Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

Obzorja duha Prostovoljka Veronika in Mlada Karitas

26. 6. 2022

Veronika Žižek, vzgojiteljica in montessorijevska pedagoginja, voditeljica Mlade Karitas, je kot mlada prostovoljka delo z otroki nadgradila z vodenjem različnih projektov in skupin prostovoljcev, pri katerem kljub mladosti odgovorno prevzema naloge in snuje nove prostovoljske programe s posebnim čutom do ljudi v stiski.

Obzorja duha Vse je dar

26. 6. 2022

Vse je dar, je naslov spominov, kardinala Franca Rodeta. Vse je dar, lahko rečemo ob zaključku šolskega in pastoralnega leta. Vse je dar, lahko rečemo, ko se pred počitnicami ozremo na zaključujoče se šolsko, pastoralno in osebno leto. Vse je dar, je tudi naslovil svoje biografske spomine, kardinal dr. Franc Rode. Obsežen testament o resničnosti, ki je zaznamovalo njegovo 87-let bogato življenje, prepleteno z mnogimi srečanji v Argentini, Franciji, Sloveniji in Italiji, v katerem ni manjkalo preizkušenj. V Rimu je od 22. do 26. junija potekalo 10. svetovno srečanje družin, spremljevalni dogodki pa so bili tudi pri nas. Bolniki, invalidi in ostareli, pa so se že tradicionalno srečali na Brezjah. Poslovili pa smo se od klasičnega filologa svetovnega ugleda dr. Kajetana Gantarja, ki bo s svojim bogatim opusom prevodov več tisočletij starih besedil, ostal blizu tudi prihodnjim generacijam. Prostovoljci mlade Karitas pa se že pripravljajo na počitnice biserov. Med njimi je prejemnica državnega priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, Veronika Žižek iz Brezovice pri Ljubljani.

Obzorja duha 54. romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje

26. 6. 2022

Štiriinpetdeset let že romajo bolniki, invalidi in starejši k Mariji Pomagaj na Brezje. Po dveh letih, zaznamovanih s koronskimi omejitvami, so se prejšnjo soboto spet zbrali pri brezjanski Mariji in ji zaupali svoje težave ter stiske.

Obzorja duha Ob svetovnem srečanju družin

26. 6. 2022

Letošnje 10. Svetovno srečanje družin v Rimu je povezoval naslov: »Družinska ljubezen: poklicanost in pot svetosti«. Kako so se na srečanje pripravljale slovenske družine in s kakšnimi izzivi se srečujejo na vsakodnevnih poteh?

Obzorja duha Dr. Franc kardinal Rode

26. 6. 2022

Vse je dar, je naslov avtobiografskih spominov dr. Franca kardinala Rodeta, obsežen testament o življenju 87-letnega kardinala ob 25. obletnici njegovega škofovskega posvečenja.

Obzorja duha Očak Abraham

19. 6. 2022

V judovstvu, krščanstvu in islamu je Abraham očak med očaki, vera v veri pa pravi dogmatik Guy Lafon. Med znanstvenimi knjižicami je pred kratkim izšla knjiga o Abrahamu. Očaki igrajo pomembno vlogo kar v treh monoteističnih verstvih: v judovstvu, krščanstvu in islamu. Zakaj med očaki Abrahama imenujemo očeta vere? Abraham je vera v veri, je o tem očaku dejal teolog in dogmatik Guy Lafon, ki je napisal knjigo o njem. V četrtek so katoličani obhajali praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi, navzočnost Jezusa v posvečenem kruhu in vinu. H globljemu razumevanju pomena evharistije nas vabijo v spletni program Spremenjeni. V Velesovem so tudi letos obhajali Marijin dan, ki so ga pripravili člani Društva prijateljev Medžugorja – MIR Slovenija.

Obzorja duha 8. Marijin dan

19. 6. 2022

Že osmo leto so v župniji Velesovo, skupaj z Društvom prijateljev Medžugorja - Mir Slovenija, pripravili tako imenovani Marijin dan, molitveno srečanje po medžugorskem zgledu.

Obzorja duha Spremenjeni

19. 6. 2022

»Spremenjeni« je naslov spletnega tečaja, v katerem se razlaga pomen in smisel svete maše in poteka v okviru projekta Luč.si.

Obzorja duha Očak Abraham

19. 6. 2022

Med znanstvenimi knjižicami je pred kratkim izšla knjiga o Abrahamu. Očaki igrajo pomembno vlogo kar v treh monoteističnih verstvih: v judovstvu, krščanstvu in islamu. Zakaj med očaki Abrahama imenujemo očeta vere? Abraham je vera v veri, je o tem očaku dejal teolog in dogmatik Guy Lafon, ki je napisal knjigo o njem.

Obzorja duha Knjiga Jezus Kristus

12. 6. 2022

Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga z naslovom Jezus Kristus. Avtor Leon Oblak bralcu na 200-tih straneh skozi pesnitev približa Novo zavezo. Oblakova izpovedana poezija bralca nagovori k življenju po Božji besedi, ki izvira iz bogatih in raznolikih Svetopisemskih dogodkov. Poglejmo kaj o motivu za ustvarjanje knjižnega dela in njegovem namenu pravi avtor.

Obzorja duha Posvečeni za Boga in svet

12. 6. 2022

O poslanstvu manjših bratov frančiškanov smo se pogovarjali z njihovim generalnim ministrom, bratom Massimom Fusarellijem. Papež Frančišek bo v soboto 27. avgusta umestil 21 novih kardinalov. Med njimi tudi nadškofa iz Manausa v Braziliji, frančiškana Leonarda Ulricha Steinerja. Kako 800 let po smrti ustanovitelja, svetega Frančiška iz Assisija, manjši bratje služijo najrevnejšim na obrobju naše družbe? Kako v vsakem človeku in v stvarstvu prepoznajo sestro in brata? O poslanstvu manjših bratov frančiškanov smo se pogovarjali z njihovim generalnim ministrom, bratom Massimom Fusarellijem, ki je bil na kratkem obisku v Sloveniji. Rojeni Rimljan je bil lani izvoljen za 121. naslednika svetega Frančiška. V vodenje pa mu je zaupanih 12000 frančiškanov po vsem svetu. Na binkošti je v Katoliški cerkvi stopila v veljavno Apostolska konstitucija Praedicate Evangelium. Kakšno reformo prinaša v delovanje rimske kurije, da bo v službi papeža in lokalnih Cerkva? Konec avgusta se bodo z dokumentom seznanili v Vatikanu zbrani kardinali z vsega sveta. V Vatikanu se vse pripravlja na 10. svetovno srečanje družin, zato je papež namenil molitev v juniju prav družinam. Muzikologinjo, Cvetano Priol, pa je bolj kot tragedija vojne, zaznamovalo izkustvo Boga. Ali je zato Mala Cvetka, kakor ji pravijo, ob stoletnici rojstva kandidatinja za svetnico? "Delimo modrosti časa" je naslov knjige napisane na pobudo papeža Frančiška. Med 30 starejšimi sta modrostne misli delili tudi pisateljica in pedagoginja Berta Golob ter invalidka Damijana Kravcar, katero smo obiskali v Domu svete Katarine. Leon Oblak, prejemnik mnogih nagrad za besedila narodno zabavne glasbe, nas vabi k prebiranju religiozne pesnitvi o Jezusu Kristusu.

Obzorja duha Damijana Kravcar

12. 6. 2022

Gospa Damijana Kravcar je že od rojstva invalidka, s čimer se sprva ni mogla sprijazniti. Potem je pri 20 letih obiskala Lurd in se vrnila drugačna. Sprejela je svoje življenje, ki ga rada živi in je zanj hvaležna.

Obzorja duha Cvetana Priol

12. 6. 2022

Letos obhajamo 100-letnico rojstva laikinje, mistikinje, glasbene pedagoginje Mariborčanke Cvetane Priol. Bila je povsem posvečena Bogu in duhovnosti. Skrbela je za otroke in bolnike in kot laikinja vodila pastoralo mladih deklet za delo v Cerkvi, ki so bile predhodnice katehistinj. V trpljenju je spoznavala in doživljala moč evharistije in bila mnogim svetel zgled krščanskega življenja. Cvetana Priol je Božja služabnica in kandidatka za svetnico. V kapucinskem samostanu v Celju je na ogled razstava z naslovom Moj poklic je ljubezen, drobci iz življenja Cvetane Priol, ki sta jo pripravila Mariborska stolna cerkev in Nadškofijski arhiv Maribor.

Obzorja duha Reforma rimske kurije

12. 6. 2022

Nova apostolska konstitucija Praedicate Evangelium - Oznanjujte evangelij je bila objavljena 19. marca, v veljavo pa je stopila 5. junija. Prinaša temeljito reformo rimske kurije.

Obzorja duha Generalni minister br. Fusarelli

12. 6. 2022

Slovensko frančiškansko provinco svetega Križa je obiskal generalni minister reda manjših bratov O.F.M., brat Massimo Fusarelli. Ob tej priložnosti smo se z njim pogovarjali.o aktualnih temah.

Obzorja duha Zakaj nasilje

5. 6. 2022

Nasilje je oblika vedenja, s katerim želi oseba prizadeti ali raniti drugo osebo. Na kakšen način ga preprečimo? Nasilje je oblika vedenja, s katerim želi oseba prizadeti ali raniti drugo osebo. Lahko je besedno ali fizično. Vzroki za nasilje so različni: bolezenski procesi v možganskih strukturah, neprijeten in provokativen vpliv okolja in tudi psihopatološka značilnost določenih bolezenskih motenj. Povzročitelju daje lažni občutek moči. Kako nasilje ustavimo? O tem se sprašujejo tako običajni posamezniki kot strokovnjaki, odgovore iščejo tudi posredniki za mir. Nasilje preprečimo le z ničelno toleranco do nasilja, z jasnimi znaki, da je ravnanje nasilnega posameznika nedopustno in kaznivo. Kakšen pomen imajo pri vzpostavljanju in ohranjanju miru darovi Svetega Duha? Jezusovi učenci so po prejemu darov Svetega Duha postali pogumni oznanjevalci evangelija. Na to poslanstvo vernikov se bomo spomnili ob prazniku binkošti. V sredo se bomo poslovili od častnega škofa mag. Geza Ernišo. V spominu nam bo ostal kot prvi škof Evangeličanske Cerkve Augsburške veroizpovedi, duhovnik širokega duha, modrostno preudaren, zavzet za družino in sobivanje med ljudmi. In memoriam.

Obzorja duha In memoriam Geza Erniša

5. 6. 2022

V sredo 1. junija se je poslovil dolgoletnega duhovnik, senior, škof in častni škof ter urednik Evangeličanskega lista in Evangeličanskega koledarja mag. Geza Erniša. Pogosto je bil naš sogovornik, ki si ga bomo zapomnili po vedno prijaznem in naklonjenem odnosu. Gost v studiu je bivši škof Evangeličanske cerkve mag. Geza Filo.

Obzorja duha Zakaj nasilje

5. 6. 2022

Nasilje je oblika vedenja, s katerim želi oseba prizadeti ali raniti drugo osebo. Lahko je besedno ali fizično. Vzroki za nasilje so različni: bolezenski procesi v možganskih strukturah, neprijeten in provokativen vpliv okolja in tudi psihopatološka značilnost določenih bolezenskih motenj. Povzročitelju daje lažni občutek moči. Kako nasilje ustavimo? O tem se sprašujejo tako običajni posamezniki kot strokovnjaki, odgovore iščejo tudi posredniki za mir. Nasilje preprečimo le z ničelno toleranco do nasilja, z jasnimi znaki, da je ravnanje nasilnega posameznika nedopustno in kaznivo. Kakšen pomen imajo pri vzpostavljanju in ohranjanju miru darovi Svetega Duha? Jezusovi učenci so po prejemu darov Svetega Duha postali pogumni oznanjevalci evangelija. Na to poslanstvo vernikov se bomo spomnili ob prazniku binkošti.

Obzorja duha Mladi iz Zavoda

29. 5. 2022

V Zavodu svetega Stanislava v Ljubljani od vrtca do študentskega doma že tri desetletja kipi od mladostnega navdušenja. Cvetoči mesec maj je mesec mladosti. Tudi v Zavodu svetega Stanislava v Ljubljani od vrtca do študentskega doma vse kipi od mladostnega navdušenja. Odgovorni si predvsem prizadevajo prisluhniti mladim in jih med seboj povezati. V njih prebujajo verske vrednote in v dialogu s svetom ustvarjajo pogoje za celovito osebnostno rast mladega človeka v skupnosti. Da bi mladi živeli polno in sooblikovali boljši svet, spodbujajo njihovo ustvarjalnost in znanje, predvsem pa glasbeno izražanje. V Zavodu se bodo 13. novembra spomnili na 30. obletnico ponovne vzpostavitve Jegličevega predvojnega zavoda za vzgojo in izobraževanje ter klasične škofijske gimnazije.

Obzorja duha 70 let katoliškega tednika Družina

29. 5. 2022

Pred sedemdesetimi leti je luč sveta ugledala prva številka Družine - tedaj si njen ustanovitelj dr. Mihael Toroš gotovo ni predstavljal, da bo po toliko desetletjih verski list za goriško administraturo prerasel v vseslovenski verski časopis, ki bo povezoval slovenski narod v eno veliko družino. V tem obdobju je Družina prehodila pot, polno preizkušenj, vendar njene rasti ni bilo več moč zaustaviti.

Stran 1 od 95
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov