Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 13. maj. 2023

TV Slovenija 2 • Sob, 13. maj.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

V tokratnih Pričevalcih nastopa 91-letni Miha Levičnik, rojen v Podlipoglavu pri Ljubljani. Pridružita se mu še sestri Veronika in Anica, ki dodata nekaj zanimivih podrobnosti.
Želja gospoda Levičnika je bila, da iztrga pozabi zamolčani zločin v vasici Šentpavel, ki ga je povojna oblast z ustrahovanjem ves čas prikrivala. Več kot dva meseca po vojni je namreč komunistična oblast brez razloga odpeljala iz te vasice osem družinskih očetov ter jih po hudem mučenju pobila in zakopala v grapo nad mlinom. Nekaj mesecev pozneje, ko so svojci izvedeli, kje ležijo pobiti, so jih ponoči izkopali in pokopali pod Sv. Urhom ter poboje pripisali nasprotni strani. Za pomorjenimi je ostalo 23 otrok.
Miha Levičnik se spominja: »Na levo, pa tukaj pod Razori so jih v tistem hribu … noter spravili in so jih potolkli, pa tega ni nihče vedel. Potem jih je našel Dolenčev oče, ko je gobe šel iskat, in je zavohal, je prav smrdelo, je bilo avgusta.«
Sprva so žene pobitih zavajali, da so na prisilnem delu, zato so jim pošiljale hrano. Ko so izvedele za morišče, so hotele može pokopati doma, a so jih oznovci prehiteli. Trupla so morali prekopati nemški ujetniki. Eden od njih je pozneje povedal: »Tiste kmete, ki smo jih v gozdu odkopali, smo tukaj še enkrat zakopali. Na Urha so jih peljali, pa so jih lepo zakopali. Jame so bile narejene, pa so jih zakopali in truge zažgali.«
Glede na to, da svojci do danes niso dobili posmrtnih ostankov žrtev, je vse to še bolj verjetno. Še posebno zato, ker kostnica na Urhu nima urejene evidence pokopanih.
S pričevalcem Miho Levičnikom, njegovim vnukom Klemnom in sestro Anico smo se
odpravili na kraj zločina, kjer je po zaslugi pričevalca Miha spomenik. Miha Levičnik sklene pričevanje: »Vam povem, da me je tole celo življenje tiščalo. Sem rekel, enkrat bom pa ven zmetal.«
Ko je povedal zgodbo, mu je odleglo, kot številnim drugim, ki se odločijo za pričevanje. Resnica o Šentpavelskih žrtvah je nujna za svojce in za zgodovino, je prepričan Miha Levičnik, saj imajo vodilni komunistični mogotci iz časa tega in drugih zločinov še vedno največje spomenike v državi.

Prvi tekmeci slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu bodo hokejisti Švice. To bo šesti obračun naše izbrane vrste s švicarsko v zgodovini. Slovencem Švicarjev še nikoli ni uspelo premagati. V tekmečevi vrsti bo tudi tokrat igral Andres Ambühl, rekorder po številu tekem na svetovnih prvenstvih, zaigral je 123-krat. Nastopil bo že na 18. svetovnem prvenstvu. Tudi to je rekord.

RTV Slovenija na letošnjem izboru predstavlja skupina Joker Out s pesmijo Carpe Diem. V boj za finalno vstopnico letošnje Pesmi Evrovizije se bodo člani skupine podali kot deseti po vrsti v drugem predizboru v četrtek, 11. maja.
Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali štirje voditelji: Alesha Dixon, Graham Norton, Hannah Waddingham in Julia Sanina.
Komentator vseh treh televizijskih prenosov na TV Slovenija bo Andrej Hofer.

Spremljamo pet članov skupine Joker Out, ki so se podali na veliko misijo snemanja in predstavljanja njihove nove pesmi Carpe Diem, katera bo dosegla vrhunec z nastopom na velikem odru Pesmi Evrovizije v Liverpoolu.
V mesecih pred velikim dnem so fantje potovali po Evropi, predstavljali njihovo pesem in se srečevali z oboževalci. V seriji reportaž jih spremljamo na njihovem dolgem in intenzivnem popotovanju: v Hamburgu, Ljubljani, Barceloni, Varšavi, Tel Avivu, Madridu, Amsterdamu in Londonu.

*****

Oblikovanje ni več stvar navdiha, ampak stvar številk, inženirski pristop je gonilo modernega oblikovanja. Zaradi ekologije, seveda. In to je bilo osrednje sporočilo milanskega tedna oblikovanja, ki je bil letos močno prepreden tudi z avtomobilskimi znamkami. V oddaji si pogledamo nekaj primerov trajnostnega obkovanja v avtomobilizmu.

Tako kot lani tudi letos svetovno prvenstvo v hokeju na ledu znova skupaj gostita Finska in Latvija. Po šestih letih se med elito znova vrača slovenska reprezentanca. Igrala bo v skupini B v latvijski prestolnici Riga. Poleg slovenske so v tej skupini še reprezentance Kanade, Slovaške, Češke, Norveške, Kazahstana, Švice in gostiteljice Latvije. V skupini A pa mesto Tampere poleg domače izbrane vrste, ki brani naslov iz lanske sezone, gosti še reprezentance ZDA, Švedske, Nemčije, Danske, Francije, Avstrije in Madžarske. Nove svetovne prvake bomo dobili po finalni tekmi 28. maja.

Nadčasno ljubezensko zgodbo, ki dokazuje, da je ljubezen lahko tudi nadtelesna, je posnel angleški režiser Tom Hooper , ki je zaslovel s filmom Kraljevi govor. Za nocojšnji film je angažiral odlična Eddija Redmayna in Alicio Vikander. Slednja je bila leta 2016 nagrajena z oskarjem za najboljšo stransko žensko vlogo.

Ogrodje filma je resnična zgodba o danskem slikarskem paru Lili Elbe in Gerde Wegener, ki sta se spoznala v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Nekega dne se Gerda odloči moža Einarja narisati v ženski obleki, vendar mu je nova podoba mladenke Lili tako domača, da se par odloči pozabavati iz prijateljev na zabavi. Einar v preobleki Lili pritegne zanimanje postavnega Henrika, kar v Einarju vzbudi popolnoma nepoznane občutke. V iskanju svoje prave identitete želi Einar opraviti prvo operacijo spremembe spola v zgodovini, negotovo razmerje z ženo pa še dodatno oteži prihod šarmantnega trgovca z umetninami Axgila.

Originalni naslov: DANISH GIRL
Leto produkcije: 2015
Država: koprodukcija
Žanr: biografska drama
Režija: Tom Hooper
Scenarij: Lucinda Coxon po knjigi Davida Ebershoffa
Igrajo: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Ben Whishaw

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov