Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Obzorja duha - Arhiv

Obzorja duha Škof Anton Mahnič

Krški škof, Slovenec, Anton Mahnič je bil zelo dejaven na teološko-pastoralnem področju, zaznamoval pa je tudi družbenopolitično dogajanje na prelomu v 20. stoletje. Krški škof, Slovenec Anton Mahnič je bil vsestranska osebnost. Zelo dejaven je bil na teološko-pastoralnem področju, zaznamoval pa je tudi družbenopolitično dogajanje na prelomu v 20. stoletje. Izhajal je iz globoke osebne vere. Začetnika katoliškega gibanja nam bo predstavil gost, sedanji krški škof msgr. Ivica Petanjak. Začele so se počitnice in zanimivih programov za otroke in mlade ne manjka.

28. junij 2020

Obzorja duha Cerkveni očetje in revija Magnificat

Frančiškan brat Miran Špelič je ob koncu epidemije koronavirusa sprejel izziv in začel s spletnimi predavanji o cerkvenih očetih. Z njimi spodbuja in nagovarja tako vernike kot tudi druge, da se z njimi seznanijo in da spoznajo tudi temelje krščanske teologije. Povedal je tudi, kaj priporoča v branje v novi junijski številki religiozne revije Magnificat.

14. junij 2020

Obzorja duha Diakoni – novomašniki

Sedem diakonov bo konec junija posvečenih v duhovnike. Kdo je diakon in kdo je duhovnik, poklica, mladi se za njih težko odločajo. Sedem diakonov bo konec junija posvečenih v duhovnike. Kakšno poslanstvo ima diakon in kakšen je poklic duhovnika? Zakaj se mladi težko odločajo za duhovniški poklic in s katerimi vprašanji se ukvarjajo pred mašniškim posvečenjem – o tem v oddaji z diakoni, ki bodo naši gostje. V župniji Videm ob Savi so letošnje leto posvetili Dragotinu Ferdinandu Ripšlu, duhovniku, kronistu, pesniku in sadjarju. Koronavirusna bolezen je močno prizadela ljudi v deželah v razvoju, kjer delujejo slovenski misijonarji in prostovoljci. Revija Magnificat z bogato vsebino, globokimi mislimi in molitvami skrbi za vsakdanjo versko poglobitev.

14. junij 2020

Obzorja duha Misijonarji in prostovoljci po pandemiji koronavirusa

Po pandemiji koronavirusa, ki je povzročila veliko žrtev po vsem svetu in tudi veliko pomanjkanje ter lakoto, zlasti pri najrevnejših prebivalcih v državah tretjega sveta, se življenje počasi spet prebuja. Pogledali smo, kako v spremenjenih razmerah po pandemiji delujejo in kako pomagajo ljudem slovenski misijonarji in prostovoljci na ogroženih območjih.

14. junij 2020

Obzorja duha Dragotin Ferdinand Ripšl

V župniji Krško - Videm ob Savi letos praznujejo Ripšlovo leto, saj se spominjajo 200. obletnice rojstva Dragotina Ferdinanda Ripšla. Bil je duhovnik, pesnik, sadjar, strokovni pisec, narodni buditelj,…

14. junij 2020

Obzorja duha Novomašniki

Diakoni se posvečajo duhovnemu služenju soljudem. Njihovo poslanstvo je biti na razpolago vsem. Diakoni smejo krščevati, poročati, pokopavati, pridigati in poučevati verouk, skrbijo za ostarele in duhovno oskrbujejo posameznike. Kjer ni duhovnika, lahko tudi vodijo bogoslužje. Diakoni so lahko samski (v celibatu) ali pa poročeni - stalni diakoni. Cerkveno pravo na podlagi tradicije Cerkve določa, da so diakoni lahko le moški. Središče duhovniške službe je obhajanje evharistije. Iz globokega osebnega odnosa z Gospodom more duhovnik služiti sočloveku in Cerkvi ter ljudem podeljevati zakramente. Duhovniška služba predpostavlja življenje v celibatu (neporočenost), redno molitev brevirja in pokorščino škofu. Službe, ki jih opravlja duhovnik, so zelo različne: kot župnik vodi župnijo, lahko je kaplan ali duhovni pomočnik. Duhovniki tudi poučujejo verouk in duhovno oskrbujejo zapornike, bolnike in starejše ljudi, vojake, policiste ipd.

14. junij 2020

Obzorja duha Škof Andrej Glavan

12. junija bo msgr. Andrej Glavan praznoval škofovski jubilej. Posvečen je bil leta 2000. Čez šest let je postal prvi škof novomeške škofije. Andrej Glavan je bil posvečen v škofa 12. junija leta 2000, štiri leta pozneje je kot apostolski administrator prevzel vodenje ljubljanske nadškofije, 10. junija leta 2006 pa je bil imenovan za prvega škofa na novo ustanovljene novomeške škofije. Čemu se je pri svoji pastirski službi v zadnjih dveh desetletjih najbolj posvečal? Katere izzive vidi v prihodnosti? Pred dvema letoma je ob svoji 75-letnici papežu Frančišku podal odstop. Med čakanjem naslednika predano sledi svojemu škofovskemu geslu »Karkoli vam poreče, storite«. Osmega junija se bomo spomnili Primoža Trubarja, moža, ki se je z ljubeznijo do slovenskega jezika zapisal v našo zgodovino. Prav tako neuklonljiv v upanju je bil tudi svetniški kandidat Lojze Kozar, o življenju katerega govori kratki film Domov. Življenje se počasi normalizira, vračamo se na delo, mladi pa v šole in k verouku, spet se odpirajo domovi za starejše, pa smo vendar še vedno zaskrbljeni zaradi negotove prihodnosti. Trdnost in upanje nam dajejo pobude različnih skupin in dobrohotna medsebojna pomoč.

7. junij 2020

Obzorja duha Film »Domov«

Film »Domov« je film o Božjem služabniku Alojziju Kozarju. Bil je vsestranska osebnost - duhovnik, glasbenik, pisatelj,… bil je izredno načelen človek, dober in nezlomljiv.

7. junij 2020

Obzorja duha Pobude v času pandemije

Obdobje pandemije je bilo v Sloveniji in drugod po svetu čas, ko je prišlo na površje vse najboljše v ljudeh, dostikrat pa tudi najslabše. Na krizne razmere so se različne organizacije, gibanja in društva odzvali z novimi načini pomoči in družbenega udejstvovanja.

7. junij 2020

Obzorja duha Dan Primoža Trubarja

Primož Trubar je bil velik Slovenec, ne le kot oče prve slovenske tiskane knjige, ampak tudi kot buditelj slovenske narodne zavesti. Vestno je spremljal dogajanje v evropskem verskem, kulturnem in intelektualnem prostoru. Bil je odprtega in povezovalnega duha.

7. junij 2020

Obzorja duha Novomeški škof Glavan

Novomeški škof Andrej Glavan letos praznuje 20-letnico škofovanja. 76-letni novomeški škof Glavan je rojen leta 1943 v Soteski pri Dolenjskih Toplicah. Maturiral je leta 1961 v Kranju. Po temeljni izobrazbi je inženir kemijske tehnologije. V duhovnika je bil posvečen leta 1972. Postal je kaplan, dekan v Škofji Loki, kasneje prelat in ljubljanski pomožni škof. Ob ustanovitvi novomeške škodije leta 1913 je bil posvečen v novomeškega škofa in prevzel vodenje škofije. Danes ima novomeška škofija pod njegovim vodstvom razvejano mrežo pastoralnih dejavnosti, posebno skrb pa namenjajo razvijanju duhovniških in redovnih poklicev ter pastorali družin in mladih.

7. junij 2020

Obzorja duha Cerkev je ženska

Ali je ženska res nosilka lepote, harmonije in poezije v družbo in Cerkev, kar pravi papež Frančišek? V posebni oddaji na binkošti. Na binkošti je Božja Mati Marija skupaj z apostoli pričakala darove Svetega Duha. Ali je ženska res nosilka harmonije, lepote in poezije, kot pravi papež Frančišek, in ima zato posebno vlogo v družini, družbi in Cerkvi? Kdo pa so sodelavke papeža Frančiška, ženske, vključene v delo Svetega sedeža? Katere ženske zaznamujejo delovanje Katoliške cerkve pri nas ? O tem v posebni oddaji Obzorja duha.

31. maj 2020

Obzorja duha Božje okolje

Božje okolje je revija, ki skuša gledati na svet skozi krščansko duhovnost in odgovarjati na vprašanja sodobnega časa.

24. maj 2020

Obzorja duha Prenosi nedeljskih bogoslužij v času pandemije

Ob razglasitvi epidemije, smo se odzvali tudi televizijci in že s prvo nedeljo po razglasitvi epidemije začeli prenose bogoslužij.

24. maj 2020

Obzorja duha Etika in živali

V času pandemije je bila domača žival marsikomu edini stik z drugim živim bitjem. Ali z živalmi ravnamo etično? V času pandemije je bila domača žival marsikomu edini stik z drugim živim bitjem. Prvič v zgodovini človeštva imamo toliko hišnih ljubljenčkov in toliko rejnih živali. Martin M. Lintner v knjigi Človek in ljube živali opozarja na etiko ravnanja z živalmi. 18. maja je minilo sto let od rojstva papeža Janeza Pavla II. Prvi papež iz Vzhodne Evrope je prinesel v Cerkev in svet nov veter; zavzemal se je za to, da bi Evropa dihala z obema polovicama pljuč. Po Televiziji Slovenija ste lahko v zadnjih tednih vsako nedeljo spremljali mašo iz mariborske stolnice - prenose sta pripravljali stolna župnija in naša mariborska ekipa. Vsebinsko in oblikovno prenovljena revija Božje okolje vabi k poglobitvi vere in pričevanju o upanju.

24. maj 2020

Obzorja duha 100. obletnica rojstva papeža Janeza Pavla II.

Janez Pavel II. je 16. oktobra 1978 postal prvi neitalijanski papež po 455 letih in tudi prvi naslednik apostola Petra slovanskega rodu. Bil je eden najbolj priljubljenih papežev v zgodovini Katoliške cerkve.

24. maj 2020

Obzorja duha Etika ravnanja z živalmi

Na podlagi sodobnega teološkega, filozofskega in etičnega razmisleka je danes vedno bolj jasno, da živali ne obstajajo zaradi človeka, ampak imajo svojo lastno vrednost in jih ne bi smeli poljubno izkoriščati. Poleg nepravilnega razumevanja človekovega gospodovanja živalim na naš odnos do živali vpliva tudi potrošniška miselnost.

24. maj 2020

Obzorja duha Božji pogled na živali

Človek in živali sobivajo na različne načine skozi celotno zgodovino. Odnos in tudi odvisnost od živali sta se spreminjala, v zadnjem času pa tudi ogrozila številne živalske vrste in posledično ogrožata tudi človeka. Krščansko gledanje na živali ima svoje temelje v svetopisemskem poročilu o stvarjanju sveta v prvem poglavju 1. Mojzesove knjige.

24. maj 2020

Obzorja duha Kolumna o knjigi Človek in ljube živali

Moralni teolog dr. Roman Globokar je predstavil sporočilo knjige avtorja Martina Lintnerja z naslovom Človek in ljube živali. Knjiga zapolnjuje vrzel na področju krščanske etike živali. Čeprav se v družbi veliko govori o položaju živali in človekovem odnosu do njih, je bila Katoliška cerkev do teme predolgo zadržana in se ni odzvala na aktualne izzive. Lintner predstavlja temo s teološkega vidika, predvsem na podlagi svetopisemskega nauka o stvarjenju sveta in eshatološke dovršitve sveta. Hkrati opozori tudi na sodobno filozofsko in etično refleksijo človekovega odnosa do živali.

24. maj 2020

Obzorja duha Msgr. dr. Mitja Leskovar

Papež Frančišek je 1. maja 2020 imenoval msgr. dr. Mitjo Leskovarja za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku.

17. maj 2020

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov