Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

Duhovni utrip Novoletno obdarovanje otrok

28. 1. 2023

V Makedonski pravoslavni cerkvi »Sveti Kliment Ohridski« v Ljubljani so v petek, 13. januarja praznovali prihod novega leta. Slovesno bogoslužje, ki ga je vodil protoerej Mitko Gazinkovski, je bilo namenjeno tudi blagoslovu in obdarovanju otrok. Vera Baha'i izhaja iz Irana, a je razširjena po celem svetu. V skupnosti Baha'i verjamejo v obstoj enega samega Boga, ki v različnih obdobjih pošilja na svet različne učitelje. S članom Skupnosti Baha'i v Sloveniji smo se pogovarjali o prazniku zaveze, ki ga vsako leto praznujejo 26. novembra.

Duhovni utrip Vera Baha'i

28. 1. 2023

Vera Baha'i izhaja iz Irana, a je razširjena po celem svetu. V skupnosti Baha'i verjamejo v obstoj enega samega Boga, ki v različnih obdobjih pošilja na svet različne učitelje. S članom Skupnosti Baha'i v Sloveniji smo se pogovarjali o prazniku zaveze, ki ga vsako leto praznujejo 26. novembra.

Duhovni utrip Novoletno obdarovanje otrok

28. 1. 2023

V Makedonski pravoslavni cerkvi »Sveti Kliment Ohridski« v Ljubljani so v petek, 13. januarja praznovali prihod novega leta. Slovesno bogoslužje je bilo namenjeno tudi blagoslovu in obdarovanju otrok.

Duhovni utrip Božič v makedonski pravoslavni cerkvi

21. 1. 2023

V soboto, 7. januarja so božič praznovali pravoslavni verniki. Obiskali smo osrednjo božično liturgijo v Makedonski pravoslavni skupnosti Sv.Kliment Ohridski v Ljubljani. Božično liturgijo je vodil protoerej Mitko Gazinkovski. »Zgodba o sonaravnih odnosih in dolgočasju vesolja«. Tako je knjigo z naslovom »Vseeno. Vse je eno.« pospremil na pot Aleksander Batič. Roman je pripoved o posameznikih in skupnosti, ki iščejo ravnovesje v sebi, z ljudmi in naravo. Pisatelju so bile v navdih tudi modrosti slovenskih starovercev, še posebej pokojnega tolminskega raziskovalca Pavla Medveščka.

Duhovni utrip Božič v Makedonski pravoslavni cerkvi

21. 1. 2023

7. januarja so božič praznovali tisti pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar. Zamik v datumu praznovanja seveda ne vpliva na bistvo tega dneva: to je družinski praznik, namenjen molitvi, slovesnemu bogoslužju in veselju ob Jezusovem rojstvu. Tokrat smo obiskali božično bogoslužje v Makedonski pravoslavni cerkvi sv. Klimenta Ohridskega v Ljubljani

Duhovni utrip Vse je eno

21. 1. 2023

»Zgodba o sonaravnih odnosih in dolgočasju vesolja«. Tako je knjigo z naslovom »Vseeno. Vse je eno.« pospremil na pot Aleksander Batič. Roman je pripoved o posameznikih in skupnosti, ki iščejo ravnovesje v sebi, z ljudmi in naravo. Pisatelju so bile v navdih tudi modrosti slovenskih starovercev, še posebej pokojnega tolminskega raziskovalca Pavla Medveščka.

Duhovni utrip Judovski molitveniki in obredne knjige

15. 1. 2023

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota v svojih posebnih zbirkah hrani 99 molitvenikov in obrednih knjig, ki so pripadale prekmurski predvojni judovski skupnosti. Knjižni zaklad so našli na lokaciji stare knjižnice, nekaj knjig so pridobili tudi z donacijami. Podpisi v nekaterih knjigah pričajo tudi o nekdanjih lastnikih. Knjižno gradivo datira v čas od 1779 do 1942 in je bilo v dolgotrajnem procesu katalogizirano v sistemu Cobiss. Zdaj je na voljo javnosti in raziskovalcem judovstva. Projekt katalogizacije je prejel nagrado Združenja slovenskih splošnih knjižnic. Humanitarno društvo ADRA Slovenija vrača ljudem dostojanstvo. O odmevnih akcijah v lanskem letu, tudi o projektih »Migracije in integracije« ter »Zdravje v socialno ogroženih družinah«, je spregovorila predsednica društva Katja Kotnik

Duhovni utrip Judovski molitveniki in obredne knjige

14. 1. 2023

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota v svojih posebnih zbirkah hrani 99 molitvenikov in obrednih knjig, ki so pripadale prekmurski predvojni judovski skupnosti. Knjižni zaklad so našli na lokaciji stare knjižnice, nekaj knjig so pridobili tudi z donacijami. Podpisi v nekaterih knjigah pričajo tudi o nekdanjih lastnikih. Knjižno gradivo datira v čas od 1779 do 1942 in je bilo v dolgotrajnem procesu katalogizirano/popisano v sistemu Cobiss. Zdaj je na voljo javnosti in raziskovalcem judovstva. Projekt katalogizacije omenjenega knjižnega gradiva je prejel nagrado Združenja slovenskih splošnih knjižnic.

Duhovni utrip ADRA Slovenija

14. 1. 2023

Humanitarno društvo ADRA Slovenija vrača ljudem dostojanstvo. O odmevnih akcijah v lanskem letu, predvsem o projektih »Migracije in integracije« ter »Zdravje v socialno ogroženih družinah«, je spregovorila predsednica društva Katja Kotnik.

Duhovni utrip Hanuka

7. 1. 2023

Od nedelje, 18. decembra do ponedeljka, 26. decembra lani so Judje po vsem svetu praznovali hanuko ali praznik luči. V torek, 20. decembra so v Ljubljani skupaj s prijatelji in podporniki hanuko praznovali člani nove Liberalne judovske skupnosti in Judovske skupnosti Slovenije.

Duhovni utrip Novoletno voščilo

7. 1. 2023

Z utrinki z nastopa članov Krščanske evangelijske cerkve Ljubljana in Evangelijske krščanske cerkve Velenje vam sodelavci oddaje Duhovni utrip voščimo mirno in zdravo novo leto

Duhovni utrip Hanuka

7. 1. 2023

Od nedelje, 18. decembra do ponedeljka, 26. decembra lani so Judje po vsem svetu praznovali hanuko ali praznik luči. V torek, 20. decembra so v Ljubljani skupaj s prijatelji in podporniki hanuko praznovali člani nove Liberalne judovske skupnosti in Judovske skupnosti Slovenije. Z utrinki z nastopa članov Krščanske evangelijske cerkve Ljubljana in Evangelijske krščanske cerkve Velenje vam sodelavci oddaje Duhovni utrip voščimo mirno in zdravo novo leto.

Duhovni utrip Sveta noč

24. 12. 2022

Sveta noč, praznična, čarobna noč je priložnost, da se ustavimo in se ozremo vase in okrog sebe in da, kot nam polaga na srce pastor Krščanske adventistične cerkve Zmago Godina, razmislimo o vrednotah in pomislimo na ljudi v stiski. O tem, kako dragocena je bližina v pričakovanju svete noči in božičnega dne, so nam pripovedovali tudi člani Mednarodne krščanske cerkve v Ljubljani. Zbrali so se ob prepevanju tradicionalnih božičnih pesmi.

Duhovni utrip Blagoslov sočutja

17. 12. 2022

V Krščanski evangelijsko cerkvi v Ljubljani so se odzvali že v prvih dneh vojne v Ukrajini in priskočili na pomoč ogroženim ljudem. Skupaj z ukrajinskima zakoncema Ivanov so poskrbeli za varno zavetje, za materialno in duhovno oskrbo beguncev, ki so se zatekli v Slovenijo. Najstarejša slovenska založba Celjska Mohorjeva družba je izdala svojo tradicionalno Redno zbirko za leto 2023. Darilo za vse generacije prinaša Mohorjev koledar 2023, zgodbo Branka Cestnika, zgodovinsko knjigo Igorja Grdine, razmišljanja Franceta Cukjatija in pripoved Boba Geoffa.

Duhovni utrip »Sveti konji – nebesni jezdeci«

10. 12. 2022

V Slovenskem etnografskem muzeju je na ogled razstava »Sveti konji – nebesni jezdeci«. Posvečena je bogati zapuščini mitološkega in simbolnega pomena konjev, samorogov, kentavrov, božanskih jezdecev… Po razstavi nas je popeljal kustos dr. Marko Frelih. O pravični razdelitvi hrane v času draginje smo se pogovarjali z generalnim tajnikom Slovenske karitas. Slovenska karitas v različnih akcijah letno zbere in razdeli več kot 800 ton hrane. Vse delo pri tem opravijo prostovoljci Slovenske karitas in delavci preko javnih del.

Duhovni utrip Pomoč v času draginje

10. 12. 2022

O pravični razdelitvi hrane v času draginje smo se pogovarjali z generalnim tajnikom Slovenske karitas. Slovenska karitas v različnih akcijah letno zbere in razdeli več kot 800 ton hrane. Vse delo pri tem opravijo prostovoljci Slovenske karitas in delavci preko javnih del.

Duhovni utrip Sveti konji – nebesni jezdeci

10. 12. 2022

V Slovenskem etnografskem muzeju je na ogled razstava Sveti konji – nebesni jezdeci. Predstavlja bogato zapuščino mitološkega in simbolnega pomena konjev ter ponuja različne vsebine, povezane s konji in jezdeci skozi zgodovino, tako v slovenskem in evropskem prostoru, kot tudi v drugih kulturah.

Duhovni utrip Sinagoga Maribor

3. 12. 2022

Sinagoga Maribor spada med najstarejše srednjeveške še ohranjene sinagoge v srednjeevropskem prostoru. Že od 15. stoletja naprej ne služi več kot sakralni objekt. Danes v njej deluje Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki z najrazličnejšimi kulturno-umetniškimi dogodki predstavlja bogato judovsko izročilo in teme, ki so povezane s holokavstom.

Duhovni utrip Nova zaveza s prostorom

3. 12. 2022

Svetopisemska družba Slovenije je izdala novo, prav posebno izdajo Nove zaveze. To je Nova zaveza s prostorom. S prostorom za zapiske, za misli, ki se utrnejo ob branju. Osnovni namen nove izdaje je vzpodbuditi bralce k prebiranju in razmišljanju o svetopisemskih modrostih na poglobljen način, pa tudi nagovoriti k preučevanju in pogovoru v skupinah.

Duhovni utrip Nova zaveza s prostorom

3. 12. 2022

Svetopisemska družba Slovenije je izdala novo, prav posebno izdajo Nove zaveze. To je »Nova zaveza s prostorom«. S prostorom za zapiske, za misli, ki se utrnejo ob branju. Osnovni namen nove izdaje je vzpodbuditi bralce k prebiranju in razmišljanju o svetopisemskih modrostih na poglobljen način, pa tudi nagovoriti k preučevanju in pogovoru v skupini. Sinagoga Maribor spada med najstarejše srednjeveške še ohranjene sinagoge v srednjeevropskem prostoru. Že od 15. stoletja naprej ne služi več kot sakralni objekt. Danes v njej deluje Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki z najrazličnejšimi kulturno-umetniškimi dogodki predstavlja bogato judovsko kulturno dediščino in teme, ki so povezane s holokavstom.

Stran 1 od 49
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov