Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

24. 9. 2023

Oddaja Ljudje in zemlja je ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. Vsak tretji teden jo pripravlja Regionalni TV Program Koper – Capodistria in njen urednik Branko Vrabec. V »koprski« Oddaji Ljudje in zemlja govorimo o pridelavi hrane, o življenju in delu na podeželju, o živalih doma, na kmetih in v divjini, veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja in tradicije, dotikamo pa se tudi tem, ki so zanimive tako za mlajše kot starejše gledalce. Poročamo z vseh koncev Primorske, odpravimo se tudi na Notranjsko in v zamejstvo. Naše osnovno vodilo je, da oddaja Ljudje in zemlja ni namenjena le kmetovalcem in pridelovalcem hrane, temveč široki publiki, skratka vsem, ki kmetijske pridelke kupujejo, ki so tako ali drugače povezani s podeželjem in ki jim ni vseeno za našo kulturno krajino.

Na vrtu Na vrtu

23. 9. 2023

O RAZLIČNIH SORTAH FIG Ko dvakrat rodne fige dozorijo drugič, se poletje preveša v jesen. Na obali smo pokusili različne sorte, razlikujejo se po velikosti in obliki listov, pa barvi in sočnosti plodov. KO DVORIŠČE KRASIJO KOPRIVE Okrasne koprive veljajo za strukturne sezonske rastline. Med cvetoče poletne lepotice jih sadimo zaradi njihovih barvitih listov. Kako lepe so, če jim namenimo dovolj pozornosti in prostora, sta pokazala Verena in Zvonko Mikša iz Dornave. Okolico njune hiše krasi kar 22 sort. KO SEPTEMBRA ZACVETI SADNO DREVJE Pri specialistu za sadjarstvo iz Kmetijskega zavoda Maribor smo preverili, zakaj češnje, jablane in orehi letos cvetijo tudi septembra. Še dobro, da se to ne zgodi pogosto. SUŠENJE ROŽMARINA IN LOVORJA Dva domača sušilnika je že sestavil Sebastjan Lipar, prvega iz ostankov soda in mreže, drugega iz delov lesa in kavljev. V oddaji svetuje, kako pravilno posušiti rožmarin in lovor.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

17. 9. 2023

Na skrajnem vzhodu Slovenije so se povezali kmetje, strokovnjaki in gospodarstveniki ter aktivno pristopili k projektu namakanja pomurskih kmetijskih površin. Obiskali smo letošnjega kralja cvička. Marjan Jelenič je eden najuspešnejših in največjih vinogradnikov vinorodne dežele Posavje. V okviru praznovanja visoke obletnice KGZ Ptuj so v začetku letošnjega poletja pripravili regijsko razstavo goveda in drobnice. V Bratislavcih pri Polenšaku smo obiskali posestvo enega najuspešnejših slovenskih gospodarstvenikov in finančnikov, mag. Milana Lovrenčiča. Njegovo zasebno življenje je zaznamovala ljubezen do živali, predvsem psov in konjev, ki mu tudi v starosti lepšajo življenje.

Ljudje in zemlja Namakanje Pomurja

17. 9. 2023

Na skrajnem vzhodu Slovenije so se kmetje, strokovnjaki in gospodarstveniki povezali in aktivno pristopili k regijskemu projektu - namakanje Pomurja. O skupnih prizadevanjih so seznanili pristojni ministrstvi, upajo, da bodo kmalu pridobili potrebna dovoljenja, umestitev namakalnega sistema v prostor in začeli z izgradnjo.

Ljudje in zemlja Vinska letina 2023, kralj cvička

17. 9. 2023

Letošnji kralj cvička, Marjan Jelenič, je eden najuspešnejših in največjih vinogradnikov vinorodne dežele Posavja. Je član Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki in že šesti po vrsti, ki je za cviček iz območja goric v okolici cerkve Svetega Mohorja prejel najvišje priznanje.

Ljudje in zemlja Konjereja v Prlekiji

17. 9. 2023

Naša ekipa je v Bratislavcih pri Polenšaku obiskala posestvo enega najuspešnejših slovenskih gospodarstvenikov in finančnikov, mag. Milana Lovrenčiča. Njegovo zasebno življenje je zaznamovala ljubezen do živali, predvsem psov in konjev, ki mu tudi v starosti lepšajo življenje. V času našega obiska se je pri njem mudil strokovni vodja kobilarne Lipica, mag. Janez Rus s katerim sta opozorila na pomen povezovanja in organiziranja slovenske konjereje za njen obstoj v prihodnje.

Ljudje in zemlja IMK - Inovativni mladi kmet

17. 9. 2023

V nedeljo, 1. oktobra, bomo v oddaji Ljudje in zemlja predstavili letošnje kandidate za Inovativnega mladega kmeta. Vabljeni k ogledu odličnih zgodb s slovenskega podeželja in glasovanju! IMK, 1. oktober 2023, Ljudje in zemlja.

Ljudje in zemlja Razstava goveda na Ptuju

17. 9. 2023

V okviru Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, uspešno deluje oddelek za živinorejo s selekcijo in kontrolo mlečnosti. Glavnino dela zaposlenih na tem oddelku predstavlja kontrola prireje mleka in mesa v govedoreji. Na njihovem terenu, to je v celotnem Podravju, je na približno 600 kmetijah preko 18000 krav molznic.

Na vrtu Na vrtu

16. 9. 2023

DAVORJEV VRT SEPTEMBRA Ponekod, tudi na Dolenjskem, so kljub vremensko čudni sezoni na vrtu nekaj le pridelali. Davor Špehar je kot zastirko čez sezono 6x dodal sveže pokošeno travo. Ko se bo prst dovolj osušila, bo na izpraznjene grede – tudi v rastlinjaku - posadil kitajsko zelje. ODBIRA PLODOV ZA SEMENA Kako z rastlin pravilno odbiramo seme, ki nas bo s plodovo nagradilo v prihodnji sezoni? S Fanči Perdih iz Amaranta se bomo med drugim naučili nabrati seme sladkega komarčka, fižola in paradižnika. Poleg primernega prostora si za vzgojo sadik odmerimo tudi dovolj časa. LIKER IZ BUDINE ROKE Budina roka s podolgovatimi izrastki res spominja na dlan s prsti. Značilnost te limone je, da je brez mesa. Pri Stajnkovih to posebnost izkoristijo tako, da uporabijo celotno lupino. Limone, za katere zakonca skrbita že več kot 30 let, čez poletje redno zalivata in pokrivata pred ujmami.

Na vrtu Odbira plodov za semena

16. 9. 2023

Kako z rastlin pravilno odbiramo seme, ki nas bo s plodovo nagradilo v prihodnji sezoni? S Fanči Perdih iz Amaranta se bomo med drugim naučili nabrati seme sladkega komarčka, fižola in paradižnika. Poleg primernega prostora si za vzgojo sadik odmerimo tudi dovolj časa.

Na vrtu Davorjev vrt septembra

16. 9. 2023

Ponekod, tudi na Dolenjskem, so kljub vremensko čudni sezoni na vrtu nekaj le pridelali. Davor Špehar je kot zastirko čez sezono 6x dodal sveže pokošeno travo. Ko se bo prst dovolj osušila, bo na izpraznjene grede – tudi v rastlinjaku - posadil kitajsko zelje.

Na vrtu Liker iz Budine roke

16. 9. 2023

Budina roka s podolgovatimi izrastki res spominja na dlan s prsti. Značilnost te limone je, da je brez mesa. Pri Stajnkovih to posebnost izkoristijo tako, da uporabijo celotno lupino. Limone, za katere zakonca skrbita že več kot 30 let, čez poletje redno zalivata in pokrivata pred ujmami.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

10. 9. 2023

Pretekli teden je v Gornji Radgoni potekal 61. kmetijsko živilski sejem AGRA. Na sejmu udeleženci običajno opravijo pregled razmer na področju kmetijstva v tekočem letu. Letos so ugotavljali, da je za nami neugodna pridelovalna sezona, ki napoveduje slabo letino in težke razmere v vseh kmetijskih panogah. Na sejmu so se mudile tudi naše ekipe in zabeležile nekatere dogodke na področju govedoreje, vinogradništva in zadružništva.

Ljudje in zemlja Izzivi in uspehi vinarjev

10. 9. 2023

Slovenski vinogradniki in vinarji so svoj tradicionalni sejemski torek - na 61. kmetijsko - živilskem sejmu v Gornji Radgoni - namenili srečanjem, na katerih so razpravljali o trenutnih izzivih v panogi. Teh je veliko, prav tako je veliko uspehov, ki jih z vini dosegajo na tradicionalnem ocenjevanju vin v Gornji Radgoni in drugje.

Ljudje in zemlja 60 let testne postaje v Murski Soboti

10. 9. 2023

Pred 60-imi leti so v Murski Soboti zgradili prvo testno postajo za direktni test bikov lisaste pasme v srednji Evropi. Od takrat vzrejajo najboljše plemenske bike te pasme za potrebe osemenjevanja in naravni pripust. Skozi desetletja so s selekcijo lisasto pasmo prilagajali pogojem in tehnologiji reje. Danes jo odlikuje visok genetski potencial za prirejo mleka in mesa.

Ljudje in zemlja Novo točkovanje OMD na Agri

10. 9. 2023

Združenje hribovskih in gorskih kmetov je na sejmu Agra pripravilo okroglo mizo o novem sistemu točkovanja t.i. OMD. Čeprav je večina upravičenih kmetij z novim sistemom točkovanja zadovoljnih - novo točkovanje zajema in na novo ovrednoti parametre, kot so nadmorska višina, strmine, talna podlaga ipd, je nemogoče pričakovati, da bodo z novo kategorizacijo in obračunavanjem točk zadovoljni prav vsi. Poglejmo nekaj poudarkov.

Ljudje in zemlja Dan zadružnikov na Agri

10. 9. 2023

Minulo sredo je na sejmu Agra potekalo že 61. tradicionalno srečanje članov Zadružne zveze Slovenije. Vodilo letošnjega dneva zadružnikov je bila solidarnost vseh stanovskih organizacij in skupin znotraj kmetijske dejavnosti, na prireditvi so - kot zmeraj - podelili tudi priznanja izstopajočim posameznikom za njihove dosežke in jubilejna priznanja nekaterim zadrugam.

Na vrtu Na vrtu

9. 9. 2023

VRT ZELENJADNIC Z VSEGA SVETA V Vrtnarstvu Alt so si letos omislili nenavaden vrt; pod visoko kovinsko ogrodje so maja posadili sadike zelenjadnic, predvsem plodovk, z vsega sveta. Poleti je veliko deževalo in toploljubne rastline so se slabše razraščale, ponagajal je tudi krt... toda pridelek je kljub temu zadovoljiv. O PRAVEM IN SLADKEM PELINU Z mag. Natašo Ferant iz žalskega Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin spoznavamo značilnosti bratov: pravega in sladkega pelina. Oba sta zdravilna, prvi za želodčne težave, drugi je proti virusnim in bakterijskim okužbam. INSEKTICID IZ LISTOV ASIMINE Septembra z asimin pobiramo sadeže, ki jih imamo tudi v Sloveniji vse raje. Uporabni so tudi listi, iz posušenih pripravljamo naravni insekticid. POLETNA SOLATA Iz mehiških kumar, andskih jagod, pepina in zebrastih paradižnikov sta Anka in Nastja Alt sestavili barvito in okusno poznopoletno solato.

Na vrtu Poletna solata

9. 9. 2023

Iz mehiških kumar, andskih jagod, pepina in zebrastih paradižnikov sta Anka in Nastja Alt sestavili barvito in okusno poznopoletno solato.

Na vrtu O pravem in sladkem pelinu

9. 9. 2023

Z mag. Natašo Ferant iz žalskega Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin spoznavamo značilnosti bratov: pravega in sladkega pelina. Oba sta zdravilna, prvi za želodčne težave, drugi je proti virusnim in bakterijskim okužbam.

Stran 1 od 92
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov