Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Obzorja duha - Arhiv

Obzorja duha Frančiškova ekonomija

9. 5. 2021

Ali bo Frančiškov ekonomski model za delovanje po pandemiji Evropi omogočil preživetje? Septembra lani je v Assisiju potekalo spletno srečanje na temo Frančiškova ekonomija. 3000 ekonomistov, predvsem mladih, podjetnikov in poznavalcev svetovnega gospodarstva je razmišljalo, kaj lahko storimo. Kako lahko kot posamezniki prispevamo k pravičnejšemu odnosu do denarja? Kako lahko zagotovimo življenje brez ubijanja, vključevanje namesto izključevanja, počlovečenje namesto razčlovečenja, varovanje stvarstva, in ne ropanje? Ali nam bo papežev ekonomski model, ki temelji na bratstvu in mladih, omogočil prihodnost? To bo tema oddaje Obzorja duha. Slovenska škofovska konferenca pa je podelila najvišje odlikovanje Cerkve na Slovenskem, odličje svetega Cirila in Metoda, arhitektu Matiji Suhadolcu, za njegov velik prispevek pri gradnji in obnovi naše sakralne dediščine. V Rotterdam pa je odpotovala Ana Soklič, kjer bo na velikem odru Pesmi Evrovizije s pesmijo Amen pričevala tudi o Presežnem.

Obzorja duha Ana Soklič

9. 5. 2021

Ana Soklič nas bo v Rotterdamu zastopala na pesmi Evrovizije s skladbo, prav o občutkih, ki jo bodo spremljali na velikem odru. Pred odhodom smo z Ano posneli pogovor.

Obzorja duha Arhitekt Matija Suhadolc

9. 5. 2021

Arhitekt Matija Suhadolc je od očeta gradbenega inženirja in arhitekta Antona Suhadolca podedoval likovni odnos do svojega dela. Kot avtor številnih družinskih hiš, industrijskih in drugih objektov je ustvarjal pod mentorstvom Eda Mihevca in iz izročila ter bogate dediščine, ki jo je dobil njegov oče prek 20-letnega sodelovanja in prijateljevanja z največjim slovenskim arhitektom Jožetom Plečnikom. Suhadolc je leta 1960 diplomiral na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. V tretjem življenjskem obdobju se je posvetil prenovi in obnovi frančiškanskih in minoritskih samostanov, izdelavi notranje opreme in okrasnih sakralnih predmetov v lesu in medenini.

Obzorja duha Frančiškova ekonomija

9. 5. 2021

Model etične ekonomije je usmeritev za prihodnost. Po njem je denar sredstvo za zadovoljevanje osebnih in skupnih potreb. Zakaj tako razmišlja tudi papež Frančišek? O tem z današnjo gostjo, Marijo Kolak, predsednico zveze nemških bank Volks- und Reiffeisenbanken. Papež jo je avgusta skupaj s še šestimi strokovnjaki, med katerimi je pet žensk, imenoval v novi gospodarski svet. Ugledni ekonomist z ameriškega Inštituta Acton dr. Alejandro A. Chafuen je komentiral svoj pogled na uresničevanje modela nove delitvene in pravičnejše ekonomije, ki jo zagovarja papež Frančišek. V zvezi s tem je opozoril na pomembnost svobode in na to, da smo kot državljani in člani Evropske unije enotni, pri čemer je treba upoštevati in spoštovati različnost in posebnosti posameznih držav. Zato je pomembna večja regulacija države na posameznih področjih ekonomije. Evropa bo pandemijo preživela in išče rešitev, ki pa ne bo univerzalna.

Obzorja duha Slovenski misijon v Etiopiji

2. 5. 2021

Salezijanec Jože Andolšek že tri desetletja pomaga zapuščenim otrokom v Etiopiji. Papež Frančišek je s pismom Z očetovim srcem decembra zaradi stisk pandemije razglasil leto svetega Jožefa. Ob prazniku svetega Jožefa delavca, ki goduje prvega maja, bo oddaja posvečena slovenskemu misijonu v Etiopiji. Stiske v eni najrevnejših držav na severovzhodu Afrike so velike in nasilje narašča. Med 109 milijoni prebivalcev so najbolj prizadeti otroci in mladi. »Če pomagam le enemu otroku, sem izpolnil smisel svojega življenja!« pravi »oče etiopskih sirot«, salezijanski duhovnik iz avstrijske Koroške Jože Andolšek. Njihovo življenje nam bo približal z dvema kratkima filmoma, Brezčasje senc in Slovenski misijon. Poleg Jožeta Andolška pa bo gostja v studiu laiška misijonarka v Etiopiji Polona Dominik, ki prek Misijonskega središča Slovenije skrbi za projekt botrstva.

Obzorja duha Ciril – zgodba o odpuščanju

25. 4. 2021

V oddaji boste spoznali duhovnika Cirila Čuša in njegovo dolgo ter bolečo pot do odpuščanja svojemu nasilnemu očetu. S svojim pričevanjem je v preteklosti postal vir navdiha za številne, da so tudi sami stopili na pot odpuščanja. Vabljeni torej k ogledu Obzorij duha z naslovom: Ciril – zgodba o odpuščanju.

Obzorja duha Pripadaj, išči in se odloči

18. 4. 2021

V Katoliški cerkvi bo potekal teden molitve za duhovne poklice, ki se bo končal 25. aprila, na svetovni dan duhovnih poklicev. Papež Frančišek je 19. marca, na god svetega Jožefa, v poslanici zapisal, da nam ta svetnik kaže tri pomembne lastnosti duhovnih poklicev: sanje, služenje in zvestobo. Dodal je: »Zaradi pandemije je tudi duhovniško in posvečeno življenje zaznamovano s krhkostjo, trpljenjem, negotovostjo in strahom. Da bi bila celibat ali deviška poklicanost znamenje lepote in veselja v ljubezni, je potrebna zrelost. Le Gospod lahko oblikuje odprta srca, zmožna velikih vzgibov in velikodušnega razdajanja, srca, sočutna v tolažbi in trdna pri krepitvi upanja.« Število duhovnih poklicev pri nas po letu 2009 upada, v tem letu le nekaj mladih odkriva redovni poklic. Kaj je razlog? Ali mladim služenje Bogu in bližnjemu ni več izziv? Z nami bodo diakoni, ki so se odločili, da se bodo dali posvetiti v duhovnike. V času epidemije se iz stisk in želje po oznanjevanju Boga rojevajo tudi nove zamisli. Med njimi je digitalni projekt Emavs teologa Roka Piska. Dr. Irena Avsenik Nabergoj pa v tretjem znanstvenem delu o Judih v evropski kulturi išče odgovore na vprašanja trpljenja in smrti, ki so v ospredju vsake religije, in spodbuja k sočutju do trpečih in drugače mislečih.

Obzorja duha Irena Avsenik Nabergoj: Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature

18. 4. 2021

Slovenistka, literarna in kulturna zgodovinarka ter religiologinja Irena Avsenik Nabergoj z monografijo Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature zaokrožuje znanstveno trilogijo o Judih v evropski zgodovini, literaturi in kulturi.

Obzorja duha Projekt Emavs

18. 4. 2021

Rok Pisk je v prvem valu korona epidemije ustanovil spletni projekt Emavs, kot podporo vsem verskim delavcem in vernikom, ki prinašajo Kristusa na splet. Gre za t. i. digitalni misijon, za katerega s svojimi delavnicami za pospeševanje uporabe in spoznavanje različnih spletnih orodij, ki ga je ponudil in h kateremu spodbuja verne na spletu v spremenjenih izrednih razmerah.

Obzorja duha Pripadaj, išči in se odloči

18. 4. 2021

Duhovni poklici so nepogrešljivi in imajo povezovalno vlogo v Božjem občestvu. Kako o njih razmišljajo mladi in kako jih doživljajo, smo preverili med njimi v župniji Jarše pri Domžalah. Redovne skupnosti na prvo mesto postavljajo duhovnost in si prizadevajo, da se v njihovem življenju molitev in delo medsebojno prežemata in podpirata. Je to lahko privlačno tudi za današnjo mladino? Število duhovnih poklicev pri nas po letu 2009 upada, v tem letu le nekaj mladih odkriva redovni poklic. Kaj je razlog? Ali mladim služenje Bogu in bližnjemu ni več izziv? Z nami bodo diakoni, ki so se odločili, da se bodo dali posvetiti v duhovnike.

Obzorja duha Ljubezen mladih

11. 4. 2021

V posebnem času ukrepov zaradi širjenja covida 19 mladi doživljajo hude stiske. Med njimi narašča število poskusov samomorov. Želijo si bližino prijateljev in sočutje staršev. Ali ima Bog prostor med mladimi? O tem bomo govorili na nedeljo Božjega usmiljenja. Prvi kristjani so se zbirali, lomili kruh in praznovali Kristusovo vstajenje od mrtvih. Razumevanje največjega krščanskega praznika lahko osvetlimo z različnih zornih kotov. Pred 150. leti se je rodil teolog, pisatelje, urednik, dramatik in duhovnik Fran Saleški Finžgar. Bil je prijatelj Plečnika. V župnišču v Trnovem je zbiral kulturnike in bil leta 1926 med ustanovnimi člani Slovenskega centra PEN.

Obzorja duha Fran Saleški Finžgar - 150 let rojstva

11. 4. 2021

Slovenski duhovnik in pisatelj Fran Saleški Finžgar se je rodil 9. februarja 1871 v Doslovčah. Njegov pisateljski opus je precej obsežen, med drugim je avtor prvega slovenskega zgodovinskega romana »Pod svobodnim soncem«.

Obzorja duha Kristusovo vstajenje

11. 4. 2021

Po verovanju kristjanov je Jezus tretji dan po smrti na križu vstal od mrtvih. Kristusovega vstajenja se kristjani spominjajo na veliko noč, najpomembnejši krščanski praznik.

Obzorja duha Mladi in božja ljubezen

11. 4. 2021

Kaj je božja ljubezen in kako jo razumejo mladi ter od koga jo pričakujejo, kje jo iščejo smo vprašali dijake Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor.

Obzorja duha Stiske mladih in korona

11. 4. 2021

Dijaki II.Gimnazije Maribor so predstavili svoja razmišljanja ob spremenjenih razmerah epidemije kovida-19. Opozorili so na stiske s katerimi se soočajo v teh izrednih razmerah v šoli in tudi v prostem času. Poglejmo kako premagujejo stiske in kaj pričakujejo.

Obzorja duha Noč vstajenja

4. 4. 2021

»Kristus je vstal in živi! Vstali bomo iz grobov stisk tudi mi!« V veliki noči močan sij zarje prežari temino. Žene, ki so z bolečino v srcu in s solzami v očeh še v mraku prišle k Jezusovemu grobu, so se vrnile domov z novim spoznanjem: »Kristus je vstal in živi! Vstali bomo tudi mi!« Diakon Janez Kurnik bo to novico ob aleluji ponesel faranom v župnijo svete Barbare v Slovenskih goricah. Idrijčanka Metka Pavšič pa z optimizmom na gledališkem odru in kot socialna delavka pri starostnikih v domu krepi upanje, saj se naše življenje s smrtjo ne konča. Naj bo velika noč za vse nas dan vstajenja iz grobov brezčutnosti in brezbrižnosti.

Obzorja duha Glasba P. Ramovša in križev pot T. Perka

28. 3. 2021

Skladbo Primoža Ramovša: Pax et bonum za orgle izvaja Polona Gantar, ob njej pa se sprehodimo skozi križev pot umetnika Tomaža Perka, ki ga je leta 1982 ustvaril za Župnijo sv. Tomaža Ljubljana Zadobrova.

Obzorja duha Tudi letos bo velika noč

28. 3. 2021

Na cvetno nedeljo kristjani z odprtimi srci začenjamo zadnji postni teden, čas zadnjih priprav na največji krščanski praznik. Velika noč tudi letos bo. Razmere so posebne, a jo bomo praznovali. Na cvetno nedeljo kristjani z odprtimi srci začenjamo zadnji postni teden, čas zadnjih priprav na največji krščanski praznik. Božja beseda, obredi, spletne spodbude nam prinašajo vrsto usmeritev, kako naj se na praznike duhovno pripravimo. Z molitvijo, dobrimi deli in obiskom obredov poglabljamo stik z Bogom. Ta je iz ljubezni do nas umrl na križu, da bi nas odrešil vezi greha. To je vera kristjanov. Zato lahko na veliko noč svobodni iz vsega srca zapojemo veselo alelujo. V moči srečanja z živim vstalim Kristusom, kot Marija Magdalena pri praznem grobu, postanemo tudi mi velikonočni dar za drugega.

Obzorja duha V službi za praznike

28. 3. 2021

Kako pa praznike doživljajo ljudje, ki so zaradi službenih dolžnosti običajno prav takrat ločeni od svojih bližnjih in dragih? Svoje izkušnje nam bodo opisali novinarka, reševalec in policist.

Obzorja duha Praznovanje v družini Bec

28. 3. 2021

Čeprav je epidemija posegla v zunanje praznovanje velikonočnih skrivnosti, so pri Becovih ta čas izkoristili in zaživeli medsebojne odnose kot domača Cerkev. Praznovanje je bilo sicer na zunaj spremenjeno, vendar zato nič manj slovesno in notranje doživeto.

Stran 1 od 84
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov