Balkanska migrantska pot je v veliki meri zaprta. EU namerava vse nezakonite migrante postopoma vrniti v Turčijo. Ali se bo to tudi zares uresničilo, pa bo jasno v bližnji prihodnosti. Foto: Reuters
Balkanska migrantska pot je v veliki meri zaprta. EU namerava vse nezakonite migrante postopoma vrniti v Turčijo. Ali se bo to tudi zares uresničilo, pa bo jasno v bližnji prihodnosti. Foto: Reuters

Husein meni, da bi dogovor lahko vodil do nezakonitega kolektivnega izgona prebežnikov iz Grčije v Turčijo. Po njegovih besedah se v zvezi z dogovorom zastavlja več resnih vprašanj, tudi zaradi morebitnih kolektivnih in arbitrarnih izgonov, ki so nezakoniti, je v Ženevi poudaril Husein. "Omejitve na meji, ki ne omogočajo ugotovitve okoliščin vsakega posameznika, kršijo mednarodno in evropsko pravo," je dodal Husein.

Dogovor predvideva menjavo "begunca za begunca"
Husein je napovedal, da bo svoje pomisleke izrazil med obiskom v Bruslju na začetku prihodnjega tedna, pred vrhom EU-ja 17. in 18. marca, na katerem naj bi sporni dogovor sprejeli dokončno. Dogovor predvideva, da Turčija sprejme vse nezakonite migrante, ki bi prišli v Grčijo. EU bi poleg tega za vsakega Sirca, ki bi ga Turčija sprejela iz Grčije, prevzel sirskega begunca iz begunskih taborišč v Turčiji.

Husein pohvalil Nemčijo in Grčijo
Husein je sicer zaradi begunskega vala danes pohvalil velikodušnost držav, kot sta Nemčija in Grčija. Hkrati pa je obžaloval, da se danes, ob kršenju temeljnih načel solidarnosti, človeškega dostojanstva in človekovih pravic, pospešuje dirka za odbijanje prebežnikov.

"Prav tako moram ponoviti globoko zaskrbljenost zaradi restriktivnih ukrepov, kot so postavljanje ograj, odrekanje dostopa do individualnih postopkov in arbitrarno zavračanje vstopa ljudem določene narodnosti," je še poudaril Husein. Zaskrbljen pa je tudi zaradi ukrepov, ki predvidevajo zaseg premoženja ljudem, ki so že tako veliko pretrpeli, in omejevanje možnosti, da k sebi pripeljejo svojce.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.