Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 29. maj. 2023

TV Slovenija 3 • Pon, 29. maj.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Dnevni red seje:

1. Vprašanja in pobude članov Odbora za zunanjo politiko

1a. Predlog zakona o ratifikaciji Protokola o spremembi Konvencije o varstvu posameznikov glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov (MKVP-1)

2. Informacija o poteku kampanje za nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu OZN v obdobju 2024–2025

3. Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2023 (Rb2023), zainteresirano delovno telo

4. Pobuda za sklenitev Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o zaposlovanju državljanov Republike Slovenije v Republiki Srbiji in zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Republiki Sloveniji in Protokola o izvajanju Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o zaposlovanju državljanov Republike Slovenije v Republiki Srbiji in zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Republiki Sloveniji

5. Mednarodna dejavnost Državnega zbora

6. Razno

Komisija Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino pripravlja posvet z naslovom Aktualne težave slovenskega vzgojno-izobraževalnega sistema. Posvet bo v v ponedeljek, 29. maja 2023, ob 10. uri, v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije.

Vzgojno izobraževalni zavodi se soočajo s težavami, ki jih sami ne morejo več reševati. Trenutno najbolj pereči težavi sta izjemna kadrovska stiska in nezadostno financiranje zavodov s strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Učiteljev in drugih delavcev zavodov ni več na trgu dela, zato zavodi nezasedena delovna mesta popolnjujejo s strokovno neustreznimi kadri in preobremenjevanjem obstoječih kadrov. Višina financiranja delovanja zavodov ostaja vsa leta ista ali pa se zmanjšuje, stroški pa se vsebinsko in z inflacijo povečujejo, zato zavodi ne morejo več normalno poslovati. Na težave že vrsto let opozarjajo pristojne inštitucije, ki ne pristopijo k celostnemu reševanju problematike. Posvet v Državnem svetu je namenjen osvetlitvi problematike ter pomagati odločevalcem pri iskanju sistemskih rešitev.

Dnevni red seje:

1. Predlog pobude Komisije za gospodarstvo, obrt, turizem in finance in Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj za sprejem odložilnega veta na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov republike Slovenije za leti 2023 in 2024 (ZIPRS2324-A)

Dnevni red seje:

1. Problematika »Gradnja hitre železniške proge Ljubljana–Kranj, odsek skozi Orehek«

2. Potrditev zapisnika 6. seje komisije

3. Razno

Dnevni red seje:

1. Rebalans proračuna Republike Slovenije za leto 2023 (Rb2023), obravnava

2. Problematika pridobitve slovenskega državljanstva za tuje državljane slovenskega porekla

3. Razno

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

Muzej Liaunig na Suhi ubira nove poti. Na posebni razstavi so na ogled dela češkega umetnika Zbyneka Sekala, prvič pa bo mogoče občudovati tudi sodobno kitajsko umetnost.
Fotograf Branko Lenart v graški galeriji Reinisch pod naslovom Big Sur Real razstavlja dela z motivi južnih pokrajin.
Po porazu v derbiju z Galicijo se je za nogometaše iz Sel močno poslabšalo izhodišče v boju za obstanek v vzhodni podligi.
Štajersko prestolnico je prvič obiskal pevski zbor Slovenskega kulturnega društva Cankar iz Sarajeva.
Od leta 1999 Dušnopastirski urad in Katoliška akcija prirejata slovenski dan v romarski cerkvi pri Gospe Sveti. S slovesno mašo, duhovnim koncertom in šmarnicami so na ta zgodovinski kraj tudi letos privabili veliko romarjev.
Internet: http://slovenci.orf.at

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Pogovarjali smo se z Dr. Matejo Gaber, ki je prevedla izbrane pesmi nemške srednjeveške ljubezenske lirike, minezanga, ki tematizirajo živalski svet. Monografija Minezang so prejšnji teden predstavili na sejmu akademske knjige Liber.ac in je izšla v sklopu projekta Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti! Ogledali smo si razstavo »Ljubljanska grafična šola?« v ZDSLU, kjer so izbrana dela devetih grafikov, s katerimi želijo odpreti vprašanje trenutnega stanja grafike pri nas in obenem pokazati, da je slovenska grafična umetnost na dobri poti. V radijskem studiu pa so predstavili novo zvočno knjigo Pomladni dan Cirila Kosmača, ki jo je prebral Aleš Valič.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Tokratni gost je najprej otrok s Petrička, spada torej med tiste otroke, ki jim je komunistična oblast po vojni umorila starše, njih pa poslala v zloglasni Petriček pri Celju. Francijevo mamo so še videli zaprto v Starem piskru, potem pa je izginila v povojnih pomorih. Franci je odraščal kot sirota pri teti in se vse življenje spopadal
s travmo, ki ga je spremljala od najnežnejših let. Kot publicista in široko razgledanega moža, podjetnika, ki je 30 let živel v Nemčiji, ga vladna ukinitev spomina na žrtve komunizma niti ni presenetila. Seveda ga je užalila, razbesnela, a hkrati vidi ta akt kot vrhunec delovanja Golobove vlade, ki se namesto s prihodnostjo ukvarja s preteklostjo.
O sami ukinitvi dneva spomina na žrtve komunizma pričevalec pravi: "To je nekaj tako podlega, da se mora človek zadržati, da ne bi naredil kake neumnosti in da ne bi koga, prvega, ki bi ga srečal, mahnil. /…/ Vlada je ravno s tem zadnjim aktom pokazala, kako neumne ljudi ima." V pogovoru je Kindelhofer ocenil, da je tolikšno ukvarjanje s preteklostjo, kot smo mu priča sedaj, posledica vpliva nekdanjega predsednika Kučana, ki po njegovem ne deluje v smeri sožitja. Za prihodnost in spravo med Slovenci pa pravi, da je edina pot do tega resnica. Ko izvemo, kaj se je zgodilo, in si priznamo napake ter zločine med nami, potem lahko na tej osnovi zaživimo skupno prihodnost. Če tega ne bomo storili, se bomo neprestano vrteli okrog preteklosti in se vanjo vračali.

Voditelj: Jože Možina

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Primorska kronika je informativna oddaja, ki ji dajejo značaj aktualnost, verodostojnost in regionalnost. Poročamo o vsem, kar se dogaja na Primorskem, segamo od Pirana pa vse do Bovca. Razvejana dopisniška mreža omogoča, da čutimo utrip krajev, tudi najmanjših. Prav zato lahko življenje v njih slikamo tako prepričljivo in doživeto. Odzivamo se na dnevne dogodke, hkrati pa ves čas razkrivamo in opozarjamo na družbene nepravilnosti. V naši oddaji z veseljem postrežemo tudi z dobrimi novicami, ki lepšajo naš vsakdan in naredijo našo/vašo oddajo skupaj z drugimi vestmi resnično vredno ogleda.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Z začetkom meteorološkega poletja se začenja gneča na cesti. Kako ste pripravljeni na daljši potovalni čas in kako se izogniti avtocestnim zastojem?
Pravilno razvrščanje vozil ob zastoju na avtocesti rešuje življenja. O tem, kako, kdaj in kam se pravilno umaknemo, z gostom Črne kronike, ustanoviteljem Zavoda Reševalni pas.

Režiser Vinci V. Anžlovar je z ekipo v Piranu, kjer snema nov mladinski film, ki »diši« po legendarnem Poletju v školjki. Ezra je mladi nadobudni raper, ki se podaja na lov za novimi poslušalci, zato svojo glasbo odslej ponuja tudi v angleščini.

Dnevni red seje:

1. Predlog priporočila Vladi zaradi poslabšanja socialnega in gmotnega položaja slovenskih upokojencev

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov