Najprej gremo nekam, kjer posebna energija prihaja od pogleda na neskončno veliko modrino. Vsake toliko vam enostavno moramo pokazati kaj, ob čemer se nam vsem skupaj sline cedijo. V toplem jesenskem dnevu smo se odpeljali v hrvaški del Istre, kjer v vasi blizu Poreča stoji še kako zanimiva in privlačna hiša, last slovenske družine.
Človek je od pradavnine vse okrog sebe vajen zaznavati tudi prek barv. Naša prva učiteljica glede odtenkov je bila narava. Samo bežen pogled skozi okno nam precej zanesljivo pove, v katerem letnem času smo. Da bomo izzivom vnašanja barv v prostore kos, smo pripravili nekaj nasvetov. Prav je, da se o barvah podučimo in na ta način izgubimo strah pred izbiro – nenazadnje je barvna osvežitev eden najbolj enostavnih in denarnici prijaznih načinov, kako dobiti nov videz našega domovanja.
Stanovanje v bloku iz 60-ih let je prenovljeno z velikim posluhom za vse tisto, kar je bilo v preteklosti narejeno kakovostno. V osnovi delavsko bivališče pa je dobilo bolj eleganten meščanski videz tudi zaradi premišljene izbire barvne palete. Arhitekt in lastnik nista bala intenzivnejših barv, vendar je k zavidljivemu končnemu rezultatu vodila strokovno dobro podkovana roka in še kup zanimivih podrobnosti.

Tudi danes ostanite doma in da bo doma še prijetnejše, prisluhnite koncertu doma, popoldne v živo na Valu 202 in zvečer v posnetku na TV Slovenija. Za vas bo pela Manca Berlec, dekle z unikatnim zvokom, ki ga poganjajo ljubezen, čustva, toplina in ravno pravi odmerek mladostne navihanosti.

Dokumentarni film Železne stopinje je poklon trdoživim predstavnikom in vsem pripadnikom težkometalne glasbe.

Ta zvrst glasbe je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja pustila neizbrisen pečat na slovenski glasbeni sceni.
Heavy metal je v Sloveniji v času svojega obstoja ves čas kljuboval nekonstruktivni kritiki in podcenjevanju. Zahvaljujoč neomajni vztrajnosti, neukrotljivi energiji, ob tem pa miroljubni ideologiji in čvrsti hrbtenici, je težkometalni subkulturi uspelo prerasti omejitve političnega sistema, časa in prostora in tako postati del kulturne, pa tudi družbenopolitične zgodovine naroda. Avtorji filma želijo skozi pričanja glavnih tedanjih predstavnikov slovenskega heavy metala ovekovečiti duh tega obdobja slovenske glasbe za prihodnje generacije, hkrati pa tem izjemnim glasbenikom in njihovi publiki dati dolžno priznanje, ki so ga v času svojega glasbenega obstoja le redko dobili.

Posnetek koncerta je nastal v prijetnem ambientu Letnega društva slovenskih pisateljev, na njem pa je nastopila vedno bolj uspešna mlada pevka Ajda Stina Turek z zasedbo Erik Marenče Trio. Ajda Stina Turek je po končanem Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (v razredu prof. Nade Žgur) študij nadaljevala na Berklee College of Music. Spremljali boste lahko občutene interpretacije njenih avtorskih skladb ter skladb Erika Marenčeja in Georga Gershwina. Erik Marenče Trio sestavljajo: Erik Marenče (klavir), Miha Koren (kontrabas) in Gašper Peršl (bobni).

Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov