Vračanje prebežnikov poteka že zdaj. Foto: BoBo
Vračanje prebežnikov poteka že zdaj. Foto: BoBo

V okviru tega bodo verjetno sprejete določene rešitve. Ne verjamem pa, da jih bomo predstavili javnosti, dokler ne bo to pač nujno potrebno.

Zunanji minister Karl Erjavec o sredini seji vlade

Sveža odločitev Avstrije za uvedbo dnevnih in urnih kvot je izid dnevnih pogovorov in usklajevanj tako na politični kot operativni ravni za skupno ukrepanje obeh držav v naslednjem obdobju, so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom).
O nadaljnjem ukrepanju Slovenije bo razprava potekala tudi na sredini seji vlade, na kateri bodo ministri obravnavali določene dodatno predlagane ukrepe, ki dopolnjujejo že sprejete. Javnosti jih bodo nato predstavili na novinarski konferenci po koncu seje, so še napovedali na Ukomu.
Ali bo Slovenija uvedla kvote za prebežnike ali pa razširila seznam varnih držav, pa za zdaj ne razkriva. Z besedami zunanjega ministra Karla Erjavca: "Jutri bo vlada gotovo obravnavala, ker je treba tudi pripraviti navodila in usmeritve v zvezi s sklepi Evropskega sveta, ki jih potrebuje tudi predsednik vlade. V okviru tega bodo verjetno sprejete določene rešitve. Ne verjamem pa, da jih bomo predstavili javnosti, dokler ne bo to pač nujno potrebno."
Hrvaška: 2.500 dnevno ni težava
Hrvaško notranje ministrstvo pa je sporočilo, da je hrvaška policija od slovenske prejela obvestilo, s katerim so seznanili tudi srbsko in makedonsko policijo. Kot so zapisali na spletni strani hrvaškega ministrstva, "2.500 prebežnikov dnevno ne predstavlja težave za sprejem na Hrvaškem in nadaljnji transfer proti Sloveniji", glede na to, da gre za povprečno število prebežnikov, ki na Hrvaško dnevno prihajajo v zadnjih tednih.

Na slovenskem notranjem ministrstvu so glede omenjenih navedb o dnevni omejitvi števila prebežnikov zatrdili, da slovenska policija hrvaške danes ni obveščala o kakršnih koli kvotah.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so v sporočilu za javnost zapisali še, da je hrvaška policija od konca preteklega tedna do danes sprejela okoli 200 prebežnikov, ki jih je na Hrvaško vrnila slovenska policija. Nameščeni so v sprejemnih centrih in jih bodo vrnili Srbiji, so dodali. Na mejo s Srbijo so sicer napotili dodatne policijske enote.

Sestanek vodij regionalnih policij
O vseh aktualnih vprašanjih in rešitvah glede prebežniške krize bodo 18. februarja v Zagrebu govorili vodje policij Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, so še dodali. To so potrdili tudi na slovenskem notranjem ministrstvu, kjer so napovedali, da se ga bo udeležil generalni direktor Marjan Fank.
Tokrat 715 prebežnikov
V Slovenijo je do 18. ure vstopilo 715 prebežnikov, letos skupaj 92.639. V torek jo je zapustilo 892 prebežnikov, letos pa 92.005. V sprejemnem centru v Dobovi je bilo ob 18. uri šest prebežnikov, v šotorišču Šentilj 28, v šotorišču Integral Lendava 53, v centru za tujce v Postojni pa 182, kažejo podatki policije.
Od 16. oktobra lani je v državo vstopilo 471.243 prebežnikov, od 20. oktobra pa jo je zapustilo 457.580.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.





V okviru tega bodo verjetno sprejete določene rešitve. Ne verjamem pa, da jih bomo predstavili javnosti, dokler ne bo to pač nujno potrebno.

Zunanji minister Karl Erjavec o sredini seji vlade