Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 21. sep. 2020

TV Slovenija 2 • Pon, 21. sep.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev.Teden bomo začeli v stilu slovenskih kolesarskih uspehov na največji kolesarski dirki – naši terenski ekipi se bosta v živo javljali iz domačih krajev Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča. Svetovali bomo o težavah s sluhom, v dilemi pa se bomo skupaj z vami spraševali, ali ste se s partnerji pogosteje sprli v času pandemije. Preživite rumeno jutro z nami.

Zadnjih 62 let vsako tretjo soboto v septembru okrog 70 milijonov gluhih po vsem svetu praznuje mednarodni dan gluhih. Dolgoletno tradicijo je letos prekinila epidemija koronavirusne bolezni. Svetovna zveza gluhih se je zato odločila za spletni izziv in pozvala voditelje držav po svetu, da se letošnji slogan Znakovni jeziki so za vsakogar naučijo v svojem nacionalnem znakovnem jeziku. Izziv so sprejeli tudi trije slovenski predsedniki – Pahor, Zorčič in Kovšca. S predsednikom in sekretarjem Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije smo se pogovarjali o aktualnih izzivih oseb z okvaro sluha v naši državi. Daša Peperko bo spregovorila o svojem boju z državo za osnovno človekovo pravico – uporabo svojega jezika –, ki si jo je priborila šele na sodišču.

V življenju Natalina Lime se vse začne in konča pri nogometu. Zaradi nogometa se je preselil na otok São Miguel na Azorih in tam igral v vseh klubih pokrajinske lige. Kot prvi črni kapetan moštva je pustil pečat v azorskem nogometu, vendar se kljub temu ni izognil diskriminaciji na tem otočju belcev. Zaradi nogometa se je njegov najstarejši sin Rodrigo že pri 13 letih odselil na celino, kjer igra za enega najboljših portugalskih klubov, Sporting Clube v Bragi. Natalino je zaradi smole izgubil vse, hišo, avto, vrt. Ostali so mu le žena in otroci. Čeprav mu pomenijo največ, je njegova največja želja, da bi mu priznali zasluge in da bi postal nogometni menedžer. Honorarno dela kot športni komentator. To mu prinaša več težav kot veselja v tej zaprti družbi, ki ne sprejema kritike in raje živi v utvari. Natalino pomaga v tastovem baru, kar ga omejuje pri tem, da bi sprejel položaj predsednika nogometnega kluba na otoku. To bi morda zapolnilo praznino, ki jo čuti. Ne verjame več v prihodnost Azorov. Hrepeni po Lizboni, kjer je odraščal in kjer še vedno živijo
njegov oče, mati in prijatelji. Tu bi rad vzgajal otroke in preživel preostanek življenja.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V oddaji Na lepše predstavljamo enega izmed finalistov za letošnjega Snovalca - nagrado, ki jo Slovenska turistična organizacija podeljuje za spodbujanje in uresničitev novih idej v turizmu. Gre za doživetje na treh ribiških destinacijah z ulovom treh različnih ribjih vrst. Ribiči pa se med Dolenjsko in Posočjem prevažajo kar s helikopterjem.
Raziskovali smo turistično ponudbo Notranjskega regijskega parka, ki ima odslej tako imenovano Enoto turizem. Njen cilj je trajnostni razvoj turizma in destinacije Zeleni kras, ki obsega šest občin. Preverili smo nove kolesarske poti, obnovo okljukov na Cerkniškem polju in se po njem zapeljali z lojtrnikom. Ustavili pa smo se tudi v Pustolovskem parku Geoss, ki je v letošnji sezoni pokal po šivih. Najbolj priljubljen del ponudbe sta najvišji adrenalinski park v Sloveniji in spanje med drevesnimi krošnjami. Naša ekipa je tako iz prve roke preverila tudi nov produkt - gozdno čutno doživetje.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsako soboto povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda pa bo Zadnja beseda?

KZ Šmarje pri Jelšah, ki jo predstavljamo v oddaji Ljudje in zemlja, spada med večje slovenske zadruge. Na Kozjanskem in območju ob Sotli odkupujejo mleko, meso in grozdje. Zadnja leta uspešno širijo tudi lastno prodajno mrežo. V Prlekiji smo obiskali družino Slana, ki se ponaša z najuspešnejšim slovenskim kasačem. KGZ Novo mesto je pripravil več delavnic, na katerih so prikazali predelavo jabolčnega soka. Delavnice se je udeležila tudi naša ekipa.

Obisk ameriške astronavtke slovenskega rodu Sunite Williams v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju.

Utrinki s Sunitine poklicne poti govorijo o tem, kako je vse ovire mogoče premagati, če se tveganih podvigov lotijo drzni ljudje z veliko optimizma, poguma in ustvarjalne domišljije. Takšen je tudi umetnik Dragan Živadinov, ki mu je uspelo v majhnem slovenskem kraju, od koder izvira rod pionirja vesoljskih poletov Hermana Potočnika Noordunga, postaviti arhitekturno mojstrovino, »anteno, usmerjeno v globino vesolja«.
Sunito Williams srečamo tudi v Moskvi, kjer dela kot predstavnica Nase, in to v času, ko so oči vsega sveta uprte v Zvezdno mesto in ko mediji poročajo, da sta Nasa in Roscosmos prekinila stike zaradi vojaških napetosti v Ukrajini. V centru Jurija Gagarina za urjenje kozmonavtov o tem ni niti sledu. V sodelovanju med astronavti različnih narodnosti vladata prijateljstvo in medsebojno spoštovanje. Svoje narodne pripadnosti ne skrivajo, jo pa presegajo. So državljani sveta in vesolja. Tako naj bo v znanosti in umetnosti, ki se v filmu povežeta, vse usmerjeno v prihodnost.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Živimo v svetu, ki je pogosto zelo neprizanesljiv do mnogih. Tudi do mladih. Zato je Olimpijski komite Slovenije ustanovil Fundacijo za pomoč mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij. Fundacija mladim pomaga najti pot iz stiske in vsako leto pripravi tudi dobrodelno gala prireditev. Posebna gosta bosta predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in predsednik UEFA-e Aleksander Čeferin, za spremljevalni program bodo med drugim poskrbeli plesna šola Bolero, Ana Soklič in Challe Salle. Prireditev bosta povezovala Saša Jerković in Irena Shyama Hlebš.

Britanski umetnostni zgodovinar in avtor več dokumentarnih oddaj o umetnosti Andrew Graham-Dixon se tokrat posveti umetnosti Skandinavije. Prepotoval je Norveško, Dansko in Švedsko ter odkrival, kako so pokrajina in njene značilnosti ter različne kulture vplivale na razvoj umetnosti, literature ter na industrijsko oblikovanje, po katerem ta del Evrope posebej poznamo.

1. del: Temna noč duše
Avtor serije o umetnosti Skandinavije Andrew Graham-Dixon nas popelje po Norveški, redko poseljeni deželi, ki so jo izoblikovali sneg, led in boj za preživetje. Neizprosna narava je pustila pečat tudi na umetnosti, ki sega od vikinškega okrasja na lesenih ladjah do bukoličnih slik romantičnih nacionalistov ter ene najpresunljivejših upodobitev tesnobe na svetu, slike Krik Edvarda Muncha. Temne plati norveške družbe je razgaljal dramatik Henrik Ibsen, današnje Norvežane pa bolj kot radikalna umetnost zaznamuje povezanost z naravo, ki je njihova največja galerija.

režiser: Paul Tickell

Mahatma Gandhi ostaja zgled nenasilnega boja za človekove pravice, upora zoper britanske oblasti in simbol indijske neodvisnosti. Dokumentarna oddaja razišče njegovo zasebno življenje ter politične in diplomatske strategije. Drugega oktobra 2019 je minilo 150 let od njegovega rojstva.

Kratki igrani film Kam pripoveduje o naključnem srečanju dveh žensk, pripadnicah različnih generacij, ki se vsaka na svoj način ukvarjata z vprašanji življenja in smrti. Občutena in na prvi pogled trpka zgodba dveh žensk na nevsiljiv način in prepričljivo preigrava temeljna bivanjska vprašanja ter hkrati ob občutjih minljivosti življenja prebuja tudi občutja o njegovih presežnih dimenzijah.
Režija: Katarina Morano / Igrajo: Lara Vouk, Ivanka Mežan, Jožica Avbelj

Svet se je za Jasno spremenil, nenadoma je postal postal drugačen ali pa se je le njej šele zdaj razkril kot takšen. Te dileme niti ne namerava razrešiti, raje živi, to kar pač je. V takšnem stanju spozna Perota, mlajšega fanta, ki se ji zdi malce nenavaden, vendar pa ga sprejema, kakršen je: skupaj potujeta proti spoznanju, kako nepomembno je to, kar je bilo in kar ju še čaka.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov