Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

Obzorja duha Prostovoljka Veronika in Mlada Karitas

26. 6. 2022

Veronika Žižek, vzgojiteljica in montessorijevska pedagoginja, voditeljica Mlade Karitas, je kot mlada prostovoljka delo z otroki nadgradila z vodenjem različnih projektov in skupin prostovoljcev, pri katerem kljub mladosti odgovorno prevzema naloge in snuje nove prostovoljske programe s posebnim čutom do ljudi v stiski.

Obzorja duha Vse je dar

26. 6. 2022

Vse je dar, je naslov spominov, kardinala Franca Rodeta. Vse je dar, lahko rečemo ob zaključku šolskega in pastoralnega leta. Vse je dar, lahko rečemo, ko se pred počitnicami ozremo na zaključujoče se šolsko, pastoralno in osebno leto. Vse je dar, je tudi naslovil svoje biografske spomine, kardinal dr. Franc Rode. Obsežen testament o resničnosti, ki je zaznamovalo njegovo 87-let bogato življenje, prepleteno z mnogimi srečanji v Argentini, Franciji, Sloveniji in Italiji, v katerem ni manjkalo preizkušenj. V Rimu je od 22. do 26. junija potekalo 10. svetovno srečanje družin, spremljevalni dogodki pa so bili tudi pri nas. Bolniki, invalidi in ostareli, pa so se že tradicionalno srečali na Brezjah. Poslovili pa smo se od klasičnega filologa svetovnega ugleda dr. Kajetana Gantarja, ki bo s svojim bogatim opusom prevodov več tisočletij starih besedil, ostal blizu tudi prihodnjim generacijam. Prostovoljci mlade Karitas pa se že pripravljajo na počitnice biserov. Med njimi je prejemnica državnega priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, Veronika Žižek iz Brezovice pri Ljubljani.

Obzorja duha 54. romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje

26. 6. 2022

Štiriinpetdeset let že romajo bolniki, invalidi in starejši k Mariji Pomagaj na Brezje. Po dveh letih, zaznamovanih s koronskimi omejitvami, so se prejšnjo soboto spet zbrali pri brezjanski Mariji in ji zaupali svoje težave ter stiske.

Obzorja duha Ob svetovnem srečanju družin

26. 6. 2022

Letošnje 10. Svetovno srečanje družin v Rimu je povezoval naslov: »Družinska ljubezen: poklicanost in pot svetosti«. Kako so se na srečanje pripravljale slovenske družine in s kakšnimi izzivi se srečujejo na vsakodnevnih poteh?

Obzorja duha Dr. Franc kardinal Rode

26. 6. 2022

Vse je dar, je naslov avtobiografskih spominov dr. Franca kardinala Rodeta, obsežen testament o življenju 87-letnega kardinala ob 25. obletnici njegovega škofovskega posvečenja.

Ozare Ozare

25. 6. 2022

»Veliko bolj dragoceno je, če te ljudje vedno spoštujejo, kakor da te včasih občudujejo.« (Jean-Jacques Rousseau) razmišlja BOGDAN RUS

Obzorja duha Očak Abraham

19. 6. 2022

V judovstvu, krščanstvu in islamu je Abraham očak med očaki, vera v veri pa pravi dogmatik Guy Lafon. Med znanstvenimi knjižicami je pred kratkim izšla knjiga o Abrahamu. Očaki igrajo pomembno vlogo kar v treh monoteističnih verstvih: v judovstvu, krščanstvu in islamu. Zakaj med očaki Abrahama imenujemo očeta vere? Abraham je vera v veri, je o tem očaku dejal teolog in dogmatik Guy Lafon, ki je napisal knjigo o njem. V četrtek so katoličani obhajali praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi, navzočnost Jezusa v posvečenem kruhu in vinu. H globljemu razumevanju pomena evharistije nas vabijo v spletni program Spremenjeni. V Velesovem so tudi letos obhajali Marijin dan, ki so ga pripravili člani Društva prijateljev Medžugorja – MIR Slovenija.

Obzorja duha 8. Marijin dan

19. 6. 2022

Že osmo leto so v župniji Velesovo, skupaj z Društvom prijateljev Medžugorja - Mir Slovenija, pripravili tako imenovani Marijin dan, molitveno srečanje po medžugorskem zgledu.

Obzorja duha Spremenjeni

19. 6. 2022

»Spremenjeni« je naslov spletnega tečaja, v katerem se razlaga pomen in smisel svete maše in poteka v okviru projekta Luč.si.

Obzorja duha Očak Abraham

19. 6. 2022

Med znanstvenimi knjižicami je pred kratkim izšla knjiga o Abrahamu. Očaki igrajo pomembno vlogo kar v treh monoteističnih verstvih: v judovstvu, krščanstvu in islamu. Zakaj med očaki Abrahama imenujemo očeta vere? Abraham je vera v veri, je o tem očaku dejal teolog in dogmatik Guy Lafon, ki je napisal knjigo o njem.

Ozare Ozare

18. 6. 2022

»O Bog, moj Bog si ti, željno te iščem, po tebi žeja mojo dušo.« (Ps 63,2) razmišlja ANJA KASTELIC

Duhovni utrip Zdravilna beseda

18. 6. 2022

»Jaz sem Gospod, tvoj zdravnik,« beremo v Svetem pismu, v 2Mz 15,26. Iz te vrstice izhaja tudi program Zdravilna beseda, ki ga koordinira Svetopisemska družba Slovenije. V Sloveniji deluje že od leta 2019 in poteka po različnih župnijah, Cerkvah in skupnostih.

Duhovni utrip Pomoč Ukrajini

18. 6. 2022

Slovenska karitas je ob obisku Mire Milavec, sodelavke v Ukrajini, pripravila novinarsko konferenco. Predstavili so pomoč Slovenske karitas v Ukrajini – največje humanitarne akcije za tujino doslej. O izjemno hitri in učinkoviti pomoči ogroženim območjem v Ukrajini je spregovorila tudi predstavnica ADRE Slovenija Katja Kotnik.

Duhovni utrip Pomoč Ukrajini

18. 6. 2022

Slovenska karitas je ob obisku Mire Milavec, sodelavke v Ukrajini, pripravila novinarsko konferenco. Predstavili so pomoč Slovenske karitas v Ukrajini – največje humanitarne akcije za tujino doslej. Že od vsega začetka ukrajinske krize s Slovensko karitas sodeluje tudi Humanitarno društvo ADRA Slovenija. Predstavljamo vam tudi program Zdravilna beseda – po poti ozdravljenja s Svetim pismom. Program od leta 2019 pripravlja Svetopisemska družba Slovenije.

Sveto in svet 80-letnica smrti dr. Lamberta Ehrlicha

15. 6. 2022

Življenje in delo katoliškega duhovnika in profesorja Lamberta Ehrlicha, ki ga je leta 1942 ubil atentator varnostnoobveščevalne službe komunistov, sproža močno nasprotujoče si interpretacije dogodkov iz obdobja druge svetovne vojne. Za nekatere izdajalec in človek, ki ne zasluži groba, za druge prerok in svetniški lik, ki je tlakoval pot do slovenske samostojnosti. Več o njem v oddaji Sveto in svet.

Obzorja duha Knjiga Jezus Kristus

12. 6. 2022

Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga z naslovom Jezus Kristus. Avtor Leon Oblak bralcu na 200-tih straneh skozi pesnitev približa Novo zavezo. Oblakova izpovedana poezija bralca nagovori k življenju po Božji besedi, ki izvira iz bogatih in raznolikih Svetopisemskih dogodkov. Poglejmo kaj o motivu za ustvarjanje knjižnega dela in njegovem namenu pravi avtor.

Obzorja duha Posvečeni za Boga in svet

12. 6. 2022

O poslanstvu manjših bratov frančiškanov smo se pogovarjali z njihovim generalnim ministrom, bratom Massimom Fusarellijem. Papež Frančišek bo v soboto 27. avgusta umestil 21 novih kardinalov. Med njimi tudi nadškofa iz Manausa v Braziliji, frančiškana Leonarda Ulricha Steinerja. Kako 800 let po smrti ustanovitelja, svetega Frančiška iz Assisija, manjši bratje služijo najrevnejšim na obrobju naše družbe? Kako v vsakem človeku in v stvarstvu prepoznajo sestro in brata? O poslanstvu manjših bratov frančiškanov smo se pogovarjali z njihovim generalnim ministrom, bratom Massimom Fusarellijem, ki je bil na kratkem obisku v Sloveniji. Rojeni Rimljan je bil lani izvoljen za 121. naslednika svetega Frančiška. V vodenje pa mu je zaupanih 12000 frančiškanov po vsem svetu. Na binkošti je v Katoliški cerkvi stopila v veljavno Apostolska konstitucija Praedicate Evangelium. Kakšno reformo prinaša v delovanje rimske kurije, da bo v službi papeža in lokalnih Cerkva? Konec avgusta se bodo z dokumentom seznanili v Vatikanu zbrani kardinali z vsega sveta. V Vatikanu se vse pripravlja na 10. svetovno srečanje družin, zato je papež namenil molitev v juniju prav družinam. Muzikologinjo, Cvetano Priol, pa je bolj kot tragedija vojne, zaznamovalo izkustvo Boga. Ali je zato Mala Cvetka, kakor ji pravijo, ob stoletnici rojstva kandidatinja za svetnico? "Delimo modrosti časa" je naslov knjige napisane na pobudo papeža Frančiška. Med 30 starejšimi sta modrostne misli delili tudi pisateljica in pedagoginja Berta Golob ter invalidka Damijana Kravcar, katero smo obiskali v Domu svete Katarine. Leon Oblak, prejemnik mnogih nagrad za besedila narodno zabavne glasbe, nas vabi k prebiranju religiozne pesnitvi o Jezusu Kristusu.

Obzorja duha Damijana Kravcar

12. 6. 2022

Gospa Damijana Kravcar je že od rojstva invalidka, s čimer se sprva ni mogla sprijazniti. Potem je pri 20 letih obiskala Lurd in se vrnila drugačna. Sprejela je svoje življenje, ki ga rada živi in je zanj hvaležna.

Obzorja duha Cvetana Priol

12. 6. 2022

Letos obhajamo 100-letnico rojstva laikinje, mistikinje, glasbene pedagoginje Mariborčanke Cvetane Priol. Bila je povsem posvečena Bogu in duhovnosti. Skrbela je za otroke in bolnike in kot laikinja vodila pastoralo mladih deklet za delo v Cerkvi, ki so bile predhodnice katehistinj. V trpljenju je spoznavala in doživljala moč evharistije in bila mnogim svetel zgled krščanskega življenja. Cvetana Priol je Božja služabnica in kandidatka za svetnico. V kapucinskem samostanu v Celju je na ogled razstava z naslovom Moj poklic je ljubezen, drobci iz življenja Cvetane Priol, ki sta jo pripravila Mariborska stolna cerkev in Nadškofijski arhiv Maribor.

Obzorja duha Reforma rimske kurije

12. 6. 2022

Nova apostolska konstitucija Praedicate Evangelium - Oznanjujte evangelij je bila objavljena 19. marca, v veljavo pa je stopila 5. junija. Prinaša temeljito reformo rimske kurije.

Stran 1 od 208
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov