Letos je ob prečkanju Sredozemskega morja umrlo oziroma je pogrešanih več kot 1.770 ljudi, ocenjuje UNHCR. Foto: Reuters
Letos je ob prečkanju Sredozemskega morja umrlo oziroma je pogrešanih več kot 1.770 ljudi, ocenjuje UNHCR. Foto: Reuters
Prebežnik
V Italijo zadnja leta prihaja vse več prebežnikov. Medtem ko jih je bilo leta 2015 še 170.000, so jih lani našteli 181.000. Letos predvidevajo, da bodo številke znova rekordne. Foto: EPA

V soboto je italijanska obalna straža izvedla 11 različnih reševalnih operacij, v okviru katerih so rešili približno 1.200 prebežnikov, v nedeljo pa so v 12 operacijah rešili okoli 1.650 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po navedbah preživelih medtem 52 ljudi še pogrešajo, je sporočila obalna straža.

"UNHCR je zelo zaskrbljen glede zadnjih poročil o smrtih v Sredozemskem morju pretekli konec tedna," so sporočili z Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Kot ocenjuje UNHCR, je letos ob prečkanju Sredozemskega morja umrlo oziroma je pogrešanih več kot 1.770 ljudi. Več jih je verjetno umrlo tudi v Sahari pred prihodom v Libijo, so še navedli v visokem komisariatu ZN-a.

Več prihodov prebežnikov
Število prebežnikov, ki so od začetka leta prišli čez Sredozemsko morje v Italijo, se je v primerjavi z lani občutno povečalo. Od začetka leta je tako prispelo že 61.903 prebežnikov, kar je 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočilo italijansko notranje ministrstvo. Večina prebežnikov, ki so v Italijo prispeli letos, je iz Nigerije, Bangladeša, Slonokoščene obale in Gambije.

V begunskih taboriščih in drugih prostorih v Italiji je trenutno nastanjenih okoli 180.000 ljudi. Letos je v državo prispelo že 8.312 mladoletnikov brez spremstva.

V okviru programa premeščanja beguncev so v 18 držav članic EU-ja premestili 5.964 odraslih in 537 mladoletnih beguncev. Italijansko notranje ministrstvo je prejelo že 784 prošenj za premestitev od držav članic, ki jih mora obravnavati ministrstvo. Države članice lahko namreč same zaprosijo za premestitev beguncev iz Italije v svojo državo.