Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 29. maj. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 29. maj.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Samo ena nepazljivost lahko privede do nesreče. To se je zgodilo tudi gluhemu Nejcu v igranem prizoru požara: med kuhanjem je prejel videoklic in pozornost preusmeril na telefon, zato je v stanovanju skoraj zagorelo. Več o poteku reševalne akcije izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Kdo mladim z vzgojo in izobraževanjem pomagati odrasti, jih družbeno usmeriti?

Kdo so mladi? Kako moramo na njih gledati? Opažamo, da mladi nimajo časa poslušati, so tudi individualisti. Kako naj jim z vzgojo in izobraževanjem pomagamo odrasti, jih družbeno usmeriti? O tem se bomo z gosti spraševali v oddaji ob praznovanju sto letnice rojstva zavetnika mladih, blaženega Alojzija Grozdeta.
V Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani je bil v četrtek festival krščanske glasbe, Ritem srca. Najmlajši med šestimi izvajalci je Denis Trap, ki bo gost oddaje.

V zadnjih dveh tednih so predvsem SV Slovenijo zajele obilne padavine in neurja s točo. Priporočila za tehnološke ukrepe v poljedelstvu nam predstavi specialist za poljedelstvo s KGZ Murska Sobota. 20. maja smo obeležili šesti svetovni dan čebel, ki so ga Združeni narodi razglasili na pobudo slovenskih čebelarjev. Letos so opozarjali predvsem na opraševalcem prijazno kmetijsko pridelavo. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so nedavno predstavili rezultate projekta v katerem so proučevali monitoring divjih čebel v Sloveniji. V Svečini so mladi domačini že tretjič pripravili prireditev s katero poglabljajoi sodelovanje med vinarji. Naša ekipa se je odpravila v obsežne gozdove pod Roglo, kjer z gozdom gospodari Peter Ločnikar.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

Z oddajo Vizionar se selimo med vinograde. Tam zgodbo o uspehu ustvarjajo v Hiši Joannes Protner in vse bolj prisegajo na ekološko vinogradništvo. Nove priložnosti vidijo tudi v Združenih državah Amerike. Obiskali pa bomo Srednjo gradbeno šolo Maribor, kjer se kalijo mladi pečarji in polagalci keramičnih oblog. Poklic, ki je v nepogrešljiv gradbeništvu in terja veliko spretnosti.

glasba Jerko Novak/besedilo Kajetan Kovič

Maček Muri, najbolj priljubljen in zadovoljen mačkon na Slovenskem, je s svojo druščino prerasel meje slikanice, postal je glasbena plošča, predstava, maskota, mjuzikel, lonček, krožnik... Maček Muri je najbolj bonvivanska otroška pesem, ki opeva lagodno mestno življenje v letih 1970. Zdi se, da Maček Muri poje tudi o časih, ko je bilo boemstvo in bonvivanstvo življenjski stil, ko so umetniki znali uživati življenje.

Preverili smo, kako namerava Banka Slovenije spremeniti pogoje kreditiranja, da ne bodo potrošniki ob vsakokratnem povišanju minimalne plače manj posojilno sposobni. Opozorili bomo tudi na dolžnost banke, da komitentu, ki je predčasno poplačal kredit ali lizing, povrne sorazmerni del stroškov. Na to so banke v preteklosti rade pozabile, in kot boste videli, nekatere še vedno niso najbolj odzivne. Poročali pa bomo tudi o novih sodnih odločitvah v prid kreditojemalcev v švicarskih frankih.

Severnokorejci so zelo ponosen in ustvarjalen narod. Njihova država na svoji edinstveni poti še vedno kljubuje pričakovanjem preostalega sveta. Scott, Justin in Andre z Nickom sedejo v šolske klopi, gledajo šolske predstave, obiščejo polnilnico plastenk z vodo, kmetijsko zadrugo in zabaviščni park. Krona obiska pa je vrhunski spektakel – ariranške množične igre. Sto tisoč ljudi v en glas barvito in ubrano poje hvalo svoji deželi in ideologiji. Fantje se s cmokom v grlu poslovijo od obeh srčnih vodnikov in prijatelja ter sedejo na vlak za Peking.

DEPARTURES / Kanada / 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Za jugozahodni del Maroka je značilna pusta pokrajina. V pokrajini Tafedna, 250 km zahodno od Marakeša, v tej suhi zemlji gojijo arganova drevesa. So ena najstarejših in najredkejših rastlin na svetu in uspevajo le na nekaj območjih v Maroku. Na trnastih drevesih raste čudežni sadež. Iz njegovih semen stiskajo dragoceno arganovo olje, s katerim pripravljajo značilne maroške jedi: tažin s kozjim mesom, nabodala, kuskus in solata iz jajčevcev. Za pridelavo arganovega olja se ženske po vsem Maroku združujejo v zadruge, da je delo učinkovitejše. Halima se je pred šestimi leti preselila v vas iz Casablance in od takrat vodi lokalno zadrugo. Tudi za njenega pastorka Brahima so arganova drevesa pomembna – na neprehodnem, suhem terenu njegove gibčne koze najdejo hrano – meso arganovih sadežev. Njegov nečak Ajub po šoli rad pomaga pri delu v hiši in kuhanju. Halima pa pri večerji rada preizkusi svoje nove zamisli.

ZU TISCH / 2019 / Nemčija / Avtor: Silvia Palmigiano

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Z začetkom meteorološkega poletja se začenja gneča na cesti. Kako ste pripravljeni na daljši potovalni čas in kako se izogniti avtocestnim zastojem?
Pravilno razvrščanje vozil ob zastoju na avtocesti rešuje življenja. O tem, kako, kdaj in kam se pravilno umaknemo, z gostom Črne kronike, ustanoviteljem Zavoda Reševalni pas.

Režiser Vinci V. Anžlovar je z ekipo v Piranu, kjer snema nov mladinski film, ki »diši« po legendarnem Poletju v školjki. Ezra je mladi nadobudni raper, ki se podaja na lov za novimi poslušalci, zato svojo glasbo odslej ponuja tudi v angleščini.

Slavnostna akademija »Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo«, ki bo 28. maja 2023 v Sokolskem domu v Gorenji vasi, je osrednja prireditev Tavčarjevega leta 2023. Ogledali si bomo proslavo Kulturnega društva Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko, ki je nastala po scenariju in v režiji Andreja Šubica. Ob tej priložnosti ne bomo spoznali samo Ivana Tavčarja, ampak tudi širšo Poljansko dolino, v kateri je pisatelj dobival navdih, in Poljance kot skupnost. Slavnostni govornik akademije bo predstavnik programskega odbora Tavčarjevega leta dr. Peter Čeferin. Nagovorila pa nas bo tudi igralka Milena Zupančič, ki se je v srca Slovencev zapisala kot Meta iz Cvetja v jeseni.

Bernard pripelje v mesto novo punco Ann, ki ugotovi, da se s Chrisom poznata, saj sta pred leti živela skupaj. Chris se tistega obdobja ne spominja, vendar se njegov odnos z bratom skrha, ko Ann pripomni, da sta si v vsem enaka. Fleischmana skrbi, da v njem ni več newyorške ostrine in da se je preveč privadil na Aljasko. Marilyn gre v iskanju popolnega fanta malo predaleč.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Tridelna nemška dokumentarna serija razišče, kako je v stotih letih obstoja ruska tajna obveščevalna služba, zloglasni KGB, vplivala na razvoj svetovnih družbenopolitičnih dogodkov in oblikovala današnjo Rusijo. Režiser Jamie Doran, štirikratni dobitnik emmyja, pojasni zgodovino KGB-ja z bogatimi arhivskimi posnetki ter pričevanji njegovih nekdanjih pripadnikov in žrtev.

2.del:
Sovjetska zveza je avgusta 1949, najmanj pet let prej, kot so pričakovali na Zahodu, po zaslugi vohunov, ki so Američanom ukradli skrivnosti o jedrskem orožju, postala druga svetovna velesila. Toda Stalin je marca 1953 umrl. Poveljnika KGB-ja, Berijo, so usmrtili istega leta. Nikita Hruščev je poskušal zmanjšati moč varnostnih služb tako, da jih je razbil na več delov. Vendar mu je oslabitev uspela le začasno. KGB se je kmalu vrnil. V tujini mu je uspel veliki met – vohuna je pridobil v samem Cijinem vrhu.

KGB: THE SWORD AND THE SHIELD / Nemčija, Velika Britanija / 2019 / režija: Jamie Doran

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov