Razmere v nastanitvenih centrih an Madžarskem so šokantne, ugotavlja AI. Foto: EPA
Razmere v nastanitvenih centrih an Madžarskem so šokantne, ugotavlja AI. Foto: EPA

Poročilo AI-ja z naslovom "Ujeto upanje" ugotavlja, da je madžarski sistem očitno zasnovan tako, da prosilce za azil odvrne od Madžarske. Tako je bilo veliko tistih, ki jim je uspelo priti na Madžarsko, nezakonito vrnjenih v Srbijo ali so bili nezakonito pridržani v centrih za pridržanje.

Osnova za poročilo so raziskave na Madžarskem, v Srbiji in v Avstriji, kjer so intervjuvali 143 ljudi, med njimi večinoma begunce in prebežnike. V svojih pričevanjih so razkrili šokantne razmere, v katerih živijo tisti, ki poskusijo vstopiti ali potovati čez Madžarsko.

Po več sto ljudi na meji ali v prenatrpanih centrih v Srbiji več mesecev čaka na vstop na Madžarsko, a ker je uradni postopek izrazito omejujoč, skušajo nekateri prečkati mejo na Madžarsko na nedovoljen način. Junija sprejeti zakon določa možnost takojšnjega vračanja prosilcev za azil, ki jih najdejo osem kilometrov od meje s Srbijo, pri čemer ne upoštevajo njihovih potreb za zaščito ali posebne ranljivosti.

V tranzitnih conah so moški, ki potujejo brez družine, pogosto nezakonito pridržani tudi do štiri tedne. Prosilce za azil, ki tranzitne cone prečkajo uspešno, odpeljejo v zaprte ali odprte azilne domove, kjer so razmere po navedbah AI-ja strašne. Organizacija ima med drugim dokaze, da so nekateri otroci brez spremstva odraslih nastanjeni skupaj z odraslimi moškimi.

Obisk prepovedan
Kljub večkratnim prošnjam AI-ja madžarske oblasti niso dovolile obiskati azilnega centra Kiskunhalas, vseeno pa je organizacija opravila pogovore z več nekdanjimi pridržanimi, ki so povedali, da so jih policisti in pazniki tepli in jim grozili z nasiljem.

Direktor AI-ja za Evropo John Dalhuisen je poudaril, da je madžarski premier Viktor Orban zamenjal vladavino prava z vladavino strahu. Po njegovem mnenju gre za ciničen načrt odvračanja prosilcev za azil od madžarskih, vedno bolj militariziranih mej. Strupena protibegunska retorika pa dosega vrelišče ob kampanji pred nedeljskim referendumom o begunskih kvotah na Madžarskem.

Dalhuisen je opozoril, da bi se morali evropski voditelji organizirati in odločno ukrepati zaradi madžarskih kršitev mednarodnega prava. V nasprotnem primeru se bo po njegovem mnenju okrepil primež ksenofobije in populizma, kar bi lahko ogrozilo vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic.