Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Duhovnost - Arhiv

Obzorja duha Starostniki, preživetje družbe

28. 2. 2021

Starejši so nenadomestljivi v življenju posameznika, družine in družbe. Zato je papež Frančišek napovedal svetovni dan starih staršev in ostarelih. »Starost je milost, poslanstvo, je poklicanost,« tako je konec januarja pri opoldanskem nagovoru dejal papež Frančišek in napovedal, da bo četrta nedelja v juliju svetovni dan starih staršev in ostarelih. Starejši so zelo pomembni v življenju posameznika, družine in družbe. Afriški pregovor pravi: »Ko umre star človek, je to tako, kot bi zgorela knjižnica.« Tudi za pravoslavje je značilno, da vero na otroke prenašajo babice. Vse to velja tudi za nas. V Srbski pravoslavni cerkvi so na zboru izvolili novega patriarha. Ekumenska skupina Svetovnega molitvenega dneva žensk tudi pri nas za prvi petek v marcu pripravlja molitev za ženske majhne otroške države Vanuatu v Tihem oceanu. V dnevnem centru koprske Škofijske karitas v Bertokih najdejo dom in toplo besedo brezdomci. Blizu v trpljenju, ki je del življenja, nam želi biti tudi duhovnik, urednik in pisatelj Božo Rustja, ki je izdal novo knjigo V preizkušnji mi bodi blizu, Gospod.

Obzorja duha V preizkušnji mi bodi blizu, Gospod

28. 2. 2021

V preizkušnji mi bodi blizu, Gospod je nova zbirka zgodb, ki jih je v času osebnih preizkušenj zbral duhovnik Božo Rustja. Zgodbe so avtorju vlivale pogum in mu odpirale svet smisla in svetlobe.

Obzorja duha Sprejemališče za brezdomce

28. 2. 2021

V Bertokih so v dnevnem centru Karitas za brezdomce v lanskem letu pomagali okoli 90 osebam, večinoma moškim. Pri njih so dobrodošli brezdomci, ljudje brez urejenega bivališča in vsi v materialni, psihosocialni in duhovni stiski.

Obzorja duha Svetovni molitveni dan 2021

28. 2. 2021

Ženske članice, ki so povezane v ekumenskem društvu Svetovni molitveni dan Slovenija so v okviru dejavnosti ob svetovnem molitvenem dnevu, ki poteka letos 5. marca, izrazile solidarnost in podporo z ženskami države Vanuatu, ki je pripravila letošnje bogoslužje. Slovenke so v medsebojni povezanosti združile moči in pripravile molitev v osmih različnih krajih. Zaradi korona razmer se bodo skupne molitve letos tako prenašale prek spletnih kanalov.

Obzorja duha Religijski pogled na smrt

28. 2. 2021

Živimo v času, ko je smrt za marsikoga postala statistična kategorija. Čisto drugače pa se dotakne tistih, ki se z njo srečujejo bodisi ob lastnem umiranju ali ob slovesu od svojih bližnjih. Za večino verstev smrt ni konec človekovega popotovanja, ampak vstop v polnost bivanja.

Obzorja duha Sarostniki v družbi

28. 2. 2021

Pri nas je trenutno vsak peti prebivalec star več kot 65 let, življenjska doba pa se v povprečju še podaljuje tja do 86-tega leta. Čeprav sodobno življenje in potrošništvo zagovarjata mladost in hitrost ter je naš odnos do starosti in starejših pogosto nespoštljiv in slab, pa bi morali prepoznati posebno vrednost, ki jo ima ta populacija v družbi. S prenosom znanja, izkušenj in modrosti ter skrbi za drugega, tako na mlade kot širše v družbo prinašajo temelje in vrednote s katerimi ta napreduje in raste.

Obzorja duha Srbski patriarh Porfirije

28. 2. 2021

18. februarja je Srbska pravoslavna cerkev dobila novega patriarha. To je postal zagrebško-ljubljanski metropolit dr. Porfirije Perić.

Prenos bogoslužij Sveta maša, prenos iz mariborske stolnice

28. 2. 2021

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Ozare Ozare

27. 2. 2021

Dar ne sestoji iz tega, kar je bilo storjeno ali podarjeno, marveč iz namena darovalca. (Seneka) Razmišlja Katja Kotnik

Duhovni utrip Ekumenizem

26. 2. 2021

Ekumensko gibanje se je začelo v različnih protestantskih cerkvah že na začetku 20. stoletja. Iz tega prizadevanja je bil leta 1948 ustanovljen Ekumenski svet cerkva, ki se je kasneje preimenoval v Svetovni svet cerkva. V njem je danes združenih 350 cerkva iz 110 držav in zastopa 500 milijonov kristjanov po vsem svetu.

Duhovni utrip Ekumenizem članic SKC

26. 2. 2021

Svet krščanskih cerkva v Sloveniji povezuje katoliško, evangeličansko, srbsko pravoslavno in binkoštno cerkev. Prizadevajo si za uresničitev skupnih ciljev, ki jih imajo kot krščanske cerkve. Pri tem pa si posamezne cerkve po svojih lastnih močeh prizadevajo za ekumensko gibanje v Sloveniji.

Duhovni utrip Sodelovanje manjših krščanskih skupnosti

26. 2. 2021

Raznotera ekumenska prizadevanja so značilna tudi za manjše krščanske skupnosti. Te skupaj organizirajo več dogodkov in projektov, ki so po eni strani namenjeni širši javnosti, po drugi strani pa si želijo sodelovati tudi z drugimi krščanskimi skupnostmi, predvsem na področju evangelizacije.

Duhovni utrip Ekumenizem v praksi

26. 2. 2021

Oddaja bo orisala napredek v medsebojnem dialogu in sprejemanju različnih krščanskih skupnosti. Pogovarjali se bomo s predstavnikoma Svetovnega sveta cerkva. Ogledali si bomo dejavnosti v krščanskih Cerkvah, ki delujejo na ozemlju Slovenije. Raznotera ekumenska prizadevanja so značilna tudi za manjše krščanske skupnosti. Te skupaj organizirajo več dogodkov in projektov, ki so po eni strani namenjeni širši javnosti, po drugi strani pa si želijo sodelovati tudi z drugimi krščanskimi skupnostmi, predvsem na področju evangelizacije.

Obzorja duha Celostna ekologija

21. 2. 2021

Papež Frančišek nas z verskimi voditelji spodbuja k prizadevanju za celostno ekologijo. Namen postnega časa je, da nas odvrne od tistega, kar nas zasužnjuje ter nam krati življenje in svobodo. »Kakšen svet želimo zapustiti mladim?« nas sprašuje papež Frančišek. Z verskimi voditelji nas spodbuja k prizadevanju za celostno ekologijo, saj je onesnaževanje okolja žgoč problem našega časa. Poziva k ohranjanju zemlje in človeških življenj. O pomenu varovanja okolja se otroci učijo v šoli in tudi pri verouku, a za celostno ekologijo se moramo tudi pri nas še odločneje zavzeti. Pred 300 leti je kapucin, pater Romuald Marušič, napisal Škofjeloški pasijon, prvo dramsko besedilo v slovenščini. Z njim je želel svetopisemske zgodbe o Kristusovem trpljenju in smrti približati preprostemu človeku. Ob postajah križevega pota premišljujemo Kristusovo in tudi svoje trpljenje. Pater Hugolin Sattner, ki se je rodil pred 170-imi leti, je svoje misli prelil v glasbo. Pustna sobotna iskrica letos ni bila plesna, bila pa je dobrodelna. Zbrana sredstva so namenjena otrokom v Braziliji, kjer deluje slovenska misijonarka, sestra Agata Kociper. Danica Perme pa nas v postnem času vabi k obisku Podbrezij. Bogato sakralno kulturno dediščino majhne vasice in njene znamenite osebnosti je zapisala tudi v monografijo.

Obzorja duha »Pesem žalno poje«

21. 2. 2021

Tenorist Fernando Mejías je ob spremljavi organista Gregorja Klančiča zapel pesem slovenskega skladatelja Hugolina Sattnerja »Pesem žalno poje«.

Obzorja duha Podbreška znamenja vere in kulture

21. 2. 2021

Kulturno društvo Podbrezje, ki si že dvajset let prizadeva za ohranitev bogate kulturne in sakralne dediščine tamkajšnjega območja na Gorenjskem, je lani izdalo monografijo "Podbreška znamenja vere in kulture". Njena avtorica, predsednica društva Dragica Perne, v svoji bogato ilustrirani knjigi predstavlja najlepšo kiparsko gotsko umetnost. Ta obsega cerkvico Žalostne Matere Božje s kapelo, lok romarskih kapelic s križevim potom s Kalvarijo. Spominski park znamenitih Podbrežanov, med katerimi je tudi znamenita domačinka in slikarka Ivana Kobilca. V knjigi je predstavljena tudi kulinarična posebnost Podbrezja, Podbreška potica.

Obzorja duha 300 let Škofjeloškega pasijona

21. 2. 2021

Letos bo minilo 300 let od nastanka Škofjeloškega pasijona. Gre za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenščini ter najstarejšo v celoti ohranjeno režijsko knjigo v Evropi. Od leta 2016 je Škofjeloški pasijon, ki ga je napisal kapucin p. Romuald, vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Obzorja duha Pustna sobotna iskrica

21. 2. 2021

Na pustno soboto je tudi letos, že devetnajstič zapovrstjo, potekala »Pustna sobotna iskrica«. Dobrodelno akcijo sta pripravila Radio Ognjišče in Misijonsko središče Slovenije. Pustni ples je zaradi epidemije koronavirusne bolezni odpadel, poslušalci pa so kljub temu odprli svoja srca in podprli dobrodelnost. Za misijon v Braziliji, kjer deluje s. Agata Kociper, so zbrali kar 197.433 evrov.

Obzorja duha Celostna ekologija

21. 2. 2021

Papež Frančišek verujoče in tudi neverujoče zadnja leta vztrajno poziva k skrbi za ohranitev našega skupnega doma oziroma planeta Zemlje. Prav celostna ekologija je pomembno področje, ki mu namenja papež vse več pozornosti, tudi v koronakrizi. Poglejmo prek nekaterih cerkvenih dokumentov, papeževih okrožnic Hvaljen moj gospod in Vsi smo bratje, kako razume papež pomen in vlogo celostne ekologije, tudi z vidika bratstva, pravičnosti in skrbi za najranljivejše ter njihovega vključevanja v ozaveščeno skrb za okolje, ki je povezana z odpravljanjem perečih aktualnih okoljskih in podnebnih globalnih sprememb. Povečevanje števila prebivalstva in lakota na eni strani med nerazvitimi ter na drugi, izobilje in k množični potrošnji usmerjeni razviti svet, vse to pušča nepopravljivo škodo na našem skupnem planetu. Ga bomo zmogli in predvsem znali ohraniti ne le za nas, ampak tudi za naše potomce? Kako dolgo bo naš planet še zdrav in primeren za zdravo življenje vseh nas, se sprašujemo že zdaj. Poglejmo zato, kakšni so izzivi v Sloveniji, na področju celostne ekologije, da bi bolje ravnali z našim skupnim domom, zdaj in v prihodnje?

Prenos bogoslužij Sveta maša, prenos iz mariborske stolnice

21. 2. 2021

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Stran 1 od 183
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov