Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Obzorja duha - Arhiv

Obzorja duha Celostna ekologija

21. 2. 2021

Papež Frančišek nas z verskimi voditelji spodbuja k prizadevanju za celostno ekologijo. Namen postnega časa je, da nas odvrne od tistega, kar nas zasužnjuje ter nam krati življenje in svobodo. »Kakšen svet želimo zapustiti mladim?« nas sprašuje papež Frančišek. Z verskimi voditelji nas spodbuja k prizadevanju za celostno ekologijo, saj je onesnaževanje okolja žgoč problem našega časa. Poziva k ohranjanju zemlje in človeških življenj. O pomenu varovanja okolja se otroci učijo v šoli in tudi pri verouku, a za celostno ekologijo se moramo tudi pri nas še odločneje zavzeti. Pred 300 leti je kapucin, pater Romuald Marušič, napisal Škofjeloški pasijon, prvo dramsko besedilo v slovenščini. Z njim je želel svetopisemske zgodbe o Kristusovem trpljenju in smrti približati preprostemu človeku. Ob postajah križevega pota premišljujemo Kristusovo in tudi svoje trpljenje. Pater Hugolin Sattner, ki se je rodil pred 170-imi leti, je svoje misli prelil v glasbo. Pustna sobotna iskrica letos ni bila plesna, bila pa je dobrodelna. Zbrana sredstva so namenjena otrokom v Braziliji, kjer deluje slovenska misijonarka, sestra Agata Kociper. Danica Perme pa nas v postnem času vabi k obisku Podbrezij. Bogato sakralno kulturno dediščino majhne vasice in njene znamenite osebnosti je zapisala tudi v monografijo.

Obzorja duha »Pesem žalno poje«

21. 2. 2021

Tenorist Fernando Mejías je ob spremljavi organista Gregorja Klančiča zapel pesem slovenskega skladatelja Hugolina Sattnerja »Pesem žalno poje«.

Obzorja duha Podbreška znamenja vere in kulture

21. 2. 2021

Kulturno društvo Podbrezje, ki si že dvajset let prizadeva za ohranitev bogate kulturne in sakralne dediščine tamkajšnjega območja na Gorenjskem, je lani izdalo monografijo "Podbreška znamenja vere in kulture". Njena avtorica, predsednica društva Dragica Perne, v svoji bogato ilustrirani knjigi predstavlja najlepšo kiparsko gotsko umetnost. Ta obsega cerkvico Žalostne Matere Božje s kapelo, lok romarskih kapelic s križevim potom s Kalvarijo. Spominski park znamenitih Podbrežanov, med katerimi je tudi znamenita domačinka in slikarka Ivana Kobilca. V knjigi je predstavljena tudi kulinarična posebnost Podbrezja, Podbreška potica.

Obzorja duha 300 let Škofjeloškega pasijona

21. 2. 2021

Letos bo minilo 300 let od nastanka Škofjeloškega pasijona. Gre za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenščini ter najstarejšo v celoti ohranjeno režijsko knjigo v Evropi. Od leta 2016 je Škofjeloški pasijon, ki ga je napisal kapucin p. Romuald, vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Obzorja duha Pustna sobotna iskrica

21. 2. 2021

Na pustno soboto je tudi letos, že devetnajstič zapovrstjo, potekala »Pustna sobotna iskrica«. Dobrodelno akcijo sta pripravila Radio Ognjišče in Misijonsko središče Slovenije. Pustni ples je zaradi epidemije koronavirusne bolezni odpadel, poslušalci pa so kljub temu odprli svoja srca in podprli dobrodelnost. Za misijon v Braziliji, kjer deluje s. Agata Kociper, so zbrali kar 197.433 evrov.

Obzorja duha Celostna ekologija

21. 2. 2021

Papež Frančišek verujoče in tudi neverujoče zadnja leta vztrajno poziva k skrbi za ohranitev našega skupnega doma oziroma planeta Zemlje. Prav celostna ekologija je pomembno področje, ki mu namenja papež vse več pozornosti, tudi v koronakrizi. Poglejmo prek nekaterih cerkvenih dokumentov, papeževih okrožnic Hvaljen moj gospod in Vsi smo bratje, kako razume papež pomen in vlogo celostne ekologije, tudi z vidika bratstva, pravičnosti in skrbi za najranljivejše ter njihovega vključevanja v ozaveščeno skrb za okolje, ki je povezana z odpravljanjem perečih aktualnih okoljskih in podnebnih globalnih sprememb. Povečevanje števila prebivalstva in lakota na eni strani med nerazvitimi ter na drugi, izobilje in k množični potrošnji usmerjeni razviti svet, vse to pušča nepopravljivo škodo na našem skupnem planetu. Ga bomo zmogli in predvsem znali ohraniti ne le za nas, ampak tudi za naše potomce? Kako dolgo bo naš planet še zdrav in primeren za zdravo življenje vseh nas, se sprašujemo že zdaj. Poglejmo zato, kakšni so izzivi v Sloveniji, na področju celostne ekologije, da bi bolje ravnali z našim skupnim domom, zdaj in v prihodnje?

Obzorja duha Epidemija in najranljivejši

14. 2. 2021

Po ljubezni hrepenimo vsi, tudi najranljivejši med nami si želijo človeške bližine. Sveti Valentin je prvi znanilec pomladi in zavetnik zaljubljencev. Po ljubezni hrepenimo vsi, tudi najranljivejši med nami si želijo človeške bližine. Ob svetovnem dnevu bolnikov in invalidov bomo v oddaji govorili o tem, kje ljudje s težavami najdejo oporo. Duhovnik Miro Šlibar, ki je odgovoren za pastoralo zdravja na Slovenskem, je jubilant. Tudi v tem času na poseben način spremlja zdravstvene delavce in bolne. Najranljivejšim v svojih okoljih pomagajo tudi skavti. Njihovo vodilo je: vsaj eno dobro delo na dan. V postnem času smo povabljeni, da ob postajah križevega pota iščemo moč za opustitev starih navad, ki nas zasužnjujejo, in stopimo na pot svobode in odrešenja. Dobri Božji poet v skladbi pozna vrednot tišine in melodije, tudi salezijanec dr. France Cigan. 23. februarja bo minilo 50 let od njegove smrti.

Obzorja duha Križev pot v Jurjevici

14. 2. 2021

Postno razmišljanje Lojzeta Ilca ob kapelah križevega pota v Jurjevici (župnija Ribnica).

Obzorja duha Dr. France Cigan

14. 2. 2021

Dr. France Cigan - duhovnik, salezijanec, zborovodja, učitelj in vzgojitelj se je rodil leta 1908 v Žižkih v župniji Črenšovci. Po drugi svetovni vojni se je preselil na Avstrijsko Koroško, kjer je z delom na duhovnem in kulturnem področju pustil neizbrisen pečat. Umrl je v Ljubljani, kjer je tudi pokopan.

Obzorja duha Skavti v bližini ljudem

14. 2. 2021

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je 6. septembra 2020 za naslednja tri leta izvolilo novo vodstvo - izvršni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče. Njihovo poslanstvo je, da bi vzgojili pristnega, samostojnega, odgovornega in zdravega človeka, kristjana in državljana. Temu sledijo tudi v času epidemije koronavirusne bolezni.

Obzorja duha Miro Šlibar

14. 2. 2021

Msgr. Miro Šlibar je s pastoralo zdravja povezan že 36 let. Bolniški župnik je bil od ustanovitve bolniške župnije leta 1985 do upokojitve. Je voditelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja pri Slovenski škofovski konferenci in koordinator bolniške pastorale v ljubljanski nadškofiji.

Obzorja duha Biseri sakralne likovne umetnosti

7. 2. 2021

Ob prazniku kulture se bomo sprehodili med biseri sakralne likovne umetnosti, ki vernim prinašajo globoka sporočila. Ob prazniku kulture se bomo sprehodili med biseri sakralne likovne umetnosti. Ti z lepoto bogatijo slovenska svetišča in vernim prinašajo globoka sporočila. Vzdrževanje umetniških del pa je pogosto zelo zahtevno. Zavzeta kulturna delavka Dragica Perne je bogato izročilo zajela v knjigo Podbreška znamenja vere in kulture. Slikar, ilustrator in kipar Tone Kralj, ki je upodobil tudi priljubljenega Martina Krpana, se je rodil pred 120 leti. Na Primorskem je zapustil obsežen opus cerkvenih poslikav. Ob dnevu Bogu posvečenega življenja, na svečnico, bomo obiskali sestri uršulinki, Snežno in Meto. Spoznali bomo, kako živita in kako v času epidemije oznanjata Boga. Salezijanec in skladatelj France Cigan, ki je umrl pred 50 leti, je bil znan zbiratelj in harmonizator ljudskih pesmi. Na avstrijskem Koroškem je ustanovil orglarsko šolo in pevski zbor Jakob Petelin Gallus.

Obzorja duha Uršulinki v župniji Preska

7. 2. 2021

Da bi preoblikovalo nekatere od svojih redovnih skupnosti, se je vodstvo uršulink odločilo ustanoviti manjše skupnosti, v katerih bližje ljudem delujejo posamezne sestre uršulinke. Tako je konec poletja v Vašah, ki spadajo pod župnijo Preska pri Medvodah, zaživela skupnost sester s. Mete Potočnik in s. Snežne Večko. Sester so v župniji zelo veseli, saj prinašata vanjo še več molitve in se povezujeta z verniki tudi preko številnih pastoralnih dejavnosti, ki potekajo v župnijskem pastoralnem domu, dejavnI sta tudi v cerkvi. Tudi z njuno pomočjo župnija v teh negotovih razmerah ohranja tesen stik z občestvom in širi optimizem ter živo vero.

Obzorja duha Slikar, ilustrator, kipar Tone Kralj

7. 2. 2021

Martina Krpana, priljubljenega lika zlasti najmlajših, je ilustriral Tone Kralj, slikar, ilustrator in kipar. Mineva 120 let od njegovega rojstva. Kralj je, čeprav Dolenjec, svoj edinstven in obsežen umetniški opus cerkvenih poslikav posvetil Primorski v letih 1921 do 1975. Kralj je imel močno podporo v tajni krščanski socialistični organizaciji in Zboru svečenikov sv. Pavla, kjer so bili zbrani primorski duhovniki, ki so se uprli fašizmu in nacizmu in se zavzemali za priključitev Primorske k matici. Njegove poslikave izražajo ta odpor in svojevrstno predrznost umetnika v cerkvah od sv. Višarij do Trsta.

Obzorja duha Biseri sakralne likovne umetnosti

7. 2. 2021

Ob kulturnem prazniku se bomo sprehodili med biseri slovenske sakralne likovne umetnosti: kakšna obogatitev so za svetišča, kaj pomenijo vernikom in zakaj njihovo vzdrževanje zahteva posebno skrb. Slovenija se z več kot 3000 cerkvami in kapelicami po številu sakralnih objektov na prebivalca uvršča v evropski vrh. Marsikje naletimo na neprecenljive zaklade kulturne dediščine in zgodovinsko pomembna dela, tudi slikarska. Ohranjanje slovenskega sakralnega slikarstva nas včlenjuje v evropsko kulturo in gradi našo narodno identiteto v sodobnem svetu. Čeprav je denarja za to področje vedno premalo, so v zadnjem času strokovnjaki s področja varstva kulturne dediščine uspeli pred nadaljnjim propadanjem rešiti marsikatero pomembno sakralno umetnino.

Obzorja duha Vloga medijev

31. 1. 2021

Mediji, posebej verski, imajo veliko vlogo pri posredovanju resnice, spodbujanju naše osebne rasti in oblikovanju družbene zavesti. Mediji so pogosto predmet razgretih razprav. Imajo veliko vlogo pri posredovanju resnice, spodbujanju naše osebne rasti in oblikovanju družbene zavesti. So glasniki družbene in tudi verske svobode. Posebno vlogo pri tem, tudi zdaj, v času pandemije, imajo verski mediji. Medijskim delavcem v teh je zgled prvi blaženi novinar, Španec Manuel Lozano Garrido, ki je deloval v prejšnjem stoletju in je umrl leta 1971. Pred devetdesetimi leti smo lahko na valovih Radia Vatikan prvič slišali oddajo v slovenskem jeziku. Prejšnji teden ste se prek spletne aplikacije lahko pridružili svetopisemskemu maratonu z vodilom »Med vami bom hodil«.

Obzorja duha Svetopisemski maraton 2021

31. 1. 2021

Svetopisemski maraton je enotedensko nepretrgano branje Svetega pisma 24 ur na dan. Seveda ne gre za tekmovanje v hitrem branju, temveč je prebiranje Božje besede hkrati tudi molitev za bralce in poslušalce. Letos je branje Svetega pisma po vsej Sloveniji potekalo po spletu.

Obzorja duha 90 let Radia Vatikan

31. 1. 2021

Radio Vatikan letos praznuje 90 let. Po njem je 12. februarja 1931 poslušalce prvi pozdravil papež Pij XI. Vodenje radia je zaupano jezuitom, oddaja pa v skoraj 40 jezikih. Leta 2015 je Sveti sedež uveljavil nov sistem informiranja, Vatican News.

Obzorja duha Blaženi Manuel Lozano Garrido

31. 1. 2021

Pred dobrimi desetimi leti je bil za blaženega razglašen prvi novinar, Španec Manuel Lozano Garrido. Kljub zdravstvenim težavam je Garrido pokončno pričeval za resnico. Poleg tega, da je opravljal časnikarski poklic, je bil tudi pisatelj in pesnik.

Obzorja duha Izzivi medijev v korona krizi

31. 1. 2021

Sodobni mediji nacionalni in tudi verski z globalnim poročanjem o družbeni realnosti oblikujejo in vplivajo na javno mnenje. Z naraščanjem uporabe socialnih omrežij in svetovnega spleta, pa se vedno hitreje širijo tudi t.i. lažne novice. Svet je nepričakovano ustavila koronavirusna boleze,. Poglejmo pred kakšnimi izzivi so se v teh negotovih in težkih razmerah koronakrize znašli mediji in kako odgovarjajo nanje.

Stran 1 od 82
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov