Hrvaški premier Tihomir Orešković je po telefonu slovenskega premierja Mira Cerarja obvestil, da informacije iz hrvaških medijev glede tega, da naj bi mu slovenski premier obljubil odstranitev tehničnih ovir na meji med državama v petnajstih dneh, ne držijo. Foto: Miro Cerar/Twitter
Hrvaški premier Tihomir Orešković je po telefonu slovenskega premierja Mira Cerarja obvestil, da informacije iz hrvaških medijev glede tega, da naj bi mu slovenski premier obljubil odstranitev tehničnih ovir na meji med državama v petnajstih dneh, ne držijo. Foto: Miro Cerar/Twitter
Tihomir Orešković, Miro Cerar
Orešković in Cerar sta se sešla ob robu zasedanja v Bruslju. Foto: Žiga Živulovic jr./BoBo
Hrvaška pričakuje odstranitev ograje na meji

Po poročanju Jutarnjega lista naj bi Slovenija v naslednjih dveh tednih odstranila žičnato ograjo s slovensko-hrvaške meje. To naj bi slovenski premier Miro Cerar v petek v Bruslju na neformalnem srečanju ob robu vrha EU-Turčija zagotovil hrvaškemu kolegu Tihomirju Oreškoviću.

Na neimenovane diplomatske vire se je skliceval tudi Večernji list in poudaril, da je begunska pot zaprta in ni potrebe po dodatni zaščiti meje. Z odstranitvijo žice naj bi končno rešili eno izmed odprtih vprašanj, ki od novembra lani obremenjuje odnose med državama, posebej zato, ker je žična ograja na nekaterih delih po oceni hrvaške strani postavljena na hrvaškem ozemlju.

Hrvaški premier Tihomir Orešković je po telefonu slovenskega premierja Mira Cerarja obvestil, da informacije iz hrvaških medijev glede tega, da naj bi mu slovenski premier obljubil odstranitev tehničnih ovir na meji med državama v petnajstih dneh, ne držijo.

Cerar je pri tem ponovno izrazil namero, da bo Slovenija žične tehnične ovire odstranila, ko bodo razmere to dopuščale. Izrazil je upanje, da bo kmalu tudi prišlo do tovrstnih okoliščin, so sporočili iz kabineta predsednika slovenske vlade.

Z Oreškovićem sta se strinjala, da bosta še naprej spoštovala dogovore iz njunega prvega delovnega srečanja, ko sta se zavzela za iskanje in delovanje v okviru tistih priložnosti, ki nas povezujejo in ne obratno.

Dobro sodelovanje med državama
V telefonskem pogovoru sta sicer govorila predvsem o problematiki migracij, pri čemer sta vnovič potrdila dobro sodelovanje med državama. Strinjala sta se, da je zdaj predvsem treba nekaj časa počakati na implementacijo dogovora med EU-jem in Turčijo glede zajezitve nezakonitih migracij v EU oziroma na jasne indice, da ostane zahodnobalkanska migrantska pot za nezakonite migracije zaprta tudi v prihodnje.

V Cerarjevem kabinetu so v odzivu na pisanje hrvaškega tiska danes že ponovili petkove napovedi premierja, da bo Slovenija nekaj časa spremljala razvoj dogodkov, potem ko so se razmere na balkanski migrantski poti spremenile. Ko bo dovolj zagotovil, da žična ograja ni več potrebna, jo bo Slovenija v večji meri odstranila, verjetno pa bo na nekaterih mestih obdržala določene dele za lažji nadzor mejnih prehodov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Hrvaška pričakuje odstranitev ograje na meji