Truplo pogrešanega so v ponedeljek, 20. 7., v dopoldanskih urah našli v strugi reke Drave med Sv. Boštjanom in Gortino. Foto: BoBo
Truplo pogrešanega so v ponedeljek, 20. 7., v dopoldanskih urah našli v strugi reke Drave med Sv. Boštjanom in Gortino. Foto: BoBo
false
46-letniku je bil odrejen pripor zaradi uboja, za kar je zagrožena kazen od pet do 15 let zapora. Foto: MMC RTV SLO
33-letni moški z območja Dravograda umorjen?

Oče ga je kot pogrešanega prijavil v nedeljo, 19. 7., in stekla je obsežna iskalna akcija, v kateri so sodelujoči policisti in gasilci preiskali strugo reke Drave in nabrežje ob njej. V iskalni akciji so sodelovali policisti Policijske uprave Dravograd, policisti Specialne enote policije, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Vuhred s čolnom, potapljači iz Maribora, Velenja in Celja ter ekipa s policijskim helikopterjem. Še isti dan so nad Hidroelektrarno Vuzenica našli privezan čoln in nekaj osebnih predmetov pogrešanega, njegovo truplo pa so s pomočjo potapljačev izsledili v ponedeljek, 20. 7., v dopoldanskih urah v strugi reke Drave med Sv. Boštjanom in Gortino.

Ker je zaradi okoliščin pogrešanja izhajal sum, da je 33-letnik umrl v sumljivih okoliščinah, so policisti in kriminalisti takoj začeli preiskavo in še isti dan, ko so odkrili truplo, v popoldanskih urah odvzeli prostost 46-letnemu moškemu, doma z območja Dravograda, o katerem so z zbiranjem obvestil dobili podatek, da je bil v času smrti na čolnu s pogrešanim. Poleg njiju je bil na čolnu prisoten še 31-letni domačin, sporočajo policisti.

Za uboj do 15 let zapora
"S preiskavami in zbiranjem obvestil smo ugotovili, da sta se v petek 31-letni domačin in pokojni dogovorila, da se gresta vozit po Dravi s čolnom v lasti pokojnega. Med potjo se je 31-letnik ustavil pri osumljencu, ki stanuje v neposredni bližini, in mu povedal, da se gresta vozit. Ta se je odločil, da bo šel z njima. Na čoln so vzeli tudi nekaj alkoholnih pijač,"
je v izjavi za medije povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Celje Milan Vogrinec.

Na čolnu sta bila samo dva rešilna jopiča, ki sta ju oblekla oba sopotnika, pokojni pa je ostal brez. Med potjo pa so popili tudi manjšo količino alkohola. "Nakar je prišlo do manjšega prepira med pokojnim in osumljenim. Takrat je osumljeni izkoristil priložnost, ko je pokojni stal ob robu čolna, in ga z namenom, da mu vzame življenje, sunkovito potisnil v reko. Pokojni je padel v Dravo in se pričel utapljati. 31-letni občan mu je poskušal pomagati, a mu ni uspelo," je povedal Vogrinec.

31-letnik se je hotel vrniti domov in zadevo prijaviti policiji, a mu je 46-letnik zagrozil, da bo še njega vrgel v Dravo. "V nadaljevanju ga je tudi dvakrat udaril, zaradi česar je 31-letnik pridobil lahke telesne poškodbe," je povedal Vogrinec. V noči s petka na soboto sta se še skoraj vso noč vozila po reki, vse dokler jima ni zmanjkalo goriva, potem pa sta čoln spravila na pomol in odšla vsak v svojo smer.

Proti 31-letniku, ki je pokojnemu poskušal pomagati in ni znal plavati, po doslej znanih podatkih ne bodo ukrepali. Kakšno plavalno znanje sta imela druga dva, še ni jasno.

Še isti dan, ko so našli truplo, so policisti odvzeli prostost 46-letnemu domačinu, ki je bil s pokojnim v čolnu. V sredo mu je bil odrejen pripor zaradi uboja, za kar je zagrožena kazen od pet do 15 let zapora, in povzročitve lahke telesne poškodbe, kjer je zagrožena kazen do enega leta zapora.

33-letni moški z območja Dravograda umorjen?