Avstrija bo v nadzoru na meji uporabljala tudi vojsko, policija pa bo izvajala poostren nadzor tudi v 25-kilometrskem pasu v notranjosti države. Foto: Reuters
Avstrija bo v nadzoru na meji uporabljala tudi vojsko, policija pa bo izvajala poostren nadzor tudi v 25-kilometrskem pasu v notranjosti države. Foto: Reuters
false
Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je napovedala uvedbo urnih in dnevnih kvot, ki bodo odvisne od števila prosilcev za azil, ki so jih v Avstriji odločeni sprejeti. Foto: Reuters
Avstrija, Špilje, Šentilj
Prebežnike naj bi po novem Avstrija sprejemala le še čez mejni prehod Šentilj. Foto: Reuters

EU v sklopu prizadevanj za obvladovanje migracijske krize uvaja nova položaja za usklajevanje migracijskih dejavnosti v evropski zunanji službi. Eden od prvih evropskih koordinatorjev za migracije bo Slovenec Andrej Grošelj, so sporočili iz Bruslja.

Avstrija bo omejila dnevni prihod prebežnikov

Kvote pri sprejemanju prebežnikov je potrdila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. "Ko bodo te izčrpane, bomo ustavili prihod beguncev," je dejala. O višini teh kvot in datumu njihove uvedbe sicer ni želela govoriti, saj se o podrobnostih še dogovarjajo s Slovenijo.

Kot je dejala ministrica, bo višina kvot odvisna od števila prosilcev za azil, ki so jih v Avstriji odločeni sprejeti, in od števila ljudi, ki jih bo sprejela Nemčija. Omenja se sicer kvota 2.500 ljudi dnevno oziroma celo urna kvota okoli stotih ljudi. Na avstrijski meji s Slovenijo naj bi tako obveljal enak sistem, kot velja na meji med Avstrijo in Nemčijo.

V Uradu vlade RS za komuniciranje so v odzivu na avstrijske ukrepe sporočili, da "današnja napoved Avstrije, da bo uvedla dodatne ukrepe za obvladovanje migracijskega toka na svoji meji, za Slovenijo ni presenečenje, saj je rezultat dnevnih pogovorov in usklajevanj tako na politični kot operativni ravni, ki gredo v smeri skupnega ukrepanja obeh držav v naslednjem obdobju." Kot so še dodali, bo o nadaljnjem ukrepanju Slovenije razprava potekala tudi na jutrišnji seji vlade, po kateri bodo ministri javnosti predstavili dodatne ukrepe.


Strožji pogoji za vstop v Avstrijo

V ta namen so na mejnem prehodu Šentilj na začetku tega leta začeli postavljati nov sistem nadzora beguncev, ki med drugim vključuje postavitev ograje, strožji nadzor beguncev in strožje pogoje za vstop v Avstrijo. Že do zdaj sta se avstrijska in slovenska policija dogovarjali o številu ljudi, ki se jih lahko spusti čez mejo, ni pa bilo vnaprej določenih kvot.

Glavna vstopna točka za prebežnike v Avstrijo naj bi še naprej bil Šentilj, po potrebi pa naj bi aktivirali še dvanajst drugih mejnih prehodov na jugu in vzhodu države. "Moramo biti pripravljeni, če bo spremenjena begunska pot. Zato smo se v vladi odločili, da pripravimo še dvanajst drugih mejnih prehodov. In če bo potrebno, če se bodo zgodile spremembe begunskih tokov, bomo tudi tam uporabili ta nov koncept," je jasna notranja ministrica.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so med temi prehodi Gornja Radgona, predor Karavanke, Labot in Pliberk. Glede gradnje še več ograj pa je ministrica odgovorila: "Če bodo nove ograje potrebne, jih bomo zgradili."

Vključena tudi vojska
Kot je poročal Radio Slovenija, bo Avstrija po besedah notranje ministrice in obrambnega ministra Petra Dóskozila pri zaostritvi mejnega režima vključila tudi vojsko, ki bo preprečevala prehode prebežnikov, policijske enote pa bodo poostren nadzor izvajale tudi v 25-kilometrskem pasu znotraj državnega ozemlja.

Dunaj bo prav tako razširil seznam varnih držav, da bi posledično pospešili vračanje prebežnikov. Avstrijsko notranje ministrstvo je že v ponedeljek potrdilo, da bo vlada danes razširila seznam varnih držav z Alžirijo, Gruzijo, Gano, Marokom, Mongolijo in Tunizijo. Napovedano je tudi, da bodo prebežniki iz Slovenije v Avstrijo po novem lahko prehajali le še čez mejni prehod Šentilj, čez Karavanke na avstrijsko Koroško pa nič več. Na meji, na kateri bodo predvidoma uvedli strožji nadzor, se napovedujejo tudi nove ograje.

Faymann napoveduje močno okrepitev meje

Avstrijski kancler Werner Faymann je po seji vlade napovedal, da bodo spomladi začeli izvajati dodatne kontrole na avstrijski južni meji s Slovenijo, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Prebežniški tok se bo z izboljšanjem vremena aprila oziroma maja znova okrepil, je opozoril in dodal, da se bo varovanje "močno okrepilo".

Zaostrovanje nadzora na meji je na seji vlade branil tudi podkancler Reinhold Mitterlehner, ki je izpostavil, da je "načrt B" potreben, ker ni deloval "načrt A" skupne evropske rešitve za zaščito zunanjih meja EU-ja. Napovedal je zaostritev nadzora na celotni južni meji tudi z Italijo na Brennerju ali pri Podkloštru.


Hrvaška krepi enote na meji s Srbijo

Reuters medtem poroča, da je hrvaška policija sporočila, da je po odločitvi Avstrije o strožjem nadzoru meje s Slovenijo na mejo s Srbijo napotila dodatne enote. Med dodatnimi policijskimi enotami so tudi protiizgredne enote.

Hrvaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je glede na napovedi Avstrije o zaostritvi kriterijev za sprejem prebežnikov hrvaška policija od slovenske prejela obvestilo, s katerim so seznanili tudi srbsko in makedonsko policijo. Kot so zapisali na spletni strani hrvaškega ministrstva, "2.500 prebežnikov dnevno ne predstavlja težave za sprejem na Hrvaškem in nadaljnji transfer proti Sloveniji", glede na to, da gre za povprečno število prebežnikov, ki na Hrvaško dnevno prihaja v zadnjih tednih.

Na slovenskem notranjem ministrstvu pa so glede omenjenih navedb o dnevni omejitvi števila prebežnikov zatrdili, da slovenska policija hrvaške danes ni obveščala o kakršnih koli kvotah.

Kot so še sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva, je hrvaška policija od konca prejšnjega tedna do danes sprejela okoli 200 prebežnikov, ki jih je na Hrvaško vrnila slovenska policija. Nameščeni so v sprejemnih centrih in jih bodo vrnili Srbiji, so dodali. Od lanskega septembra je skozi Hrvaško potovalo več kot 650.000 prebežnikov.

Kako bo ukrepala Slovenija?
Pričakovati je, da bo avstrijskemu zaostrovanju ukrepov sledila tudi Slovenija, ki je to napovedala že v nedeljo. Slovenijo bo sicer danes obiskala posebna predstavnica Visokega komisariata ZN-a za begunce (UNHCR) za srednjo Evropo Montserrat Feixas Vihe. V okviru obiska se bo sešla z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem, popoldne pa se bo ustavila tudi v sprejemnem centru za prebežnike v Dobovi.





EU v sklopu prizadevanj za obvladovanje migracijske krize uvaja nova položaja za usklajevanje migracijskih dejavnosti v evropski zunanji službi. Eden od prvih evropskih koordinatorjev za migracije bo Slovenec Andrej Grošelj, so sporočili iz Bruslja.

Avstrija bo omejila dnevni prihod prebežnikov