Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

Obzorja duha Kaj je molitev?

4. 6. 2023

Kaj je molitev? Kako naj molimo? Krščanski praznik Svete Trojice nas spodbuja k razmisleku. Kaj je molitev? Kako naj molimo? Krščanski praznik Svete Trojice, enega Boga v treh osebah, nas na prvo junijsko nedeljo spodbuja k razmisleku o odnosu do Boga, sebe in drugih. Prav te razsežnosti obsega človekova molitev. Ena izmed oblik je slavilna molitev, katere priča smo bili na predvečer praznika v dvorani Arena v Zagrebu. V molitvi izhajamo iz izkustva preteklosti in svoje načrte postavljamo v prihodnost. V ljubljanski stolnici smo prvič doživeli bogoslužje vzhodnega obreda v slovenskem jeziku. Nova generalna tajnica SŠK je sestra Mojca Šimenc. V župniji Slap pri Vipavi je majsko pobožnost spremljala šmarnična razstava. Papež vabi junija k molitvi za odpravo mučenja. Ekumenska žirija je v Cannesu podelila nagrado filmu Wima Wendersa, Popolni dnevi.

Obzorja duha Razstava šmarničnih knjig

4. 6. 2023

V Župniji Slap pri Vipavi so se, v počastitev Marijinega meseca maja, lotili posebnega projekta. V stranski kapeli župnijske cerkve sv. Matije je gospa Ljubica Ženko s sodelavci uredila razstavo šmarničnih knjig od leta 1861 do danes. Na ogled jih je več kot sto.

Obzorja duha S. Mojca Šimenc FMA - generalna tajnica Slovenske škofovske konference

4. 6. 2023

Februarja so s Slovenske škofovske konference sporočili, da so škofje na 134. redni seji, ki je potekala decembra lani, za generalno tajnico SŠK imenovali sestro Mojco Šimenc.

Obzorja duha Nov slovenski prevod bizantinsko-slovanskega obreda Božja liturgija

4. 6. 2023

Božja liturgija v svojih dveh oblikah, sv. Janeza Zlatoustega in sv. Bazilija Vélikega, velja za eno temeljnih besedil (vzhodno)krščanskega izročila. Novi celoviti prevod je prvi, ki ga je odobrila pristojna avtoriteta: Dikasterij za vzhodne Cerkve, z blagoslovom križevskega vladike msgr. Milana Stipića, in pomeni preboj v slovenskem verskem in kulturnem prostoru.

Obzorja duha Molitev

4. 6. 2023

Kaj je molitev? Kako naj molimo? Krščanski praznik Svete Trojice, enega Boga v treh osebah, nas na prvo junijsko nedeljo spodbuja k razmisleku o odnosu do Boga, sebe in drugih. Prav te razsežnosti obsega človekova molitev. Ena izmed oblik je slavilna molitev, katere priča smo bili na predvečer praznika v Zagrebu. Dvorano Arena je napolnila 17.000 glava množica vernikov iz Hrvaške in tujine. Veliki molitveni dan z naslovom Poglej s srcem - naj pride ogenj, je organizirala hrvaška katoliška televizija Laudato TV.

Prenos bogoslužij Nedeljsko bogoslužje

4. 6. 2023

S prenosi bogoslužij in slovesnosti v širši kulturni prostor umeščamo obredje in simboliko, ki je skozi zgodovino sooblikovala slovensko kulturo.

Ozare Ozare

3. 6. 2023

»Veselite se, izpopolnjujte se, spodbujajte se, bodite istih misli, živite v miru, pa bo Bog ljubezni in miru z vami.« 2Kor 13,11 razmišlja BORISLAV LIVOPOLJAC

Duhovni utrip Pokloni zvezek

3. 6. 2023

Za mnoge starše je nakup šolskih potrebščin velika skrb. Zato Slovenska karitas že 15. leto zapovrstjo pripravlja akcijo z naslovom »Pokloni zvezek«. Letos v akciji sodeluje kar 226 osnovnih šol in 126 vrtcev. »Zlati naložbi zame in za skupnost - učenje in znanje«. S tem naslovom so pospremili na pot novo »Rastočo knjigo« na OŠ Lava v Celju. V časih velikih sprememb in še večjih preizkušenj, ki vse pogosteje postavljajo pod vprašaj pomen znanja in strokovnosti, so se na OŠ Lava odločili, da se bodo v novi knjigi posvetili mnogoterim vidikom znanja in ustvarjalnosti. V galeriji Staneta Kregarja v Zavodu sv. Stanislava so se z razstavo »Utrinek časa za vse čase« poklonili 140. obletnici rojstva fotografa Petra Nagliča iz Šmarce pri Kamniku. Na ogled so postavili likovna dela, ki jih je na povabilo Nagličevega vnuka Matjaža Šporarja po motivih Nagličeve fotografske zbirke poustvarilo oz. interpretiralo devetindvajset sodobnih slovenskih likovnih ustvarjalcev.

Obzorja duha Kdo so mladi

28. 5. 2023

Kdo mladim z vzgojo in izobraževanjem pomagati odrasti, jih družbeno usmeriti? Kdo so mladi? Kako moramo na njih gledati? Opažamo, da mladi nimajo časa poslušati, so tudi individualisti. Kako naj jim z vzgojo in izobraževanjem pomagamo odrasti, jih družbeno usmeriti? O tem se bomo z gosti spraševali v oddaji ob praznovanju sto letnice rojstva zavetnika mladih, blaženega Alojzija Grozdeta. V Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani je bil v četrtek festival krščanske glasbe, Ritem srca. Najmlajši med šestimi izvajalci je Denis Trap, ki bo gost oddaje.

Obzorja duha Denis Trap: Ljubezen nikoli ne mine

28. 5. 2023

V Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani je bil v četrtek festival krščanske glasbe, Ritem srca. Najmlajši med šestimi izvajalci je Denis Trap, gost oddaje. V studiu je zapel pesem Ljubezen nikoli ne mine.

Obzorja duha Vzgoja mladih

28. 5. 2023

V odraščanju mladostnikov ima poleg formalnega pomembno vlogo tudi neformalno izobraževanje. Za prvega poskrbi šola, za drugega pa morajo poskrbeti mladi sami.

Obzorja duha Mladi

28. 5. 2023

V procesu odraščanja so mladi izpostavljeni številnim izzivom. V iskanju svojega mesta v svetu imajo nanje močan vpliv šola, vrstniki, družina, družba. Njihove potrebe so predvsem potreba po sprejetosti in potrditvi, pa tudi svoboda, da se učijo iz lastnih napak.

Prenos bogoslužij Nedeljsko bogoslužje

28. 5. 2023

Praznično binkoštno sveto mašo bomo spremljali iz cerkve Marijinega vnebovzetja v župniji Repentabor v Italiji. Bogoslužje bo vodil župnik Anton Bedenčič.

Ozare Ozare

27. 5. 2023

»Današnji svet za svojo rešitev ne potrebuje veliko politikov, znanstvenikov in umetnikov, ampak potrebuje predvsem delavnih svetnikov.« bl. Alojzij Grozde razmišlja MATIC VIDIC

Duhovni utrip Ljubezen in spoštovanje

27. 5. 2023

Barbara in Steve Telzerow, pastorja Mednarodne krščanske skupnosti, sta pred desetimi leti začela voditi tečaje za pare z naslovom »Ljubezen in spoštovanje«. Tečaj je zasnoval ameriški strokovnjak dr. Emerson Eggerichs, ki je mnogim parom po vsem svetu pomagal izstopiti iz začaranega kroga nesoglasij in zaživeti v poživljajočem krogu razumevanja. Pri nas tečaje vodita tudi Barbka in Marko Zrnec, ki svoja spoznanja in izkušnje posredujeta s pesmijo in glasbo.

Obzorja duha Govoriti s srcem

21. 5. 2023

Kako verski mediji »govorijo s srcem in dajejo upanje« ter namesto zidov sovraštva gradijo mostove? »Govoriti s srcem, dati razloge upanja, ki je v nas,« je v poslanici medijskim delavcem ob svetovnem dnevu sredstev sodobnega obveščanja zapisal papež Frančišek. Ali so te besede v izziv medijem verskih ustanov pri nas? Kako jim namesto zidov sovraštva, ki je rak rana slovenske družbe, uspe graditi mostove? Kulturo govora s posebnim poslanstvom pri nas ustvarjajo tudi verski mediji. Na predvečer praznika Marije Pomočnice vabijo na večer izročil na Brezje. V baziliki si oglejte čudovit relikviarij umetnika Christopha Steidla Porente. V Moravskih Toplicah so umestili novega duhovnika, Primoža Kumina. V jubilejnem letu vas vabijo tudi v duhovno oazo na Kostanjevico pri Novi Gorici.

Obzorja duha Jubilejno leto na Kostanjevici

21. 5. 2023

V frančiškanskem samostanu na Kostanjevici se v letu 2023 spominjajo treh jubilejev - 400. obletnice postavitve prve cerkvice na Kostanjevici, 150. obletnice rojstva p. Aleksandra Vavpotiča in 70. obletnice župnije Nova Gorica Kapela.

Obzorja duha Umestitev duhovnika Primoža Kumina

21. 5. 2023

V evangeličanski cerkvi Dobrega pastirja v Moravskih Toplicah so prejšnjo nedeljo s svečanim obredom umestili novega duhovnika. Gmajno bo odslej z enako pravico in odgovornostjo poleg inšpektorja Franca Viteza vodil duhovnik Primož Kumin. Do zdaj je opravljal službo kaplana v Slovenski vojski.

Obzorja duha Zlatar, srebrokovač in restavrator Christoph Steidl Porenta

21. 5. 2023

Zlatar, srebrokovač in restavrator Christoph Steidl Porenta ustvarja unikaten nakit, predmete za sakralno rabo in okrasje v zlatu, srebru, platini in dragih kamnih, zna pa tudi restavrirati. Kaj ga navdihuje pri delu in ali se ustvarjanje sakralnega kosa razlikuje od ustvarjanja drugih del?

Obzorja duha Govoriti s srcem

21. 5. 2023

Govoriti s srcem, dati razloge upanja, ki je v nas,« je v poslanici medijskim delavcem ob svetovnem dnevu sredstev sodobnega obveščanja zapisal papež Frančišek. Ali so te besede v izziv medijem verskih ustanov pri nas? Kako jim namesto zidov sovraštva, ki je rak rana slovenske družbe, uspe graditi mostove? Kulturo govora s posebnim poslanstvom pri nas ustvarjajo tudi verski mediji.

Stran 1 od 230
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov