Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 19. sep. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 19. sep.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

El Camino pomeni pot. Camino do Santiaga de Compostela pa je Jakobova pot. Poklicala je tudi Marka Rijavca, župnika v Idriji, ki je o svoji izkušnji napisal knjigo z naslovom “Camino - pot, ki se začne na koncu”.
Na svojevrstno romarsko pot pa se lahko podate tudi v Piranu in Portorožu, kjer so do 26. septembra na ogled slike mednarodno priznanega slikarja in grafika Safeta Zeca. Slike iz ciklov “Exodus” in “Objemi” predstavljajo umetnikovo ustvarjanje v zadnjih dveh desetletjih, ki je prežeto z globokim spoštovanjem do tragičnih dogajanj sodobnega časa.

Cene zemeljskega plina in nafte so se dvignile za dobrih 200 odstotkov. Za okoli 100 odstotkov se je podražila tudi električna energija. Dviga končni uporabniki še ne čutimo. A samo vprašanje časa je, kdaj se bodo višje cene prelile na naše položnice. Kako velik bo dvig, je odvisno od strategij podjetij pri nakupu energentov, pa tudi od države, ki lahko po vzoru nekaterih drugih evropskih držav, s subvencijami in nižanjem davkov pomaga prebivalcem.

V egipčanskih grobnicah so našli več tisoč let stara semena žit. Ko so jih posejali, je iz njih zrasla rastlina. A kaljivost je le ena od lastnosti kakovostnega semena, ki je osnova za dobro letino. Toda pridelovanje semen je zahtevnejše od pridelovanja rastlin za prehrano, zato v Sloveniji in po svetu primanjkuje semen. Kako z modernimi postopki pridelujemo in obdelujemo semena?

Najboljše slovenske tamburaške skupine in orkestri so zaigrali na odru dvorane Upravno-kulturnega središča Mokronog. V oddaji se predstavljata Kulturno društvo Vipavski tamburaši in Tamburjaši, ki so za svoj nastop prejeli zlato plaketo s pohvalo.

Posnetek zaključnega koncerta 40. poletnega tabora mladih godbenikov Musica creativa. Tabor vsako leto v Izoli organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb. Na njem pod mentorstvom priznanih glasbenih pedagogov svoje veščine muziciranja izpopolnjujejo številni mladi godbeniki. V letu 2021 se je poletnega izobraževanja udeležilo 90 mladih glasbenikov, starih med 10 in 20 let, iz vse Slovenije. Predstavljamo posnetek koncerta Slovenskega mladinskega orkestra, ki je pod taktirko dirigenta Mitje Dragoliča igral priljubljeno glasbo Arniča, Šostakoviča, Andersona, Habeta in Adamiča. Režija Tomaž Švigelj.

Viktor je na obisk pripeljal novo seksi punco Heleno. Gorazd jo sprva zamenja za čistilko iz servisa. Dana jo ima za Gorazdovo punco. Leon šprica šolo in se predčasno vrne domov ter s Heleno igra na klavir. Zarja širi govorice, da ima Leon starejšo punco, Leon pa Viktorja prepričuje, da Gorazd osvaja Heleno. Družina gre na bajer spuščat Blaževe modelčke.

Jože in Meta se bosta poročila na vrtu hiše Valič Gromovih. Družinski člani mrzlično opravljajo zadnje priprave. Meta izgubi samozavest, ko ji v zadnji trenutek soseda sporoči, da ne bo njena poročna priča. Viktor se zbliža z Rogljevo. Jože prenaša kovček in ga zaboli v križu. Meti taji bolečino. Soseda mu pomaga z masažo, Meta ju zaloti skupaj in zganja cirkus.

Valerija potuje na mednarodni kongres in nenačrtovano z letalom pripotuje v Slovenijo. Gorazd in Blaž hočeta to tajita pred Leonom, ker ga hočeta presenetiti. Polona pripravlja večerjo za Valerijo, vendar v hiši zmanjka elektrike. Na pomoč priskočita Jože in Meta s plinskim gorilnikom. Zaradi mrka odpade Danin randi. Zarja verjame, da je mrk poledica prihoda nezemljanov.

*****

»Pavliho«, satirični list, je ustanovil pisatelj Fran Levstik, daljnega leta 1870 na Dunaju.

Po drugi svetovni vojni je bil, kot vrsta satiričnih časopisov v socialističnih državah Vzhodne Evrope, to režimski projekt, ki je bil sprva ustanovljen kot protiutež in ventil ostrim protirežimskim vicem, ki so si jih ljudje pripovedovali na ulicah in v bifejih.
To so bili še zlati časi humorja. Časi ene resnice, enega humorja, in ene satire.
Vsi so se smejali istim stvarem.
Do šestdesetih let je Pavlihov humor postal vrhunsko artikuliran, dosegal je tedensko naklado 63.000 izvodov, kar je bila najvišja naklada kateregakoli tednika v Jugoslaviji.
Socialistična oblast je budno spremljala vsebine, ki so nastajale v Pavlihi. Urednike so večkrat odstavljali, oblast pa je v najmanj enem primeru izdala ukaz o zaplembi celotne naklade.
Pavliha je bil prva javna opozicija režimu, ki pa ga je oblast nekako tolerirala. Mladina in Nova revija in sta prišli kasneje.
V osamosvojitvenem letu 1991 je bila naklada Pavlihe le še žalostnih 2.600 izvodov.
Enotne resnice ni bilo več, kar je bilo smešno enim, ni bilo drugim. In obratno.
Meja med humorjem in resničnostjo je v demokraciji počasi izginjala, demokracija pa postajala bizarnejša od vsakršnega humorja ali satirikove domišljije.
Ljudje so se smejali čedalje manj. Humor se je preselil v druge medije: na televizijo in radio, v gledališče, film in stand-up komedijo.

Michael Palin je v dobrem tednu prepotoval več kot dva tisoč kilometrov in prečkal ozemlje ene izmed najtežje dostopnih držav na svetu – Severne Koreje. Obiskal je zloglasno mejno točko med obema Korejama, glavno mesto Pjongjang in goro Paektu na meji s Kitajsko, ki je v korejski kulturi poseben kraj. Producenti dokumentarne serije so za pridobitev vseh dovoljenj potrebovali dve leti. Palin, slavni britanski igralec, član nekdanje znamenite humoristične skupine Monty Python, je na potovanju v vsaj na videz sproščeni družbi praznoval tudi svoj 75. rojstni dan.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Nemalo Slovencev ima počitniško hišo ob našem koščku morja. Nekateri so zgradili nove hiše, drugi so obnovili stare objekte. Prav obnove starih hiš so posebno zanimive, saj se lastniki soočajo z omejitvami, tako prostorskimi kot gradbenimi. Predstavili bomo temeljito prenovo hiše blizu Ankarana, ki izstopa po premišljeni izrabi prostora, hkrati pa se z zunanjostjo lepo poda v strnjeno naselje Kolomban.
Mlada arhitektka je dobila izjemno priložnost, da se šola pri prenovi svojega prvega stanovanja. Omejena denarna sredstva so zahtevala veliko iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Zdaj, ko ima več izkušenj in ne nazadnje tudi več sredstev, bi prenova potekala malo drugače. Vendar kaj bistvenega v interjerju ne bi spremenila, saj se ona, njen fant Matic in njun pes Vasko v svojem domu odlično počutijo.
Vrtovi s patino ljubezni imajo svojevrstno energijo. Enega takšnih smo obiskali v Šentvidu, kjer je lastnica na majhnem prostoru z rastlinami in kamni obudila bogate spomine na srečno otroštvo iz gozdov Notranjske.

100 let po prvem svetovnem prvenstvu v kolesarstvu najboljše mojstre tega športa gosti Flandrija. Prvenstvo tokrat traja od nedelje do nedelje. Za uvod se bodo na dobrih 43 kilometrov dolgem kronometru pomerili fantje. Slovenija ima v elitni konkurenci dva predstavnika: državnega prvaka v vožnji na čas Jana Tratnika in dvakratnega zmagovalca dirke po Franciji Tadeja Pogačarja. Po prenosu bo na drugem programu TV Slovenija sledila še studijska analiza.

Moški del slovenske reprezentance v balvanskem plezanju na svetovnem prvenstvu sestavljajo Anže Peharc, Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Zan Lovenjak Sudar in Matic Kotar. Naslov prvaka bo branil Japonec Narasaki. Jernej Kruder je v Moskvi že stal na najvišji stopnički: ko je postal evropski prvak in tudi v svetovnem pokalu.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Dokumentarna oddaja nazorno oriše razcvet trga z nakradenimi umetninami, pogosto odtujenimi judovskim lastnikom, v času nacistične okupacije Francije in preostale Evrope. Ekspresionistična, kubistična in dadaistična dela so nacisti označili kot dokaz izroditve in jih odstranili iz nemških muzejev. Del so jih celo uničili, del pa prodali na mednarodnem trgu.

THE ART MARKET DURING THE NAZI OCCUPATION / Francija / 2021 / Režija: Vassili Silovic

Inšpektor Braithwaite odkrije povezavo med Bethany in Mattyjem, zato njena mati Karen postane osumljenka, za njo pa še Bethany, ki tudi prizna zločin. Sally zaradi vse večjih pritiskov da odpoved v službi in po Bethanyjinem napadu na spominsko obeležje za Mattyja odkrije usodno skrivnost. Ko se sooči s Samom, odkrije še nekaj bolj uničujočega.

INNOCENT / Velika Britanija / 2020
scenarij: Matthew Arlidge, Chris Lang
režija: Tracey Larcombe
v glavnih vlogah: Katherine Kelly, Jamie Mamber, Priyanga Burford, Shaun Dooley, Amy-Leigh Hickman, Lucy Black, Michael Yare, Andrew Tiernan, Nadia Albina, Poppy Miller

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
V Vikend paketu zlate jesenske sezone komentatorski vlogi prevzemata kar dve televizijski osebnosti, Melani Mekicar, sovoditeljica Blaža Švaba v glasbeni oddaji V petek zvečer, in voditelj priljubljenega kviza Vem Anže Zevnik.
Bernarda na svojem kavču gosti pevko Raiven, ki je na festivalu Popevka 2021 prejela veliko nagrado občinstva za skladbo Volkovi, ter Gregorja Ravnika, prejemnika velike nagrade strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti za pesem Še ko te ni, te imam. Svoji zmagovalni skladbi predstavita tudi v živo v oddaji.
V rubriki Zvezde čarajo se tokrat pri Magic Aleksandru v svet magije uvaja Anže Zevnik, ki širnemu občinstvu predstavlja svoje na novo usvojeno znanje.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Mojca Fatur, večkrat nagrajena gledališka in filmska igralka, mama treh otrok in življenjska sopotnica igralca Klemna Slakonje bo v večernem pogovoru prvič javno spregovorila o svoji bolezni. V Mojčini zgodbi bo vsak našel svojo resnico, zagotovo pa izkušnja igralke prinaša pomembno sporočilo: pomembno je stopiti v svojo lastno notranjo moč, pri čemer naj nas vodi ljubezen in ne strah pred življenjem.

V tretje gre Rado, v šesto pa Tilen, na male zaslone namreč prihaja 6. sezona satiričnega šova Kaj dogaja? S Tilnom Artačem v glavni vlogi. Tako kot doslej bomo tudi to soboto kritično pretresli dogodke preteklega tedna, v PUP TV-ju pa bo o stanju v državi spregovoril sam minister Hojs. Miran s šanka je tokrat preslišal nekaj o krivuljah, šli pa bomo tudi na teren, kjer nastaja novi črni trg nadomestnega zdravljenja. Naša gostja v studiu bo olimpijka Tina Trstenjak, na Malo teraso prihaja gorenjska rap atrakcija Granitna kocka, govori pa se, da naj bi se v oddaji oglasil celo Adi Smolar.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov