Budimpešta ni pojasnila svoje odločitve. Foto: EPA
Budimpešta ni pojasnila svoje odločitve. Foto: EPA

Zaprti bodo železniški mejni prehodi Kotoriba-Murakeresztur, Koprivnica-Gyekenyes in Beli Manastir-Magyarboly, prek katerih so lani iz Hrvaške na Madžarsko z vlaki pošiljali na tisoče beguncev in prebežnikov, ki so potem nadaljevali pot proti Nemčiji. Železniški prevoz ljudi je potekal, dokler Madžarska ni postavila žične ograje na meji s Hrvaško, s čimer se je migrantski tok preusmeril proti Sloveniji.

Odločitev o zaprtju železniških mejnih prehodov je Madžarska sporočila v četrtek zvečer, potem ko so se na sestanku v Zagrebu direktorji policij Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije dogovorili, da bodo organizirano in nadzorovano z vlaki in avtobusi vozili begunce z grško-makedonske meje proti Avstriji in Nemčiji.

Madžarski notranji minister Sandor Pinter je pojasnil, da so se v Budimpešti za to potezo odločili "zaradi zaščite javne varnosti", več podrobnosti pa ni želel razkriti.

Srečanje Karamarka in Orbana
V četrtek sta se ob robu vrha Evropske unije v Bruslju srečala prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko in madžarski premier Viktor Orban, ki sta se pogovarjala o krepitvi odnosov med državama. Ti so se močno poslabšali med begunsko krizo, ko je Madžarska za nekaj tednov zaplenila tudi enega izmed hrvaških vlakov, ki je prevažal begunce. Karamarko in Orban v četrtek nista omenjala možnosti, da bi Madžarska lahko zaprla železniški promet s Hrvaško.

Po srečanju je Karamarko poudaril, da je glede begunske krize treba čim prej natančno določiti skupno strategijo in poskusiti s skupnimi močmi rešiti to veliko humanitarno vprašanje. "To lahko naredite samo, če ste v dobrih odnosih s sosedami in če obstaja skupen načrt na ravni Evropske unije," je dejal Karamarko.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.