Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Duhovnost - Arhiv

Ozare Ozare

Velikodušno srce, ljubezniva beseda ter služenje/sočutje so tri stvari, ki ohranjajo človeštvo. "Po zunanjosti je bil kakor človek in je sam sebe ponižal, tako da je postal pokoren vse do smrti" (Flp 2,7-8) Razmišlja Davorin Buher

4. julij 2020

Obzorja duha Škof Anton Mahnič

Krški škof, Slovenec, Anton Mahnič je bil zelo dejaven na teološko-pastoralnem področju, zaznamoval pa je tudi družbenopolitično dogajanje na prelomu v 20. stoletje. Krški škof, Slovenec Anton Mahnič je bil vsestranska osebnost. Zelo dejaven je bil na teološko-pastoralnem področju, zaznamoval pa je tudi družbenopolitično dogajanje na prelomu v 20. stoletje. Izhajal je iz globoke osebne vere. Začetnika katoliškega gibanja nam bo predstavil gost, sedanji krški škof msgr. Ivica Petanjak. Začele so se počitnice in zanimivih programov za otroke in mlade ne manjka.

28. junij 2020

Ozare Ozare

Moč za vsakdanje življenje - ali Božji duh daje življenje? "Glejte, jaz odprem vaše grobove, vzdignem vas iz vaših grobóv, o moje ljudstvo, in vas pripeljem v Izraelovo deželo." (Ezk 37,12). Razmišlja Jozafat Hardi

27. junij 2020

Ozare Ozare

Tvoj sovražnik je najboljši zdravnik za tvoje hibe, zakaj bolje jih vidi kot pa prijatelj, ki jih iz vljudnosti, ali laskanje nikoli ne bo odkrito izrekel! " kamen spotike in skala pohujšanja. Ker niso pokorni besedi, se spotikajo. (1Pt 2,8) Razmišlja Hana Košan

20. junij 2020

Duhovni utrip Slovensko društvo hospic

Nevladna, neprofitna humanitarna organizacija Slovensko društvo hospic skrbi za hudo bolne z napredovalimi kroničnimi boleznimi, ki se jim življenje izteka, in pomaga tudi njihovim svojcem. V društvu si prizadevajo, da bi smrt sprejemali kot del življenja in bi se v družbi oblikoval bolj naraven odnos do umiranja in žalovanja. Kot ugotavljajo, je v zadnjih mesecih epidemija močno posegla tudi v te procese.

20. junij 2020

Duhovni utrip Tudi ti si angel

Janez Štros se je s slikarstvom začel ukvarjati pred približno 18 leti, ko je začutil neustavljivo potrebo, da svoje čutenje prelije na slikarsko platno. Začeli so nastajati cikli slik, imenovani »Tudi ti si angel«. Pozneje jih je povezal v monografije in oblikoval dobrodelni projekt. Zbrana sredstva podarja predvsem ustanovam, ki skrbijo za otroke s posebnimi potrebami.

20. junij 2020

Duhovni utrip Tudi ti si angel

»Tudi ti si angel«, »Sočutni telefon« Janez Štros se je slikarstvom začel ukvarjati pred približno 18 leti, ko je začutil neustavljivo silo, da začne svoja čutenja prelivati na slikarska platna. Začeli so nastajati slikarski cikli poimenovani: »Tudi ti si angel«. Kasneje jih je povezal v monografije in oblikoval dobrodelni projekt, s katerim zbrana sredstva podarja ustanovam, ki skrbijo predvsem za otroke s posebnimi potrebami. V Slovenskem društvu hospic si prizadevajo, da bi smrt sprejemali kot del življenja in da bi se v družbi oblikoval bolj naraven odnos do umiranja in žalovanja. V zadnjih mesecih so se posebej posvetili svetovanju preko sočutnega telefona.

20. junij 2020

Prenos bogoslužij Srečanje bolnikov in invalidov na Brezjah, prenos svete maše

Neposredni prenos vsakoletnega romanja bolnikov, invalidov in ostarelih k Mariji pomagaj na Brezjah.

20. junij 2020

Sveto in svet Ljubezen in spoštovanje v družini

Ljubezen in spoštovanje v družini. Društvo Zaživi življenje je izdalo v slovenskem prevodu tretje delo priznanega ameriškega strokovnjaka dr. Emersona Eggerichsa z naslovom »Ljubezen in spoštovanje v družini«. O začaranem krogu nesoglasij in o poživljajočem krogu sodelovanja v družini se bomo pogovarjali z zakoncema Telzerow, ki vodita tečaje »Ljubezen in spoštovanje« in z dr. Katarino Kompan Erzar, ki skupaj s soprogom vodi »Študijsko – raziskovalni center za družino«.

17. junij 2020

Obzorja duha Cerkveni očetje in revija Magnificat

Frančiškan brat Miran Špelič je ob koncu epidemije koronavirusa sprejel izziv in začel s spletnimi predavanji o cerkvenih očetih. Z njimi spodbuja in nagovarja tako vernike kot tudi druge, da se z njimi seznanijo in da spoznajo tudi temelje krščanske teologije. Povedal je tudi, kaj priporoča v branje v novi junijski številki religiozne revije Magnificat.

14. junij 2020

Obzorja duha Diakoni – novomašniki

Sedem diakonov bo konec junija posvečenih v duhovnike. Kdo je diakon in kdo je duhovnik, poklica, mladi se za njih težko odločajo. Sedem diakonov bo konec junija posvečenih v duhovnike. Kakšno poslanstvo ima diakon in kakšen je poklic duhovnika? Zakaj se mladi težko odločajo za duhovniški poklic in s katerimi vprašanji se ukvarjajo pred mašniškim posvečenjem – o tem v oddaji z diakoni, ki bodo naši gostje. V župniji Videm ob Savi so letošnje leto posvetili Dragotinu Ferdinandu Ripšlu, duhovniku, kronistu, pesniku in sadjarju. Koronavirusna bolezen je močno prizadela ljudi v deželah v razvoju, kjer delujejo slovenski misijonarji in prostovoljci. Revija Magnificat z bogato vsebino, globokimi mislimi in molitvami skrbi za vsakdanjo versko poglobitev.

14. junij 2020

Obzorja duha Misijonarji in prostovoljci po pandemiji koronavirusa

Po pandemiji koronavirusa, ki je povzročila veliko žrtev po vsem svetu in tudi veliko pomanjkanje ter lakoto, zlasti pri najrevnejših prebivalcih v državah tretjega sveta, se življenje počasi spet prebuja. Pogledali smo, kako v spremenjenih razmerah po pandemiji delujejo in kako pomagajo ljudem slovenski misijonarji in prostovoljci na ogroženih območjih.

14. junij 2020

Obzorja duha Dragotin Ferdinand Ripšl

V župniji Krško - Videm ob Savi letos praznujejo Ripšlovo leto, saj se spominjajo 200. obletnice rojstva Dragotina Ferdinanda Ripšla. Bil je duhovnik, pesnik, sadjar, strokovni pisec, narodni buditelj,…

14. junij 2020

Obzorja duha Novomašniki

Diakoni se posvečajo duhovnemu služenju soljudem. Njihovo poslanstvo je biti na razpolago vsem. Diakoni smejo krščevati, poročati, pokopavati, pridigati in poučevati verouk, skrbijo za ostarele in duhovno oskrbujejo posameznike. Kjer ni duhovnika, lahko tudi vodijo bogoslužje. Diakoni so lahko samski (v celibatu) ali pa poročeni - stalni diakoni. Cerkveno pravo na podlagi tradicije Cerkve določa, da so diakoni lahko le moški. Središče duhovniške službe je obhajanje evharistije. Iz globokega osebnega odnosa z Gospodom more duhovnik služiti sočloveku in Cerkvi ter ljudem podeljevati zakramente. Duhovniška služba predpostavlja življenje v celibatu (neporočenost), redno molitev brevirja in pokorščino škofu. Službe, ki jih opravlja duhovnik, so zelo različne: kot župnik vodi župnijo, lahko je kaplan ali duhovni pomočnik. Duhovniki tudi poučujejo verouk in duhovno oskrbujejo zapornike, bolnike in starejše ljudi, vojake, policiste ipd.

14. junij 2020

Ozare Ozare

Pred Bogom je hvalevredno, če delate dobro in če potrpežljivo prenašate bridkost. (1Pt 2,20) Razmišlja Jozafat Hardi

13. junij 2020

Duhovni utrip Stati in obstati

»Stati in obstati v času virusa«, binkoštna nedelja v Ženavljah. Todd Hunnicutt, zgodovinar in mednarodni koordinator Združenja Trubarjev Forum je objavil članek z naslovom »Tri Trubarjeve resnice o epidemiji – stati in obstati v času virusa«. V Binkoštni cerkvi v Ženavljah v osrčju Goričkih gričev smo zabeležili praznovanje binkoštne nedelje. O pomenu osebne vere in pristnih odnosov je spregovoril dr. Daniel Grabar.

13. junij 2020

Duhovni utrip Binkoštna nedelja v Ženavljah

V Krščanski binkoštni cerkvi v Ženavljah smo zabeležili praznovanje binkoštne nedelje.

13. junij 2020

Duhovni utrip Stati in obstati

Todd Hunnicutt, zgodovinar in mednarodni koordinator Združenja Trubarjev Forum je objavil članek »Tri Trubarjeve resnice o epidemiji – stati in obstati v času virusa«.

13. junij 2020

Obzorja duha Škof Andrej Glavan

12. junija bo msgr. Andrej Glavan praznoval škofovski jubilej. Posvečen je bil leta 2000. Čez šest let je postal prvi škof novomeške škofije. Andrej Glavan je bil posvečen v škofa 12. junija leta 2000, štiri leta pozneje je kot apostolski administrator prevzel vodenje ljubljanske nadškofije, 10. junija leta 2006 pa je bil imenovan za prvega škofa na novo ustanovljene novomeške škofije. Čemu se je pri svoji pastirski službi v zadnjih dveh desetletjih najbolj posvečal? Katere izzive vidi v prihodnosti? Pred dvema letoma je ob svoji 75-letnici papežu Frančišku podal odstop. Med čakanjem naslednika predano sledi svojemu škofovskemu geslu »Karkoli vam poreče, storite«. Osmega junija se bomo spomnili Primoža Trubarja, moža, ki se je z ljubeznijo do slovenskega jezika zapisal v našo zgodovino. Prav tako neuklonljiv v upanju je bil tudi svetniški kandidat Lojze Kozar, o življenju katerega govori kratki film Domov. Življenje se počasi normalizira, vračamo se na delo, mladi pa v šole in k verouku, spet se odpirajo domovi za starejše, pa smo vendar še vedno zaskrbljeni zaradi negotove prihodnosti. Trdnost in upanje nam dajejo pobude različnih skupin in dobrohotna medsebojna pomoč.

7. junij 2020

Obzorja duha Film »Domov«

Film »Domov« je film o Božjem služabniku Alojziju Kozarju. Bil je vsestranska osebnost - duhovnik, glasbenik, pisatelj,… bil je izredno načelen človek, dober in nezlomljiv.

7. junij 2020

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov