Breznik bo pravnomočno sodbo dočakal v priporu. Foto: MMC RTV SLO
Breznik bo pravnomočno sodbo dočakal v priporu. Foto: MMC RTV SLO

Breznik se je v Trnovce pri Svetem Tomažu preselil pred 11 leti, odnosi v družini pa so bili ves čas kritični. Vzrok za to naj bi bil prav pokojni tast, je dejala Breznikova zagovornica Darinka Plajnšek.

Kot poročata Večer in Slovenske novice, je državna tožilka Sonja Erlač na predobravnavnem naroku v sredo podrobno opisala kaznivo dejanje. Storilca je med drugim obtožila, da je svojega tasta malo po 22. uri zvečer, ko je ta s traktorjem pripeljal domov, na dvorišču presenetil z nožem v roki. Zabodel ga je z nožem za zakol prašičev in mu s tem povzročil 15 centimetrov dolgo ureznino. Kramberger je izkrvavel v hipu. Breznik je s kraja dogodka sicer pobegnil, vendar so ga policisti še isti dan izsledili v bližnjem lokalu in mu odvzeli prostost.

Tožilka je upoštevala, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, in zanj predlagala osem let zapora, če krivdo prizna že na predobravnavnem naroku. Breznik se je s tem strinjal. Dodal je, da bi danes ravnal drugače, saj ga njegovo dejanje hudo bremeni.

Sodnico je prosil, naj mu izreče nižjo kazen, kot je predlagalo tožilstvo, ta pa je nato to tudi storila. Izrekla mu je pol leta milejšo kazen, hkrati pa mu do pravnomočnosti sodbe podaljšala pripor. Pred tem je njegova zagovornica Darinka Plajnšek zatrdila, da je Breznik res storil eno najhujših dejanj, kar jih je, vendar ne gre prezreti okoliščin v družini, kjer so bili odnosi zadnjih enajst let ves čas kritični, vzrok za to pa naj bi bil prav pokojni tast.