Prosilci za azil na Kotnikovi v Ljubljani. Foto: BoBo
Prosilci za azil na Kotnikovi v Ljubljani. Foto: BoBo

Z namestitvijo prosilcev za azil v bližini kraja bivanja nima nobenih težav 53 odstotkov vprašanih, 40 odstotkov pa bi se jih težko sprijaznilo z nastanitvijo tujcev. Z odločitvijo vlade, s katero se je ta zavezala, da bo v letu in pol sprejela več kot 500 prosilcev za mednarodno zaščito, se strinja 61 odstotkov, proti pa je bilo 32 odstotkov vprašanih, ugotavlja anketa Delo Stik.

Prebežnike, ki bi bili upravičeni do mednarodne zaščite, bi bilo po prepričanju večine sodelujočih (60 odstotkov) najbolje razpršiti po celotnem ozemlju Slovenije. V urbana okolja bi jih naselilo 15 odstotkov, na podeželje pa pet odstotkov vprašanih. Enajst odstotkov vprašanih pa je nastanitvi kamor koli nasprotovalo.

Bo integracija uspešna?
Na vprašanje, ali bo integracija tujcev uspešna, jih je več kot polovica (52 odstotkov) menila, da ta ne bo uspešna, 26 odstotkov pa, da bo. Pobuda predsednika vlade Mira Cerarja za zaprtje makedonsko-grške meje je naletela na veliko odobravanje, saj so jo vprašani v anketi podprli z veliko večino (77 odstotkov).

Krepitev skrajne desnice
Sodelujoče so vprašali tudi, ali jih skrbi krepitev skrajnih desnih strank v EU-ju, kar je potrdila več kot polovica. Zelo zaskrbljenih zaradi tega pojava jih je 20 in zaskrbljenih 39 odstotkov. Da jih omenjeni trendi ne skrbijo, pa jih je odgovorilo 33 odstotkov.

Javnomnenjsko raziskavo je med 15. in 17. marcem na vzorcu 400 anketirancev opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.