Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Zelena generacija - Arhiv

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Vesela motika

11. 4. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Ivana se je po magisteriju zaposlila v zagrebškem podjetju Vesela motika, ki se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli pri pridelavi hrane. V javnem prostoru nekdanje plesne šole pod zagrebško tržnico Ivana vzgaja tako imenovano mikrozelenje, začimbe in različne sadike. Kadar utegne, se ji pridruži tudi Roberta, ki pripravlja doktorat v povezavi z vzgojo kalčkov na zagrebški univerzi, del mlade ekipe je tudi Lorena, študentka agronomije. Ustanovitelj Vesele motike je Sergej Lugovič, ekonomist in finančnik, profesor na zagrebški Politehniki, glasbenik in strokovnjak s področja informacijske tehnologije. Prepričan je, da imajo mladi veliko zamisli za razvoj inovativne pridelave hrane v zaprtih prostorih.

Zelena generacija #Green Generation/Young Village Folk - Vesela motika (ENG)

11. 4. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. After completing her Master’s degree, Ivana has started her career in a company called Vesela motika (ang. Happy hoe), which develops new digital technologies and business models in the field of food production. She is now growing sprouts, called “microgreense”, spices and different seedlings in the building of a former dancing school near Zagreb food market. When possible, she is also joined by a colleague Roberta, who is pursuing her PhD in the field of sprouts production. Another member of the young team is Lorena, an agronomy student. The founder of Vesela motika, Sergej Lukovič, profesor at the Zagreb University, economist and financial expert, musician and an IT specialist, is convinced that the young can greatly contribute to innovation in food production in closed spaces.

Zelena generacija Samo na spletu: Vesela motika

8. 4. 2021

Zagrebško podjetje Vesela motika se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli v pridelavi hrane.

Zelena generacija Urbana kmetija na strehi tržnice v Bruslju

7. 4. 2021

Na strehi bruseljske tržnice se je razvil projekt urbane kmetije.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Daniel

4. 4. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Daniel Canzian je svetovno priznan mladi italijanski kuharski mojster, ki prisega na lokalne in sezonske pridelke. Je reden obiskovalec milanske tržnice. Opozarja na zanimiv primer: velike multinacionalke v svojih trgovinah prodajajo le eno ali dve sorti solate, čeprav jih na našem planetu raste na stotine. To vpliva tudi na biotsko raznolikost, ki jo v svoji kulinariki močno poudarja. Daniel kmetom sporoča: »Bodite podjetni! Tudi če gre le za zabojček okusnega zgodnjega korenčka, ste lahko ponosni na svoj pridelek.«

Zelena generacija #Green Generation/Young Village Folk - Daniel (ENG)

4. 4. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Daniel Canzian is a world-renowned young chef, who relies on local and seasonal produce. He is a frequent visitor of the Milanese food market. He likes to stress an example, where large multinational companies offer only one or two kinds of salat in their stores, even though there are hundreds of different kinds available on earth. In his opinion this affects the biodiversity on the planet, which he supports by using a diverse range of produce in his restaurant. Daniel also has a clear message to farmers: “Be entrepreneurs, even if you offer only a small box of delicious carrots, you should proud of you produce and achievement.”

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Luka

28. 3. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Luka Košir je eden izmed najuspešnejših slovenskih kuharskih chefov, vendar se tudi sam ukvarja s pridelavo hrane. Že nekaj let razvija prirejo rac in gosi, prideluje zelenjavo in načrtuje , da bo imela njegova restavracija tudi svojo prirejo krško poljskih prašičev. Luka Košir pa je tudi povezovalec, spodbuja in promovira kakovostne pridelke in izdelke slovenskih kmetij in ocenjuje , da je v slovenskem prostoru še veliko možnosti za mlade, ki bi se ukvarjali s kakovostno pridelavo hrane.

Zelena generacija #Green Generation/Young Village Folk - Luka (ENG)

28. 3. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Luka Košir is not only one of the most successful Slovenian chefs but also a farmer that breeds ducks, gooses, grows his own vegetables and also plans to offer his own krško poljski pigs in his restaurant. Luka is also actively motivating and promoting high quality products of Slovenian farms. He estimates that there are still a lot of possibilities for the young in Slovenia to produce high quality food products. 

Zelena generacija Samo na spletu: Luka Košir

23. 3. 2021

Luka Košir je eden izmed najuspešnejših slovenskih kuharskih chefov, vendar se tudi sam ukvarja s pridelavo hrane. Že nekaj let razvija prirejo rac in gosi, prideluje zelenjavo in načrtuje, da bo imela njegova restavracija tudi  svojo prirejo krško poljskih prašičev. Luka Košir pa je tudi povezovalec, spodbuja  in promovira  kakovostne pridelke in izdelke slovenskih kmetij in ocenjuje, da je v slovenskem prostoru še veliko možnosti za mlade, ki bi se ukvarjali s kakovostno pridelavo hrane.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Mitja in Matjan

21. 3. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Brata Mitja in Matjan Žgajner sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila projekt ki ju je pripeljal do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji. S farmo kuncev in avtohtonih krškopoljskih prašičev, ter s predelavo v odlične mesne izdelke, sta ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi. Družinsko podjetje se uspešno razvija in raste.

Zelena generacija #Green Generation/Young Village Folk - Mitja in Matjan (ENG)

21. 3. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Brothers Mitja and Matjan Žgajnar come from a small farm, which their mother inherited and where she developed a project that opened her sons the doors to the best chefs in Slovenia. They breed rabbits and an indigenous species of pigs called krško poljski pigs. By producing various meat products, they have created jobs for their wifes and an overall successful family company. 

Zelena generacija Samo na spletu: Mitja in Matjan Žgajnar

16. 3. 2021

Brata Mitja in Matjan Žgajnar sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila projekt ki ju je pripeljal do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji. S farmo kuncev in avtohtonih krško poljskih prašičev, ter s predelavo v odlične mesne izdelke, sta ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi. Družinsko podjetje se uspešno razvija in raste.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Klemen

14. 3. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Klemen Mlečnik je zrasel v vinogradih Vipavske doline. Oče mu bo kmalu zapustil uveljavljeno vinogradniško-vinarsko posestvo, kjer bo Klemen nadaljeval tradicijo svojih prednikov in razvijal ekološko kmetijo tudi z tako imenovanimi oranžnimi vini, ki so se že uveljavila tako na Japonskem kot v Koreji.

Zelena generacija #Green Generation/Young Village Folk - Klemen (ENG)

14. 3. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Klemen Mlečnik grew up in the vineyards of Vipavska valley. His father has left him a well renowned vineyard estate, where Klemen continues the tradition of his ancestors. He plans to develop an eco farm, where he is going to produce so called orange wines that are established mostly in Japan and Korea.

Zelena generacija Urbano kmetijstvo v Bruslju.

11. 3. 2021

Stoletja nazaj je bilo kmetijstvo v Bruslju pomembna dejavnost povezana s samooskrbnostjo, urbanizacija je predelavo hrane izrinila iz mesta, danes pa se v prestolnico ponovno vrača kmetijsko podjetništvo.

Zelena generacija Samo na spletu: Klemen Mlečnik

9. 3. 2021

Klemen Mlečnik je zrasel v vinogradih Vipavske doline. Oče mu bo kmalu zapustil uveljavljeno vinogradniško-vinarsko posestvo, kjer bo Klemen nadaljeval tradicijo svojih prednikov in razvijal ekološko kmetijo tudi z tako imenovanimi oranžnimi vini,  ki so se že uveljavila tako na Japonskem kot v Koreji.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Miha

7. 3. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Miha Kobal razvija svoj projekt pridelave česna, čebule in krompirja na slikoviti Šentviški planoti. Študij elektrotehnike v Ljubljani ga ni odvrnil od ideje da v domači vasi Ponikve nadaljuje svojo prihodnost. Miha pozimi sodeluje tudi v projektu pogozdovanja, že od nekdaj pa je zapriseženi športnik in učitelj smučanja. Lotil se je tudi obnove starih objektov , kjer načrtuje tudi turistično dejavnost.

Zelena generacija #Green Generation/Young Village Folk - Miha (ENG)

15. 1. 2021

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico. Miha Kobal develops a project of growing garlic, onions and potatoes on a well known Šentvid plateau. His studies at the Faculty of Electrical Engineering in Ljubljana has not stopped him from working on the idea and thus his future in his home village of Ponikve. In the winter, Miha helps to reforest. He has always been an athlete by heart and also a ski instructor. In addition, he has also started a renovation of old building, where he plans to start a tourist establishment.

Zelena generacija Samo na spletu: Intervju z Miho Kobalom.

15. 12. 2020

Miha Kobal razvija svoj projekt pridelave česna, čebule in krompirja na slikoviti Šentviški planoti. Študij elektrotehnike v Ljubljani ga ni odvrnil od ideje, da v domači vasi Ponikve nadaljuje svojo prihodnost. Miha pozimi sodeluje tudi v projektu pogozdovanja, že od nekdaj pa je zapriseženi športnik in učitelj smučanja. Lotil se je tudi obnove starih objektov, kjer načrtuje tudi turistično dejavnost.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Timotej

28. 2. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Številni pašniki v okolici Palčje vasi pri Pivki so postali prostor razvoja novih tehnologij mladega študenta zoologije Timoteja Kovača. Biološka raznolikost prostora obeta prirejo visoko kakovostnega mesa. Timotej je prepričan, da je živinoreja del zaključenega naravnega kroga.

Stran 1 od 3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov